HABERLER>POLİTİKA
11 Şubat 2016 Perşembe - 22:11

Delican’la gündem: Revizyon iddiası, köy malları ve başkanlık sistemi!

Köy malları krizinde eleştirilere ilçe ilçe yanıt veren Delican, Koordinatör Köse’nin İzmir ziyareti sonrası ortaya atılan revizyon iddialarını da cevapladı. AK Parti İl Başkanı başkanlık sistemi ve ‘o araştırmayla’ ilgili de çok önemli açıklamalar yaptı.

Delican’la gündem: Revizyon iddiası, köy malları ve başkanlık sistemi!

EGEDESONSÖZ – AK Parti İl Başkanı Bülent Delican Kanal 35’te yayınlanan Farklı Açı programında Egedesonsöz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar ve Gazeteci Çağdaş Yılmazer’in sorularını yanıtladı.

Kent, ülke ve parti gündemine dair önemli mesajlar veren AK Parti İl Başkanı Bülent Delican ses getiren başkanlık sistemi araştırması açıklaması, köy malları krizi ve İzmir Koordinatörü Antalya Milletvekili Mustafa Köse’nin ziyaretinin ardından dillendirilen revizyon iddialarına da tek tek açıklık getirdi.

NEDEN BAŞKANLIK SİSTEMİ?
Parlamenter sistemin tıkandığını ve bunun bir arayış doğurduğunu ifade eden AK Parti İl Başkanı Delican, “Türkiye 13 yıllık AK Parti iktidarlarıyla Cumhuriyet tarihinin 3 katı yatırımlara imza attı. Şimdi bunca yıllık hizmet şunu net ortaya koydu ki vesayet rejimleriyle bu ülkenin parlamentosu yıllarca didiklendi. Bu, sistemin yürümediğini de gösteriyor. Neden? Parlamenter sistem Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 150 yıldan beri çok da sağlıklı çalışmayan bir sistem… Bu modelin değişmesi gerekir. Bizim önerdiğimiz ve adı nedeniyle manipülasyona uğrayan bir sistem başkanlık sistemi… Bu sistem yürütmeyle, yasamanın ve yargının kesin olarak ayrıştığı bir sistem… Aslında Türkiye’ye çok da uygun bir sistem… Çünkü biz devlet yönetme özelliğimizle tanınmış bir milletiz ve o sağlam devlet yapısını ve hiyerarşiyi tarihte hep görürüz. Ve bu lider odaklı bir yapılanmadır. Bizim genetiğimizde olan bir yapılanma… Türkiye liderlerinin güçlü olduğu dönemlerde çok hızlı yükselmiştir. Rahmetli Mustafa Kemal Atatürk dönemi öyleydi, rahmetli Turgut Özal dönemi öyleydi, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğu dönem de Cumhurbaşkanlığı dönemi de ve Sayın Başbakanımızın şimdiki dönemi de öyle…” dedi.

BAZI AKLI EVVELLER…
Bu konuda kentte 7 Haziran öncesi yaptırdığı araştırmanın sonuçlarını da detaylandıran AK Parti İl Başkanı sözlerinin bazı çevrelerce başka bir yöne çekildiği, sanki başkanlık sistemine karşıymış gibi aksettirildiğini söyledi.

Delican şöyle konuştu: 7 Haziran öncesi saha çalışması yaptık ve gördük ki Türkiye’de ve İzmir’de insanlar henüz başkanlık sistemini anlayamamış durumda… Karşı olduğunu söyleyenler yüzde 65 dolayında… Bazı aklı evveller bunu açıklayınca sanki ben karşıymışım gibi göstermeye çalıştılar. Bu araştırma gösteriyor ki insanlar başkanlık sistemine karşılar, Cumhurbaşkanımıza karşı değiller. Bunu da şu soruyla anlıyoruz: Bu araştırmada ‘Sayın Cumhurbaşkanımız dışında başka biri olsa fikriniz değişir mi?’ sorusuna verilen cevap ‘değişmez’ oluyor. Aslında bunlar anlatıldığında kesinlikle halkımızın karşı olmayacağı konular… Sağlıklı olarak anlatabildiğimizde bunu net içten söylüyorum herkesin altına rahatlıkla imza atabileceği bir sistem… Bunlar da bunu araştırmış ve görmüşler ki böyle bir algı yarattılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın üzerinden giderek bir algı yaptılar. ‘Diktatörlük’ gibi çirkin yakıştırmalarla tartışmayı başka yerlere çektiler. Halbuki bu sistem yetkileri sınırlıyor. Bizde yasamaya karşı sınırsız bir güç var. Başkanlık sisteminde ise net bir kuvvetler ayrılığı var. Bize neyi getirecek? Çok daha hızlı karar alma ve işleyiş sağlayacak. Cumhurbaşkanlığını halk seçinceye kadar olan sistemde halk sadece başbakanı seçebiliyordu. Ondan sonrası parlamentoya aitti… Biz ne yaptık? ‘Bu vesayet rejimlerinin istediklerini seçmelerine izin vermeyeceğiz’ dedik. Artık cumhurun başı cumhur tarafından seçiliyor” diye konuştu.

NEDEN KORKUYORLAR?
Muhalefete de ‘Neden korkuyorlar?’ sorusuyla seslenen Delican, “Sayın Cumhurbaşkanımız seçilmiş bir cumhurbaşkanı… Yetkilerini bırakarak bu ülkenin geleceği için ‘Bu ülkeye daha hızlı yol aldıracak sistem başkanlık sistemidir’ diyor. Onlar da gelsin, girsin seçime, başkan olsunlar. Neden korkuyorlar? Seçimden korkuyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımıza halkın sevgisinden korkuyorlar. Bu yüzden de sistemi kötülüyorlar” ifadelerini kullandı.

REVİZYON MU VAR?
AK Parti İl Başkanı, İzmir Koordinatörü Antalya Milletvekili Mustafa Köse’nin ziyareti, yaptığı bire bir görüşmeler ve Ankara’ya sunacağı rapor üzerinden kulislere yansıya iddialara da yanıt verdi. Delican, Genel Merkezin ülke çapında bir çalışma başlatarak teşkilatlardaki son durumun analizini yaptığını belirterek, “Teşkilat İzmir’le ilgili bir fotoğraf istedi. İl Koordinatörümüz, Antalya Milletvekilimiz Mustafa Köse yaptığı ziyaretlerin amacı da hem teşkilat açısında hem de STK’lar ve meslek odaları açısından şehrin bir fotoğrafını çekmekti. Ama biliyorsunuz ki teşkilat içinden ve dışından her zaman dedikodular olur. Bunlar parti disiplinini aşmayacak şekilde tolere edilebilir. Ama bir revizyon ya da değişiklik parti gündemimizde asla yok. Olursa kamuoyuyla paylaşırız” şeklinde konuştu.



METRO MESAJLARI
AK Parti İl Başkanı kentte yerel idare ile merkezi hükümetin el ele vererek hayata geçirdiği gurur projesi İZBAN’ın Pazar günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla gerçekleşecek Torbalı hattı açılı töreni arifesinde ulaşım konusunda da önemli mesajlar verdi.

İZBAN’ı “AK Parti ve CHP’nin İzmir’de ortaklaşa neler yapabileceği konusunda yüz akı bir proje…” sözleriyle tanımlayan Delican, kentte raylı sistem konusunda tartışmalara yol açan yeni metro hatları için de “Ankara, İstanbul ve İzmir gibi Büyükşehirlerde zaten hatlar bakanlığa devredildi. Ama Bornova metrosu örneğinde olduğu gibi yeni gelişmeler ve ihtiyaçlar göz önüne alınmadan, hatalara yol açmadan, geliştirilerek yapılmalı… Eski projeler bakanlığa teslim edilerek, ‘Bunu yapın’ diyerek olmaz. Bunların rehabilite edilmesi lazım… Bakanlığımız bu hatların tamamını inceliyor” dedi.

NEZAKETİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUM 
Delican, yarın (Cuma) günü CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel’e yapacağı nezaket ziyareti hakkında da konuştu.

- İZMİR’DE SİYASİ FAİR-PLAY: DELİCAN, YÜKSEL’E GİDİYOR!...

Delican, “Alaattin Bey siyasi çizgisinde daha önce de birçok kademede görev almış, son olarak milletvekilliği sonrası kongreyle başkan seçilmiş bir siyasetçi… Ben kendisinin birebir nezaketine çok önem veriyorum. Biz geldiğimiz günden beri ‘İzmir’e bir çivi bile çakılacak olsa desteğe hazırız’ diyoruz. Mazeret üretmeye de karşı olduğumuzu hep söylüyoruz. Bu açıdan da ılıman bir siyasi iklimde kaybettiklerini kazanması gerekiyor. Hem Avrupa’nın hem dünyanın merkezi olabilecek bir kenti germek kimseye fayda sağlamaz. Bu minvalde baktığım için Alaattin Bey’e hem başarı dilemek hem de nezaket ziyaretinde bulunma adına temasa geçtim. Kendisi de olumlu karşıladı” açıklamasını yaptı.



‘KARDEŞ BELEDİYE’Yİ ANLATTI
AK Parti İl Başkanı programda yazılı bir açıklamayla duyurduğu ‘Kardeş Belediye Projesi’ni de detaylandırdı.

Ülkenin çeşitli kentlerinden 7 belediye başkanının İzmir’e gelerek 7 AK Partili Belediye ile kardeş olacağı organizasyon hakkında bilgi veren Delican şunları söyledi:

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki öncülüğünde tüm ülkeye yayılacak bir proje… Sayın Nükhet Hotar’ın da bu konuda çok desteği oldu. Buradaki amaç şu: Biz İzmir’de yerelde de başarılı olarak hizmet açığını gidermek istiyoruz. 7 belediyemiz var, bunların hem teknik hem de proje eksikliği var. 7 belediyeyi toplam 152 milyon borçla devraldık. Borç edebiyatı yapacak değilim, hizmet esastır ama Bütünşehir yasasıyla yetki ağırlık olarak Büyükşehir’e verildi. Bu doğru bir yaklaşım… Tabi Bütünşehir Yasası’nda ilerleyen süreçte bazı revizyonlar yapılacak. Bu Büyükşehir Belediyesi’nden bağımsız bir sistem projesi değil… İşin merkezinde Büyükşehir var. Ama yasa yeni olduğu için ciddi sıkıntılar doğuyor. Bunların giderilmesi için de bazı istişarelerin yapılması gerekiyor. Biz de Sayın Özhaseki’yi İzmir’e davet ettik. Hem hizmet etkinliği için hem de yasada yapılacak revizyon konusunda fikir alışverişi için bu kardeş belediyeciliği başlattık. İzmir’de toplantılar yapacağız. Hem kendi belediyelerimizin faaliyetlerini hem de diğer belediyelerin faaliyetlerini karşılaştıracağız. Bizim belediyelerimize moral ve motivasyon olacak. Belediyelerimiz sorunlarını anlatacak, çözüm arayacağız.

KÖY MALLARI KRİZİ: İLÇE İLÇE YANIT VERDİ
Delican son olarak CHP ile AK Parti arasında büyük tartışmalara yol açan köy malları krizi konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. “Sattırmayacağız” sözünün arkasında duran AK Parti İl Başkanı eleştirilere ilçe ilçe yanıt verdi. Süreci anlatan Delican, “Baştan alacak olursa 6360 sayılı yasayla İl Özel İdaresi’nin taşınmazları hazine ya da belediyelere dağıtıldı. Bu dağıtım esnasında Büyükşehir Belediyesi’nden ‘İzmir’in ham yapacaklar’ gibi çirkin söylemler geldi. Biz de ‘Mahkemeye verdiniz, kararı bekleyin’ dedik. Broşürler bastırdılar, içinde çok çirkin söylemler yer aldı. Bunlar İzmir’in malları ve sonuçta İzmir’de kalıyor. Kimsenin bir yere götürdüğü yok! Bu süre içerisinde Tire’de köy tüzel kişiliğinden kalan yerler satışa çıkarılmaya başladı. Biz de ‘Size ham yaptırmayız’ dedik. Sonrasında Aziz Bey insanları yürüyüşe falan davet etti. Çok gereksiz bir ötekileştirmeye gidildi. Biz de ‘O zaman bu Tire’deki satış nedir?’ diye sorduk. Satış ilanları çıkmaya başladı. 6 belediye başkanımızla bir araya geldik ve ‘Köy mallarını köylümüze kullandıracağız, asla satmayacağız’ dedik. Bunların yine köylünün hizmetine verilmesi gerektiğini söyledik. Bu malları satarak borç falan ödenmez ki 152 milyon borç varken bunu söyledik. Aziz Bey daha sonra vazgeçti ve satışı durdurdu” şeklinde konuştu.

“Bizim bu kadar hassasiyetle üzerinde durduğumuz noktada kalkıp satıyormuşuz gibi bir hava estiriyorlar” diyen Delican, “Kemalpaşa’da olan şu: Akalan köylüleri başkanımıza geliyor ve ‘Bu malları bize sat’ diyor. Bizim hassasiyetimiz bu malların yine köylüye verilmesi... Başkan da köylüye satılmak üzere ihaleye çıkıyor. Daha sonra fiyatlamalar ve vatandaşın isteğiyle ilk ihaleyi de iptal ettik. Onların rızasıyla yine onlar alacak… Ödemiş’te ise şöyle bir şey var. Başkanımız tüm zorluklara rağmen hizmet uğraşı veriyor. Bu esnada da vatandaşımıza ‘Talebiniz var mı?’ diye soruyor. Yine yalan yanlış haberler çıktı. Zaten başkanımız da ihaleyi iptal etti. Torbalı’ya bakacak olursanız o arazi zaten imarlı arazi, köy malı falan değil… Hizmet odaklı olarak bu arsaların satışa çıkarılması çok doğal... Bunu tüm belediyeler yapıyor. Ama köy mallarıyla ilgili duruşumuz net…” ifadelerini kullandı.

 
CHP İzmir’de görev dağılımı: Kim/hangi ilçeden sorumlu?
 
İzmir’de vahşet: Cesedi kanalda bulundu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kale 12 Şubat 2016 Cuma 09:12

yönetimden adnan yılmazı çıkardınmı gerısı boş adam siyasetmi yapıyor ajanlıkmı belli değil ilde konuşulan herşey ertesi gün basında

Yorumu oyla      11      5  
Metro Projeleri 12 Şubat 2016 Cuma 02:06

Metro projelerini İncelemeleriniz daha kaç yıl sürecek? Bizimle dalga mı geçiyorsunuz?

Yorumu oyla      11      5  
. 12 Şubat 2016 Cuma 00:33

Cumhurbaşkanı, başbakanken yapamadığı, şimdi cumhurbaşkanıyken yapamadığı neyi yapacak başkan olunca? İsteyip de yapamadığı ne var, bize bunu açıklayın. Sorunuza gelince, evet Cumhurbaşkanı dışında biri olunca başkanlık sistemine bakışım değişir. Ahmet Davutoğlu neden başkanlığa aday olmuyor? Sizin başkanlık sistemini mi istediğinizin yoksa başka amaçlar peşinde mi koştuğunuzun amacı tam olarak buradadır. Başbakan aday olsun ve o başkan olsun. Cumhurbaşkanı da başkan olmak istiyorsa, partisinin başına geçsin, başbakanlığa geri dönüp aday olsun. Kendisinin görevi belli, hiç kimse onu zorla Cumhurbaşkanı yapmadı. Hükümet işlerine karışacaksa neden Cumhurbaşkanı oldu?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’de görev dağılımı: Kim/hangi ilçeden sorumlu?
İl Yönetim Kurulu’nun haftalık olağan toplantısında üyelerin hangi ilçelerden ...
HDP'den Avrupa Konseyi ve Merkel'e mektup
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Almanya Başbakanı Merkel ile Avrupa ...
Abdullah Gül’ün acı günü
Gül'ün kayınpederi Ahmet Özyurt, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
 
Yüksel, Piriştina’yı ağırladı: İzmir CHP’nin referansı olacak!
Buca Belediye Başkanı, CHP İl Başkanı’na yeni görevinde başarı ziyaretinde ...
CHP'li Çam'dan hükümete sağlık ve dış politika çıkışı!
CHP İzmir Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Musa Çam, Sağlık ...
Çıray sürpriz öneriyi anlattı: Haziran’da referandum!
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray Haziran'da referandum yapılmasını önerdi. ...
 
Bakan Ala: Cizre'de operasyon bitti!
İçişleri Bakanı Efkan Ala Cizre'de operasyonların bugün itibarıyla bittiğini ...
AK Parti Sözcüsü'nden yeni parti iddialarına yanıt
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti içinden yeni bir siyasi hareket çıkacağı iddialarına yanıt verdi.
İzmir’de siyasi fair-play: Delican, Yüksel’e gidiyor!
AK Parti İl Başkanı Delican, CHP İl Başkanı Yüksel’i makamında ziyaret edecek.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva