HABERLER>POLİTİKA
30 Temmuz 2017 Pazar - 14:50

CHP'li Sertel'den AK Parti'ye tarım politikası eleştirisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, dışişlerinde sıfır sorun politikası izleyerek ülkemizi etrafı düşmanlarla çevrili bir ülke haline getiren AKP iktidarının, sözde milli tarım politikası izleyerek de tarımı, hayvancılığı, üretimi sıfırladığını söyledi.

CHP li Sertel den AK Parti ye tarım politikası eleştirisi

20 Temmuz’da Bakanlık koltuğuna oturan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, 29 Temmuz’da yayımlanan karardan ne haberinin olduğunu ne de kararda imzasının yer aldığını belirten Sertel, Fakıbaba’nın ilk günden “Faka” bastırıldığını kaydetti.

Alınan kararın “Tarım ve Hayvancılıkta Devrim Yaptık” diyen AKP iktidarının ithalata dayalı tarım politikasının 2019 yılına kadar devam edeceğinin göstergesi olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “İktidar yaptığı açıklamalarda ve Bakanların Meclis’te yaptıkları konuşmalarda ‘üretimi artırdık, ihracatı katladık’ diyor. Ortada bir artış varsa bu ithalat niye? İthalatın olduğu, yerli ürün ve üreticinin kalmadığı bir ülkede millilikten söz edilebilir mi? Gümrük vergilerinin sıfırlanması yerli üreticiyi tamamen yok etmektir. Bu nasıl bir milli tarım politikasıdır? Bu olsa olsa yerli üreticiyi sıfırlayan, ithalata dayalı milli tarım politikasıdır” dedi.

“İTHALAT KRONİK HALE GELMİŞTİR”

Bir ay önce özel sektörün yapacağı tarım ürünleri ithalatında yüzde 130’ları bulan gümrük vergilerinde indirime gidildiğini hatırlatan Atila Sertel, özel sektöre indirim getirilirken devlet eliyle yapılan ithalatta ise vergilerin sıfırlandığını söyledi. Fiyatların düşürülmesine yönelik atılan bu adımların yerli üreticiyi ürküttüğünü ve sektörü terketmeye zorladığını ifade eden Sertel, şöyle devam etti:

“Bir dönem kendi kendine yeten yedi tarım ülkesinden biri iken 15 yıllık AKP iktidarında birçok alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Yanlış tarım politikaları çiftçiliği, hayvancılığı bitirdi. Hayvancılığın merkezi Doğu Anadolu’ya dahi binlerce ithal canlı hayvan yığıldı. Tahıl ambarımız Konya’daki un fabrikalarında ithal buğday işlenir oldu. Kurban Bayramı öncesinde ve hasat döneminde alınan bu karar kısa süreliğine de olsa hayvan fiyatlarını düşürür belki ancak üreticiyi de sektörden düşürür! Milli tarım bu değildir. Üretici böyle desteklenmez. Yerli üreticinin sıfır vergi ile ithalat yapan devletle rekabet etme şansı sıfırdır. Ülkemizde her alanda ithalat kronik hale gelmiştir. Halkımız kronik yerli ürün yetmezliği çekmektedir. AKP iktidarının yanlış politikalarının bedelini her zamanki gibi halkımız ve üretici ödeyecektir. Belli bir kesim cebini doldururken diğer bir kesim sektör dışına itilecektir.”

KARAR YENİ İMZA ESKİ

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in imzası bulunduğunu kaydeden Atila Sertel, “Faruk Çelik, 20 Temmuz’da yapılan törenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevini Ahmet Eşref Fakıbaba’ya devretti. 29 Temmuz’da yayınlanan ve yerli üreticiyi yakından ilgilendiren bu kararda ise yeni bakan Fakıbaba’nın imzası yerine eski Bakan Faruk Çelik’in imzası var. Çok önceden alınan bu kararı şimdi yayınlayarak Fakıbaba’yı “Faka” bastırmışlar. Bakan Eşref Fakıbaba, haberi ve imzası olmayan kararı uygulamakla yükümlü hale getirildi. Bu bile AKP iktidarının tarım ve hayvancılığa önem vermediğinin göstergesidir. Böyle lakayıtlık olmaz” dedi.

 
Kontrolden çıkan otomobil plaja daldı
 
Ödemiş'te göl Kenarında tiyatro keyfi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bozdağ'dan 'müftü nikahı' açıklaması
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, müftülere nikah yetkisi veren kanun ...
CHP'li Bakan: Zehir mi yiyoruz ? Zehir mi yediriyoruz ?
Tarımsal ürünlerin üretiminde böcekleri öldürmek için kullanılan ve organik ...
CHP İzmir'de kongre heyecanı: İlçelerde neler oluyor?
Kurultay sürecinde ayrı bir öneme sahip olan mahalle delege seçimleri ...
 
Dışişleri'nden Kuzey Kore'ye sert kınama
Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini sert sözlerle kınadı.
AK Partili Dağ müjdeledi: Bayındır'da 'yeşil seferberlik'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ, "Yanan ormanların bir an önce yeşillendirilmesinin ...
AK Parti’den Ege’ye yeni koordinatör
Genel Merkez kongre sürecinde 7 bölgede koordinatörlük yapacak yeni isimleri ...
 
CHP'li Altıok'tan Cumhuriyet Gazetesi davası kararına tepki
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Cumhuriyet ...
'Kılıçdaroğlu Nobel'e aday gösterildi'
CHP İstanbul milletvekili Gürsel tekin, bugün katıldığı bir televizyon ...
MHP lideri Devlet Bahçeli: Gereğini yapacağız
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim'den sonra sırasıyla gelecek uyum ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva