HABERLER>POLİTİKA
17 Kasım 2015 Salı - 13:01

CHP İzmir’de kongre kulisleri: Üç büyük ilçede son durum

CHP’de 1 Kasım sonrası İzmir’de tamamlanan delege seçimlerinin ardından kongre takvimi netleşirken ilçelerde adaylar çıkmaya başladı. Metropolde büyük ilçelerde farklı dengeler ortaya çıkarken adaylar son görüşmeleri-toplantıları hızlandırdı. Konak, Bornova ve Buca’da çalışmalarda sona gelindi.

CHP İzmir’de kongre kulisleri: Üç büyük ilçede son durum

Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ - Genel seçim sonuçlarının ardından durum değerlendirmesi yapan CHP yarım kalan kongre ve kurultay sürecini sürdürüyor.

Çalışmaların ilk ayağı olan delege seçimleri İzmir’de tamamlandı. İlçe kongreleri için takvimler belirlenirken tarihler de netleşmeye başladı.

Özellikle büyük ilçelerde ilçe başkanlarının tamamına yakını aday olmayı planlarken yeni adaylar da oluşan delege yapısına göre şekillenmeye devam ediyor.
 


KONAK’TA DENGELER TAMAM
Pazar günü ilçe kongresi gerçekleştirilecek Konak’ta mevcut İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak yeniden aday olacak. Mehmet Şakir Başak; ilçe başkanı seçildiği Temmuz 2014’teki kongrede CHP Konak eski İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, İl eski Eğitim Sekreteri Mehmet Öncel ve Konak Belediyesi eski Meclis Üyesi Murat Erginci ile yarışmıştı. Aradan geçen bir yıllık süreçte rakiplerin gücünü kıran ve delege yapısının büyük bölümünü elinde bulunduran Başak tekrar yola çıktı.
 


YALI GRUBU’NDAN DESTEK
Kongrede, Yalı Grubu olarak ifade edilen Konak Belediyesi Meclisi’nde de Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile sürekli karşı karşıya gelen meclis üyelerinin bağlı bulunduğu parti içindeki yapının adayı olarak çıkan Karamustafaoğlu’nun bu kez aday olması beklenmiyor. Yalı’nın oluşan dengeler içinde Başak’a destek vermesi bekleniyor. Parti içi disiplin süreci ve mecliste çıkan tartışmalarda yaptığı açıklamalarla Yalı Grubu’nun meclis üyelerine destek veren Başak, son olarak gündeme gelen ‘faşist’ tartışmasında Pekdaş’ın kendisini eleştiren meclis üyelerinin disipline gönderilmesine destek vermemişti.  Eski İlçe Başkanı Karamustafaoğlu da tekrar aday olmayacağını ifade ederken grup, yaklaşık 60’ın üzerinde blok delege ile tercihini ortaya koymuş oldu.
 


‘ADAY ÇIKARTIN’ İDDİASI
Öte yandan ilçede, karşı yapı olarak ifade edilen ekibin liderliğini PM eski Üyesi Hüseyin Saygılı yapıyor. Saygılı, Kültür Mahallesi’nde yapılan seçimlerde yakın ekibini delege ve önseçim listesine yazarken aday arayışları ise sürüyor. İlk olarak Saygılı’nın adaylık için ismi ön plana çıkarken ekip içinde farklı isim arayışı da sürüyor. Yekta Varnalı, Kazım Umdular gibi isimlerin delege olduğu Kültür Mahallesi üzerinden başlayan aday arayışı listesine Milletvekili Adayı Muhsin Kurt ve Onur Utkan İlçi gibi isimler eklendi. İlçi, önceki gün Başak’ın adaylığına sürpriz yaparak destekverirken ancak "bütünleşik sol" yapısının adayı olursa yarışa katılacağını ifade etti. Başak ile İlçi karşılıklı olarak birbirlerine imza desteği sunma kararı aldı. Saygılı ekibinin adaylık için isim çalışmaları sürerken Yalı Grubu ile temasa geçtiği “Aday çıkartın destek verelim” dediği de ifade edildi.
 
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da destek verdiği Saygılı öncülüğündeki rakipler belediye yapılanması içindeki delegasyon sayısını da göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdürüyor.
 
BUCA’DA DENGELER KARIŞIK
Partinin çıkacak sonuçları ve adayları yakından takip ettiği bir diğer ilçe ise Buca… Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül’ün kalp krizi sonrasında tedavisinin uzun sürmesi aday olmasını engelledi. Parti içindeki tüm dengeler Gül’süz bir seçim için çalışmalarını şekillendirdi. Gül, şimdiye kadar Belediye Başkanı Levent Piriştina ile birlikte çalışırken oluşan mahalleler ve delege yapısı ise aynen korundu. Gül’ü önceki seçimde başkanlık koltuğuna oturtan delege yapısı biraz değişse de bütün olarak Piriştina’nın kontrolüne geçti.


 
Başkan Piriştina, bir yıl gibi kısa bir sürede parti içindeki delege yapısına büyük oranda hakim olurken belediyede çalışan delege sayısı ise 70’i buluyor.

 
Buca’daki seçim sürecinde eski İlçe Başkanı Belediye Başkan Danışmanı Hüseyin Yüzer ve PM eski Üyesi Mehmet Süne de Piriştina ile aynı saflarda hareket etti. Ağırlıklarının olduğu mahallelerde ittifaklar yapan isimlere partide ismi bilinen bazı meclis üyeleri ve yöneticiler de destek verdi. Buca’da mahalle sonuçlarına göre Süne’ye bağlı 20’nin üzerinde blok delege, Yüzer’e bağlı ise 50’nin üzerinde delege bulunuyor. 
 
Özellikle göçmenler ve İzmir’in dokusuna uygun 60-70 arası delege yapısını da kontrolünde bulunduran Piriştina ve birlikte çalıştığı mahalle örgütlenmeleri listeleri bir araya getirdiğinde avantajlı görünüyor.
 
ADAYLARI KİM?
Belediye-İlçe destekli yapı henüz adaylarını netleştirmezken rakiplerin aday profiline göre yeni isim belirleme tercihi öne geçiyor. İlk olarak ‘rakibi tanıma’ formülü üzerinden çalışma yapan yapının gündemine bazı isimlerin geldiği ifade ediliyor. 
 
Naim Şanlı, İl Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Eren, Çağdaş Kaya gibi isimler üzerinde çalışmalar yapan ekibin sürpriz bir karar ile farklı bir ismi de ortaya çıkartabileceği dile getiriliyor.
 
RAKİPLER BİRLEŞİR Mİ?
Buca’da ilçe ve belediye yapısının karşısında yer alan yapı tıpkı rakipleri gibi dağınık halde çalışmalarını sürdürüyor. Büyük bir grup, eski Belediye Meclis Üyesi Güngör Kaya’yı desteklerken bir grup da eski Belediye Meclis Üyesi Ercan Geçgel’in aday olmasını istiyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi eski Müdürü Oktay Gökdemir, Necati İmam, Ali Rıza Kaya, Hasan Sağlam, Erkut Tamay ve Levent Köstem gibi isimler uzun süredir muhalefetin yanında yer alıyor.
 
Delege seçimlerini mahallesinde kazanan ve birçok mahallede örgütlenen Güngör Kaya, özellikle alevi delegasyon üzerinden çalışmalarını sürdürürken partide birçok yapı tarafından destek görüyor. Kaya’nın ilk etapta 70’e yakın blok hareket ettiği delege sayısı bulunuyor. Yine, ilçede 100’e yakın da kararsız, adaya göre şekillenecek kararsız delege sayısı bulunuyor.
 


Buca’da bir diğer rakip ise eski Meclis Üyesi Geçgel… Buca eski Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın da destek verdiği Geçgel saha çalışmalarını sürdürüyor. Konak Belediyesi personeli Tatı’nın eski yakın çalışma arkadaşı Turgut Yalçın’ın organizasyonunda İl Başkanı Bedri Serter ve yardımcıları ile bir araya gelen Geçgel, il yönetimindeki bazı isimlerden de destek görüyor. Partide, Geçgel ve Kaya’yı destekleyen yapıların ilçe-belediye yapısı karşısında birleşebileceği de ifade ediliyor.


 
Öte yandan, Buca’da eski Belediye Başkanı Tatı ile hareket eden, uzun yıllar yardımcılığını yapan Bucaspor eski Başkanı ve eski Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Kaya da belediye-ilçe yapısının yanında yer alıyor.

BORNOVA’DA DENGE ÜSTÜNE DENGE
Oldukça karışık dengelerin ve mahallelerde bile dağınık yapıların oluştuğu Bornova’da birbirinden bağımsız çalışma ekipleri bulunuyor. Mevcut İlçe Başkanı Fatma Doğru oluşan delege yapısına göre yeniden adaylık şansını iyice tehlikeye sokarken Doğru’nun alternatifi olarak uzun süredir çalışmalar yapan İlçe Başkan Yardımcısı Mahir Polat ise görüşmelerini sürdürüyor. 
 


İlçede eski Belediye Başkanı ve yeni Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile mevcut Belediye Başkanı Olgun Atilla delege üzerindeki etkinliğini devam ettiriyor. Sındır, geçmişten gelen ağırlığını milletvekili makamı ile pekiştirirken Atilla da başta belediye personeli olmak üzere diğer oluşumlarla teması ile sağlamlaştırdığı blok yapısı ile adaylık için isim arayışını sürdürüyor.


 
Başkan Atilla’nın henüz bir isme net destek vermemesi fotoğrafın netleşmesini engellerken İlçe Başkan Yardımcısı Esin Doğan Metin'in ismi ön plana çıkıyor.

Selma Nalbantoğlu, Okan Karlıdağ, Adnan Hocaoğlu gibi isimlerin de aday olarak konuşulduğu ilçede farklı yapılar bulunuyor.
 


Erzene, Kazım Dirik, Çamkule, İnönü, Zafer gibi mahallelerde başarı gösteren diğer mahallelerde ise yaptığı ittifaklar ile delege sayısını arttıran karşı yapının ise adayı netlik kazanmaya başladı. Bornova Eski Belediye Başkan Yardımcısı Kudret Yiğit üzerinde şimdilik uzlaşan ekip görüşmelerini sürdürüyor. Milletvekili Sındır’ın başkanlık döneminde yakın çalışma ekibinde yer alan Yiğit’in kongrede aday olabileceği ifade ediliyor.
 
Öte yandan Kazım Dirik Mahallesi’nde yapılan seçimde Milletvekili Nevzat Kavalar ve birçok ismin öncülük ettiği liste karşısında yer alan ve seçimde delege olamayan Milletvekili Atilla Sertel’in de Ali Yaşar Çalışkan’ı desteklediği öne sürülüyor.
 
Partide delege sayısı üzerinden temsil edilen Romanlar Kızılay ve Ergene’de Yiğit’i aday çıkartan yapı ile hareket ederken göçmenlerin yoğun olduğu Çambidi-Altındağ bölgesinde yer alan mahallelerde ise yapılar iki hatta üçe bölünüyor. Göçmenlerin bir bölümü Meclis Üyesi Eray Büyük üzerinde uzlaşırken delege sayısını arttırmayı planlıyor.  İlçe genelinde mahallelerde bile ayrışan birçok yapının kongrede kendilerine verilecek delege sayısına göre yer değiştirebileceği ifade ediliyor.

 
Sağlık bakanlığından kritik aşı açıklaması
 
Alsancak Limanı'nda planlar tamam, ihale yolda!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Süleyman Hoca 18 Kasım 2015 Çarşamba 18:50

Buca da Bu isimlerle CHP nin batışı daha da hızlanır.Zaten mevcut belediye başkanı yüzünden herkes CHP den kaçtı.Bu işe de kimse dur demiyor.partiye yazık ettiler

Yorumu oyla      11      6  
Delegelik Ağalık Sistemine Döndü 18 Kasım 2015 Çarşamba 07:48

Yukarıdaki haber ve benzerleri partinin içler acısı halini göz önüne koyuyor. Parti içi ağalar (başta belediye başkanları) listeler hazırlıyor. Zarflara o listeler giriyor. Sonuç üye sayısına bakın oy kullanan kişi sayısına bakın. Üyelerin yarısı hatta yarıdan fazlası oy kullanmadı. Çünkü gerçek üye ağalık istemiyor. Gerçek üye demokrasi istiyor, söz hakkı istiyor. Hale bakın eskiden örgütte ilçe başkanı il başkanı beleyediye başkanından üstteyken simdi belediye başkanlarının piyonu oldular. Ağaların delegeleri ağaları bir yerlere taşır oldu. Sonuç % 25 takılmış ilerleyemeyen bir CHP. Kimse İzmir'e bakıp kendini kandırmasın. Türkiye İzmir'den ibaret değil. İzmirde bile ağalık sistemi oluyorsa gerisini siz düşünün.

Yorumu oyla      18      6  
doç.dr.levent köstem 18 Kasım 2015 Çarşamba 00:13

Yazıda adım geçmektedir ben bu türlü delege seçim sisteminden ve bu türlü ilçe başkanlığı seçiminden prensiplerim gereği uzak durmaktayım. Bu türlü yapılanmayı tümüyle reddettiğim için adımın geçmesini kabul etmiyorum. Bir belediye başkanının da özgür irade ile seçilmesi gereken delegelere elindeki siyasi ve ekonomik gücü kullanarak müdahil olmasını doğru bulmuyorum. işte bu yapılanma tarzı zaten CHP nin iktidar olmasını engellemektedir ve %25 lerde çakılıp kalmasına yol açmaktadır. . Yine kendileri çalıp kendileri oynamaktadırlar. Hep aynı isimler oynamaktadırlar.

Yorumu oyla      17      8  
halk 17 Kasım 2015 Salı 20:48

Bucada Güngör kaya ipi gogusler

Yorumu oyla      13      12  
sedat avcı 17 Kasım 2015 Salı 17:31

buca da söz konusu isimlerin ilçe başkanı olması durumunda chp ye hiç bir katkısı olmaz.

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli: Allah'a hamd olsun yıkılmadık!
MHP genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Kasım seçimlerinden sonra ilk grup ...
CHP İzmir’de kulisleri hareketlendiren gelişme: Gondol zirvesi!
CHP İzmir İl Eski Başkanı Ali Engin görev yaptığı dönemde birlikte çalıştığı ...
Davutoğlu’ndan teşkilata dikkat çeken uyarılar!
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün bir araya geldiği milletvekillerine basına ...
 
CHP’de muhaliflerin güç testi: İlk sandık kuruluyor
Seçim sonrası kurultay kazanının kaynadığı CHP'de ilk sandık perşembe ...
TBMM’de yeni dönem: İlk yemini o edecek
1 Kasım seçimlerinin ardından oluşan TBMM bugün açılıyor.
G20’nin kulisi: Ali Babacan nerede?
Antalya’da dün sona eren G20 Zirvesi’nde kulislerde yeni kabinenin şifreleri ...
 
Yeni TBMM'de ilk yemini Davutoğlu edecek!
"En yaşlı üye" sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın geçici ...
Özen’den Çiçek’e ‘Ver 400’ü kurtul’ göndermesi
Tire’de delege seçimleri yargıya taşınan usulsüzlük iddialarını gündeme ...
Erdoğan: Yönetilemez hale gelmiş ülkeler var
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nin kapanış toplantısında konuştu: ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva