HABERLER>POLİTİKA
13 Ocak 2014 Pazartesi - 10:37

CHP’li Susam’dan bakkallara Meclis daveti

CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu CHP sözcüsü Mehmet Ali Susam, İzmirli bakkalları hipermarket yasasının görüşmelerine katkı koymak amacıyla Meclis’e çağırdı.

CHP’li Susam’dan bakkallara Meclis daveti

İZMİR - İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Genel Kurul’unda konuşan Susam, “Perakende piyasasını düzenleyecek bir yasanın bulunmaması, haksız rekabetin devam etmesine neden olmaktadır. Israrlı takibimiz sonucunda hükümet, bir yasa taslağı hazırladı, odaların ve piyasanın görüşlerini toplamaya başladı. Kanunu istemeyen lobiler bu kez de etkin olmazsa yerel seçimden sonraki dönemde görüşmeye açılabilir. Bu süreçte tüm esnaf ve sanatkarımız ile esnaf teşkilatlarının desteğini istiyor onları Meclis’e davet ediyorum. Sizlere o komisyonlarda konuşma, görüşlerinizi ve sıkıntılarınızı birinci elden dile getirme imkanı tanırız. Kendiniz gelemiyorsanız, görüşlerinizi mektupla, faksla ve maille Bakanlara, başbakana milletvekillerine iletin. Esnaf ve sanatkarın gücünü ve kendi yasasına ne kadar sahip çıktığını gösterin. Meydanı hipermarket lobilerine bırakmayın” dedi.

SOKAK ARASINDAKİ MARKETLER
Bu yılın sonuna kadar ülke genelindeki AVM sayısının 368’e yükseleceğini söyleyen Susam, “Bu rakamla övünen bir siyasi anlayış bulunuyor. Ancak bunun ötesinde mahalle aralarına küçük mağazalarda kurulan ucuzluk marketleri var. Bazılarının mağaza sayısı iki binleri aşmış durumda. Toplamda milyonlarca metrekarelik satış alanına sahipler. Büyük satın alma güçleri ve uluslar arası fonları kullanarak çok küçük kazançlarla haksız rekabet yaratıyorlar” diye konuştu.

Bu mağazaların birincil amacının kazanç değil toplam satış alanı ve pazar payını genişletmek olduğunu ifade eden Susam, “Elde ettikleri geliri büyük ölçüde yeni mağaza açıyorlar. Türkiye’nin perakende pazarında yüzde kaç aldıklarına, toplamda kaç metrekare satış alanına sahip olduklarına bakıyorlar. Çünkü buradaki asıl beklenti belirli oranın üzerine çıktığında işletmeyi yabancı bir şirkete satmak. Dünyadaki birçok büyük ve ünlü mağaza, Türkiye’de sıfırdan mağaza açıp çalışmak yerine böyle kurulu sistemleri satın almayı düşündüklerini açıkça söylüyor zaten. Türkiye 75 milyonluk nüfusu ve canlı perakende pazarıyla yabancı şirketlerin iştahını kabartıyor” dedi.

DEĞERİ YENİ ANLAŞILIYOR
Diğer meslek odalarının perakende piyasasını düzenleyecek bir yasaya ihtiyaç olduğunu yeni anlamaya başladığını ifade eden Mehmet Ali Susam, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pek çok büyük meslek odası, bizim yıllardır yaptığımız mücadeleye dudak büktü, bazıları “bakkalın devri geçti” dediler.  Bugün ürettikleri o anlı şanlı sanayi mallarını hipermarketlerin raflarına koyabilmek için satın almacı genç bir çocuğun önünde iki büklüm olmak zorunda kalınca, yaptığımız mücadelenin önemini kavradılar.
Oysa esnafa getirdiklerinde onlardan raf parası, gondol başı parası, yeni mağazaya katılım payı gibi indirim isteyen yoktu; raflar açıktı. Üstelik bakkal ürünleri satarken veresiye yazarak kendi kısıtlı sermayesini bile üretici lehine kullandırıyordu.
Oysa hipermarketin sattığı ürünün parasını, satıştan altı ay sonra ödemeye başlıyor. Ticaret Kanun’a üç ayda ödeme zorunluluğunu o dönem yürüttüğümüz mücadeleyle, büyük güçlükle koydurabildik. Dev sanayi şirketleri, ürünlerini satacak bir pazar olmadan, en iyi malları üretseler de bir anlamı olmadığını kavradı. Bu nedenle ulusal pazarın yabancı şirketlerin hakimiyetine girmesinin en önemli sakıncası buradadır.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çelik’ten şok operasyon iddiası
24 TV'de yayınlanan Doğrusu Ne programının konuğu Hüseyin Çelik oldu. ...
‘HSYK teklifi’nde 10 madde tamam
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili yasa teklifinin 10 ...
Bakan Müezzinoğlu'dan operasyon çıkışı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve ...
 
Meclis Başkanı Çiçek'ten 'kavgalara' ilginç tepki
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, HSYK düzenlemesinin görüşüldüğü Meclis Adalet ...
Meclis'te yine yumruklar konuştu: Eminağaoğlu atıldı
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) yeniden yapılandıran teklifin ...
Bakan Müezzinoğlu'dan ilginç operasyon çıkışı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 17 Aralık Operasyonu ile ilgili olarak, ...
 
AK Parti'den dersaneler için özel öneri
"Carter Scool" modeli Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul görürse ...
Meclis yine karıştı: AK Partililer'den büyük tepki!
HSYK görüşmelerinin devam ettiği TBMM adalet Komisyonu yine karıştı.
Erdoğan'dan HSYK çıkışı: Sen kimsin haddini bil
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün HSYK düzenlemesinin görüşüldüğü TBMM ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva