HABERLER>POLİTİKA
20 Eylül 2012 Perşembe - 10:51

CHP Oslo belgelerini neden açıkladı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un, 'yeni CHP'yle çelişiyor' yorumlarına neden olan dünkü Oslo açıklamalarının arkasında yatanları, yine Koç ve genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anlattı.

CHP Oslo belgelerini neden açıkladı?

ANKARA - "CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, yaptığı Oslo çıkışıyla gündeme damgasını vurdu.
 
CHP’nin gidişatını etkileyecek, Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) tartışılmayan, olumlu ya da olumsuz bir şekilde değerlendirilmeyen bu çıkış nereden çıktı?
 
Dün aradım, konuyu konuştuk" diyen, Radikal gazetesi yazarı Koray Çalışkan. Çalışkan'ın yazısından: Öncelikle Koç’a gore bu çıkış ‘çok büyük çıkış değil’ Esas nedeni Erdoğan’ın Sosyalist Enternasyonel’de CHP’nin PKK’yı dolaylı olarak destekleyen bir tavır aldığını söylemesi. Bir de önceki Hüseyin Aygün ile ilgili açıklamaları.
 
Parti tabanında tepki topladığına inandığı bu hasarları tamir etmek için CHP’nin bir şey yapması gerektiğini düşünüyor. Koç’a göre yaptığı Oslo açıklamaları bu tepkinin tezahürü:
 
Başbakan çok sert konuşuyor, CHP’yi toplumun hassasiyetleri üzerinden mahkum etmeye çalışıyor. Oysa ikiyüzlü ve çift kimlikli bir siyaset izliyor. Bir taraftan terör örgütü PKK ile doğrudan görüşme başlatıyor, diğer taraftan CHP’ye yükleniyor. Meşru zeminde sorunun meşru taraflarıyla göşeceğine, gayri meşru zeminde terör örgütüyle pazarlık yapıyor. Bizim açıklamamız bu ikiyüzlülüğü topluma gösterdi.
 
Haluk Koç da PKK ile devletin konuşabileceğini, silah bıraktırmak için böyle bir adımı anlayacağını söylüyor. Ama ‘PKK’yı muhatap alarak çözüm için konuşmak olmaz’ diyor. Ama 'Bırakın PKK’yı BDP’yi bile muhatap almayan Ak Parti’nin muhatabının PKK olduğunu topluma nasıl göstereceksiniz?' diye soruyorum. 'Oslo görüşmeleri yeterli kanıttır. Meşru zeminde meşru aktörle görüşmek gerek. Gayri meşru zeminde terör örgütüyle konuşmak gayri meşrudur' diye yanıtlıyor.
 
“MYK’da bu tavır değişikliği konuşuldu mu?” diye sorduğumda, Kemal Kılıçdaroğlu’nun inisiyatifiyle bu açıklamaların yapıldığını, genel bir siyasi tavır değişikliği olmadığını söylüyor.
 
KILIÇDAROĞLU NE DİYOR?
MYK üyelerinden bir bölümümü de böyle bir çıkıştan habersiz, onayladıklarını söylemek de zor. Konuyu Kılıdaroğlu’na soruyorum. Haluk Koç’un çıkışının nedeni konusunda o da hemfikir:
 
Kürt sorununun çözümü konusunda samimi olduğumu, partimizin duruşunun ne kadar isabetli olduğunu toplum gördü. Uludere’den hemen sonra, Sayın Başbakan gayet zor durumdayken, biz olgunlukla bir el uzattık. 'Sorunun adını bile koymayalım, birlikte karar verelim, iktidarla beraber elimizi taşın altında sokalım' dedik. Sonuç ne oldu? Her fırsatta CHP’yi terör örgütüyle alakalı göstermeye çalıştı.
 
Uzattığımız eli itti. Yapıcı adımları ters yüz etti. Sonra da Sosyalist Enternasyonel’de bizim karşı çıktığımızı, imza atmadığımızı bildiği halde bizi sanki PKK’ya yakın bazı örgütlerle paralel bir yerdeymiş gibi gösterdi.
 
'Peki Haluk Koç’un açıklaması Erdoğan’ın eleştirilerini bertaraf ediyor mu?' diye sordum: Oslo’dan çıkan belgeler uzun süredir elimizdeydi. Bir siyasetçi olarak gördüklerim beni çok rahatsız etti dedi.
 
'Peki PKK ile görüşmek hata mıydı, devlet örgütle görüşmemeli sizce?' diye ekledim: Bu dokümanların gösterdiği şu: Siz toplumunuzun temel meselelerini parlamentoda değil, terör örgütüyle tartışıyorsunuz. Bu olmaz. Rahatsız olmamak mümkün değil. Örgütle devlet elbette gürüşür. Kanı dindireceksen, silahsızlandıracaksan görüşülür. Ben zaten onlara 'niye görüştünüz' demedim. 'Neler görüştünüz' dedim. 'Bunu açıklayın' dedim. AKP bu konuda dürüst davranacağına her fırsatta CHP’ye yüklendi. PKK ile masaya oturdukları halde bizi PKK yanında göstermeye kalktılar. Çok sert açıklamalarla siyaseti geriyorlar. Sonuç ortada...
 
Peki bu açıklama yeni CHP’nin eski yollara girdiğinin göstergesi mi? Kılılıçdaroğlu’na göre CHP’nin topluma verdiği sözlerde ve yenileşme için attığı adımlarda bir değişiklik yok. En sert ve etkili bir şekilde Ak Parti’ye yanıt verildiğini, Başbakan’ın ikiyüzlülüğünün ifşası olduğunu düşünüyor..."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AHMET 20 Eylül 2012 Perşembe 11:20

HER AKP Lİ ARKADAŞLAR ŞİMDİ NASIL SAVUNACAKLAR ACABA DOĞRULARI AÇIKLAYANLARA YİNE KÜFÜRMÜ EDECEKLER ÇÜNKÜ ALIŞMIŞLAR 75 MİLYONUN ÖNÜNDE SOKAK JARGONUYLA KONUŞMAYA HALKI ALDATMAK İÇİN KÜFÜRLER SAVURMAYA DAHA ŞİMDİDEN BÜLENT ARINÇ MİT HERKESLE GÖRÜŞÜR DEMEYE BAŞLADI İYİDE BAŞBAKAN BENİM EMRİMİ YERİNE GETİRİYOR DEMEDİMİ AYRICA MİT BAŞKANI O BELGEDE BAŞBAKANLA SAYIN ÖCALANIN GÖRÜŞLERİ %90-95 AYNIDIR DEMİŞ BUNLARIDA HALA SAVUNUYORSANIZ PES DEMEKTEN BAŞKA BİŞEY KALMADI HALK ANLASIN ANYAYI KONYAYI

Yorumu oyla      17      7  
mutedil 20 Eylül 2012 Perşembe 11:20

kemal bey'in bugün yaptığı son açıklamayı da ekleyelim de haber bütünlük kazansın...diyor ki kemal bey:'silah bıraktıracaksa görüşmeler devam etmeli'...tutarlılığın bu kadarıyla yeni chp iktidara ulaşacaktır...yetmiş seksen yıl sonra tabii..o da koalisyon ortağı olarak..

Yorumu oyla      11      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Erdoğan'dan 3 aşamalı PKK planı
Hükümet artan terör saldırılarına karşı askeri, siyasi ve sosyal ayakları ...
Güler: Muhtar mahallenin kozmik odası gibidir
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, seçim bölgesindeki çalışmalarını ...
AK Partili Şengül yerel iktidara sert çıktı: Hesap soracağız
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, belediyelerin çalışmadığını ...
 
Akay’dan teşkilata ‘sızıntı’ uyarısı
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay basında çıkan ‘revizyon’ iddialarını ...
Başbakan 10 şehidin ardından ilk kez konuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırıları karşısında tek bir geri ...
Ve HAS Parti kendini fesh etti…
AK Parti’yle bütünleşme kararı alan HAS Parti, kendini fesh etti. Başbakan ...
 
Akay’dan basına 'revizyon' tepkisi: Önce bize sorun!
Balçova’da yapılan ‘İki Bakanlı’ zirve sonrası çıkan revizyon haberlerine ...
MHP'den eşcinsel açılımı!
MHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ruhsar Demirel, Gey ve Lezbiyen Kültürel ...
CHP'li Güven ve Yüksel Tokatlılar'la buluştu
Karabağlar Tokatlılar Derneği’nin Eski İzmir’de düzenlemiş olduğu toplantıda, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva