HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2015 Pazartesi - 11:12

Demirtaş’tan çarpıcı vergi çıkışı: İçimizdeki İrlandalılar…

İTO Başkanı Demirtaş İzmir'in 2014 yılında vergide zirve takipçisi olmasını Mustafa Denizli'nin tarihi sözüyle göndermede bulunarak değerlendirdi.

Demirtaş’tan çarpıcı vergi çıkışı: İçimizdeki İrlandalılar…

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in geçtiğimiz yıl Kocaeli’ni geçerek İstanbul’un ardından en çok vergi tahsil edilen ikinci il olduğunu söyledi. Demirtaş, “En ufak olumsuzlukta İzmir’i yere serenler, içimizdeki İrlandalılar bu başarı tablosu için ne diyecekler merak ediyorum. Bazı ithal ve ihraç rakamlarımız İstanbul ve Bursa gibi illere yazılmayıp, İzmir’e yazılırsa uçtuğumuzu herkes görecek” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in geçen yıl Kocaeli’yi geride bırakarak Türkiye’nin en çok vergi tahsil eden ikinci ili olmasının kentin büyük potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi.

Demirtaş, 2014 yılında İzmir’in 45 milyar 484 milyon 684 bin lira olarak hesaplanan vergi gelirlerinin 39 milyar 853 milyon 934 bin lirasısının tahsil edildiğini ve tahsilat oranının yüzde 87.6’ya ulaştığını söyledi. Demirtaş, “İstanbul ve Kocaeli’nin ardından hep 3. sırada yer alan kentimiz, geçen yıl Kocaeli’yi geride bırakarak ikinci sıraya yükseldi. İstanbul 164.4 milyar liralık vergi tahsil ederken, Kocaeli 39.5 milyar liralık vergi tahsil etti. Başkent Ankara’nın vergi tahsilat tutarı ise 36.7 milyar lira oldu. Bu dört kent ile diğer kentler arasında büyük fark var. Bursa’da 7.5 milyar lira, Mersin 7.1 milyar lira ile vergi tahsil edildi” dedi.
 
İZMİR İKİNCİ BÜYÜKTÜR
Her zaman için İzmir’in vergi, ihracat, katma değer yaratmada Türkiye’nin ikinci büyük kenti olduğunu söylediklerini hatırlatan Demirtaş, “Son açıklanan rakamlar da bu düşüncemizin doğruluğunu gösteriyor. Kocaeli sadece petrol rafinerileri olduğu için İzmir’in önünde yer alıyordu. Ama petrol fiyatları düşüp de Kocaeli’nin topladığı ÖTV’de düşünce hak ettiğimiz ikinciliğe yerleştik. Vergi kalemleri itibariyle %1’in üzerinde vergi toplanan vergi türü sayısı İzmir’de 11 iken, Kocaeli’de 6. Yani İzmir’in çok daha çeşitli bir ekonomik yapısı var” diye konuştu.
 
KİMYA VE OTOMOTİV İHRACATÇILARI BİRLİKLERİ KURMAMIZA İZİN VERMİYORLAR
Vergi rakamlarının bir kez daha İzmir’in gücünü ve ekonomisinin gelişimini gösterdiğini belirten Demirtaş, “En ufak olumsuzlukta İzmir’in içinden İzmir’i eleştirenlerin, İzmir’i yerlere seren içimizde ki İrlandalıların bu tablo için ne diyeceklerini merak ediyorum. Bu rakamlar onlar için en ağır yanıt oldu” dedi. İzmir’in uğradığı haksızlıklara rağmen bu gelişimi gösterdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
 
“Bazı ithal ve ihraç rakamlarımız İstanbul, Bursa gibi illere yazılmasa uçtuğumuzu herkes görecek. Ama ne kimya ne de otomotiv ihracatçılar birliği kurmamıza izin vermiyorlar. TÜİK verilerine göre gümrüklerden çıkışlar dikkate alındığında İzmir’in kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatının Türkiye’nin kimyevi maddeler ve mamulleri içindeki payı ise %17,9’dur. Yine aynı verilere göre İzmir’in Otomotiv İhracatının (Motorlu Kara Taşıtları, Diğer Kara Taşıtları ve Aksam, Parça ve Aksesuarları) Türkiye’nin Otomotiv İhracatı içindeki payı %8,6’dır ki bu rakamlara  kauçuktan üretilmiş motorlu taşıt lastikleri, fren balataları, akü, conta, ateşleme cihazları gibi parçalar da dahil değil. Eğer bu parçalar dahil edilirse, İzmir’in otomotiv ve yan sanayi ihracatının çok daha yüksek olacağı açıktır.
 
TÜİK verilerine göre firmaların ait olduğu vergi dairelerinin il merkezleri esas alındığında; 2014 Ocak-Kasım döneminde İzmir’de 4.353 ihracatçı firma bulunmaktadır. Bu sayı ile İzmir İstanbul’un ardından 2. sıradadır. İzmir’i sırasıyla Ankara, Bursa ve Gaziantep takip ediyor. Bu kadar çok ihracatçımız  olmasına rağmen İzmir’in ihracatı İzmir’e yazılmadığı için rakamlarımız çok daha az gözüküyor.
 
Öte yandan geçtiğimiz yıl 39.8 milyar liralık vergi tahsil edilen İzmir’e, devlet kasasından ise 9.7 milyar lira harcadı. Devlet, her 100 liralık verginin 11.3 lirasını İzmir’den tahsil etti. Buna karşılık 100 liralık merkezi yönetim bütçesi giderinin 2.18 lirası İzmir’e harcandı. İzmir 4 verip bir aldı. Kentimizin uğradığı teşvik adaletsizliği de biterse çok yüksek olan işsizlik oranı da düşüşe geçecektir.
 
Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen kentimiz büyümeye devam ediyor. 2 serbest bölge ve 4 teknoloji geliştirme bölgemiz var. Üniversite sayısının 9’a çıkmasıyla birlikte kalifiye insan gücü de artıyor. İzmir artık teker teker bariyerleri aşıp, İstanbul’un ardından hak ettiği konuma otuturken, en iyi yatırım alternatifi olduğunu ortaya koymaktadır.
 
İstanbul’un ve hatta onun hinterlandında bitişik olan Bursa ve Kocaeli’nin pek çok açıdan yatırıma doydu. Bu nedenle, 4.353 ihracatçı ile 198 ülkeye ihracat yapan İzmir’i çok önemli ve değerli bir yatırım alanı olarak değerlendirmek durumundayız. Bizim yarışımız Türkiye’nin diğer kentleri ile değil dünyanın marka kentleri ile.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ZOT+O.T+ Beynelmilel 19 Ocak 2015 Pazartesi 20:35

Eko baba, ekonomik terimlerin arkasına saklanarak iktidara yumuşacık, yumuşacık dokunmayı bırak Allasen. Böğrüne böğrüne vur iktidarın. Seni acık ellecek belkim iktidarın başı,sen bi kez korkma be, o vakit İzmirli arkanda durur be... Eko baba, bu coğrafyanın efeleri vardı eskiden. Arkalarından türküler çığırırlardı. Vardığın yerin hatırına ha bi gayret, gerekirse gemileri yerle bir et. Çığırılcak türkülere yer et...

Yorumu oyla      14      5  
m.y. 19 Ocak 2015 Pazartesi 19:34

istanbulun alternatifi izmirdir. hükümet istanbulu "bitirdikten" sonra izmire mecburen yönlenmek zorunda kalacak, ekonomi zorlayacak buna.....

Yorumu oyla      14      5  
Mustafa Y 19 Ocak 2015 Pazartesi 19:32

izmire köy diyenler, geldikleri kasaba ve kötde yaşadıkları gibi yaşamaya devam ediyor, izmiri "köy" yapan onlar. şehirli kültürü yok. şehirli olmak için, sanatsal etkinliklere katılmaları gerekiyor, konser, bale, tiyatro ya gitmeleri gerekiyor, "şehirli"gibi giyinmeleri gerekiyor......

Yorumu oyla      15      5  
ksk 19 Ocak 2015 Pazartesi 17:52

hükümet İzmir'in hakkını malesef başka illere dağıtıyor... yıllardır da böyle devam ediyor...

Yorumu oyla      16      5  
ercan 19 Ocak 2015 Pazartesi 17:12

neco baba haklı soru sormuş Mdem bu kadar vergi toplanıyor amam izmir nedenm böyle.Sanırım vergileri belediye falan alıyor zannediyor.Devlet alıyor ve topladıgı paradan izmire beşte birini bile yatırım olarak döndürmüyor. Sonrada izmire sırayla gelip izzmiri yerden yere vuruyorlar.Sanki bu elştirdiklerinde kendilerinin hiç bir günahı yokmuş gibi.Bir orta oyunu oynanıp gidiyor sizin anlayacagınız

Yorumu oyla      12      5  
reco baba 19 Ocak 2015 Pazartesi 16:07

izmir limanina hergun kac gemi yanasiyor,kac konreyner mal yukleyip gidiyor saydinizmi? ciplak gozle bile tahminen yapilan ticaretin boyutunu cozebilirsiniz.izmirde 500 yildir ihracaatla ugrasan aileler vardir halen faaliyet gosteren....benim sorum su...bu giren para,neden izmirin sokaklarina,izmirlinin yasamina yasam kalitesine yansimiyor?izmire baktiginizda etrafi gecekondularla cevrili bir modern sehir gorunumunde....iyide yapilan ticaretten elde edilen gelirin boyutu dusunuldugunde....izmirin heryerinin cennet,her bireyinin refah seviyesinin cok yuksek olmasi gerekmezmi?

Yorumu oyla      13      5  
ercan 19 Ocak 2015 Pazartesi 13:28

Çok teşekkürler demirtaş. Sen çok yaşa.Hani izmire köy diyaorlar ya Ne köymüş gerçkten.Kurban olun siz böyle köye.Bütün engellmelere ragmnen işte izmir.İçimideki rlandalılar konusu başka bir durum.İzmiri kötü algılattırmak görevleri.Türkiye sevdasından bahsederler ama izmiri bir türlü bu kapsama almak istemezler.İzmir çok daha iyi yerlere gelecek.Yeni fuar projesiyle izmirin yeni bir döneme girecegini herkez biliyor.Bırakın manisayı bütün çevre illere teşvik verselerde izmirin önünü kesemeyecekler.Zaten bunı bildikleri için hınçlarından izmire bu kadar saldırıyorlar.Demirtaşın bu sözlerinden sonra izmire köy yaftası yapıştıranlar için gerçekten üzülmeye başladım.Ellerindeki malzemler birer birer gidiyor.İçler acısı bir durum gerçekten .

Yorumu oyla      14      5  
ozan 19 Ocak 2015 Pazartesi 12:48

İzmirin çok daha yüksek potansiyeli var, hükümet azıcık desteklese izmiri kimse tutamaz ama siyaseten kötülüyorlar.

Yorumu oyla      15      5  
İzmirli Vatandaş 19 Ocak 2015 Pazartesi 12:42

Ayrıca devletimiz aldığı verginin İstanbul ve Ankara gibi yatırım yaparak İzmir'de harcamasını bekliyoruz.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üretici ürününü sandalla kurtarıyor!
Antalya’nın Demre İlçesi'nde geçen haftaki yağmurların neden olduğu sel ...
Tarihi Çarşı’nın gizemi JEWEX’te hayat buluyor
İnsanlık tarihinin önemli çarşılarından Kemeraltı’nın gizemi takılarda ...
Defterdarlıktan büyük satış: 61 taşınmaz vitrinde!
İzmir Defterdarlığı, çoğu Buca’da olmak üzere çeşitli ilçelerdeki 61 taşınmazı ...
 
Denizcilerin acı kaybı: Çağlar vefat etti
DTO İzmir Şubesi'nin kurucularından Sümer Erol Çağlar, geçirdiği rahatsızlık sonucu dün vefat etti.
Ağaoğlu yargıda kazandı: İzmir'e RES kuracak
Ünlü işadamı Ali Ağaoğlu, İzmir’in Seferihisar ilçesinde kuracağı 7 adet ...
TOKİ'den vatandaşa indirimli ev müjdesi!
TOKİ Başkanı Ergün Turan şubat ayı sonu ile mart ayı sonunda indirim kampanyası ...
 
AK Parti'den gece mesaisini öldüren önerge!
İş güvenliği paketine eklenmesi planlanan önergeyle, gece çalışanların ...
Sanayinin Efeleri buluştu
Torbalı Ticaret Odası, 35 kişilik heyet ile Aydın’a çıkarma yaptı. Burada ...
Petkim, geleceğin yöneticilerini yetiştiriyor.
Petkim ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü işbirliği ile ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva