HABERLER>GÜNCEL
24 Haziran 2020 Çarşamba - 14:51

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Bayrak Müzesi

Türk tarihinin en önemli sembolü olan bayrakları üniversite çatısı altında bir araya getirerek geçmiş ile gelecek arasındaki bağları güçlendirmeyi hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘Türk Bayrakları Müzesi’ kurmak için çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Türk devletlerinin bayrakları ile bunlara ilişkin yazılı ve görsel materyalleri bir araya getirmeye başladıklarını açıklayan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Tarihsel süreç içinde aziz milletimizin mutlak gücünü ve iradesini temsil eden bayraklarımızı, büyük bir gurur ile açacağımız müzede sergileyeceğiz. Böylece, Türk Bayraklarının

Dokuz Eylül Üniversitesi nden Bayrak Müzesi

Türk tarihinde birliğin, beraberliğin ve devletin sembolü olan bayrakların önemini kamuoyuna anlatmayı ve bu sayede geçmiş ile gelecek arasında bağları güçlü kılmayı hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), kurum bünyesinde ‘Türk Bayrakları Müzesi’ kurmak için çalışmalarına başladı. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında; tarihte Türk Devletleri ile dünya devletlerinin bayrakları; sancak ve flamalar ile bunlara ilişkin yazılı ve görsel materyaller bir araya getirilirken; müzenin 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Etkinlikleri kapsamında düzenlenecek bir törenle hizmete açılması planlanıyor.

Türk Bayrakları Müzesi için büyük bir titizlikle çalıştıklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Tarihsel süreç içinde aziz milletimizin mutlak gücünü ve iradesini temsil eden bayraklarımızı, büyük bir gurur ile açacağımız müzede sergileyeceğiz. Bu sayede Türk Bayraklarının ne anlam ifade ettiğini bilimsel bir platformda paylaşacak; özellikle çocuk ve gençlerimize bayrak ve vatan sevgisinin önemini anlatacağız. Beyaz ay yıldızlı al bayrağımızın layık olduğu yüksek şerefi, üniversite olarak bir kez daha vurgulayacağız” dedi.

İnteraktif olacak
Müzenin interaktif ortamda da yer alacağını belirten Rektör Hotar, “Bizim bu müzeyi kurmamızdaki amacımız, milli ve manevi duygularımızı; ortak yaşama azim ve kararlılığını göstermek olacak. Bayrak Biliminin (Veksilloloji) usul ve esaslarına uygun olarak açacağımız bu müze, bayrak konusunda bilimsel bir perspektif de sunacak. Çünkü, burada konuyla ilgili akademik yayınlara ve çalışmalara da yer vereceğiz. Bu süreçte birimlerimizdeki hocalarımızın fikir ve önerilerinden de istifade edeceğiz” diye konuştu.

Müze Tınaztepe’de sergi rektörlükte
Üniversite Üst Yönetimi ile yaptıkları değerlendirme toplantısında müzenin fiziki olarak nereye kurulacağına ilişkin görüştüklerini de kaydeden Rektör Hotar, “Bununla ilgili nihai kararı önümüzdeki günlerde vereceğiz. Kendi imkan ve kabiliyetimizle yapacağımız müzemiz, iki bölümden oluşacak. Birincisi Türk Devletlerinin ve tabi ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bayrağının yer aldığı kısım olacak. Burada, Türk tarihinde kullanılan flama ve sancaklara; bunlara ilişkin figüratif çalışmalara yer verilecek. İkinci kısımda ise dünya devletlerinin bayrakları bulunacak. Önemli günlerde ise bayrak koleksiyonu seçkilerinden oluşan sergiyi, Alsancak’taki Rektörlük Binamızda açacağız” ifadesinde bulundu.

Türk Bayraklı rozet hediye edilecek
Resmi Bayramların ve özel günlerin olduğu dönemlerde, önceden randevu almak şartıyla müzeyi toplu olarak ziyarete gelen temel eğitimdeki öğrencileri ağırlayacaklarını da aktaran Rektör Hotar, “Bizim yükseköğretim kurumu olarak, toplumsal sorumluluklarımız da bulunuyor. Bunlardan birisi de bizi biz yapan değerlerimizi anlatacak, gösterecek ve tanıtacak projeleri icra etmektir. Dolayısıyla ilk ve ortaöğretimdeki evlatlarımızın bu müzeyi birlikte gezmelerini sağlayacağız. Ziyaret sonunda gururla göğsümüzde taşıdığımız Türk Bayraklı rozetleri, hatıra olarak onlara hediye edeceğiz” şeklinde konuştu. 

''Bayrak kişiden bağımsızdır''
Türk Bayrağının manevi değerini ve saflığını korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade eden Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, bayrağımızı kumaş olarak asla görmeyiz. Onun yırtık, sökük, delik, kirli veya buruşuk olmasına da asla tahammül etmeyiz. Bizim için bayrağımız, şehitlerimizin asil kanıdır, aziz hatırasıdır; ayın ve gökyüzünün sonsuzluk içinde milletimiz ile buluşmasıdır. Bu nedenle de bayrağımızın kişinin dünya görüşüne göre anlam içereceğini düşünmeyiz, düşünemeyiz. Devletimizin bayrağı da marşı da bellidir; buna alternatif çözümler üretilemez. Dolayısıyla böyle fikri olanların yerlerini ve hadlerini de bilmeleri gerekir. Müzemizin bu noktada, yolunu kaybedenlere ışık olacağına inanıyoruz.”

 
Danıştay'dan 'belediyeler yardım toplayamaz' kararı!
 
Başkan Kırkpınar’ın ikinci dönemi resmen başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay'dan 'belediyeler yardım toplayamaz' kararı!
Danıştay 10. Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nın belediyelerin yardım toplamasını ...
İçişleri'nden yeni genelge: Düğün salonları açılıyor
İçişleri Bakanlığından valiliklere gönderilen "Düğün Törenlerinde Uygulanacak ...
Kadir Şeker mahkemede yaşananları anlattı
Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti Kadir Şeker'in tutukluk ...
 
Maske bilançosu: İki günde 7 bin 17 kişiye ceza!
İçişleri Bakanlığı, pazartesi ve salı günü 7 bin 17 kişiye ceza maske cezası kesildiğini açıkladı.
İstanbul'dan gitti, annesine virüs bulaştırdı
İstanbul'da çalıştığı iş yerinde koronavirüs testi yaptırdıktan sonra ...
İzmir'deki operasyondan detaylar... FETÖ'den şeytani taktikler!
İzmir'de silahlı terör örgütü FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ...
 
Balçova Belediyesi'nden açıklama: İş başvurusu yok, saldırı var!
İzmir'in Balçova Belediyesi'nde şoför olarak çalışan İrfan Y. (44), kardeşinin ...
Bir belediyeye daha kayyum atandı
Elazığ'ın Karakoçan ilçesine bağlı Sarıcan Belde Belediye Başkanı terör ...
İzmir Barosu Başkanı Yücel: İktidar sahibi kim olursa olsun, boyun eğmeyeceğiz
“Dikensiz gül bahçesi istiyorlar. Biz o gülleri korumak için mücadele ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva