HABERLER>POLİTİKA
17 Aralık 2016 Cumartesi - 10:11

CHP 'yeni anayasa' oylamasında ne yapacak?

CHP’de bazı milletvekilleri, “Değişikliğin tümüne karşıysak, oylama sırasında Meclis’te tam kadro hazır bulunalım ama oy kullanmayalım” teklifini gündeme getirdi. Bu teklife karşı çıkanlar ise “Biz oy kullanırsak AK Parti ve MHP’deki fireciler daha rahat davranabilir” görüşünde...

CHP  yeni anayasa  oylamasında ne yapacak?

CHP’de, “başkanlık sistemi”ne geçişi öngören Anayasa değişikliği teklifi konusunda kırmızı alarm verildi. Milletvekilleri ve parti meclisi (PM) üyeleri, bugün olağanüstü toplanarak, Meclis’te Anayasa değişikliği görüşmelerinde izlenecek stratejiyi masaya yatıracak. CHP, Meclis’ten paketi geçirmemek için çaba harcayacak. Parti, Anayasa değişikliği için Meclis’te yapılacak “gizli” oylamaya katılıp katılmama konusunu da bugün netleştirecek.

AK Parti ve MHP’nin uzlaştığı Anayasa değişikliği teklifinin salı günü TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi yönündeki karar üzerine CHP, Meclis Grubu’nun ve PM üyelerinin katılımıyla bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında bir toplantı yapacak. Toplantıda, partinin hukukçu kurmayları Meclis’e sunulan teklif hakkında bilgi verecek. Ardından tek tek milletvekilleri ve PM üyeleri söz alarak görüşlerini dile getirecek. Partinin, Anayasa Komisyonu ve Meclis Genel Kurulu’nda teklife karşı karşı izleyeceği politikanın ana hatları belirlenecek.

Toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, söz konusu Anayasa değişikliği teklifinin, düzeltilecek bir teklif olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Bu, tümüyle reddedilmesi gereken bir teklif. Çünkü bu teklif tek adam yaratma, Meclis’i tabuta koyma, demokrasiyi yok etme projesidir. Bunun için bu teklife destek veren partilerin milletvekillerini, görüşmeler sırasında, ‘Bu bir ötanazi değişikliğidir’ diyerek destek vermemeleri için ikna etmeye çalışacağız. Bu konuları grup toplantımızda etraflıca konuşacağız.”

CHP, Anayasa Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde, özellikle MHP ve AK Parti içinde değişiklikten rahatsız olduğu düşünülen milletvekillerini ikna etmeye yönelik bir dil kullanacak. Sert ve kutuplaştırıcı dilden kaçınılacak. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin geçmişte başkanlık sistemiyle ilgili eleştirel açıklamaları hatırlatılarak, “Şimdi ne değişti de başkanlığa destek veriyorsunuz?” sorularıyla MHP’li milletvekillerine seslenilecek.

Meclis’te hem komisyonda hem de genel kurulda strateji, paketi geçirmemek üzere kurulacak. Bu çerçevede, paketin iyileştirilmesine ilişkin önergeler verilmeyecek.

CHP, Meclis Genel Kurulu’ndaki gizli oylamada oy kullanıp kullanmayacağını da bugün yapılacak toplantıda netleştirecek. Parti içinde bazı milletvekilleri, “Madem biz başkanlık sistemine ve değişiklik teklifinin tümüne karşıyız; o zaman oylama sırasında genel kurulda tam kadro hazır bulunalım ama oy kullanmayalım. MHP ile AK Parti’yi baş başa bırakalım” görüşünü dile getiriyor. Buna karşı çıkanlar ise “Biz oy kullanalım ki AK Parti ve MHP’de değişiklikten rahatsız olan ve ‘Ret’ oyu kullanabilecek fireciler rahat hareket etsin” görüşünü ifedi ediyor.

‘OY GÜVENLİĞİ’ TALEBİ

Genel kuruldaki gizli oylamanın Meclis İçtüzüğü’nde yazılı kurallara uygun olarak yapılması için çaba harcanacak. Meclis Başkanı’ndan, milletvekillerinin kabine girmeden oy kullanmasının önüne geçmesi istenecek. İsmi okunmayan ve o anda oy kullanmayacak milletvekillerinin kabinlerin önünde birikmelerinin engellenmesi talep edilecek. (Habertürk )

 
Yorgancılar’dan güçlü ekonomi için yerli malı çağrısı!
 
Buca'da velilere ‘istismar’ semineri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mercan’dan ‘yüksek yapı’ çıkışı: Aziz Başkanı görünce…
CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan Dubai ve Tayland ...
2017 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ...
Başbakan Yıldırım: 7 bin 500 sivil kurtarıldı
Başbakan Yıldırım, "Bugüne kadar 7 bin 500 sivil kurtarıldı. Bu katliamları ...
 
Erdoğan'dan dünyaya 3 dilde 'Halep' çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halep'teki tahliye sürecine ilişkin resmi Twitter ...
TBMM’de ‘yöresel mutfak şenliği’: Başrolde boyoz!
AK Partili vekillerin mecliste dağıttığı İzmir boyozu büyük ilgi gördü. ...
MHP Lideri Bahçeli'den HDP'li Önder selam
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuşmasını tamamladıktan sonra yerine ...
 
CHP İzmir Milletvekili Yiğit'in acı günü
Yiğit'in annesi Elif Yiğit 85 yaşında yaşamını yitirdi.
AK Parti İzmir'den 'Şeb-i Arûs' etkinliği
AK Parti İzmir İl Başkanlığı Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin 743. ölüm yıl ...
CHP'den o müdür hakkında suç duyurusu
CHP Bergama İlçe Başkanlığı, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva