HABERLER>SAĞLIK
4 Ocak 2012 Çarşamba - 11:11

Çocuğunuza verem aşısı yaptırmayı unutmayın!

Dünyada her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği tüberkülozdan çocukları aşıyla korumak mümkün. Veremle mücadelede hastaların doğru ve zamanında tedavi edilmesi de büyük önem taşıyor.

Çocuğunuza verem aşısı yaptırmayı unutmayın!

İSTANBUL - Türkiye’de her yıl ortalama 15 bin yeni tüberküloz hastanın ortaya çıktığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, 2-8 Ocak Veremle Savaş Haftası nedeniyle hastalık ve tedavisiyle ilgili merak edilenleri anlattı.
 
Bir zamanların korkulan hastalığı verem, günümüzde de birçok kişiyi etkilemeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 Verem Raporu, tüberküloz görülme sıklığı ve tüberkülozdan ölüm hızı ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler içeriyor. 17 Afrika ülkesi, Çin ve Hindistan’dan elde edilen veriler hastalıkla ilgili daha iyi tahminlerde bulunulmasını sağlıyor. Bu araştırma ile 90 ülkede ölüm istatistikleri elde edilerek, Hindistan’dan da önemli ölüm oranları verileri sağlanıyor. Verilere göre tüberküloz sıklığı 2005 yılında 9 milyonu bularak zirve yapıyor, sonrasında düşüşe geçerek 2010 yılında 8.8 milyona gerilediği görülüyor. Bu rakamın yaklaşık yüzde 12-14’ünü HIV pozitif hastaların oluşturduğu ortaya çıkıyor. Ölüm sayılarının 2003 yılında 1.8 milyon ile tepe yaparken, 2010’da ise 1.4 milyona düştüğü ortaya çıkıyor.
 
Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, tüberküloz görülme sıklığının yüz binde 24 oranı ile orta düzeyde olduğu Türkiye’de, 2009 yılı verilerine göre 17.402 kayıtlı yeni tüberküloz hastası bulunduğunu söylüyor.
 
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Tüberkülozdan korunmanın en önemli yolunun hastalığın kaynağını kurutmak olduğunu söyleyen Dr. Kemal Tahaoğlu, solunum yoluyla bulaşan hastalıkla ilgili şu bilgileri veriyor: “Tüberküloz hastası konuşmak, gülmek ve öksürük gibi hareketlerle tüberküloz basillerini havaya yayıyor. Bu mikroplar uzun süre havada asılı kalıyor ve sağlıklı bireyler tarafından solunduğunda, hastalık kolaylıkla bulaşıyor. Üç haftadan uzun süren öksürük, tüberkülozu akla getirmelidir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, terleme, balgamla karışık kan tükürme, hastalığın diğer belirtileri olabilir. Uygun ve doğru tedaviler ile hastalığı tedavi etmek mümkün. Ancak ilaçların gözetim altında altı ay süre ile uygulanması gerekiyor.”
 
DOĞRUDAN GÖZETİM ALTINDA TEDAVİ
Düzensiz ilaç tedavisi hekimlerin çok tehlikeli buldukları “Çok İlaca Dirençli Tüberküloz”u ortaya çıkarıyor. Bu nedenle artık ülkemizde de tüberküloz ilaçları hastalara bir sağlık çalışanı gözetimi altında veriliyor. Bu sistem “Doğrudan Gözetim Altında Tedavi” stratejisi olarak isimlendiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 Verem Raporu’na göre 2010 yılında 290 bin civarında ‘Çok İlaca Dirençli’ tüberküloz hastasının sadece 53 bininin kayıt altına alınıp tedavi edilebilmiştir.
 
TÜBERKÜLOZ AŞIYLA ENGELLENEBİLİR
Doğru tedavinin hem hastaları kurtardığı hem de hastalığın yayılmasının önüne geçtiğini söyleyen Dr. Kemal Tahaoğlu, “Tüberkülozdan korunmanın yolu tüberkülozlu hastaların tam ve eksiksiz tedavisinden geçiyor. Bu durum tüberkülozu birçok başka enfeksiyon hastalığından farklı kılıyor. Bebeklerde tüberkülozdan ölümün önüne geçmek için tüberküloz aşısının önemi çok büyük. Mutlaka yaptırılmasını tavsiye ediyoruz” diyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısırlık tarihe mi karışıyor?
Kısır erkeklerin çocuk sahibi olmabilmek için sperm donörüne ihtiyaç duymasını ...
Özel hastanelerde ücret kavgası son buluyor
Özel hastanelerden alınan 'acil sağlık hizmeti' sona erdikten sonra poliklinikte ...
Dünya durmadan şişmanlıyor!
DSÖ verilerine göre, dünya genelinde şişman sayısı, 1980'den bu yana 2 ...
 
Lokantalardaki menülere kalori yazılacak
Obeziteyle mücadele eylem planı yürüten Sağlık Bakanlığında bir ilke imza ...
Yeni yılda SGK’da değişim
Sigortalı olmak artık kişinin rızasından çıkarılarak, zorunlu hale geliyor. ...
Pankreas kanserinde flaş gelişme!
ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda, genetik geçişli pankreas kanserinde ...
 
Çok tartışılan sağlık sisteminde 2011 nasıl geçti?
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2011 yılında sağlık alanında yapılan uygulamaları ...
Doktorlar bu kez kendi sağlıklarını konuşacak
Eğitim süreciyle birlikte uzun ve zorlu bir yoldan geçtikten sonra bazen ...
1000'inci tekerlekli sandalye sahibini buldu
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından sürdürülen 'Tane Tane ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva