HABERLER>SAĞLIK
4 Ocak 2012 Çarşamba - 08:58

Özel hastanelerde ücret kavgası son buluyor

Özel hastanelerden alınan 'acil sağlık hizmeti' sona erdikten sonra poliklinikte sürecek tedavi hizmetine ilave ücret ödenecek.

Özel hastanelerde ücret kavgası son buluyor

İZMİR - Resmi Gazete'de 31 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan SGK tebliğindeki yeni uygulamayla özel hastanelerin acil servislerinde yaşanan "ilave ücret" tartışmalarına son veriliyor.

Tebliğe göre, özel hastanelerde acil girişleri tamamlanan hasta veya yakınlarına, 'acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna' ilişkin taahhütname imzalatılacak. 'Acil halin sona ermesine ilişkin taahhütname' doldurulduktan sonra tedaviye poliklinikte devam edilecek.
 
"FATURANI AL"
Böylece özel hastane ve tıp merkezlerinin acil servislerinde yaşanan 'Hani acil servis ücretsizdi?' tartışmaları da sona erecek. Taahhütnameyi dolduran hasta veya yakını isterse hastanenin acil dışındaki tedavi hizmetlerinden faydalanabilecek. İlave ücret ödemeyi kabul etmezse tedavisini bir kamu hastanesinde devam ettirecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayınladığı tebliği ile yeni düzenlemeler de geçirdi. Bu düzenlemelerden birisine göre de uygulanan tıbbi işlem ve tedavinin devlete olan maliyeti, hasta veya yakınına bildirilecek. SGK'nın yılın son gününde yayınladığı tebliğ ile yapılan bu düzenleme ile özel hastane veya tıp merkezlerine yatan ya da ayaktan tedavi hizmeti alan hastalara, uygulanan tıbbi işlem ve tedavilerin devlete olan maliyetini öğrenme imkanı sağladı.
 
"Devlete bağlılık artacak"
Düzenleme hakkında Yeni Asır'a konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Eskiden sigortalı hasta, hastanede hangi işlemler yapıldığı, bu işlemlerin devlete ne kadar mal olduğu hakkında bilgi alamıyordu. Getirilen düzenleme ile yatan hasta ve ayaktan tedavi gören hasta, tedavisinin bittiği tarih itibariyle özel hastanenin devlete gönderdiği faturayı görebilecek. Yani, özel hastanede tedavi gören vatandaşımız, 'Devletimiz benim sağlığım için şu kadar para harcadı' diyebilecek. Kurum tarafından yayınlanan tebliğ gereğince özel hastane ve tıp merkezleri, bu belgeleri hasta yakınlarına vermek zorunda. Bu uygulama vatandaşın devlete bağlılığını daha da artıracağını düşünüyorum" diye konuştu.
 
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikler 31 Aralık 2011 günkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bazı yenilikler şöyle sıralandı:
- Özel hastane ve tıp merkezleri, yatan ve ayaktan tedavi alan hastalara yaptığı tıbbi işlemleri ve tedavilerin devlete maliyetini hasta veya yakınına vermek zorundadır.
- Özel hastane, acilden giriş yapıp, acil hali sona eren hastaya, 'Acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin bir taahhütname imzalatacak. Hasta, 'acil halin sona ermesine ilişkin taahhütname'yi doldurduktan sonra poliklinikte tedavisine devam edilecek.
- Özel sağlık hizmeti sunan hastane ve merkezler, gerçekleştirecekleri check-up, kampanya ve tarama kapsamında yapılan işlemleri, Sosyal Güvenlik Kurumu'na fatura edemeyecek.
- Artık tıp merkezleri ve özel hastaneler, kendilerine başvuran tüm vatandaşlardan alacağı ilave ücret hakkında taahhütname alacak. 'Yüzde 30 fark ücreti alınacaktır' ibaresinin yer alacağı taahhütnameyi okuyan vatandaş böylece bilgilendirilmiş olacak. (Erkan Doğan/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya durmadan şişmanlıyor!
DSÖ verilerine göre, dünya genelinde şişman sayısı, 1980'den bu yana 2 ...
Lokantalardaki menülere kalori yazılacak
Obeziteyle mücadele eylem planı yürüten Sağlık Bakanlığında bir ilke imza ...
Yeni yılda SGK’da değişim
Sigortalı olmak artık kişinin rızasından çıkarılarak, zorunlu hale geliyor. ...
 
Pankreas kanserinde flaş gelişme!
ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda, genetik geçişli pankreas kanserinde ...
Çok tartışılan sağlık sisteminde 2011 nasıl geçti?
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2011 yılında sağlık alanında yapılan uygulamaları ...
Doktorlar bu kez kendi sağlıklarını konuşacak
Eğitim süreciyle birlikte uzun ve zorlu bir yoldan geçtikten sonra bazen ...
 
1000'inci tekerlekli sandalye sahibini buldu
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından sürdürülen 'Tane Tane ...
Yeni yılda kaç sağlık personeli alınacak?
Bakanlar Kurulu, 2012 yılında 6480 kişinin sözleşmeli sağlık personeli ...
Prematüre bebekte körlük riski
Erken doğan bebekleri tehdit eden hastalıklardan biri de prematüre retinopatisi. ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva