HABERLER>POLİTİKA
11 Şubat 2016 Perşembe - 14:43

Çıray sürpriz öneriyi anlattı: Haziran’da referandum!

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray Haziran'da referandum yapılmasını önerdi. Öneriyi önce parti yönetimine sunacak Çıray, 'şartları' da masaya koydu!

Çıray sürpriz öneriyi anlattı: Haziran’da referandum!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray bir süre önce önerdiği referandum konusunu Habertürk televizyonunda katıldığı Gün Ortası adlı programda detaylı anlattı.

Önerisinin parti içinde tartışılıp eğer kabul edilirse kanun teklifi olarak sunulacağını belirten Çıray, AK Parti’nin medyayı kullanma politikalarını eleştirerek, “Kan akıtan bir iktidarın sabah Cumhurbaşkanı, öğlen Başbakan, daha sonra da AKP sözcüsünün tüm basını işgal etmesi, yaptıkları siyasetleri meşrulaştırmak için, kendileri nedeniyle akan kanın propagandasını ve benim hazırladığım yasa tasarısının önemini gösteriyor” dedi.

Özellikle Türkiye’nin insan hakları konusunda imzaladığı uluslararası anlaşmalara dikkat çeken Çıray, Haziran’a kadar herkese eşit şartlarda propaganda yapma ortamının sağlanması şartıyla Haziran’da referanduma gitmeyi önerdi.

AK PARTİ İLE HDP ANLAŞABİLİR
Anayasa uzlaşma komisyonunun çalışmalarına dikkat çekerek AK Parti’nin Başkanlık Sistemi çıkışı nedeniyle tıkandığını ifade eden Çıray, “Ben bu sürecin belli bir aşamasında sayın Cumhurbaşknı’nın müdahlesiyle Başkanlık Sistemi’nin masaya getirileceğini ve kendi istediği zaman referenduma gideceğini düşünüyorum. 2010 referandumunu hatırlayın, 2 madde saklanarak Türkiye’ye hak hukuk getirilecek dendi bilemeden diğer 24 maddeyi savunuldu ve bambaşka bir sonuç ortaya çıktı. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu haklıymış, ‘Türkiye’ye hak hukuk adalet getirmeyecek’ demişti, sonrasında olanları biliyorsunuz” ifadelerini kullandı. Çıray, Anayasa’nın değişmesi ve Başkanlık Sistemi konusunda AK Parti ile HDP’nin anlaşabileceğini ve gerekli olan 330’u sağlayabileceklerini belirtti.

PROPAGANDA EŞİT ŞARTLARDA OLMA ŞARTIYLA...
Önümüzdeki süreçle ilgili  bir takım değerlendirmeler yapan Çıray, anayasa görüşmelerini istikşafi görüşmelere dönüştürerek zaman kazanmaya çalışacaklarını ifade etti. Çıray, sürecin antidemokratik olmasının önüne geçmek amacıyla bu öneriyi sunduğunu vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Cumhurbaşkanı Başkanlık propagandasından hiç vazgeçmedi ki.. Neden muhtarları sürekli topluyor? Atanacak öğretmenlerin toplantısında neden konuşuyor? ‘Parlamenter Sistem çalışmıyor Türkiye’ye Başkanlık Sistemi gerekiyor’ demek için bu kadar çalışıyor ve AK Parti’yi de kullanıyor. Yeni anayasa yazılmadan biz halka gidelim soralım, ‘Parlamenter Sistem mi istiyorsunuz Başkanlık Sistemi mi istiyorsunuz?’ diye. Basın özgürlüğü ve eşit şartlarda propaganda yapma şartıyla Haziran’da gelin halka soralım diyorum. Eğer bir referandum yapılacaksa propaganda sırasında tüm kamu ve özel televizyonlar mutlaka hakkaniyet ve eşit süre yer verecektir. İki görüşün savunucuları arasında eşitliği sağlamak, propagandalarının eşit ve hakkaniyetli olması açısından da önemli. AK Parti bu maddeleri kabul etmek şartıyla gelsin bunu bu millete soralım. Türk milletine soracağız. Tutun ki bu millet başkanlık sistemini istedi. Yine de olmazsa olmaz ilk 4 madde ve mutlak kuvvetler ayrılığı olması lazım.”

REFERANDUMDAN BAŞKANLIK ÇIKARSA...
Çıray, referandumdan Başkanlık Sistemi’nin çıkma olasılığıyla ilgili ise,  “Bu şartlar kabul edilirse ve bu eşit şartlarda olursa bunlar kaybeder. Türkiye’de yapılan son seçimler kanunen meşru olsa da siyaseten meşru değildir. Ben eşit şartlar bir propaganda önerisi yapıyorum. Biz söylesek de açacaklar söylemesek de açacaklar. Türk milletine sakıncalarını anlatmak daha kolay olur. Türkiye uzun yıllardır adil ve hakkaniyetli bir seçim ya da referandum yaşanmadı. Medyayı adil olmayan bir propaganda haline dönüştürdüler. Önüne geçmeye çalıştığım konu budur. Eşit hakkaniyetli ve adil bir propaganda olmazsa olmaz” ifadelerini kullandı.

 
HSYK'dan İzmir'deki tarihi davayla ilgili bomba karar!
 
Altınordu sezonun en zor virajında
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cengız cansız 11 Şubat 2016 Perşembe 20:57

SN VEKILIM BUNLAR CAMBAZ İKTIDARIN BÜTÜN OLANAKLARINI TRT YI KULLANACAKLAR YARIŞ EŞİT ŞARTLARDA OLMAYACAK O YÜZDEN DOĞRU BULMUYORUM

Yorumu oyla      11      5  
baytak 11 Şubat 2016 Perşembe 14:52

Asla böyle bir konu referanduma sunulmaz. Zaten asla eşit koşullarda bir propagandaya izin vermezler.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Ala: Cizre'de operasyon bitti!
İçişleri Bakanı Efkan Ala Cizre'de operasyonların bugün itibarıyla bittiğini ...
AK Parti Sözcüsü'nden yeni parti iddialarına yanıt
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti içinden yeni bir siyasi hareket çıkacağı iddialarına yanıt verdi.
İzmir’de siyasi fair-play: Delican, Yüksel’e gidiyor!
AK Parti İl Başkanı Delican, CHP İl Başkanı Yüksel’i makamında ziyaret edecek.
 
Bakan Yıldırım’dan kritik İstanbul-İzmir yolu açıklaması
Yıldırım, yaklaşık 30 katrilyon civarında maliyeti olan otoyolun, mayıs ...
Erdoğan'dan BM'ye: Alnımızda enayi yazmıyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin sınırları açın çağrısını, Batılı ülkelerin ...
Nazlıaka ihraç edilmeden ismi silindi!
CHP Parti Meclisi (PM) tarafından kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak ...
 
Arınç ve Çelik ifadeye mi çağrılacak?
Hükümete yakın Akşam gazetesi, Cemaat'e yönelik başlatılan "paralel yapı" ...
İzmirli genç başkanların Twitter kapışması!
İzmir’de gündemden düşmeyen stat tartışmaları sosyal medyaya taşındı. ...
‘Bekçi Celal’den belediye başkanlarına uyarı: Affetmem!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kardeşi, sosyal medya hesabından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva