HABERLER>POLİTİKA
8 Haziran 2015 Pazartesi - 10:26

CHP kan kaybetti ama Kılıçdaroğlu başbakan adayı!

CHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 'sıfır' çekti. Sadece 10 ilde birinci oldu, 37 ilde vekil çıkaramadı, Türkiye genelinde oyları az da olsa düştü. Sadece kıyılarda sandığa tutunabildi. Ona rağmen CHP, liderini başbakan adayı olarak açıkladı.

CHP kan kaybetti ama Kılıçdaroğlu başbakan adayı!

Türkiye’de 56 milyon 600 bin seçmenin 47 milyon 87 bini sandığa gitti. Seçimlerde oy kaybına uğrayan iki parti AKP ve CHP oldu. 

2011 seçimlerinde yüzde 49.84 olan oyu yüzde 40,08’e düşmesine rağmen AKP birinci parti oldu ve 69 vekil kaybetti. CHP ise 2011 seçimlerine göre yüzde 0,9 ve 3 vekil kaybederek seçimden çıktı.

Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre bu sonuca rağmen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başarılı olduklarını dile getirdi. Yaptığı açıklamada aynı yüreklilikle çalışmaya devam edeceğiz. Ancak bizim açımızdan bir sorun yok. Memnunum; istifayı gerektiren bir sonuç da değil” dedi. CHP Sözcüsü Haluk Koç, Kılıçdaroğlu’nun başbakan adayı olduğunu açıkladı.
 
NEREDEN NEREYE GELDİ?
CHP 50 milyon 200 bin seçmenin oy kullandığı 2011 seçimlerinde Türkiye genelinde 11 milyon 147 bin oyla yüzde 25,98 oy almış ve 135 milletvekili çıkarmıştı. 2014 yerel seçimlerinde ise oy oranını yükseltmiş ve CHP, 12 milyon 513 bin yüzde 27,80 oy almıştı. Bu seçimde ise seçmen sayısı artmasına rağmen CHP, 11 milyon 468 bin oy alabildi.
 
SADECE 10 İLDE BİRİNCİ PARTİ OLDU
2011 seçimlerinde Tunceli, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, İzmir, Muğla ve Aydın’da birinci olan CHP, bu seçimde Tunceli dışındaki illerde birinciliğini kordu. Ek olarak Mersin, Eskişehir Zonguldak ve Çanakkale’de de sandıktan birinci parti olarak çıktı. Tunceli’de ise  birincilik ve 2 vekili HDP’ye kaptırdı.
 
DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA ‘SIFIR’ ÇEKTİ
CHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki neredeyse ‘sıfır’ çekti. Daha önce birinci parti olduğu ve 2 vekil çıkardığı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’yi ve tek vekilinin olduğu Ardahan’ı da HDP’ye kaptırınca, bölgede Gaziantep dışında milletvekili kalmadı. Oy oranları da Şanlıurfa dışındaki tüm illerde düştü.
 
KARADENİZ’DE BAZI İLLERDE OYLARI YÜKSELDİ AMA…
CHP, Karadeniz’de kısmen kıpırdama yaşadı. Samsun, Trabzon, Giresun, Artvin, Bartın illerde vekil sayısını korumayı başardı. Sadece Ordu’da vekil sayısını 2’ye çıkarırken, Zonguldak’ta birinci parti oldu.
 
İÇ ANADOLU’DA DA SADECE ESKİŞEHİR
CHP İç Anadolu Bölgesi’nde de çok büyük olmasa da oy kaybı yaşadı. Oy kaybı yaşamasına rağmen 2011 yılında bir milletvekili çıkardığı illerde vekil sayısını büyük oranda korumayı başardı. Ankara’da oy oranı yüzde 2,9 düşmesine rağmen vekil sayısını 1 artırdı. 1. Bölge’de 2011 seçimlerinde 6 vekil çıkarmışken bu seçimde bu sayı 7’ye çıktı. Eskişehir’de ise oy oranını yükseltti ve birinci parti olmayı başardı.
 
MERSİN’DE BİRİNCİ AMA…
Akdeniz Bölgesi’nde de Mersin’de oy oranını yükseltip birinci parti olurken diğer illerde oy aranı az da olsa düştü ama Antalya, Adana, Isparta gibi illerde mevcut vekil sayılarını korumaya başardı. Yerel seçimde belediyeyi kazandığı Hatay’da ikinci parti olurken, 2011 seçimlerine göre oyu düşmesine rağmen vekil sayısını korumayı başardı.
 
EGE BÖLGESİ’DE OYLARINI YÜKSELTTİ
CHP en yüksek oy artışı sağladığı iller Ege’deki iller oldu. Bu iller arasında da Denizli en yüksek orana ulaştı. Bu ilde vekil sayısını 1 artırdı. İzmir’de oy oranını yükseltmesine rağmen 1 vekil kaybetti. Aydın, Muğla gibi illerde de birinci oldu.
 
İSTANBUL’DA BİR VEKİL KAYIP
Türkiye genelindeki küçük düşüşler Marmara Bölgesi’nde de yaşandı İstanbul’da 2011 seçimlerine göre oy oranı düştü ve kentin milletvekili sayısı artmasına rağmen bir milletvekilini kaybetti. Bursa ve Edirne’de oy oranı yükseldi ama vekil sayısı aynı kaldı. Çanakkale’de birinci parti oldu. Belediye başkanlığı seçimini kazandığı Yalova’da ikinci oldu ve sadece Muharrem İnce seçilebildi. Birinci parti olarak çıktığı Tekirdağ ve Kırklareli’nde bile az da  olsa oy kaybetti.

 
Başkan’dan davet var: Haydi çocuklar yaz okullarına!
 
Seçim manşetleri: Hangi gazete/nasıl gördü?
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 9 Haziran 2015 Salı 01:16

siyasetçi yaşamıyla söylemiyle örnek olur eğer kılıçdaroğlu istifa ederim deyip etmiyorsa bu ülkeyi yönetecek kişi değildir nerde kaldı dürüstlüğün ahlakın senin neyine inanacak bu halk bundan sonra ha kalmak istiyorsan kal umrumuzda değil zaten bu halk sana inanmıyor ki seni iktidar yapmıyor sen başkasına odun taşımaya devam et onlar senin taşıdığın odunla ateşi yakıp suyu ısıtsınlar taşıyıcıılıktan başka birşey yapamazsın zaten alkışlıyoruz seni çarkçı kemal akp ye iyi puan toplatıyorsun bravo sen olduğun sürece akp hep iktidar

Yorumu oyla      17      5  
muhalif 9 Haziran 2015 Salı 00:13

cumhurbaşkanıda ancak yazılı açıklama yaptı, kamera karşısına geçemedi, yani yenilgiyi kabul etti, milli iradeye saygı gösterdi ve pasrtilere çağrıda bulundu.hükümet senaryom şöyle, akp. hükümeti kuramayacak, mhp. ve hdp. koalisyona dahil olmayacak, CHP. ile anlaşıpyapılacak düzeltmelere ve çıkarılacak kanunlarda anlaşıp CHP. yi dışardan destekleyip, CHP. azınlık hükümeti kurulacak. tespit edilen bir tarih aralığı bu 1,5 yıl da olur, 2 yıl da, bu süre sonunda erken seçime gidilebilir.

Yorumu oyla      11      7  
Şaban Amca 8 Haziran 2015 Pazartesi 21:08

Abi bütün partiler başarılıyız diyor hala bu ne ya.Bu seçimin tek başarılısı HDP olmuştur.İkinci olarak MHP biraz oy artırmıştır.AKP tamamen çökmüştür.CHP ancak yüzde 25 i görmüş.ancak milletvekili sayısı düşmüştür.Bu neyin başarısı Allah Aşkına.Yeter artık partiyi ne hale getirdiniz.

Yorumu oyla      15      5  
JASMİN 8 Haziran 2015 Pazartesi 16:08

ne olursa olsun .ekonomik kriz olsun ,tc nin itibarı düşsün AMA ne olursa olsun akp gitsin zihniyeti başarıya ulaşmıştır...bakalım bundan sonra neler olacak...

Yorumu oyla      24      9  
m.y. 8 Haziran 2015 Pazartesi 15:49

dün "CHP. VE MHP.iktidarı bir başka bahara" diyenler ile AKP. yi %44 lerde gösterenler ne kadar yanıldıklarını gördüler. evet CHP. nin hükümet kurma ihtimali var.koalisyon olarakda var, azınlık hükümeti kurma ihtimalide var.

Yorumu oyla      16      14  
muhalif 8 Haziran 2015 Pazartesi 15:45

ortada bir başarısızlık yok. kılıçdaroğlu seçmenini serbest bırakmıştır .HDP.ye gidecek oylar için, bir çıkışı olmamıştır. bunun sonucuda türkiye için daha hayırlı olmuştur. istanbul ve izmirdeki HDP. oyları, doğu ve güneydoğuda aldığı toplam oya eşit olması bunu gösteriyor.AKP.ye ve başkanlık sistemine "dur" denmiştir.seçim sonucu HDP. kendini Türkiye Partisi ilan etmiştir...

Yorumu oyla      16      17  
8 Haziran 2015 Pazartesi 13:46

Genel başkan zaferlerine yenisini eklemiştir. Başbakanlığın da tek adayıdır.

Yorumu oyla      19      27  
işçi 8 Haziran 2015 Pazartesi 13:15

Adam memnunum istifa yok dedi. Kaçıncı başarısızlık bu ?

Yorumu oyla      37      12  
Zafer 8 Haziran 2015 Pazartesi 13:12

Hangi başbakan adayı, dalga mı geçiyor bunlar yahu? Memleket için en hayırlısı şu; akp de aklı başında ve hırsızlık-yağma işine bulaşmamış adamlar var. Bugüne kadar ses çıkaramadılar ama varlar. Ali Babacan, Cemil Çiçek vs. Bu tayfa ipleri eline alıp, bu akp yi tayyipçilerden temizlerse ve Mhp ile koalisyon yaparsa iyi olur.

Yorumu oyla      28      15  
ibrahim 8 Haziran 2015 Pazartesi 12:55

ne olursa olsun AKP kaybetsin taktiği işe yaradı. Peki sonrasını düşünen oldumu çok merak ediyorum. Bir partinin açık ara uzun süre önde olması demokrasi için iyi bişey değildir kabul ama, bu ortaya çıkan tablodan nasıl bir hükümet çıkacak. Hadi çıktı diyelim sürdürülebilir olması mümkünmüdür.

Yorumu oyla      21      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis'e kadın eli değdi: 79'dan 96'ya...
2011 seçimlerinde 79 kadın milletvekili Meclis’e girerken dünkü seçimlerde ...
İzmir'de HDP'lilerden seçim 'zafer'i kutlaması
İzmir'de, genel seçimlerde barajı geçen Halkların Demokratik Partisi'nin ...
Seçim bitti gözler Arınç'ta: O belgeleri açıklayacak mı?
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 7 Haziran seçimlerinin ardından AK Parti ...
 
MHP'li Oktay Vural'dan İzmirliler’e teşekkür
İzmir'deki seçimlerin ardından milletvekili sayısını 4'e çıkarma ihtimali ...
Ege’nin sandık raporu: Kimler vekil seçildi?
2015 Genel Seçimleri’nde Ege’den il il sonuç raporu…
Hangi anket şirketi seçimlerin sonucunu doğru bildi?
7 Haziran 2015 genel seçimleri sona erdi. Seçim gününe kadar bir çok şirket ...
 
Bahçeli 2 formül verdi, koalisyona kapılara kapadı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonucuna ilişkin açıklamalarda ...
HDP İzmir’de büyük sevinç: Kürkçü’den çarpıcı yorum
Seçim sonuçları en çok merak edilen illerden biri olan İzmir'de tarihinin ...
AK Partili Ceyhun: İzmir'de ciddi yenilgi aldık
İşçi Partili merhum Demirtaş Ceyhun'un oğlu Ozan Ceyhun İzmir'den AK Parti ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva