HABERLER>GÜNCEL
31 Ekim 2016 Pazartesi - 08:25

Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon: Yönetici ve yazarlara gözaltı

Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik bu sabah operasyon başlatıldı. 13 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu da gözaltına alınanlar arasında.

Cumhuriyet Gazetesi ne operasyon: Yönetici ve yazarlara gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

- KILIÇDAROĞLU'NDAN DESTEK ZİYARETİ: NELER SÖYLEDİ?... 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

HAKLARINDA GÖZALTI KARARI VERİLEN KİŞİLER
Akın Atalay (İcra Kurulu Başkanı - yurt dışında) Murat Sabuncu, Musa Kart, Güray Öz, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Bülent Yener, Eser Sevinç, Müslüm Özışık, Nebil Özgentürk, Hakan Kara ve Can Dündar (yurt dışında)

KİMLER GÖZALTINA ALINDI? 
Bu doğrultuda sabah saatlerinde, İstanbul ve Ankara'da, şüphelilerin adreslerinde arama yapıldı. Operasyonda Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Yazar Hikmet Çetinkaya, Yazar Aydın Engin, Yazar Güray Öz, karikatürist Musa Kart, Avukat Bülent Utku (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Avukat Mustafa Kemal Güngör (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Önder Çelik (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Bülent Yener (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi) Mali Müşavir Eser Sevinç (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi) gözaltına alındı.

İlerleyen saatlerde gazetenin Yayın Danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinin arandığı öğrenildi. Gürsel önce gazetenin binasına geldi, daha sonra ifade vermek için emniyete gitti.

CAN DÜNDAR HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

MUSA KART: ASIL KARİKATÜR BUDUR
Hakkında gözaltı kararı verilen çizer Musa Kart, Cumhuriyet Gazetesi binasından ayrılarak teslim olmak üzere emniyete gitti. Kart yaptığı açıklamada, "Yıllardır çiziyorum ve FETÖ ile PKK'yı eleştiren yüzlerce karikatürüm var. Ancak şimdi bu örgütlere yardım etmekle suçlanıyorum. Asıl karikatür budur" şeklinde konuştu.

OKURLARDAN PROTESTO
Cumhuriyet Gazetesi önünde toplanan kalabalık grup, operasyonu protesto etti.

Ellerinde gazetenin bugünkü sayısı bulunan gruptakiler, "Özgür Basın Susturulamaz", "Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek ve "Haber Alma Hakkımız Engellenemez" şeklinde sloganlar attı.



CADDE TRAFİĞE KAPATILDI
Cumhuriyet Gazetesi’nin binası çevresinde güvenlik önlemi alan polis, caddeyi araç trafiğine kapattı. 

Gazete binasının yakınına TOMA ve Çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı.

CANPOLAT: KAYYUMA TESLİM ETMEYECEĞİZ
Gazete binası önünde açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, şöyle konuştu: "Cumhuriyet gazetesinin kapanmasına müsaade etmeyeceğiz. Buradaki esas amaç, Cumhuriyet gazetesini kayyuma teslim etmektir. Cumhuriyet gazetesini kayyuma teslim ettirmeyeceğiz. Cumhuriyet gazetesinin susturulması halinde geriye tek muhalif yayın organı Sözcü gazetesi kalacak. Bunun arkasından buraya yöneleceğini biliyoruz. Bunun amacı muhalefetin sesini kısmaktır. Bunun altında yatan gerçek de muhalefetsiz bir şekilde başkanlık sistemine gitmektir."

Toplumsal muhalefetle birlikte gericiliğe, sansüre ve darbeciliğe karşı direneceklerini belirten Canpolat, her gün gazete önünde nöbet tutacaklarını ifade etti.

YILDIRIM: UYDARMA SUÇ
Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Ayşe Yıldırım da başları dik bir şekilde yayınlarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Gözaltı kararının hukuksuz olduğunu öne süren Ayşe Yıldırım, "Uydurma bir suç. Cumhuriyet gazetesinin ne FETÖ ile ne PKK ne de KCK ile bir iş birliği olmuştur" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut
Tanal da gazete binasına geldi.

CUMHURİYET: DEMOKRASİYE DARBE BURAYA UZANDI
Öte yandan, Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada "Demokrasiye darbe Cumhuriyet gazetesine uzandı. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Yazar Güray Öz'ün evi basıldı. Sabuncu ve Öz gözaltında. Yazar Hikmet Çetinkaya'nın evinde arama yapılıyor..." denildi.



İZMİR'DE DESTEK EYLEMİ 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (İGC) çağrısıyla, İGC merkezi önünde toplanan kalabalık, “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı. Destek eylemine İGC Başkanı Misket Dikmen ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP milletvekilleri Atilla Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır, Nurettin Demir, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve yönetim kurulu üyeleri, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Gülay Bilici, EMEP İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci, İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, Birleşik Haziran Hareketi üyeleri, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahri Akkan, CHP ilçe örgütleri, Egeçep, Öğrenci Kolektifleri ve vatandaşlar katıldı. İGC Başkanı Dikmen, "Basına yönelik sindirme, yıldırma ve yok etme gibi demokrasiyle bağdaşmayan politikaları kabul etmiyoruz. Gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Adeta faşist yönetimlerde görülen bu cadı avına karşı her ahval ve şeraitte mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" diye konuştu. CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da, bugün Türkiye'de basın özgürlüğünü talep etmenin dahi suç haline geldiğini belirterek, “Demokrasi, laiklik ve basın özgürlüğüne karşı yapılan saldırılara karşı, Türkiye'yi karanlığa götürmek isteyenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

TGC'DEN TEPKİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, operasyon protesto edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cumhuriyet Gazetesi'ne, yöneticilerine, yazarlarına, çalışanlarına yönelik operasyon kabul edilemez. Bu operasyon basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbedir. Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan operasyonu protesto ediyoruz. İktidara yakın olmayan her medya kuruluşunu 'FETÖ ile bağlantısı var' diye suçlayarak operasyonlar yapılması kamu vicdanını yaralamaktadır. Başbakanın 'OHAL'i devlete ilan ettik, Millete değil' demesine rağmen çıkarılan kararnameler ile yine medya kuruluşları ve gazeteciler OHAL'in mağduru haline getirilmiştir.

29 Ekim tarihinde yayınlanan kararname ile Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, JİNHA, Azadiya Welat ve Evrensel Kültür'ün de aralarında olduğu 10 gazete, ile iki haber ajansı ve üç dergi kapatılmıştır. Medyanın da karşı çıktığı ve başarısız olmasında önemli rol oynadığı 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından çok sesli medya için özgürlüklerin geliştirilmesi beklenirken, kapatılan gazete, dergi, tv ve ajans sayısı 170'e ulaşmıştır.

Sürekli ve sarı basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 777'ye çıkmıştır. Şu anda cezaevinde 105 gazeteci tutuklu bulunmaktadır. 15 Temmuz'dan sonra kapatılan yayın organları nedeniyle 2500'ün üzerinde gazeteci işsiz kalmıştır. Toplamda son yıllarda işsiz kalan gazeteci sayısı 10 bini aşmıştır. Türk basınında her üç gazeteciden birinin işsiz olduğu bir karanlık tablo ortaya çıkmıştır. 

Bu nedenlerle iktidara ve muhalefet partilerine; demokrasinin yeniden yeşertilmesi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve medyaya yönelik baskıların son bulması için bir kez daha çağrı yapıyoruz.”

 
Egeli zeytinciler yağmur duasına çıktı!
 
Kış yüzünü gösteriyor: İzmir’de yeni haftada hava nasıl olacak?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 1 Kasım 2016 Salı 08:26

MUSTAFA BALBAY VE CEYHUN MUMCU BU GAZETE HAKKINDA NE DEMİŞTİ...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti binasına silahlı saldırı: 3 polis yaralandı
AK Parti Kızıltepe İlçe Başkanlığı önünde nöbet tutan güvenlik görevlilerine ...
Gülten Kışanak ve Fırat Anlı tutuklandı
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Diyarbakır Belediyesi ...
Flaş! Gülten Kışanak için tutuklama talebi
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Fırat ...
 
İtfaiyede görev değişimi: 'Şans' gidiyor, 'Gece' geliyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında 10 yıldır arama ...
Hakkari'de hain saldırı: 1 asker şehit
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde teröristlerce gerçekleştirilen havanlı saldırıda ...
FETÖ firarisi Dumanlı ABD'de görüntülendi
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davaları ...
 
İnternetten aldığı tüfekle dehşet saçtı: 1 ölü, 1 yaralı
Bursa'da, internetten aldığı pompalı tüfekle rastgele ateş açan kişi, ...
Dikkat: İkinci el telefonda 'FETÖ' tehlikesi!
TETESFED Başkanı, ikinci el telefon ve ipad alacak vatandaşları, cihazların ...
Flaş! Kışanak ve Anlı adliyeye sevk edildi
Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva