HABERLER>POLİTİKA
23 Eylül 2013 Pazartesi - 08:07

CHP'li Güven: İzmir sağlıklı kent olma yolunda ilerliyor

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı konusunda önemli bir hamle olması beklenen ve 37 Avrupa ülkesindeki 97 kentten yaklaşık 400 konuğun katıldığı Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Kentler Ağı ve Avrupa Ulusal Sağlıklı Kentler Ağları Yıllık İş ve Teknik Konferansı’nda Sağlık ve Refah için Yenilik ve Paylaşılmış Yönetişim ve liderliğin tartışıldığı oturumda başkanlık yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve üç gün süren konferansta Avrupa ülkesinden uzmanlar konferans boyunca, Sağlığın geliştirilmesini ve sağlıkta insan haklarının ve çocuk-genç ve yaşlılar için kentlerin sağlıklı olmasının ve önemini, sağlığa yatırımının ekonomik getirisini masaya yatırarak tartıştılar.

CHP li Güven: İzmir sağlıklı kent olma yolunda ilerliyor

İZMİR - Sağlık ve Refah için Yenilik ve Paylaşılmış Yönetişim ve liderliğin tartışıldığı oturumda Güven, sağlıklı şehirler yaratma ve sağlığı iyileştirme sürecinde yönetişim ve liderliğin rolünün çok önemli olduğunu bu oturumda kendi ülkelerinde lider olan şehirlerin “sağlıklı şehirlere” katılma sürecinde neler yaptıklarını öğreneceğimizi belirtti.Daha sonra şehir sunumlarına geçildi.Macaristan’ın Györ kenti sunumunda; sağlıklı şehirler ağına katılma süreçleri, bu süreci desteklemek için öncelikle kent sakinlerine anket uygulandığı ve anketlere göre yönlendirilen bir kent sağlığını geliştirme planlama çalışmaları yapıldığı anlatıldı.Bu süreç içinde evde bakım hizmetinin öne çıktığının da görüldüğü belirtildi.Ayrıca sistemli bir şekilde yerel yönetimler, Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte sürdürülen geniş katılımlı projeler, sektörler arası ve siyasi taahhütlerle yeni düşünceler ile ne türde girişimler geliştirildiği anlatıldı. Macaristan’ın Gyor şehrinin ardından Finladiya’nın Kuopio şehrinin sunumu yapıldı. Sunumda Finlandiya’nın Kuopio şehrinde yürütülen “sağlık kulübeleri” projesinden bahsedildi. Sunumda, AVM’lerde kurulan sağlık kulübelerinde,şehir nüfusuna sağlık konularında rehberlik sunan zaman zaman seyyar şekilde de hizmet veren birimler olarak tanımlandı.

EXPO İÇİN YARARLI BİR KONFERANS
Yerel yönetimlerin halk sağlığı konusunda en önemli aktörlerden biri olduğunu belirten Güven, konferansın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şehirlerimizde sağlığı artıran güçlü yönleri daha da kuvvetlendirerek diğer ülkelere iyi örnekler oluşturmalıyız.Diğer taraftan ülkelerinde lider olan şehirlerin güçlü yönlerinden de faydalanmak zorundayız.  üç gün süren konferasta çalışmaları izledik.EXPO 2020 öncesinde İzmirimizin ve ülkemizin tanıtımı için de yararlı bir konferans olduğunu düşünüyorum.Farklı şehirlerin kent sağlığını geliştirmek için yaptıkları sağlık uygulamalarını öğrendik. Gerçekten kent sağlığının gelişmesi için sektörler arası iş birliğinin önemini kavradık.Bu örneklerin hepimiz için çok yararlı olduğunu düşünüyorum.Çıkarımlar ve uygulamalar çok önemli.Sağlık 2020 için iki ülkenin lider iki şehir örneğini dinledik.Burada Kent sağlığı için sektörler ve siyasi işbirliği ile şehrin sağlığı ve yaşayanların yaşam kalitesi nasıl artırılabiliri sorguladık.”Güven ayrıca konferansta,“Yerel yönetimlerin şehrin sağlığında öneminin bir kez daha ortaya çıktığının görüldüğünü, yine okullaşmanın ve eğitimin de kent sağlığında çok önemli olduğu, çünkü okula gitmeyen çocukların erken yaşta evliliklere yol açarak, olumsuz etki yarattığı bir kez daha vurgulandı. Konferansta, çocuk yoksulluğunun, işsizlik artışının ülkeler arasında fark gösterdiğini ve uzun ömür beklentisi olan ülkelerde sağlık, eğitim ve refahın birlikte yürüdüğü gösterildi” dedi.Güven devamla “gerçekten şehirlerde yaşayan insanların ve şehir sağlığında tüm bu faktörlerin etkisi, kent sağlığının ilerlemesinde belediyelerin bakış açısı ve rolü çok önemlidir.Ülkenin adalet değer temelli olması önemlidir.  Gebelikten başlayarak, ölünceye kadar sağlık, eğitim ve refah içinde bir hayat sürmek için ülkeler yurttaşlarının sağlık hizmetlerini, istihdamlarını ve çevresel iyileştirmelerini yapmak zorundalar. Kentlerin sağlığı ile ilgili olarak ne yapılmalı,nasıl lider olmalı sorusu bu konferansta yoğun olarak tartışıldı. Yine konferansta İzmir’in sağlıklı kent olma yolunda diğer ülke şehirler arasında lider olma yolunda olduğu, ülkemizdeki diğer kentlere göre de bir hayli önde olduğu görüldü”  dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Topbaş Taksim'e ağaç dikecek mi?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Meydanı’nda ...
Soylu'dan miting gibi kahvaltı ve Kocaoğlu'na çöp desteği
Çiğli’de 600 kişiyi aşkın insanı düzenlediği kahvaltıda bir araya getiren ...
MHP ittifak tartışmasına noktayı koydu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yerel seçimlerde, bin 396 noktanın ...
 
Ümit Yaldız yazdı: Çöp bahane adaylık ilanı şahane
Genel Yayın Yönetmenimiz Ümit Yaldız son günlerde büyük tartışma ve atışmalara ...
AK Partili Denizli 'çöp' çıkışına Çiğli'den devam etti
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Yamanlar’a çöp tesisi kurulması ...
MHP'li Karataş: Rezilce bir davranış
MHP İl Başkanı Necat Karartaş Bornova’nın Naldöken mahallesindeki Alevi ...
 
CHP’li gençler Küçükmenderes’te buluşuyor
CHP İzmir il gençlik kolları 29 Eylül tarihinde Küçükmenderes örgüt toplantısını ...
CHP'li Moroğlu Bakan'a polisin yeni 'ölümcül' silahını sordu
CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu, Emniyet tarafından kullanılacak yeni ...
Aday adayı Talak: Çiğli eğitim ve turizm kenti olacak
CHP Çiğli Belediye Başkan Aday Adayı Ali Talak, Çiğli'nin önümüzdeki 50 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva