HABERLER>POLİTİKA
22 Mart 2019 Cuma - 10:03

CHP'li Polat'tan Zeus Sunağı çağrısı

CHP’li Polat, yasadışı yollarla Berlin’e götürülen ve “dünyanın sekizinci harikası” olarak nitelendirilen Bergama Zeus Sunağı’nı Bakan Ersoy’a sordu. İnsanlığın ortak mirası olarak kabul edilen Zeus Sunağı’nın, ülkemize getirilmesi için yürütülen çalışmaların hangi aşamada olduğunu soran Polat, “Zeus Sunağı’nın anavatanı olan Anadolu topraklarına getirilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yürütülmüştür? Bakanlığınızın bu konuda izlediği bir yol haritası var mıdır?” sorularını yöneltti.

CHP li Polat tan Zeus Sunağı çağrısı

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yasadışı yollarla Berlin’e götürülen ve orijinaline uygun olarak inşa edilen Pergoman Museum’da bir araya getirilerek sergilenen Bergama Zeus Sunağı’nı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu. “Dünyanın sekizinci harikası” olarak nitelendirilen Bergama Zeus Sunağı’nın ülkemize getirilmesi için yürütülen çalışmaların hangi aşamada olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, “Zeus Sunağı’nın anavatanı olan Anadolu topraklarına getirilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yürütülmüştür? Bakanlığınızın bu konuda izlediği bir yol haritası var mıdır? Alman makamlarıyla son dönemde iletişim sağlanmış mıdır?” sorularını yöneltti.

“ÜLKEMİZE İADESİ ÇOK ÖNEMLİ”
CHP’li Polat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Bergama İlçesi’ndeki Pergamon ören yerinde Alman mühendis Carl Humann tarafından 1868-1878 yılları arasında yapılan küçük kazılar sonucu bulunan mimari ögelerin, yasadışı yollarla Berlin’e götürüldüğünün bilindiğini anımsattı. Kaçırılan bu mimari ögeler ile Bergama Zeus Sunağı’nın, Berlin’de orijinaline uygun olarak inşa edilen Pergamon Museum’da bir araya getirilerek, 1930’lu yıllardan itibaren ziyarete açıldığını hatırlatan Polat, şöyle devam etti:

“Eserin, ülkemize iadesi için 1991 yılından bu yana çalışmalar başlatılmış, ancak aradan geçen sürede herhangi bir aşama kaydedilememiştir. Ülkemiz için büyük önem taşıyan ve tarihi açıdan büyük kıymeti bulunan Bergama Zeus Sunağı, Helenistik dönemin şaheserlerinden biri sayılmaktadır. Hatta bazı kaynaklar, Bergama Zeus Sunağı’ndan ‘dünyanın sekizinci harikası’ olarak söz etmektedir. Bu kadar büyük bir öneme sahip olan bu eserin, anavatanı olan ülkemize iadesi büyük önem taşımaktadır.”

“YOL HARİTANIZ VAR MI?”
Tarihi açıdan büyük önem taşıyan ve insanlığın ortak mirası olarak sayılan Zeus Sunağı’nın, ülkemize getirilmesi için yürütülen çalışmaların hangi aşamada olduğunu soran Polat, “Zeus Sunağı’nın anavatanı olan Anadolu topraklarına getirilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yürütülmüştür? Bakanlığınızın bu konuda izlediği bir yol haritası var mıdır? Varsa içeriği nedir? Yoksa olacak mıdır?” sorularını yöneltti.

“ALMAN MAKAMLARIYLA SON DÖNEMDE İLETİŞİM SAĞLANDI MI?”
Polat, “dünyanın sekizinci harikası” olarak da nitelendirilen Zeus Sunağı’yla ilgili olarak Alman makamlarıyla son dönemde herhangi bir iletişim sağlanıp sağlanmadığının açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Yurtdışına kaçıran ve ülkemize getirilmesi için çaba harcanan kaç eser bulunmaktadır? Bu eserlerin içeriği nedir? Söz konusu eserlerin kaçı İzmir’den yurtdışına kaçırılmıştır?

-İzinsiz yapılan kazıların ardından tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılmasını önlemek için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmaktadır? Bu önlemlerin yeterli olduğu düşünülmekte midir?

-Bu zamana kadar yurt dışına kaçırılan eserlerin geri alınması için ne kadar para harcanmıştır? Bu eserlerin ülkemize getirilmesi için ayrılan bir bütçe var mıdır? Varsa miktarı nedir?

-Halihazırda yapılan kazılarda çıkarılan tarihi eserler envantere hangi sıklıkla yazılmaktadır?

-Yapılan kazılarda çıkarılan eserlerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır?”

 
Büyükşehir'den kamulaştırma raporu: 15 yılda 2 milyarı aşan yatırım
 
Konaklı kursiyerlerden 'Bahara Merhaba' konseri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova Adayı Çalkaya'dan 'Özel buluşma'
Balçova Belediye Başkan Adayı Fatma Çalkaya 21 Mart Dünya Down Sendromu ...
CHP Bayraklı Adayı Sandal'dan gençlere müjde
Sporcu gençler ve aileleriyle buluşan CHP Bayraklı Belediye Başkan Adayı ...
Zeybekci’den E-Spor turnuvası
AK Parti İzmir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, İzmir’de bir ilki ...
 
Bakan Soylu'dan 'CHP İzmir listesi' çıkışı: PKK'nın itelediği 14 kişi var!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Resmen PKK tarafından CHP İzmir listelerine ...
Başkan Özçınar kaza yaptı... Yaralı halde mitinge katıldı
AK Partili Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, konvoy ile birlikte ...
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Ula bizim oğlan” cevap veriyor: ‘Hesap ortada!’
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Ula bizim oğlan” cevap veriyor: ‘Hesap ortada!’
 
CHP İzmir’de transfer günü: 500 kişiye rozet takıldı
Büyük çoğunluğu Adalet ve Kalkındırma Partisi’nden (AK Parti) istifa eden ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’e geliyor!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kampanyası ...
AK Partili Kırkpınar'dan Kınık ve Bergama mesaisi
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, seçim çalışmaları programları ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva