HABERLER>POLİTİKA
29 Temmuz 2017 Cumartesi - 16:14

CHP İzmir'de kongre heyecanı: İlçelerde neler oluyor?

Kurultay sürecinde ayrı bir öneme sahip olan mahalle delege seçimleri öncesinde İzmir’de ilçe başkanlarının adaylık noktasında takınacakları tavır merak ediliyor. Metropol ve kırsalda kulisler iyice hareketlendi.

CHP İzmir de kongre heyecanı: İlçelerde neler oluyor?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) ‘Adalet Yürüyüşü’ nedeniyle bir hafta ertelenen takvimde üye listelerinin askıdan indirilmesinin ardından itirazlar değerlendirilirken kentte iyice kongre havasına girildi.

İzmir’de parti içi yarışa odaklanan örgütte mahalle delege seçimleriyle hızlanacak süreçte adaylık için kulisler hareketlendi. İl örgütünün çetin bir sınav vereceği süreçte mahallelerdeki delegasyon yapısının nasıl şekilleneceği merak konusu oldu. Yeni dönemde ilçe kongrelerinde de kıran kırana yarışların geçmesi bekleniyor.

CHP İZMİR’DE KONGRE HEYECANI: İLÇELERDE SON DURUM NE?

Metropoldeki hareketliliğin yanı sıra gözler kentin kırsalında bulunan örgütlerin takınacağı tavra da çevrildi. Örgüt, kongre sürecinde kırsalda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun damgasının olacağı yönünde hemfikir… Kocaoğlu’nun, kırsalda yürüttüğü ‘Yerelde kalkınma modeli’ sayesinde hem parti içinde hem de halk arasında metropoldekine kıyasla daha fazla sevildiği aktarıldı.

Süreçte kadın ve gençler pozitif ayrımcılık uygulanması çerçevesinde kotalarda düzenleme önerisi gelirken oluşacak listelerde kimlerin yer alacağı tartışma konusu oldu.

KADIN BAŞKANLAR NE YAPACAK?
İzmir’de 30 ilçede toplam 4 kadın başkan olması bazı kesimler tarafından uzunca bir süredir eleştiri konusu olmuştu. Yeni dönemde Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz, Bergama İlçe Başkanı Ayşe Şimşek, Ödemiş Belediye Başkanı Nazan Dönmez ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Ulviye Üreten’in gösterecekleri refleks merak konusu oldu.

Eryılmaz, ‘Tamam’a yakın…
Balçova İlçe Başkan Aygül Eryılmaz’ın yeni dönemde aday olmayı düşünmediği belirtildi. Sürecin yeni başlamış olmasından ötürü kesin bir açıklama yapmayan Eryılmaz’ın yakın çevresine, “Son dönemlerde girmediğim seçim kalmadı. Ama yine de adayım ya da değilim demek istemiyorum. Büyüklerimizle, örgütümüzle oturup konuşacağım. Eğer şartlar aynı kalırsa ilçe kongresinde aday olmayı düşünmüyorum” dediği aktarıldı. Eryılmaz’ın görevi bırakacağının kesinleşmesi sonrasında kendisine sorulması halinde bir kadın partiliyi başkanlık için işaret edebileceği öne sürüldü.

Bergama muallak…
Bergama’da Ayşe Şimşek’in örgütle uyum içinde çalıştığı fakat Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile bazı sorunlar yaşadığı öğrenildi. Kadın kotasına dikkat eden örgütün Şimşek’le devam noktasında hareket edebileceği dile getirildi. Fakat bir yandan da kongre süreçlerine müdahil olmaktan kaçınan Belediye Başkanı Gönenç’in olası bir etkisi ilçedeki tüm dengeleri alt üst edebilir. Gönenç’in sürece dahil olması halinde ilçe yönetiminde köklü bir değişikliğin yaşanabileceği vurgulandı.

Dönmez, ‘yokum’ dedi!
Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez kendi iradesiyle aldığı kararı net bir şekilde dile getiriyor. Mahalle delege seçimlerini gerçekleştirdikten sonra ilçe kongresinde aday olmayacağını ifade eden Dönmez’in, “Arka arkaya çok seçim geçirdim. Artık yoruldum. Üye olarak yine partime hizmet veririm. Fakat bundan sonra torunlarıma zaman ayıracağım” dediği öğrenildi. Dönmez’in gönlünden geçenin bayrağı bir hemcinsine devretmek olduğu fakat yeni dönemde Ödemiş’te oluşacak tabloya açık bir şekilde müdahale etmek istemediği dile getirildi. Dönmez’in ardından kimin başkanlık koltuğuna oturacağı şimdiden merak edilirken, ilçe yöneticilerinin yine bir kadın başkan görmek istedikleri öğrenildi. Kongrede yarışacak ismin mevcut yönetim içinden çıkması bekleniyor.

Kemalpaşa’da 2019 hesapları…
Kemalpaşa İlçe Başkanı Ulviye Üreten’in kongrede aday olma ihtimalinin yüksek olduğu öne sürüldü. Örgütün değişiklik beklemediği yerlerden olan Kemalpaşa, son yerel seçimde kaybedilen ilçelerden biri olması sebebiyle görevin kolay yapılamayacağı bölgeler arasında gösteriliyor. Kongreler dönemiyle 2019’da yapılması planlanan yerel seçimlere gidilecek kadrolar oluşturulurken Kemalpaşa’daki yapının korunmasının hedeflendiği belirtildi.

FOÇA’DA, BİÇER DEVAM EDER Mİ?
Foça İlçe Başkanı Günal Biçer’in parti içindeki kulislerde adı il başkanlığı için adı anılıyor. Fakat Başkan Biçer’in yakın çevresine, “Bizim büyük yerlerde gözümüz yok. Fakat şimdilik aklımda il başkanlığıyla ilgili bir düşüncem yok. Ancak örgütüm arkamda durursa ilçe başkanlığı için yine aday olmayı istiyorum” dediği öne sürüldü. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile arasında bazı sorunlar olduğu iddia edilen Biçer’in ‘Devam’ kararı alması halinde ilçedeki yarışın kızışacağı dile getirildi. Belediye Başkanı Demirağ’ın mevcut yönetimden birini işaret edebileceği ve kongre sürecine müdahil olabileceği iddia edildi.  Ayrıca Biçer’in Foça Belediye Başkanlığı için de nabız yokladığı öne sürüldü.

ÖRGÜT YILMAZ’A SOĞUK BAKIYOR!
Yerel seçimlerde AK Parti’ye kaybedilen ilçeler arasında yer alan Kınık’ta ise Başkan İsmail Yılmaz ile devam edilmesinin pek olası görünmediği öne sürüldü. Başkan Yılmaz’ın ilçede çalışmadığı iddia edilirken partinin tamamen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yerelde kalkınma modeliyle temsil edildiği belirtildi. Örgüt tarafından adaylığına soğuk bakıldığı iddia edilen Yılmaz’ın ayrıca kendi isteksizliğinden dolayı da göreve devam etmemesinin beklendiği dile getirildi.

NARLIDERE’DE BATUR ETKİSİ ŞİMDİDEN HİSSEDİLİYOR
Referandumda İzmir’de en yüksek ‘Hayır’ oyunu alarak rekor kıran Narlıdere’de ise Başkan Şahin Fırat’ın vereceği karar merak bekleniyor.  Bir önceki kongrede Belediye Başkanı Abdül Batur’un desteğini alan ve seçimi 24 yıl sonra oluşan muhalefet blokuna karşı kazanan Başkan Fırat’ın yeni dönem için çok da niyetli görünmediği ifade edildi. Parti içinde Batur'un ağırlığı hissedilse de geçtiğimiz kongrede çok sayıda mahallede delege yapısını elinde bulunduran muhalefetin yine tek isim üzerinde uzlaşma ihtimalinin bulunduğu belirtildi. Ama Başkan Batur’un 2019 yerel seçimlerini düşünerek kongre sürecinde ipi sıkı tutacağı öne sürüldü. Önceki kongrede muhalefetin temsilcisi Ergin Demir’i 34 oy farkla geride bırakan Fırat’ın aday olmaması durumunda yönetim içinden birini işaret edebileceği belirtildi.

EN KARIŞIK KONGRE TİRE’DE OLABİLİR
Partinin kırsalda en çalkantılı ilçelerinden Tire’de ise çok büyük sıkıntı olduğu belirtildi. 2015 kongresinde ilçe sekreteri olarak girdiği yarışta dönemin İlçe Başkanı Şenol Sardoğan’ı 6 oyla deviren Hakan Şenoyar’ın durumu kritikliğini koruyor. Şenoyar döneminde sık sık kaynayan kazan olarak tabir edilen Tire’de çok sayıda denge gözetiliyor. Başlatılan imza hareketleri, istifalar ve yönetimin düşme problemleriyle sürekli gündeme gelen Tire’de İlçe Başkanı Hakan Şenoyar’ın Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’le sorun yaşadığı uzun süredir biliniyor. Başkan Çiçek’le arası çok kötü olan Şenoyar’a il yönetiminin de tepkili olduğu öğrenildi. Partinin en karışık ilçe kongrelerinden birini Tire’de yaşaması bekleniyor. Tire’de, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, ilçede başkanlık yapmış ve şimdi de İl Eğitim Sekreterliği görevini yürüten Yücel Özen, belediye meclis üyesi Mustafa Güngör ve Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük önemli dengeler arasında gösteriliyor.  Başkan Şenoyar’ın bu tabloda aday bile çıkamama ihtimalinin bulunduğu da vurgulandı.

BEYDAĞ KAYNAYAN KAZAN…
Beydağ’da İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar ile Belediye Başkanı Vasfi Şentürk’ün yıldızının barışmadığı aktarıldı. Başkan Yılmazlar’ın belediye başkanlığına göz kırptığı öne sürüldü. Belediye Başkanı Şentürk’ün ise görevi bırakmak istemediği ve bu yüzden ikilinin aralarının uzun süredir açık olduğu öne sürüldü. İki başkanın kol kırılır yen içinde kalır anlayışıyla hareket edebilecekleri belirtilirken ayrıca Yılmazlar’ın son dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun karşısında oluşabilecek Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ yapısına bir yakınlığının oluştuğu vurgulandı. Bu yakınlaşmanın sonucu olarak Yılmazlar’ın Kocaoğlu’nun hışmına uğrayabileceği de parti içinde dillendiriliyor.  Fakat olası mücadeleden Kocaoğlu tarafının galip geleceği iddia edildi.

BAYINDIR’DA ÖRGÜTLE BELEDİYE ARASI BOZUK
Bayındır da belediye başkanı ve örgütün arasının bozuk olduğu ilçeler arasında yer alıyor. Belediye Başkanı Ufuk Sesli ile İlçe Başkanı Hüseyin Behzat Aydilek’in arasının çok kötü olduğu öğrenildi. İkili sorunları dışarıya yansıtmasa da ilçe yönetiminin belediye başkanına suçlamalar yönelttiği ortaya atıldı. Örgütün, Belediye Başkanı Sesli’ye olan suçlamaları,  ‘Partili gençleri işe almadı, başka partilerden insanları işe aldı’ noktasında oluştu. Bu zıtlaşmadan örgütün mü yoksa belediye başkanının mı galip çıkacağı merak edilirken, ilçe başkanı Aydilek’in görevine devam etmek istemediği öne sürüldü.

BAYRAKLI’DA KARABAĞ NE DERSE O!
Metropolün gözde ilçelerinden olan Bayraklı’da Hasan Karabağ’ın etkisi net bir şekilde hissediliyor. Örgütte ‘Bayraklı’da Karabağ ne derse o olur’ düşüncesinin hakim olduğu öne sürüldü. Başkan Karabağ’ın İlçe Başkanı Cemalettin Alper’e aday olma demesi halinde Alper’in aday olmayacağı iddia edildi. İlçe Başkanı Alper’le herhangi bir sorunu olmayan Karabağ’ın örgüte olumsuz yönde bir müdahalede bulunmayacağı belirtildi.  

ÇEŞME’DE ORAN MI, DALGIÇ MI?
Kongre sürecinde gözler Yarımada’ya çevrildiğinde bazı ilçelere benzer sorunun Çeşme’de de yaşandığı görüldü. İlçe Başkanı Ekrem Oran’ın, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’la sıkıntılar yaşadığı aktarıldı. Oran’ın İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’a yakın siyaset yaptığı ve il başkanlığı noktasında aday belirleme çalışması içinde olduğu iddia edildi. Başkan Dalgıç’ın ilçe kongresine müdahil olması beklenirken, ilçe başkanlığı görevine devam etmek istediğini yakın çevresine ilettiği ifade edilen Oran’ın yerine Alaattin Yüksel- Aziz Kocaoğlu yapısına yakın birini işaret edebileceği öğrenildi.

DİKİLİ’DE KADIN ADAYIN ÖNÜ AÇILACAK
Belediye başkanıyla ilçe başkanının sert çatışma yaşadığı ilçelerden birinin de Dikili olduğu vurgulandı. Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ile İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener’in birbirlerine adeta ateş püskürdüğü iddia edildi. Sürece dahil olması beklenen Belediye Başkanı Tosun’un mevcut örgüt yönetimine sıcak bakmadığı belirtildi. Kadın kotasına Dikili’de özellikle önem verileceği öne sürüldü. Dikili’de şartlar oluştuğu taktirde kadın adayın önünün açılması bekleniyor.

SEFERİHİSAR’DA SIKINTI YOK
Seferihisar’da İlçe Başkanı İsmail Yetişkin ve Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bütünlük içinde hareket ettiği ifade edildi. İkilinin arasında herhangi bir sorun bulunmazken, Başkan Soyer’in ilçe kongresine bir müdahalesinin olmayacağı aktarıldı. Başkan Yetişkin’in de görevine devam etmesi bekleniyor.

SELÇUK’TA ÜLGÜR-UYSAL ÇATIŞMASININ SİNYALLERİ…
Kongresinin hareketli geçmesi beklenen ilçelerin başında gelen Selçuk’ta mevcut İlçe Başkanı Hasan Uysal ve Selçuk Belediyesi eski Başkanı Vefa Ülgür’ün arasında bir rekabet yaşanacağı ön görülüyor. Kongrelerin çarşaf liste olacağından dolayı çok karışık bir seçim beklenen Selçuk’ta Ülgür- Uysal çatışması yaşanabilir. Kaybedilen ilçeler arasında bulunan Selçuk’ta da kadın aday sesleri yükseliyor.

PALA İLÇESİNDE ÇOK GÜÇLÜ
Menderes İlçe Başkanı Ahmet Pala’nın örgütünde çok güçlü olduğu belirtildi. Pala’nın aday olmayı istemesi halinde seçimi çok rahat kazanacağı vurgulandı. Kaybedilmiş ilçeler arasında yer alan Menderes’te örgüt dikkatli davranmak istiyor. 2014 yerel seçiminde partisinin belediye başkan adayı olarak bulunan ve yarışı kaybetmesine rağmen etkisini kaybetmeyen Pala’nın devam etmek isteyeceği fakat aklının bir yerinde belediye başkanlığının olduğu ifade edildi. Pala’nın ‘tamam’ demesi halinde kendi yeri için genç bir partiliyi işaret edebileceği öğrenildi.

ALİAĞA’DA HEDEF BELEDİYE…
Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz’ın ise yola devam etmek isteyeceği dile getirildi. Durmaz’ın ilçe kongresinde aday olacağı ve birleştirici bir liste oluşturacağı belirtildi. Kimseyle sorun yaşamak istemediğini her fırsatta dile getirdiği aktarılan Durmaz’ın öncelik olarak partisine ilçesinde seçim kazandırmak istediği ifade edildi. Durmaz’ın belediye başkanı olmak istediği ve bu yüzden elindeki örgüt gücünü bırakmaya sıcak bakmadığı aktarıldı.  

ÇUMÇUM TEK ADAY OLABİLİR
Yarımada’nın diğer bir ilçesi Karaburun’da da örgütün Başkanı Bülent Çumçum’un kongrede tekrar aday olması bekleniyor.  Belediye Başkanı Ahmet Çakır’la herhangi bir sorun yaşamadığı belirtilen Başkan Çumçum’un kongrede tek aday olabileceği öne sürüldü.

TORBALI’DA UYGUR NE YAPACAK?
Kaybedilen ilçeler arasında yer alan Torbalı’da ise İlçe Başkanı İsmail Uygur’un devam edebileceği dile getirildi. Torbalı Belediyesi eski Başkanı olan tecrübeli isim 2014 yılında girdiği seçimde yarışı kaybetmesine rağmen iddialı isimler arasında. Uygur’un aklının bir köşesinde hala belediye başkanlığı olduğu iddia edilirken, küçük bir ihtimal olarak kenara çekilebileceği de aktarıldı.

 
'Fatih Terim'in tazminatının takipçisiyiz'
 
Yeni sezon öncesi İzmir derbisi: İşte o tarih!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dışişleri'nden Kuzey Kore'ye sert kınama
Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini sert sözlerle kınadı.
AK Partili Dağ müjdeledi: Bayındır'da 'yeşil seferberlik'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ, "Yanan ormanların bir an önce yeşillendirilmesinin ...
AK Parti’den Ege’ye yeni koordinatör
Genel Merkez kongre sürecinde 7 bölgede koordinatörlük yapacak yeni isimleri ...
 
CHP'li Altıok'tan Cumhuriyet Gazetesi davası kararına tepki
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Cumhuriyet ...
'Kılıçdaroğlu Nobel'e aday gösterildi'
CHP İstanbul milletvekili Gürsel tekin, bugün katıldığı bir televizyon ...
MHP lideri Devlet Bahçeli: Gereğini yapacağız
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim'den sonra sırasıyla gelecek uyum ...
 
5 milyonluk makam aracı iddiası… TBMM Başkanı cevap verdi
CHP milletvekili Barış Yarkadaş’ın 5 milyon liralık yeni makam aracı iddiasına ...
CHP eleştirdi: AK Parti'den cevap geldi!
AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal partisinin MKYK toplantısının ardından soruları cevapladı.
AK Partili Delican'dan flaş açıklama: Partiyi ele geçirmek isteyen gruplar var!
İl Başkanı Delican mahalle delege listeleri eleştirileri için, “Listelerle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva