HABERLER>GÜNCEL
6 Aralık 2020 Pazar - 09:34

Deprem mağdurları haklarını nasıl arayacak?

30 Ekim depreminde evleri yıkılan, hasar oluşan, yakınlarını kaybeden veya yaralananların maddi ve manevi tazminat davaları açabileceklerini belirten İzmirli Avukat Samed Tekin, "Hak arayacak vatandaşların, dava açmak için yasal süreyi geçirmemesi gerekir" dedi.

Deprem mağdurları haklarını nasıl arayacak?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmirli Avukat Samed Tekin, Sisam merkezli 30 Ekim'de meydana gelen depremde mağdur olanlara, yargıya giderek haklarını aramalarının yollarını anlattı. Özellikle Bayraklı'da etkili olan, çok sayıda evin yıkılmasına, hasar görmesine sebep olan, 117 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı felakette mağduriyet yaşayanlara haklarını hatırlatan Avukat Tekin, "Hem ceza, hem de maddi manevi tazminat davası açılabilir. Bu davaları açmak için şartlar oluşmuşsa, yasal sürede Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulması gerekir" dedi.

HER TÜRLÜ MADDİ ZARARINI TAZMİN EDEBİLİRSİNİZ
Mağduriyet yaşayan depremzedelerin, kendilerinin veya avukatları aracılığıyla, binalarının hasar görmesinden, yıkılmasından sorumlu olan kişi ve kurumlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılıkları hakkında suç duyurusunda bulunabileceklerini anlatan Avukat Tekin, şunları söyledi:

"Maddi tazminat davası ile, depremden dolayı gördükleri her türlü maddi zararın karşılanmasını, sorumlulardan isteyebilirler. Eşyalarından tutun da, arabalarına kadar, oturdukları evden değerli eşyalarına kadar her şeyin tazminini isteyebilirler. Yakınlarını kaybeden, yaralanan vatandaşlar da, birinci, ikinci derece yakınları olarak, bu ölüm ve yaralanmadan dolayı yaşadıkları manevi acıyı tazminat olarak sorumlulardan talep edebilirler. Ancak idareye karşı, yani yıkımda sorumluluğu varsa, bakanlık veya belediyeye karşı açılacak davalar, İdari yargıda açılabilir. Kurumlara yönelik davalar için öncelikle kurumlara, benim bu depremden, sizin sorumluluğunuzda olan sebeplerden dolayı, şu kadar zararım oluşmuştur, bunun karşılanmasını talep ediyorum, yazı yazmak gerekir, 60 gün içerisinde kurum, buna cevap vermek zorunda. Olumsuz cevap gelmesi durumunda, 60 gün içinde vatandaşın dava açma hakkı var. Bu süre aşıldığı takdirde, herhangi bir hak talebi imkanı kalmıyor."

YETERLİ DELİL VARSA, KAMU DAVASI DA AÇILABİLİR
Binaların inşaatında, malzeme temininde, imar izni verilmesinde, ruhsatlandırılmasında söz ve yetki sahibi olanların, depremde sorumluluğu bulunduğuna dikkat çeken Avukat Samed Tekin, "Depremin etkisi ile yapının yıkımı, göçmesi ve hasar alması sonucunda kişilerin uğradığı bir zarar söz konusu. Burada ŞÜPHELİ konumunda olacak olan ilk kişi, binayı yapan müteahhit ve teknik ekibidir. Burada müteahhit ve teknik ekibinin sorumluluğu; yapının mimarı proje gereği yapılıp yapılmadığından başlar. Müteahhit ve teknik ekibi, yapıyı kendisine sunulan proje gereği yapmış, malzemeleri de gereği gibi eksiksiz kullanmış ise bir sorumluluk yüklenemez. Fakat tersi durumda, kesinlikle sorumluluğu vardır. 1. derecede deprem bölgesinde yapılan binanın statiği, 2. derece deprem bölgesine göre yapılmışsa, yine kusurludur. Denetimi teknik olarak üstlenen özel ve devletin resmi birimlerinin görevlileri, şüpheli konumundadır. Yıkılan yapının bulunduğu alan, deprem fay hattının geçtiği sahada kalmasına rağmen, yerleşim alanı ve işyeri olarak yapılaşmaya neden olan yerel yönetimlerin teknik ve siyasi kadroları da şüpheli konumundadırlar. Çünkü yerleşim, yani şehir imar planlarını hazırlayanlar da sorumludurlar. Depremzedeler, öncelikle evlerini satın aldıkları inşaat şirketi ve müteahhit ile belediye aleyhine dava açabilirler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine de dava açabilirler. Enkaz olan işyerindeki eşyalar için de aynı kişi ve kurumlar aleyhine dava açmak mümkün. Ceza davaları yönünden de taksirle ölüm veya taksirle yaralama suçlarından Cumhuriyet savcılarınca soruşturmalar açılmalıdır. Bu yönde yeterli delil bulunduğunda da görevliler hakkında kamu davası açılması gerekir" diye konuştu.

 
Kitap satışlarına pandemi darbesi!
 
Bornova'da konteynerler pedallı sisteme geçti
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gülay Kandemir 6 Aralık 2020 Pazar 18:04

Toplumu aydınlatma noktasında, duyarlılığından dolayı kutluyorum ????????

Yorumu oyla      2      3  
Özdemir tekin 6 Aralık 2020 Pazar 14:22

Herşey gönlünce olsun oğlum bu durumlarda mağdurlara yardım ve yol göstermek en büyük meziyettir işin gücün rast gelsi çok opuyoruz

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de karaciğer nakli olan çocuğun şüpheli ölümü
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaklaşık 60 gündür tedavi gören Muhammed ...
Mehmet KARABEL yazdı... Radyo’dan canlı ilk mevlit O’nun eseri
Mehmet KARABEL yazdı... Radyo’dan canlı ilk mevlit O’nun eseri
İzmir'de komşu cinayeti... Sokağa çıkma yasağında kurşun yağmuru!
İzmir'in Bornova ilçesinde aralarında husumet olduğu belirtilen iki komşu ...
 
ESHOT şefi koronavirüse yenildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eshot Genel Müdürlüğü'nde şef olarak görev ...
Doktora hakaret edip saldıran kadın yakalandı
İstanbul Avcılar'daki 7 No'lu Aile Sağlık Merkezi'ne maskesiz gelen kadın, ...
Çocuk bedeni istismarının önüne geçildi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın tespit ettiği, çocuk iç ...
 
Meraklı vatandaşlar kısıtlamayı hiçe saydı!
Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde 5 katlı binanın giriş katında bulunan depoda ...
Köpeği sopayla darbettiği öne sürülen kişiye para cezası
İzmir'de köpek yavrusunu sopayla darp ettiği öne sürülen kişiye para cezası
Eşinin boğazını kesip duş aldı! 'Beni kurtarın kesecek!'
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, 4 ay önce evlendiği eşi Ece Çiçek'i, vücudunun ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva