HABERLER>POLİTİKA
27 Aralık 2016 Salı - 10:03

CHP’li Bakan: Meslek hastalıkları araştırılsın!

CHP İzmir Milletvekili meslek hastalıklarının araştırılması, tespit edilmesi, kayıt altına alınması, meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybedenler ile yaşamsal faaliyetlerini sürdüremeyen işçilerin tespit edilmesi için meclis araştırma önergesi verdi.

CHP’li Bakan: Meslek hastalıkları araştırılsın!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, meslek hastalıklarının araştırılması, tespit edilmesi, kayıt altına alınması, meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybedenler ile yaşamsal faaliyetlerini sürdüremeyen işçilerin tespit edilmesi ve meslek hastalıklarının önlenebilirliğinin sağlanması amacıyla meclis araştırma önergesi verdi.

SADECE 3 HASTANE VAR... TIBBİ KAYIT SİSTEMİ YOK...

Türkiye genelinde İstanbul, Ankara ve Zonguldak’ta olmak üzere sadece 3 tane meslek hastalıkları hastanesi olduğuna ve Sağlık Bakanlığı’nın meslek hastalıklarıyla ilgili tıbbi kayıt sistemi olmadığına dikkatleri çeken Bakan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yürütülen ulusal ve uluslararası projeler ve protokoller Türkiye’de, mesleğe özgü ve önlenebilir nitelikte olan meslek hastalıklarının tespiti, teşhisi ve önlemleri için maalesef yeterli değil. Meslek hastalıkları riski içeren sektörlerde çalışan işçilerin sağlık sorunlarının araştırılması, meslek hastalıklarının tespit edilmesi, tespit edilen meslek hastalıklarının takip edilmesi, kayıt altına alınması, meslek hastalığı olarak tespit edilen hastalıkları doğuran sebeplerin saptanması, meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden ve yaşamsal faaliyetlerini sürdüremeyen işçilerin tespit edilmesi ve meslek hastalıkların önlenebilirliğinin sağlanması için TBMM çatısı altında bir çalışma yürütmeliyiz” dedi.

TÜRKİYE’YE DAİR SAĞLIKLI BİLGİ VE VERİ YOK

Meslek hastalıklarıyla ilgili Türkiye’ye dair bilgi ve verilere ulaşılamadığının altını çizen Bakan, “Türkiye İstatistik Kurumu, meslek hastalıklarını işten ya da çalışma koşullarından kaynaklanan veya iş nedeniyle kötüleşen hastalık, sakatlık, fiziki veya ruhsal sağlık sorunlarını işe bağlı sağlık problemi olarak ele alıyor. TÜİK’in 2013 yılında yapmış olduğu bir çalışmaya göre, 2013 yılında istihdam edilenlerin ya da geçmişte çalışmış olanların yüzde 2.1’i yani 43 bin 655 kişi işe bağlı sağlık sorunu yaşamış. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2012 yılı verilerine göre; meslek hastalıklarının sayısı 395. Örneğin Almanya’da yılda 40 bin kişinin, ABD’de ise yılda 400 bin kişinin meslek hastalığına yakalandığı bilgisine ulaşılabilirken; Türkiye’deki meslek hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden ya da yaşamsal faaliyetlerini sürdüremeyen işçi sayısına ulaşılamıyor” diye konuştu.

TAŞERON, MESLEK HASTALIKLARININ TESPİTİNDE DE ENGEL!

Taşeron sisteminin meslek hastalıklarının tespitinde de engel olduğunu vurgulayan Bakan, “Kamu veya özel sektör fark etmeksizin, işten ya da çalışma koşullarından kaynaklanan, iş nedeniyle kötüleşen hastalık, sakatlık, fiziki veya ruhsal sağlık sorunları yaşayan veya hayatını kaybeden binlerce işçi var. İşçinin sendikal haklarını, sağlık haklarını ve hatta yaşam hakkını elinden alan taşeron sistemi ile esnek çalışma sistemi, iş cinayetlerinin önlenmesinde engel teşkil ettiği gibi, meslek hastalıklarının tespitinde de engel” diye konuştu.

 
Ünlü oyuncu reklam setinde kalp krizi geçirdi
 
Kurtuluş Destanı Konak’ta sahnelendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte o anlar: 15 Temmuz gecesi Başbakan Yıldırım!
Başbakan Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz akşamı darbe girişimi sürdüğü sıralarda ...
Anayasa teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edildi
TBMM Anayasa Komisyonu'nda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik ...
Çankaya Köşkü'nde 45 dakikalık anayasa zirvesi
Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli arasındaki anayasa ...
 
Başbakan Yıldırım'dan Medvedev'e telefon!
Başbakan Yıldırım, Rus mevkidaşı Medvedev'i telefonla arayarak düşen uçakla ...
Özdağ: FETÖ elebaşı akıl hastanesinde tedavi gördü!
Özdağ: Fetö, 1976 -1977'de Manisa'da bulunan akıl hastanesinde tedavi ...
'Yolları böleriz, Türkiye'yi böldürtmeyiz'
Başbakan Yıldırım, "İstiklalin sembolü Ilgaz'dan ilan ediyorum; Yolları ...
 
Anayasa Komisyonu'nda gerginlik
TBMM Anayasa Komisyonu'nda, anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan OECD müjdesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Size bir müjde veriyorum; OECD, Türkiye'nin ...
'700 canlı bomba iddiası' için açıklama
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin değerlendirmelerde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva