HABERLER>POLİTİKA
9 Temmuz 2015 Perşembe - 14:41

CHP İzmir milletvekillerinin gündemi mülteciler: 2 önerge 11 soru

CHP İzmir Milletvekilleri Bayır ve Yiğit mülteci sorununu Meclis’e taşıdı. Bayır, Bakan Öztürk’e göçmenlerin yasa dışı yolculuklarını hakkında soru sıralarken, Yiğit de Başbakan Davutoğlu’na İzmir’deki Suriyelileri sordu.

CHP İzmir milletvekillerinin gündemi mülteciler: 2 önerge 11 soru

EGEDESONSÖZ -  CHP İzmir’in 2 milletvekili mülteci sorununu Meclis’e taşıdı.

İzmir Milletvekili Tacettin Bayır İçişleri Bakanlığı’nca cevaplanmak üzere Türkiye üzerinden, Avrupa'ya yasa dışı yollarla çıkan göçmenlerle ilgili soru önergesi verirken, diğer İzmir Milletvekili Ali Yiğit de Başbakan Davutoğlu’na İzmir’deki Suriyelileri sordu.



Bayır son günlerde giderek artan yeni hayat faciaları hakkında yanıt arayan önergesinde şu ifadelere yer verdi:
2011 yılından bu yana yabancı uyruklu insanlar özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan katliamlar nedeniyle, can güvenliklerini sağlamak ve daha iyi bir yaşam hayalleriyle Avrupa’ya göç etmek durumunda kalmaktadırlar.
 
AKP Hükümetinin komşularımıza karşı izlemiş olduğu yanlış ve telafisi oldukça zaman alacak olan “Dış Politika” hataları ülkemizi büyük bir insani sorunla karşı karşıya bırakmıştır. Şöyle ki Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerin denetimsiz, düşük maliyet ve mesafe olarak en kısa olması nedeniyle Ege Denizini tercih etmelerine sebep olmuştur. Bunun sonucu olarak da göçmen kaçakçılığı mafyavari ve insan hayatına önem vermeyen karlı bir ticaret haline dönüşmüştür. Son yılların yaz aylarındaki kaçak sayısı ve ölümlü kazalara bakıldığında, hükümetin yanlış dış politika sonucunun bir ürünü olarak, göçmen kaçakçılığının günden güne büyümeye devam edeceği kaçınılmazdır.
 
Bayır, İçişleri Bakanı Sayın Sebahattin Öztürk tarafından cevaplandırılmak üzere şu soruları sordu:

1- Ülkemiz karasularından dış ülkelere kaçmak isterken 2011- Haziran 2015 tarihleri arasında kaç göçmen yaşamını yitirmiştir?

2- Aynı tarih aralığında yakalanan göçmenlerin sayısı ve ülkelere göre dağılımı nedir?
3-  Ege illerinin ve İzmir’in göçmen kaçakçılığında ana arterler olarak görülmesinin önüne geçmek için bakanlık olarak bir çalışma yapılmakta mıdır?
4- İllerdeki Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliklerinin görevlerini tam olarak yaptıklarını düşünüyor musunuz? Denetimsizlik ya da görevi kötüye kullanmak gibi hatalar yapılmış mıdır? Yapılmışsa 2011- Haziran 2015 tarihleri arasında bu suçlardan dolayı soruşturma açılan, disiplin cezası verilen, yargılanan ve hüküm giyen personeliniz var mıdır?
5-  TCK’nin 79. maddesi kapsamında 2011- Haziran 2015 tarihleri göçmen kaçakçılığı suçundan işlem yapılıp hüküm giyen kişi sayısı nedir? Bunların uyrukları nedir?

6-  Bakanlık olarak ülke genelinde devam eden kaçak göçmen sorununun sona erdirilmesi adına kapsamlı bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?


 
Yiğit ise Suriye’deki iç savaş nedeniyle iki yılı aşkın süredir ülkeye akın eden mültecilerin yaşam mücadelesi sırasında yaşanan sorunları İzmir ekseninde Meclis’e taşıdı ve Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlanmak üzere verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

Suriyeli sığınmacılar konusu ülkemizin halen en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam etmektedir. Sayıları hakkında sağlıklı bir bilgi olmadığı gibi, hangi illere yerleştirildikleri, kayıt altına alınıp alınmadıkları, nerelerde yaşadıkları, kaçının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilip geçirilmediği ve bunlardan son seçimlerde oy kullanan olup olmadığı konusundaki soru işaretleri ne yazık ki giderilememektedir. Bu doğrultuda İzmir’e yerleşen ve genellikle kamplara yerleştirilme ve Suriye’ye geri gönderilme endişesiyle kayıt yaptırmayan Suriyeli sığınmacıların sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Özellikle Kadifekale, Çimentepe, Basmane, Eşrefpaşa, Buca ve Yeşildere civarına yerleşen sığınmacılar, bulundukları bölgenin demografik, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına entegrasyon konusunda önemli sorunlarla karşılaşmakta, önemli sorunlara neden olmaktadır. Bu bağlamda;
 
1.  Halen ülkemizde bulunan toplam Suriyeli sığınmacı sayısı ne kadardır? Kamplara yerleştirilen ve buralarda yaşayan toplam sığınmacı sayısı ne kadardır? Kampların dışında yaşayan sığınmacıların illere göre dağılımı konusunda sağlıklı bir veri tabanı var mıdır?
2.  Mevcut bilgi ve kayıtlara göre halen İzmir’e yerleşmiş bulunan ve yaşamını burada sürdüren sığınmacı sayısı ne kadardır? Resmi kayıtlara göre bu sayının 5 – 10 bin, alan araştırmalarına ve gözlemlere göre ise 60 – 100 bin civarında sığınmacı olduğu iddiaları doğru mudur?
3.  Ülkemize sığınmış olan Suriyeli sığınmacılardan Türk vatandaşlığına alınanların sayısı ve bunların illere göre dağılımı nasıldır? 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olan ve bu hak kapsamında oy kullanan Suriyeli sığınmacı var mıdır? Varsa bunların sayıları ve oy kullandıkları iller hangileridir?
4.  İzmir’de 2012’den bugüne kadar Suriyeli sığınmacıların suça karışma oranları yıllar itibarıyla nasıldır? Halen haklarında adli işlem yapılan sığınmacı sayısı ne kadardır?
5.  İzmir’e yerleşmiş olan Suriyeli sığınmacıların, sosyal, kültürel ve ekonomik entegrasyonu konusunda neler yapılmaktadır? Sağlık ve eğitim alanında karşılaşılan zorluklar konusunda hangi adımlar atılmaktadır?
 

 
Flaş! Pınar Karşıyaka’nın ‘devler ligi’ rakipleri belli oldu
 
Cinnet çığ gibi: Çinli sanılan kadına linç girişimi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş'tan Davutoğlu'na: Hadi cnm inş ya!
HDP lideri Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Hükümeti ...
Ege-Koop Danışma Kurulu’ndan koalisyon manifestosu!
Kurul, koalisyon hükümeti kurulma çağırısıyla birlikte yeni hükümetten ...
MHP Lideri Bahçeli koalisyon şartlarını açıkladı
MHP lideri Bahçeli, siyasi istikrarsızlık yaşanmaması için gerekli fedakarlığı ...
 
Flaş! Davutoğlu açıkladı: Görevlendirme…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep ...
Koalisyon olmazsa erken seçim için 4 senaryo!
Koalisyon tartışmaları sürerken, partiler de olası erken seçim için hazırlık ...
CHP'li Sındır tarım işçilerinin 'kaderi'ni Meclis'e taşıdı!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, yaşanan ölümcül trafik kazaları ...
 
CHP’li Vekil’den ‘Terim yazısı’ nedeniyle kovulan gazeteciye yerinde destek!
CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Fatih Terim'in evinin önünden ...
Flaş! Bahçeli'den Halaçoğlu'nun sözlerine ilk tepki
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu’nun ...
Bakan Zeybekçi İzmir'de sert çıktı: Senin haddine değil
İzmir'de işadamlarına iftar yemeği veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva