HABERLER>POLİTİKA
22 Temmuz 2014 Salı - 11:02

CHP’li Türeli: ‘Torba’ prensipleri çiğniyor

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, “Torba Tasarı” ile dayatılan kamuya personel alım şeklinin kamu personel sisteminin prensiplerini ihlal ettiğini söyledi.

CHP’li Türeli: ‘Torba’ prensipleri çiğniyor

Türeli, TBMM Genel Kurulu’nda, “Torba Tasarı”nın 37. Maddesi üzerinde söz aldı.
Konuşmasında, madde ile Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’nde 20 kişiyi geçmemek koşuluyla sözleşmeli olarak “uzman personel”  istihdam edilmesinin öngörüldüğünü belirten Türeli, “Diğer taraftan, aynı maddenin içerisinde bu personele ödenecek olan ücretlere ilişkin olarak da ‘20 kişi istihdam edilecek, bunun en fazla 10 kişisi için sözleşmeli ücret tavanının 4 katı, geri kalanlar için de 3 katını geçmemek üzere bir ücret rejimi planlanır’ ifadesi yer almaktadır. Yine aynı maddede, bu kapsamda istihdam edilecek personelin kurum tarafından yürütülen özel bilgi ve ihtisas gerektiren projeler için çalıştırılabileceği, bir personelin de en fazla üç yıl süre için görevlendirilebileceği hüküm altına alınmıştır” bilgisini verdi.

“Ben bu maddenin neresinden tutayım, neresini anlatayım, neresini eleştireyim?” diyerek tepkisini dile getiren Türeli, düzenlemenin başından sonuna kadar son derece hatalı, kamu personel sistemine, rejimine, kamuda işlerin yapılış şekline aykırı olduğunu savundu.
Konuşmasını, “Bu 20 kişiye neden ihtiyaç duyulmuş’’ sorusuyla sürdüren Türeli, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’nde söz konusu bu 20 kişiyi sözleşmeli çalıştırmak için kanun tasarısına madde eklenmesini ilginç bulduklarını ifade etti.
“Torba Tasarı ile dayatılan kamuya personel alım şekli kamu personel sisteminin prensiplerini ihlal etmektedir’’ diyen Türeli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu 20 kişi hangi projelerde çalıştıracak, nasıl projeler bunlar? Sonuçta, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ne iş yaptığını ve görevlerini biliyoruz. Üniversiteler var, TÜBİTAK'ı var, bakanlıklara bağlı araştırma merkezleri var. Bunların hepsinden geçici veya sürekli olarak yatay geçiş yapılabilir. Yani böyle bir personeli kamu içinden bulamıyorsunuz ve ondan sonra böyle bir madde ihdas ediyorsunuz, Torba Kanun’a koyuyorsunuz ve 20 kişiyi alıyorsunuz. Ne için alıyorsunuz? Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü bünyesindeki projede çalıştırmak için. Vah kamunun haline vah… Eğer kamu kurumları Türkiye'de bu duruma düştüyse gerçekten o zaman çok ciddi bir problem var demektir. AKP olarak on iki yıllık iktidarınızı sorgulamanız gerekiyor.”
“Torba Tasarı”nın 37. Maddesi ile kamu personel ücret rejimi dışında bir düzenleme öngörüldüğünü de ifade eden Türeli, “10 kişiye sözleşmeli ücret tavanının 4 katını, öbürlerine de 3 katını veririm” şeklinde bir ücret anlayışının kurumun çalışma düzenini bozacağı uyarısında bulundu.
Personelin sadece 3 yıl için istihdam edilecek olmasını da eleştiren Türeli, “Alın bu vatandaşları işe 20 yıl 30 yıl çalıştırın. Nedir bu? Sanki dışarından danışmanlık hizmeti alır gibi üç yıl için çalıştırıyorsunuz’’ şeklinde konuştu.
Kamu personel rejiminin “darmadağın” edildiğini belirten Türeli, şunları kaydetti:
“Yarın başka bir kurum böyle bir taleple geldiği zaman ne diyeceksiniz? Devletin birçok kurumu var. Stratejik anlamda yapılan işler var. Başka bir bakanlık da ‘bize de bu şekilde kadro verin’ isteğinde bulunsa ne yapacaksınız? Burada, bu madde ile emsal oluşturuyorsunuz. Kamuda bir emsal oluşturursanız bunu herkes kullanır. Görülüyor ki AKP olarak, bu uygulamalarla kendi koyduğunuz ilkeleri ihlal ediyor ve kuralları çiğniyorsunuz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İzmir’in Patronu İhsanoğlu için destek istedi
İzmir’in Foça İlçesi'nde, partisinin ilçe başkanlığının düzenlediği iftar ...
CHP’li Çam Seferihisar’a RES’i Meclis’e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam Turgut Köyü’nde yapılacak santral için ...
AK Parti’den Pekdaş’a salvo: 100 gün tiyatrosu!
Aynı zamanda Konak Belediye Meclis Üyesi de olan İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Menderes’te Delican’la Ordulular günü
Menderes’te yaşayan Ordulular, artık geleneksel hale gelen iftar davetinde ...
İhsanoğlu: TRT’nin yayını tarihte kara lekedir!
İhsanoğlu katıldığı yayında, "TRT bu tarafgirliğe devam ederse tarihin ...
‘Torba Yasa’da belediye çalışanlarına büyük şok!
Yüz binlerce belediye çalışanının görev yeri bir gecede değişebilecek.
 
Dışişleri'den kritik 'İsrail' açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, 2010'un mayıs ayında gerçekleştirilen Mavi Marmara ...
Erdoğan: İhsanoğlu ismini duyunca şaşırdım
Ülke gündemi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Erdoğan rakibi için ...
Flaş! Türkiye Gazze için 3 gün yas ilan etti
Arınç, Bakanlar Kurulu'nda Gazze'de hayatını kaybeden Filistinliler için ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva