HABERLER>GÜNCEL
21 Mayıs 2014 Çarşamba - 10:59

DEÜ Rektörü Füzün’la A’dan Z’ye: Teknoparklar geleceğimiz!

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün üniversitelerinin projeleri olan teknoparklar hakkında konuştu. Füzün, “Üniversitelerde iki görev vardır; öğrenci yetiştirmek ve araştırma yaparak bilgi üretmek. Yıllarca yanlışımız bu üretilen bilgiler tezlerde kaldı. Batı bunu çok iyi yaptı. Biz yıllarca üniversite ve sanayiyi bir araya getiremedik. Bu teknoparklar sanayi ve üniversitenin evlendikleri yerlerdir. Burada ürünler ortaya çıkar ve para kazanılır. Bilgi ticarileşir. Batı bunu yapıyor işte… Kullandığımız telefonlar bunlara örnektir” diye konuştu.

DEÜ Rektörü Füzün’la A’dan Z’ye: Teknoparklar geleceğimiz!

EGEDESONSÖZ - Ege TV’de yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün Ege’de Sonsöz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Yaldız ve Deniz Ölgün’ün sorularını cevapladı.

Üniversite bünyesinde yapmış oldukları uygulamalar ve projeler hakkında açıklama yapan Füzün üniversitelerinde eğitim gören Soma maden faciasında hayatlarını kaybeden işçi yakınlarına verecekleri burslardan da bahsetti.

Şu anda okullarında maden faciasında hayatını kaybeden iki maden işçisinin eşinin eğitim gördüğünü belirten Füzün, “ Maden işçilerimizin çocuklarına da bu işlem işleyecektir. Yasal bir dayanak yok ama inşallah benden sonra gelen rektörler de bu hassasiyeti koruyacaktır” şeklinde konuştu.

“EGE’NİN HAKKINI YEMEK İSTEMEM AMA…”
Üniversite içinde uygulama ve projelerle ilgili ne yaptınız sorusu üzerine de açıklama yapan Füzün, “Son iki yıldır öğrenci sayısı açısından İzmir’in en büyük üniversitesi biziz. Ege’nin hakkını yemek istemem hepimizin ana üniversitesi ama son dönemde Dokuz Eylül Üniversitesi fakülteleri ve yüksekokullarıyla böyle bir atılım gerçekleştirdi” dedi.

“BİZ BU DÖNEMDE NE YAPTIK?”
Bu dönemde yaptıklarına da değinen Füzün, “Biz bu dönemde ne yaptık? Teknoparklar hayata geçirildi. Teknoparkları çok önemsiyorum bunlar Türkiye’nin geleceğidir.
Biz şu an iki yerde konuşlandırdık, biri Sağlık Sanat Yerleşkesi Tıp Fakültesinin orada diğeri 26’sında açılacak. Tıp Fakültesinin oradakinde günün şartları içinde tedavi şartları geliştirilecek. Aklınıza gelen en yeni sağlık yöntemleri kullanılacak.  Üniversitelerde iki görev vardır; öğrenci yetiştirmek ve araştırma yaparak bilgi üretmek. Yıllarca yanlışımız bu üretilen bilgiler tezlerde kaldı. Batı bunu çok iyi yaptı. Biz yıllarca üniversite ve sanayiyi bir araya getiremedik. Bu teknoparklar sanayi ve üniversitenin evlendikleri yerlerdir. Burada ürünler ortaya çıkar ve para kazanılır. Bilgi ticarileşir. Batı bunu yapıyor işte. Kullandığımız telefonlar bunlara örnektir” diye konuştu.

“DEVLET ÜNİVERSİTESİ OLMANIN ARTISI DA VAR EKSİSİ DE”
Devlet üniversitesi olmanın ne gibi etkileri var sorusu üzerine de konuşan Füzün, “Bu durumun artıları da var eksileri de var. Dezavantajı başka bir kuruma, YÖK’e bağlısınız. En ufak bir akademik personel alımını YÖK’e yazıyoruz YÖK izin verdiği takdirde alıyoruz. YÖK’ün istediği oranda hareket ediyoruz. Bu dezavantajdır ama devletin imkanlarından da yararlanıyoruz. Vakıf üniversiteleri kendi imkanlarıyla hareket ediyorlar.  Öğrencilerinden aldıkları paralarla kaynak yaratıyorlar. Şimdi bizde harçlar da kalktı biz sadece ikinci öğretimlerden bir miktar para alıyoruz. Devlet üniversitesi olmanın birçok avantajı var ama bürokrasi içinde bazı işlerde ağır ilerliyoruz” dedi.

“ÜNİVERSİTELER TOPLUMLA İÇ İÇE OLMAK ZORUNDADIR”
Üniversitelerin öğrenci yetiştirmek ve bilgi üretmek gibi temel işlemleri olmasının yanı sıra toplumla da iç içe olmak zorunda olduğunu söyleyen Füzün, “Üniversiteler kentin yapılanmasıyla ve daha başka birçok konu da toplumla iç içe olmak zorundadır. Mesela şu an Soma’yla iç içeyiz. Heyet gönderdik. İnşallah bundan sonra böyle bir olay daha olmaz. Orada hocalarımız çalışmaya başladırlar. Aklınıza gelebilecek her olayda bize talep geldiği sürece biz yardıma hazırız” şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de feci kaza: 8 yaşındaki Eliznur...
Ödemiş’te yolun karşısına geçmek isteyen 8 yaşındaki Eliznur Kocabıyık'a ...
Soma'da yine yürekler dağlandı: Çizmeden sonra battaniye!
Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasındaki hüzünlü hikayelere ...
Soma faciasında yalanın belgesi ortaya çıktı!
Soma Holding'in faciada kusurumuz yok, her şey bir anda oldu yalanı bu ...
 
Soma'ya en çok çevik kuvvet gönderildi!
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK), Soma'da 301 maden ...
AFAD'ın şehit madenci listesinde '722' şüphesi!
AFAD'ın hazırladığı ölüm listesinde bir maden işçisinin isminin yanına ...
İzmir'de trajedi: Acılı anne bağımlı oğlu için...
İzmir'de, uyuşturucu bağımlısı 20 yaşındaki M.İ.'nin hastaneden kaçması ...
 
ALES sonuçları açıklandı
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçları açıklandı.
Der Spiegel Türkiye muhabirini geri çekti
Alman Spiegel dergisi muhabiri Hasnain Kazim, Soma'daki maden faciası ...
Ege sularında can pazarı!
Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekipler, İzmir'in Dikili İlçesi Denizköy ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva