HABERLER>YAŞAM
19 Eylül 2017 Salı - 12:50

Dokuz Eylül'den engelleri aşan sistem: Göz kırpmak yeterli!

Dokuz Eylül Üniversitesinde, tekerlekli sandalye kullanan engellilerin ellerine ihtiyaç duymadan, göz ve baş hareketleriyle istediği yere gitmesini sağlayacak "akıllı engelli aracı" geliştirildi.

Dokuz Eylül den engelleri aşan sistem: Göz kırpmak yeterli!

Makine mühendisliği bölümünde lisans, mekatronik mühendisliği bölümünde yüksek lisans ve doktora yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Mekatronik Mühendisliği Araştırma Görevlisi Lütfi Mutlu, eli olmayan ya da elini kullanamayan bedensel engellilerin de tekerlekli sandalye kullanmasını kolaylaştırmak için hazırladığı doktora tezi çerçevesinde "otopilot sistemi" geliştirdi.

Yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalışılan ve tekerlekli sandalyeleri "akıllandıran" sistem, engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bedensel engeli nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olanların aracı yönlendirecek çubuğa yön vermek için ellerine ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, eli olmayanların bu araçları kullanamadığını ya da büyük zorluklar yaşadığını kaydetti.

Dünyada böyle durumlarda beyin dalgası ile kontrol edilebilen araçların tercih edildiğini ancak onlarda da her adım için "sağa dön", "ileri git" gibi ayrı ayrı komut girilmesi gerektiğini anlatan Mutlu, alternatif yol olarak araca yön vermeye yarayan çubuğun ağız yardımıyla kullanıldığını, onun ise pratik olmadığını ifade etti.

GÖZ KIRPMAK YA DA BAŞ HAREKETİ YETERLİ
Mutlu otopilot sistemine sahip akıllı engelli aracında, kullanıcının araçtaki ekran aracılığıyla harita üzerinde gideceği yeri seçtiğini dile getirerek, "Araç seçilen hedefe en kısa yoldan ulaşıyor. Yol boyunca üzerindeki sensör sayesinde haritasını güncelliyor. Önüne hareketli bir engel çıkarsa anında tepki veriyor, yolunu güncelleyerek hedefe yeni yoldan ulaşabiliyor." diye konuştu.

Sistemde haritadan hedefin belirlenmesinde göz veya baş hareketlerinin yeterli olduğunu kaydeden Mutlu, kullanıcının hareketleri algılayabilen sistemde gözünü kırparak ya da gözüyle odaklanarak haritada yer seçimi yapabildiğini ifade etti. Mutlu, aracın, bulunduğu ortamın haritasını üzerindeki lazer tarama sensörü sayesinde oluşturduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Gidilecek hedef seçildikten sonra araç lazer tarama sensörü ile bulunduğu yerin haritasını oluşturuyor. İlerledikçe haritasını güncelliyor. Elektrik motoruna sahip bütün tekerlekli sandalyeler akıllı hale gelebilir. Engelleri görebileceği tarama sensörü, harita ekranı, kamera, geliştirdiğimiz akıllı sürücü kontrol kartlarını ekleyerek bir engelli aracını akıllı hale getirebiliyoruz."

BAŞKA ALANLARDA DA KULLANILABİLİR
Patent başvurusunu yaptıkları sistemin dünyada benzerine rastlamadıklarını vurgulayan Mutlu, "Dünyada belirlenen hedefe otonom ilerleyen araç yok, bizim geliştirdiğimiz araçta tamamen son hedefi seçiyoruz, araç otonom olarak hedefine, yeni bir müdahaleye gerek kalmadan ulaşıyor." dedi.

Mutlu, TÜBİTAK'ın destekleriyle ön prototipinin ardından ticari prototipini de yaptıkları sistemin son testlerle gözden geçirildiğini, birkaç ay içerisinde piyasaya çıkmaya hazır hale geleceğini bildirdi. 

Geliştirdikleri otopilot sisteminin farklı kullanım alanlarının da olabileceğini dile getiren Mutlu, şunları kaydetti:

"Fabrikalarda insansız taşıma aracı olabilir. Bir malzeme yüklersiniz, hedef gösterirsiniz oraya götürür. Şu anda fabrikalarda kullanılan araçlar bir çizgiyi takip ediyor. Bizim sistemimizde herhangi bir ize, çizgiye gerek yok, binaya ek bir şey yapmaya gerek yok. İnsansız traktörler tarlayı sürebilir. Geleceğin teknolojisi olan insansız araçlar için ülkemizde temel oluşturabilir. Mevcut insansız araçlar Google haritayı kullanır. Google haritada olmayan bir hedef seçilemiyor, haritada olmayan bir parka gidemezsiniz. Bizim sistem bunu kendi haritasını oluşturarak mümkün kılıyor." (AA)

 
Mahkemeden Selahattin Demirtaş kararı
 
FETÖ'den ihraç edilen 8 öğretmene gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Birkan'ın izdivaç programındaki talibi de eskort çıktı!
Adana merkezli 14 ilde internet üzerinden site kurup 700 kadına fuhuş ...
İzmir'de kahraman gazilerin onur günü
Atatürk'e "Gazilik ünvanı"nın verildiği 19 Eylül günü kutlanan Gaziler ...
CHP İzmir'i sarsan ölüm
CHP İzmir eski İl Başkanvekili Zikri Dursun hayatını kaybetti
 
İzmirliler dikkat! Yağmur geliyor!
İzmir’de 1 haftadır devam eden sıcak havalar yağmur molası geliyor. Sıcaklıkların ...
Yılın düğünü: Acun Ilıcalı ve Şeyma Subaşı evlendi...
Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı, 8 yıldır birlikte olduğu Şeyma Subaşı ...
Robert De Niro'dan İstanbul'da kimlik kontrolü!
Dünyaca ünlü oyuncu Robert De Niro'nun 1995 yılında İstanbul’a geldiği ...
 
Murat Başoğlu için flaş karar! Tarih belli oldu
Sunucu Murat Başoğlu ve yeğeni Burcu Başoğlu Kabadayı hakkında açılan ...
Yer: İzmir... Okul ona hayal...
Türkiye'de yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda ...
İzmir'de ilk ders zili coşkusu
Yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva