HABERLER>EKONOMİ
24 Nisan 2015 Cuma - 09:09

Dolar rekordan döndü, TCMB takipte!

Tatilde 2,7343 ile Türk Lirası karşısında rekor kıran dolar güne düşüşle başladı, piyasa TCMB'nin likidite adımlarını izleyecek.

Dolar rekordan döndü, TCMB takipte!

Dolar/TL piyasaların kapalı olduğu dün 2.7343'e kadar yükselmesinin ardından bu sabah TSİ 0845'te güne 2.7045/2.7063 seviyesinden başladı.             
Aynı saatte sepet bazında TL 2.8136/2.8158 seviyesindeydi. Sepet bazında rekor ise 2.8336 seviyesinde yer alıyor.    
Piyasada resmi tatil nedeniyle likiditenin oldukça düşük seyrettiği dün dolar/TL 2.7343 ile tarihi rekorunu yeniledikten sonra ABD'den gelen verilerin ABD merkez bankası'nın Haziran'da faiz artıracağı ihtimalini zayıflatmasıyla yönünü aşağı çevirdi.
Bankacılar seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış baskısı yapmaya devam ettiğini piyasada TCMB'nin likidite adımlarının ise yakından izleneceğini söylediler.
Dolar endeksi üç aydır güçlü yükseliş kaydeden ABD yeni konut satışlarının dün yüzde 11.4 ile beklentilerin üzerinde düşüşün ardından yüzde 0.6 değer yitirdikten sonra bugün yüzde 0.2 artıda bulunuyor.
TL'de ise gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışma yaklaşan genel seçimler öncesi devam ediyor. TCMB'nin 22 Nisan'da kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı endişesiyle dolar/TL tarihi zirveye yaklaşmış iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz 6 ay aradan sonra ilk kez çift haneye yükselmişti.
Bankacılar seçim sonuçlarının piyasada istikrar olarak kabul edilen tek parti hükümeti ile sonuçlanmasının yanı sıra TCMB'nin dezenflasyon sürecine zarar veren TL'deki değer kaybı sürecine yeterli adımları siyasi nedenlerden ötürü atamayacağı endişesinin piyasada satış baskısını gittikçe güçlendirdiğini söylediler.
Istanbul Analytics Ekonomisti Atilla Yeşilada bu sabah yayımladığı notta "TCMB gülünç denecek kadar cılız adımlar atarak enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve kurun oynaklığına karşı çaresiz olduğunu bir kez daha dosta düşmana ispat etti. Tahvil ve döviz tarafı TCMB'nin en azından enflasyon ve kur cephesinde bozulmayı kayda geçirip, işler daha kötüye giderse faizlerle oynayarak müdahale edeceğini beyan etmesini bekliyordu. TCMB belki Ankara korkusundan, ya da zaten ivmesini tamamen yitiren ekonominin iyice durmasından çekinerek bu adımı atmayınca, hemen dolara alım geldi" dedi ve ekledi:
"Bir yanda yatırımcıların seçim riskini göze almasını gerektirecek hiç bir heyecan içermeyen ekonomi, öte yanda dolar endeksinin güçlenmesine karşı önlem almaktan aciz bir Merkez Bankası. Bu görüntü Mayıs için hiç bir umut vaat etmiyor."
TL'deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 14'e yakın seyrederken en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasa TCMB'den adım bekliyor. Bir çok gösterge ciddi bir faiz artışı ihtiyacına işaret ediyor. Bu göstergeler TCMB'nin daha önce kullandığı göstergeler. Yani bunu TCMB yetkilileri de görüyor. Siyasi olarak bu dönemde faiz artışı pek mümkün değil piyasa bunu biliyor ancak bu hiç bir adım atılmamasını da açıklayıcı cinsten değil. Likidite adımlarını yakından takip edeceğiz. Piyasa fiyatlaması TCMB'nin başladığı likidite sıkılaştırma adımlarının ortalama fonlamayı çift haneye taşıyana kadar sürmesi gerektiğini gösteriyor" dedi.
Bankacı sepet bazında TL'deki değer kaybının bu dönemde yakından takip edilmesi gerektiğini 2.8350'nin aşılması halinde yükselişin daha da hızlanabileceğini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Zeytinyağı Oskarları' sahiplerini buldu
Zeytindostu Derneği’nin geleneksel Zeytindostu Yemeği Akhisar’da gerçekleştirildi. ...
Torbalı'dan Rusya'ya 'sebze' çıkarması
Moskova’nın ardından St. Petersburg Sanayi ve Ticaret Odası’ndan Rus işadamlarına ...
4G çıkışının perde arkası: Yıldırım-Elvan kapışması mı?
Erdoğan'ın 4G çıkışının ardında iki eski bakanın çekişmesinin yattığı ...
 
İzmir'de ‘kırsal kalkınma’ya rekor destek
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında İzmir'deki ...
Merkez’in faiz kararı doları uçurdu: Yeni rekor
Dolar, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından ...
Yorgancılar ABD’de Türkiye ve Ege’yi anlattı
Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin oluşturduğu G20’nin iş dünyasındaki ...
 
İcra takibinde kritik düzenleme
Yargının aldığı kararla icra takibinde önemli bir değişikliğe gidildi. ...
Varan’dan dönüşüm çağrısı: Belediyelere gitmeyin
İTO Nisan ayı meclisi gerçekleştirildi. Başkan Ekrem Demirtaş, meclise ...
Dünyayı dolaşan İzmirli'den yeni hedef: Tuna Nehri'nden Avrupa
'Kayıtsız III' adlı teknesiyle hiçbir elektronik alet kullanmadan dünyayı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva