HABERLER>GÜNCEL
11 Ağustos 2017 Cuma - 11:45

DEÜ'ye 2 milyon dolarlık süper bilgisayar

JEOFİZİK ve petrol endüstrisinde önemli bilimsel çalışmalara imza atan Dr. Özdoğan Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Jeofizik Sismik Laboratuvarı'na 2 milyon dolar değerinde yüksek veri işleme kapasiteli bilgisayar bağışladı

DEÜ ye 2 milyon dolarlık süper bilgisayar

Avrupa Bilimler Akademisi'ne seçilen, petrol endüstrisi ve jeofizik alanında dünya çapında birçok önemli çalışma yapan bilim insanı Dr. Özdoğan Yılmaz, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Jeofizik Sismik Laboratuvarı'na (SeisLab) yazılım ve donanımı yaklaşık 2 milyon dolar değerindeki üç parçadan oluşan süper bilgisayar kümesi bağışladı. Sahip olduğu veri saklama ve işleme kapasitesiyle yaklaşık 400 bilgisayarın işini tek başına yapabilen süper bilgisayar, bir yılda tamamlanan veri analizini bir ay gibi kısa bir sürede sonuçlandıracak. Bilgisayarın yıllık 180 bin dolar olan bakım ve lisans ücreti de Dr. Özdoğan Yılmaz tarafından karşılanacak.

Amerika ve Avrupa'da jeofizik alanında uzun yıllar çalıştığını ve dört yıl önce İzmir'e yerleştiğini ifade eden Dr. Özdoğan Yılmaz, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Deniz Jeofiziği Sismik Laboratuvarı'nın (SeisLab) yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına önemli katkı sağladığını belirterek, "Verinin işlenmesi ve saklanmasının önemini iyi bilirim. SeisLab Koordinatörü Prof. Dr. Günay Çifçi hocamızın liderliğindeki bu laboratuvar, dünya çapında birçok çalışmaya imza attı. Ülkem ve bilim dünyası adına kendileriyle gurur duyuyorum. Bu ekibin daha büyük projeler hazırlayarak ülkemize ve bilim dünyasına katkı sağlamaları için bağış yapmak istedim. Genç bilim insanlarına böyle bir katkı sağlamak benim için büyük bir mutluluk. Bilim yuvalarını desteklemek hepimizin görevi" diye konuştu.

400 BİLGİSAYAR GÜCÜNDE
Süper bilgisayarın hızlı veri analizi ve depolama özelliğiyle üniversitenin teknolojik altyapısına önemli katkı sağlayacağını belirten SeisLab Koordinatörü Prof. Dr. Günay Çifçi ise, "Yürüttüğümüz çalışmalar, yoğun veri depolama ve işleme yükünü de beraberinde getiriyor. Laboratuvarımızdaki tüm bilgisayarların yapabildiği veri analizini tek başına yapabilecek güce sahip bilgisayar kümesi, yaklaşık 400 bilgisayar gücünde. Bu süper bilgisayar, Piri Reis'in denizlerden topladığı tüm verileri hızlı şekilde işleyecek. Bu sayede bir yılda yapılan analizler bir ayda tamamlanacak. Bu durum laboratuvarın işleyişini hızlandıracak. Genç akademisyenler, daha fazla araştırma ve proje yapma imkanı bulacak" diye konuştu.

"BİZLERİ GURURLANDIRDI"
Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Değerli hocamızın bu bağışı, bizleri mutlu etti. Kendisi, Amerikan Uluslararası Jeofzik Teşkilatı'nın verdiği Virgil Kauffman Altın Madalyası ile Avrupa Yerbilimleri ve Mühendisleri Cemiyeti tarafından verilen Conrad Schlumberger Yüksek Ödülü'nü aldı. Uygulamalı jeofizikte yaptığı köklü araştırmalardan dolayı da 2002'de Avrupa Bilimler Akademisine seçildi. Bu yönüyle de ülkemizi en iyi şekilde temsil eden hocamıza teşekkür ediyoruz." (DHA)

 
Mağazaya hırsız girdi: Kendini odaya kilitledi!
 
Hastane bahçesinde Kızılay'a bağış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mağazaya hırsız girdi: Kendini odaya kilitledi!
Konya’da gece kaldığı iş yerine hırsız giren genç kız, kendisini odaya ...
Tecavüzcüyü düşürdüğü kol saati ele verdi!
Diyarbakırr’da 2012 yılında, 37 yaşındaki bedensel engelli kadına cinsel ...
5 yıldızlı otelde 'vale' skandalı!
Antalya Aksu İlçesi Kundu Mahallesi’ndeki 5 yıldızlı bir otelde düzenlenen ...
 
TRT bandrol zammına İzmir'den tepki
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, cep ...
İzmir'de '800 ton altın' işkencesi: Yakalandılar!
İzmir Nif Dağı’nda bulunduğu düşünülen 800 ton külçe altının yerini bildiği ...
Kaymakama suikast yapacaklardı: Öldürüldüler!
Siirt’in Baykan İlçesi Kaymakamı Mehmet Kocabey’e suikast girişimi ve ...
 
Mehmet Karabel yazdı... Akşener'in partisi tutar mı, tutmaz mı?'
Mehmet Karabel yazdı... Akşener'in partisi tutar mı, tutmaz mı?"
Bu iki bölümde boş yer kalmadı!
Üniversitelerde çok boş kontenjan kalmasına rağmen tamamı dolan bölümler ...
Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi dün katıldığı bir toplantıda, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva