HABERLER>SAĞLIK
4 Eylül 2020 Cuma - 11:56

DEÜ'den korona bulaşma riskini azaltacak hamle!

Dokuz Eylül Üniversitesi kullanılmış maske ve eldivenlerin potansiyel bulaş riski etkisini azaltmak amacıyla sterilizasyon cihazı üretti. Bulaş etkilerini en aza indirecek önemler üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kullanılmış maske ve eldivenleri kaynağında sterilize edecek, kapalı bir kutuda muhafaza ederek bertarafı için toplanırken de teması sıfırlayacak bir cihaz ürettik. İlk üretimini Rektörlük binamıza hizmete sunduğumuz cihazımızı kısa süre içerisinde tüm yerleşkelerimizde kullanıma sunacağız” dedi.

DEÜ den korona bulaşma riskini azaltacak hamle!

Dokuz Eylül Üniversitesi “Sıfır Atık” hedefi için çalışmalarını tüm yerleşkelerinde kapsamlı bir şekilde sürdürüyor. COVİD-19 pandemisi ile sadece ülkemizde değil tüm dünyada birçok alanda ve kavramda değişiklikler olduğu gibi “Atık” kavramında da önemli değişiklikler olmaya başladı. Artık sosyal mesafe kurallarına ilave olarak kişisel korunma amacı ile kullandığımız maskeler ve eldivenler hiçbir zaman olmadığı kadar çok tüketilmeye ve bulaşma riski doğuran bir atık türü olarak üretilmektedir. Maske ve eldivenler kullanım ömrü dolduğunda ayrı özel kutularda biriktirilmekte; özellikle kalabalık ve insan hareketinin çok olduğu alanlarda bu kutular dolmakta ve hatta taşmaktadır. Bu durum söz konusu alanları paylaşan insanlar için bir bulaşma riski oluştururken atıkların toplanması ve bertarafından sorumlu kişiler için bu risk daha da yüksektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi kullanılmış maske ve eldivenlerin potansiyel bulaşma riski etkisini azaltmak hatta sıfırlamak üzere sterilizasyon cihazı üretti. Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. F. Duygu Özel Demiralp, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Görkem Akıncı ile özel sektörden Akıncı Takım Tezgahları Ltd. Şti. ve Umut Kama Makina Ltd. Şti. işbirliği ve katkıları ile cihaz çok kısa bir süre içinde üretilerek kullanıma hazır hale getirildi.

ATIK YÖNETİMİ
Covid-19 pandemisinin etkilerini en aza indirecek önemler üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversite olarak ilgili bakanlıkların önlemleri ve tavsiyelerini uygulamanın yanı sıra, salgınla mücadeleye katkı sağlayacak projeler üzerine yoğunlaştık. Maske, mesafe ve temizlik uygulamalarını destekleyecek projelerimizi kararlılıkla yürütüyoruz. Sadece bireylerin alacağı sosyal önlemler ya da hijyen uygulamalarıyla bulaşma riskini sıfırlamak mümkün değil. Atık yönetimi de bu noktada önemli bir unsur. Birçok lokasyonda kullanılmış maske ve eldivenlerin toplanacağı atık kutuları mevcut. Ama bunun gibi nitelikli atıkların toplanmasında dikkat edilmesi gereken kriterlerden uzak olmaları bulaşma riskini arttıracak etki yapıyor. Bu noktadan hareketle, kullanılmış maske ve eldivenleri kaynağında sterilize edecek, kapalı bir kutuda muhafaza ederek bertarafı için toplanırken de teması sıfırlayacak bir cihaz ürettik. İlk üretimini Rektörlük binamıza hizmete sunduğumuz cihazımızı kısa süre içerisinde tüm yerleşkelerimizde kullanıma sunacağız” dedi.

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI
Cihaz hakkında teknik bilgi veren Prof. Dr. Görkem Akıncı, “Cihazımız otonom bir şekilde çalışmaktadır. Yapılan testler sonucunda Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Biyosidal Ürünler Yönetmeliği ve Aktif Madde İçermeyen Biyosidal Ürünler Tebliği kapsamında UVC Işınları ile Dezenfeksiyon konulu 21.07.2020 tarihli yazısında belirtildiği şekilde bakteri yükünü en az 4 log oranında azaltmaktadır. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına uygun olarak sistemin dörtte üç (3/4) doluluk oranında otomatik olarak alarm veriyor. CleVir – Maske ve Eldivenler için Kaynakta Sterilizasyon Cihazımızın patent başvurusu Üniversitemiz DETTO Patent Ofisi tarafından gerçekleştirildi” dedi.

BULAŞMA RİSKİ ORTADAN KALKIYOR
Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp ise nitelikli atıkların yönetiminin belirli kriterler kapsamında yapılması gerektiğini belirterek, “Tam kapalı ve korumalı olan cihazımız, içine yüklenen maske ve eldivenlerin yüzde 99.99 oranında sterilizasyonunu sağlayarak kapalı ve kilitli biriktirme kabında depoluyor.  Böylelikle patojen taşıma riski bulunan maske ve eldivenler başka kimse ile temas etmeksizin kaynağında sterilize edilebilmekte, saçılma veya yaklaşma sebebi ile oluşabilecek riskleri tamamen önlenmektedir. Atıkların toplama ve bertarafından sorumlu görevlilerin de sağlıkları güvence altına alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

 
İnce ‘Memleket Hareketi’ni Sivas’tan başlattı
 
Aydın Valisi Aksoy'dan Kovid-19 açıklaması: Bir miktar artış var!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vivaldi 4 Eylül 2020 Cuma 15:18

emeği geçen herkesin ellerine sağlık keşke bilinç gelişse de insanlar kullandıklarını yere atmasa

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyarbakır açıklaması: Yüzde 49 azaldı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Diyarbakır’da 3 hafta öncesine göre vaka ...
Bilim Kurulu üyesi uyardı: Virüs 40 derecede bile ölmüyor!
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ...
Salgında günün bilançosu: 49 vefat, 1642 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 3 Eylül 2020 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
 
Alman ilaç devi aşı için deneylere başlıyor
Alman ilaç şirketi Merck’in CEO’su Kenneth Frazier, yeni tip corona virüse ...
İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan: Aşı olmakta fayda var ama...
Bu yıl taş çatlasın 1 milyon 300 bin grip aşısı geleceğini belirten Tuncay ...
Bakan Koca 'ikinci pik yaşanıyor' dedi... İzmir yüksek riskli iller arasında!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleşen Koronovirüs Bilim Kurulu'nun ...
 
İngiliz ilaç devi aşı için tarih verdi
Corona virüs aşısı konusunda önemli çalışmalar yürüten İngiliz ilaç devi ...
Prof. Dr. Ceyhan tarih verdi ve uyardı: Mutasyon gerçekleşmezse...
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 20'nci yüzyılın ...
Kalp nakli bekleyen küçük Neslihan'dan organ bağışı çağrısı
İzmir'de kalp yetmezliği tanısıyla yaklaşık 3 yıldır kalp nakli bekleyen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva