HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Ağustos 2021 Salı - 09:17

Cumhurbaşkanlığı sorusuna yanıt: Gönlündeki adayı açıkladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Soyer, “Bu durum bizi de memleketi de ittifakı da rahatlatır. Keşke öyle olsa” dedi.

Cumhurbaşkanlığı sorusuna yanıt: Gönlündeki adayı açıkladı

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Soyer, “İstanbul, Ankara büyükşehir belediye başkanlarının isimleri Cumhurbaşkanı adayları arasında geçiyor. İzmir neden yok?” sorusuna, “Cumhurbaşkanlığı için benim adım geçmesin. Ben, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan memnunum. Belediye başkanlığını görevini çok severek yapıyorum. İzmir'de yapmak istediğim çok şey var. Yerel siyasete ve onun gücüne çok inanıyorum. Merkezde siyaset yapmayı hiç düşünmedim. ‘Belediye başkanı olmak için doğmuşum' diyecek kadar işimi çok seviyorum” diye yanıt verdi.

Öte yandan Soyer, İzmir'de yaşanan deprem sonrasında yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde 5 bin 800 orta hasarlı bina olduğu tespitinde bulunduklarını söyledi. Dünya Bankası'nın kendilerine kredi vermek için hazır olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hâlâ onay vermediğini hatırlatarak, "Eğer bunu yapmazlarsa her gün çıkar bağırırım" diye sitem etti.

Soyer’in açıklamaları şöyle:

“İzmir'de 5 bin 800 orta hasarlı bina var”
2020'nin Ocak ayında kredi için Dünya Bankası ile görüşmeye gittim. Bu arada kentsel dönüşümle ilgili de başka heyetle görüştük. Üç şehir için 500 milyon dolarlık krediyi müzakere ediyoruz. O üç şehir arasında İzmir yoktu. Kentsel dönüşüm projelerini salgın nedeniyle yerinde görmeye gelemediler. Deprem olduğunda kentsel dönüşüm için krediye ihtiyacımız vardı.

Ağır hasarlı binalar için devlet çözüm üretmiş, “Sana yeni ev yaparım” diyor. Ancak orta hasarlı binalarla ilgili finansal bir çözümümüz yok. Bir yıl içinde güçlendirmek zorundasın. Yapılmadığı zaman bina yıkılıyor. İzmir'de 5 bin 800 orta hasarlı bina var. Kentsel dönüşümle ilgili model olacak bir uygulama için karar aldık. Dünya Bankası ile görüştük. Depremden sonra 2 yılda çıkacak krediyi 4 ay içinde aldık. 340 milyon dolar için el sıkıştık. Bu müzakereleri, Hazine ve İller Bankası ile de mutabık kalarak bitirdik.

Erdoğan hâlâ geri dönmedi: Kredi onayı verilmediği için orta hasarlı 5 bin 800 konut sahibi sahipsiz bırakıldı
21 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a “Orta hasarlı binada da oturulamıyor, boşaltmak zorundayız. Bulduğumuz krediyi orta hasarlı binalar için kullanalım” dedim. Aradan 6 ay geçmesine rağmen hiçbir gelişme olmadı. Hazır kredi orada duruyor ve banka bunu bize vermek istiyor. Cumhurbaşkanı onaylarsa o parayla 7-8 bin konut yapılacak. Kredi onayı verilmediği için orta hasarlı 5 bin 800 konut sahibi vatandaşlarımız sahipsiz bırakılmış durumda. AKP İl Başkanı ve Meclis Grup Başkanvekili ile görüştüm. “Kredi sorununu çözelim, bunun siyasi kazanımı sizin olsun. Yeter ki çözün bunu, ben de çıkıp kamuoyu önünde teşekkür edeyim. Siz yapmış olun. Bunu da vatandaşa duyuralım” dedim.

“Eğer bunu yapmazlarsa her gün çıkar bağırırım”
Bizim, başarıyla hazırlanmış bir modelimiz var. 30 yıl vadeli bir finansman. Bunu kaçırmamak lazım. Dünya Bankası vermek istiyor ancak bizdeki ilgili makamlar bir türlü onaylamıyor. Eğer bunu yapmazlarsa her gün çıkar bağırırım. Bekleyelim ama daha nereye kadar bekleyelim. Yazık değil mi millete?

“Sığınmacılara hizmet vereceğim dediğim için linç edildim”
İzmir'de çoğunluğu Suriyeli 148 bin sığınmacı bulunduğunu kaydeden Başkan Tunç Soyer, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın sığınmacılara verilecek hizmetin diğer vatandaşlara göre zamlı uygulanacağına ilişkin sözlerinin hatırlatılmasına karşın şunları söyledi:

“İzmir'e gelmelerinde hiçbir dahlim yok. Bir an önce ülkelerine dönmelerini istiyorum. Ama bunun için de elimden gelen bir şey yok. Sokağa bir hizmet götüreceksem mekansal bakarım. Sığınmacı diye onun çöpünü almazlık yapamam. Suyun litresini birine 1 liradan, sığınmacıya 10 liradan satamam. Bu fiziken de vicdanen de doğru değil.

“Hizmet vermem destek olduğum anlamına gelmez”
Artık insanlar yoruldular ve kendi haklarının sığınmacılar tarafından gasp edildiğini düşünüyorlar. Haksız da değiller. ‘Bu insanlara hizmet vereceğim' dedim diye linç edildim. Bana ‘Bir Tanju özcan kadar olamadım' diyorlar. Tanju Bey'in dediği gibi asla söylemem. O insanlara hizmet vermem, onlara destek olmak anlamına gelmez.”

 
Ferhan Şensoy hayatını kaybetti
 
Sevinç ve Ayşe Erbulak Karşıyakalılarla buluşacak
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 31 Ağustos 2021 Salı 16:25

Kendini Tarım Bakanı zaneden bir belediye başkanımız var izmir zor hizmet görür. Görse görse anca Bugday Başaklarını görür

Yorumu oyla      2      4  
Örgüt 31 Ağustos 2021 Salı 16:23

Daha giden belediye başkanının projelerini bitiremedin sn baskan ne hizmetinden bahsediyorsun

Yorumu oyla      2      4  
cahil olduğunun farkına varamamak 31 Ağustos 2021 Salı 16:08

Metro için aldığın krediyi başka projede kullanamazsın. Bu, diğer krediler için de geçerli.

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 31 Ağustos 2021 Salı 15:31

Şimdi bakıyorum da bütün buyuk şehir belediye başkanları gözünü cumhurbaşkanlığına dikmiş ama herkez ben istemem yan cebime koy modunda...

Yorumu oyla      6      4  
Gürkan 31 Ağustos 2021 Salı 14:10

Merak ettim; Soyer, Yavaş'ın hangi projelerini kopyalıyor? Yavaş 58 km metro yapacağım dedi ama 1 km bile temel atılmış değil. Projesi yokmuş, izin çıkmamış benim veya Ankaralı'nın sorunu değil. Metro projesi yapmak 3 sene mi sürer? Olmayan projenin izni de çıkmaz. İzmir'in ise projeleri zaten belli. Bütçeler de belli. Kim, neyi kopyalamış? Yavaş veya İmamoğlu ismi tamamen yönettikleri şehir yüzünden ön plana çıkıyor. Adana veya Mersin'i, hatta İzmir'i yönetseler bu isimlerin adaylığını kimse konuşmazdı. En büyük aday da bana göre İmamoğlu'dur; Yavaş'ın kazanma veya aday olma imkanı yok. Neredeyse 3 yıl olacak sadece park, Gökçek konuşuluyor. Hazır olan yola asfalt dökmek belediyecilik değildir. 14 milyar bütçesi olan belediye altgeçit yapmış diye anlatan tipler var. Geçen sene Ankara'dan Eskişehir'e giderken kullandım, güzel olmuş ama ilerideki ışıklarda tekrar duruyorsun. ?

Yorumu oyla      3      3  
31 Ağustos 2021 Salı 14:06

Gelecek olan kredi ile neptün hanımın yönetmiş olduğu Köy-Koop dan kaç milyonluk alım yapılacak? Aziz başkan kırsala destek verirken bir kooperatifin cebi dolsun diye yapmadı çalışmalarını. Teker teker kooperatiflerle anlaşma sağlıyordu. Şimdi neden bütün alımlar Neptün hanımın yönettiği köykop dan alınıyor? Neden doğrudan çiftçi kooperatiflerinden alım yapmıyorsunuz ?

Yorumu oyla      5      6  
Hadi yine iyisin 31 Ağustos 2021 Salı 13:37

Gelecek seçimlerde de Büyükşehir'e aday gösterilirsin.

Yorumu oyla      4      5  
Ortada bir gerçek var 31 Ağustos 2021 Salı 12:51

Suriyeli sığınmacılar dönmeyecek. 10 yıl geçmiş, bu saatten sonra döneceğini zanneden varsa uykudan uyansın. Adam ortada var olan gerçeği söyledi diye linç ediliyor. 150 bin kişi şehirde, belediye başkanı ne yapsın?

Yorumu oyla      4      4  
Vizyona bak, çay demle! 31 Ağustos 2021 Salı 12:48

Vizyon diyenlerin adayı Mansur Yavaş. Adam geldiğinden beri Ankapark diyor başka bir şey demiyor. Proje diyorsun hep yapılacak. Altgeçit yapmış, onu anlatıyorlar. Lan İzmir'de 14 milyarlık raylı sistem yatırımları yapılıyor, ne altgeçidi! Altgeçit mi Ankara'yı kurtaracak? Gökçek de çok yaptı, trafik yine sıkışık. Ömründe Ankara'ya gitmemiş tipler altgeçit geyiği yapıyor. Akşam trafiğinde bolca altgeçit olan konya yoluna gir bakayım ne oluyor.

Yorumu oyla      2      8  
IZMIRLI 31 Ağustos 2021 Salı 11:47

Sayın Başkan, maalesef siz öyle bir makama aday gösterilecek gerekli özelliklere sahip değilsiniz. Belediye başkanlığınızın kalan süresinde İzmir için elle tutulur , gözle görülür bir şeyler yaparsanız çoluğunuza çocuğunuza övünç ile bırakacağınız bir miras olacaktır. Yok kalan zamanıda şu zamana kadar yaptığınız gibi geçirir iseniz zaten tekrar o koltuğa aday gösterileceğinizi sanmıyorum.Kendiniz objektif bir firmaya anket yaptırıp görün isterseniz İzmir halkındaki karşılığınızı.Saygılar...

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Köşger açıkladı: İzmir eğitimde ayrıcalıklı hale getirilecek
İzmir'de depremden hasar gören okullar için Milli Eğitim Bakanlığı ile ...
Kınık'ta Zafer Bayramı coşkusu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk Ordusunun Büyük Taarruz zaferi Kınık’ta kutlandı.
Ödemiş’te zafer coşkusu zirve yaptı
Zafer Bayramı’nın 99. yıl dönümü Ödemiş’te günün ilk ışıklarından itibaren ...
 
Karabağlar’da 99. yıl coşkusu
Emperyalizme karşı verilen destansı mücadelenin dönüm noktalarından 30 ...
Selçuk'ta spor tesisleri yenilenen yüzüyle sporcularla buluştu
Selçuk Belediyesi 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında, yenilenen ...
Konak'ta 30 Ağustos için tören
Gültepe Meydan Parkı’nda Konaklılarla birlikte 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı ...
 
Zafer Bayramı Bergama'da törenlerle kutlandı
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yıl dönümü Bergama'da törenlerle kutlandı. ...
El Ele Orkestrası Gümüşlük Festivali'ni kapattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi döneminde Ahmed Adnan Saygun Sanat ...
Karşıyaka’da '30 Ağustos' gururu
Karşıyakalılar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yıl dönümünü coşku ve gururla kutladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva