HABERLER>GÜNCEL
10 Mayıs 2019 Cuma - 16:25

Danıştay Başkanı: Yıkıcı etkilere yol açar

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, "Bir ülkede yargının saygınlığının zedelenmesi, ekonomik, sosyal, siyasi istikrarın, huzur ve barışın sağlanmasını zorlaştıracak yıkıcı etkilere yol açar. Bu konuda gerekli özenin gösterilmesi tüm yargı mensuplarının haklı beklentisidir" dedi.

Danıştay Başkanı: Yıkıcı etkilere yol açar

Danıştay'ın kuruluşunun 151. yılı ve "Danıştay ve İdari Yargı Günü" dolayısıyla Danıştay Konferans Salonu'nda tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ve yüksek yargı üyeleri katıldı.

Törende konuşan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, 151. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Danıştay'ın, zamanın sınamasından geçmiş, gelenekleri oturmuş, kurum kültürü olan, bilgi ve birikimleriyle hukuka yön vermiş köklü bir kurum olduğunu söyledi.

Güngör, Danıştay'ın varlığını ve etkinliğini sürdürebilmesinin, devletin ve milletin demokrasiye, adalete olan inancının en belirgin kanıtı olduğuna işaret etti.

Danıştay'ın idari ve yargısal tüm faaliyetlerinde tabi olduğu tek ilkenin, adalet ve hukukun üstünlüğü olduğunu belirten Güngör, devletin temeli, medeniyet ve barışın vazgeçilmezi olan adaleti tesis etmede asıl sorumluluğun yargı mensuplarına düştüğünü vurguladı.

Mahkemelerin, ayrım gözetmeksizin herkesin ve her kesimin hakkını, hukukunu korumak için başvurulacak hak arama kapısı olduğunu ifade eden Güngör, mahkemelerin nihai kararlarının anayasa ve yasalar çerçevesinde tüm kişi ve kurumları bağladığını, kararlara uyulmak zorunda olduğunu bildirdi.

"YIKICI ETKİLERE YOL AÇAR"
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, şöyle devam etti:

"Yargı kararlarına eleştiri getirilirken, yargı ve yargıçlar, idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine sürekli engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir. Yargı kararlarının, hukuki sınırlar içinde bilimsel yönden eleştirilmesi elbette mümkündür. Yargı kararlarının, taraf menfaatlerine göre değil, objektif bilimsel kriterlere göre değerlendirilmesinin, hukukun gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bir ülkede yargının saygınlığının zedelenmesi, ekonomik, sosyal, siyasi istikrarın, huzur ve barışın sağlanmasını zorlaştıracak yıkıcı etkilere yol açar. Bu konuda gerekli özenin gösterilmesi tüm yargı mensuplarının haklı beklentisidir."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Adli siyasetimizde izlenecek amaç, evvela halkı yormaksızın, hızla, isabetle, güvenle adaleti dağıtmaktır." sözlerini hatırlatan Güngör, yargı mensuplarının onurlu ve ağır sorumluluk gerektiren adalet dağıtma görevini en iyi şekilde yapma gayreti içinde olduğunu dile getirdi.

Güngör, idari yargının çağdaş toplumlarda hukukun üstünlüğünün benimsenmesi, demokrasinin korunması ve gelişmesi için idari işlemlerin temel hak ve özgürlükleri ihlal edip etmediğini inceleyip, uygulamanın hukuka uygunluğunu denetleyerek dengeleyici rol üstlendiğini aktardı.

"YARGIYA OLAN GÜVENİ OLUMSUZ ETKİLEMEKTE"
Anayasa'da "Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması" kuralının yer aldığını anımsatan Güngör, "Yargılamanın makul sürede sonuçlandırılamaması yargıya olan güveni olumsuz etkilemektedir. Günümüzde gelişen ve değişen hukuki ilişkilerin ortaya çıkardığı, çok sayıda farklı ihtilaf, dava dosyalarında sayısal olduğu kadar nitelik olarak da artış meydana getirmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Güngör, yargının hızlı ve kaliteli hizmet vermesini sağlayacak yapısal çözümlerin zamanında hayata geçirilmesinin önem arz ettiğine dikkati çekti.

İdari Yargılama Usulü Kanununa 2014'te eklenen "İvedi Yargılama Usulü"nün geç de olsa yargılama sisteminde yer aldığını anlatan Güngör, bununla özelleştirme, ihale, acele kamulaştırma gibi uyuşmazlıkların karara bağlanma süresinin sorun olmaktan çıktığını söyledi.

Yargılamaların amacının uyuşmazlıkları sona erdirmek olduğuna değinen Güngör, yargısal denetimin ise işlem tesis edildikten ve çoğu zaman işlemin hukuki sonuçları doğduktan sonra yapıldığını belirtti.

"GENEL İDARİ USUL YASASI'NIN BİR AN ÖNCE ÇIKARILMASINA İHTİYAÇ VAR"
Güngör, yargılamaların uzun ve zahmetli bir süreç olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Öncelikle, hukukun üstünlüğü ilkesi gereği, idarenin işlem tesisi sırasında uyması gereken hukuk kurallarına özen göstermesi, idareyle kişiler arasında uyuşmazlığa yol açan etkenlerin giderilmesi, böylece yeni uyuşmazlıkların ortaya çıkmasının önlenmesi, önemli bir beklentidir. İdarenin işlem tesis ederken uyacağı kuralları belirleyen Genel İdari Usul Yasasının bir an önce çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Devletimizin, geçmişte hem zaman hem ekonomik yönden kayıplar yaşamasına hukuki güvenlik ilkesinin sarsılmasına yol açan yargısal süreçlerin, ülkemizin büyük gelişme kaydettiği yeni dönemde tekrarlanması, her alanda istikrarlı gelişme sağlaması için Danıştay'ın idari görevlerini etkin kılacak yasal düzenlemenin önemini bir kez daha ifade etmek isterim."

Güngör, bazı uyuşmazlıkların yargıya intikal etmeden alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile sonlandırılmasına duyulan ihtiyacın da giderek arttığının görüldüğünü bildirdi (AA)

 
Karabağlar’da Anneler Günü'ne özel kermes
 
Behzat Ç.'de 'Savcı Esra' sürprizi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mevlut Demir 11 Mayıs 2019 Cumartesi 15:46

Demokrasiye katleden Yargının pek yandaş mensubu Hakime Hanımefendi hiçbir inandırıcılığı olmayan davranış ve ifadeleri ile ibretlik bir görüntü sergiliyor. Kendisine soralım, kerimeleri Hakime Hanım geçen törenden bu yana ne gibi bir kariyer ilerlemesi sağladı acaba?

Yorumu oyla      4      5  
Sayin Baskan 10 Mayıs 2019 Cuma 19:34

6 mayis gunu YSK oylamada YEDEK uyeler hangi gerekceye dayanarak oy kullanmistir? Adi uzerinde YEDEK UYE

Yorumu oyla      5      5  
TC misafir 10 Mayıs 2019 Cuma 18:16

301 madenci Somada katlediliyor, maden sahibi 5 yıl sonra çıkıp tekrar maden işletebiliyor. YSK , mühürsüz oy pusulalarını kanuna aykırı olmasına rağmen geçerli sayabiliyorken farklı seçim bölgelerinde yapılan aynı itirazlara farklı kararlar alınabiliyor. Tüm bunlar göz önünde iken yargıya saygı nasıl olsun? Yargı mensupları önce vicdana ve hukuka dayanarak gerçekçi bir şekilde şapkalarını önlerine koyup bunlara bir cevap versinler sonra saygı istesinler. Bugün yine bir haber vardı burada öldürülen çevreci çift ile ilgili o haberi okuyanlar yargının ne kadar vahim bir hal içinde olduğunu bir kez daha göreceklerdir.

Yorumu oyla      4      5  
Işık Dikicigil 10 Mayıs 2019 Cuma 16:32

TAM AZİZ NESİN'LİK MEMLEKETİM.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıvı çelikle yaralanan işçilerin tedavisi sürüyor
İzmir'in Aliağa ilçesindeki HABAŞ Demir Çelik fabrikasında, işletme alanına ...
Yer İzmir... Anne öldü, yavrular kurtarıldı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, araç çarpması sonucu telef olan gebe köpekten, ...
Apartman bahçesinde çırılçıplak oturdu
Antalya'da, apartmanın arka bahçesinde çırılçıplak erkeğin oturduğunu ...
 
Gaziemir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde uyuşturucu madde ticareti yaptığı iddiasıyla 2 kişi gözaltına alındı. 
Tariş işçilerine hapis cezasına tepki
İzmir'in Çiğli ilçesi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tariş Fabrikası’nda, ...
Baltalı trafik magandası tutuklandı
TEM Otoyolu'nda otomobilinin camından çıkardığı baltayla yanında seyreden ...
 
MEB'den özel yetenekli öğrencilere 'özel' müfredat
MEB tarafından özel yetenekli öğrenciler için, okul öncesi dönemden lise ...
132 bin kişiyi dolandırdılar: Çiftlik Bank davası başladı
Kurucusu Mehmet Aydın'ın firari olduğu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının ...
İzmir'deki trans cinayetinde ayrıntılar: Herkesi salona topladı... Cinsel ilişkiye zorladı!
Geçen 9 Ocak sabahı, İzmir Alsancak’taki Buse Apartmanı’nda peşi sıra ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva