HABERLER>POLİTİKA
23 Nisan 2015 Perşembe - 10:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kızdıran 4G standı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün 4G teknolojisini eleştirisinden önce yerli üretim 4G baz istasyonu standını gezdiği ve “Dünya 5G için çalışırken biz niye bunun için çabalıyoruz” dediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kızdıran 4G standı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki akşam, “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner” demesiyle birlikte 4G ihalesinin geleceği belirsizliğe düştü. Erdoğan’ın 4G ihalesiyle ilgili bu çıkışı öncesinde, Türk Telekom’un 175. yıldönümü etkinlikleri kapsamında kurulan standları gezerken kendisine verilen bilgilerle bu kanaate ulaştığı belirtiliyor.
 
Erdoğan, Aselsan’ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun sergilendiği stanttı gezdi.  İddialara göre bu standlarda 4G ile ilgili yapılan araştırma ve yerli üretim çalışmalarının aktarılması üzerine Erdoğan tepki gösterdi ve “Dünya artık 5G için çalışıyor. Biz niye 4G için çabalıyoruz” dedi.
 
Geçtiğimiz hafta da Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öge’nin de Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun 4G ihalesini öne çekmesinin milli altyapı çalışmasını engellediği yönünde bir çıkışta bulunduğu da anımsatılıyor.
 
YAZILIM TAMAM AMA
Böylece Aselsan’ın 4G için geliştirdiği Milli Baz İstasyonu Projesi de belirsizliğe itildi. Aselsan yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, projeye devam edip etmeme konusunda karar vereceği belirtiliyor. Aselsan’ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun bu yıl sonunda bitirilmesi planlanıyordu. Aselsan bir süre önce 4G baz istasyonunun teknik gösterimini tamamladı.
 
Aselsan’ın yaz aylarında cihazın tüm yazılımını bitirme noktasına geleceği kaydedilirken, cihazın sene sonunda satılabilir hale gelmesi öngörülüyordu. Aselsan, 4G baz istasyonunun 5G’ye adapte edilmesi için de ayrı bir çalışma yapmayı planlıyor.Kurum, 4G’ye geçmeyi planlayan mobil operatörlerin değil, yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan ulaşımdan sınır güvenliğine kadar pek çok kuruluşun ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tasarladı.
 
Projenin tüm noktaları Türk mühendislerince tamamen yerli imkanlarla geliştirildi. 4G teknolojisinin 10 yılda ulaşacağı yatırım maliyetinin 5 milyar dolar olması öngörülüyor. 3G teknolojisinde bir baz istasyonunun maliyeti 50-100 bin dolar arasında değişirken; 4G baz istasyonlarının maliyetinin de bu seviyelerde gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Yerli baz istasyonunun kullanılmamasının 5 milyar dolar parayı yurt dışı üreticilere götüreceği ifade ediliyor.
 
İYİ BİR NOKTADAYIZ
Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, geçtiğimiz günlerde, ihalesinden 2.3 milyar Euro gelir beklenen 4G için yürüttükleri Milli Baz İstasyonu Projesi’nin yıl sonunda tamamlanacağını söylemişti. Eken, “İyi bir noktaya geldik. 4G baz istasyonunun teknik gösterimini yaptık” demişti.
 
4G AK PARTİ’NİN SEÇİM BEYANIYDI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 4G uyarısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 4G’ye geçiş vaadinin yer aldığı AK Parti’nin seçim beyannamesini de vurdu. Beyannamede, “Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim” bölümünün “Bilgi toplumuna dönüşüm” ara başlığı altında yer verilen “4G Projesi”ne ilişkin şu vaatte bulunuldu:
 
4G YAYGINLAŞTIRILACAK
“3G’ye göre 10 kat hızlı veri transferi imkânı sunan projede belli oranda yerli üretim yapılması da planlamaktadır. 4G mobil elektronik haberleşme hizmetlerine yönelik yetkilendirme çalışmalarını başlattık ve bu hizmetlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. 4G elektronik haberleşme ekipmanlarının yurt içinde üretilmesine yönelik teşvikler vereceğiz.”
 
Erdoğan’ın iki yıl içinde geçilmesini istediği 5G’ye ilişkin ise beyannamede, “5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge çalışmalarını başlatacağız” vaadi yer aldı. Beyannamede, elektronik haberleşmeye ilişkin ayrıca “Elektronik haberleşme sektöründe, düzenleyici çerçeveyi gözden geçirecek ve bölgesel bazda düzenleme yaklaşımına geçeceğiz. Ulusal genişbant stratejisi hazırlayacağız” vaatlerinde de bulunmuştu.
 
5G’NİN EYLEM PLANI HAZIR
Türkiye'nin, 5G'ye ilişkin hedeflerinin de belirlendiğini Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, 5G mobil genişbant internet için kullanılacak elektronik haberleşme ekipmanlarının Ar-Ge çalışmalarına başlanacak, yerli sanayinin bu alana özendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’na göre, söz konusu dönemde 5G Ar-Ge ve standart çalışmaları yürütülecek. Bu çalışmalarda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Türk Standardları Enstitüsü ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapacak.
 
Anadolu Ajansı’nın haberine göre bu kapsamda, 5G mobil genişbant internet için kullanılacak elektronik haberleşme ekipmanlarının Ar-Ge çalışmalarına başlanacak ve 5G için uygulanacak standartların gelişmesi sürecine katılım sağlanacak. 5G elektronik haberleşme ekipmanlarının Türkiye'de de üretilmesine imkan sağlamak üzere yerli sanayinin bu alana özendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 23 Nisan 2015 Perşembe 11:47

3 G Nedir 4 G Nedir 5 G Nedir... 4 G Veya 5 G Uygulandığın da Uzaya Kanat Mı Çırpacagız Veya Evımıze Bereket Mı Gelecek...

Yorumu oyla      11      5  
dilek 23 Nisan 2015 Perşembe 11:10

seni seviyoruz cumhurbaşkanım, sen ki bu ülkenin hizmetkarısın,Allah yolunu açık etsin

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş yanıtladı: HDP’nin B planı var mı?
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. ...
7 Haziran'da 'eğitim' formülü karışık!
7 Haziran yaklaştıkça partilerin seçim vaatleri bir bir ortaya çıkıyor. ...
Susam’dan ‘2 dönem kitapçığı’ ve manidar 2023 mesajı!
CHP’de kontenjan başvurusu yapan ancak liste dışı kalan İzmir Milletvekili ...
 
RTÜK’ten Erdoğan’ın şiirli tanıtım filmine özel formül
Cumhurbaşkanlığı'nın Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü dolayısıyla hazırladığı ...
Afyonlu avukata Afyon'da destek: Faşiste...
Afyonkarahisar'da seçim bürosu açılışına katılan CHP Genel Sekreteri Gürsel ...
Bakan Bozkır AB’ye girişin yolunu buldu: ‘Palalı’ diplomasi!
Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni ...
 
Erdoğan: Obama'dan bunu duymak istemem!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Barack Obama'dan 24 Nisan'da "soykırım" ifadesini ...
AK Parti Aydın’ı karıştıran afiş tartışması!
AK Parti'nin Aydın 1'inci sıra milletvekili adayı Mehmet Sadık Atay'ın ...
Davutoğlu: İstanbul’un en zenginleri Ermeniler!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan olayların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva