HABERLER>POLİTİKA
21 Kasım 2015 Cumartesi - 11:54

CHP İzmir’de kongre heyecanı: 3 büyük ilçeden kulis raporu

CHP’de 1 Kasım sonrası İzmir’de tamamlanan delege seçimlerinin ardından kongre takvimi netleşirken ilçelerde adaylar çıkmaya başladı. Metropolde büyük ilçelerde farklı dengeler ortaya çıkarken adaylar son görüşmeleri-toplantıları hızlandırdı. Çiğli, Karşıyaka ve Bayraklı’da çalışmalarda sona gelindi.

CHP İzmir’de kongre heyecanı: 3 büyük ilçeden kulis raporu

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Genel seçimlerin ardından delege seçimlerini tamamlayan ve ilçe kongrelerinin tarihlerini belirleyen CHP İzmir İl Başkanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Partide, mahallelerde başlayan hareketlilik kongrelerde adayları şekillendirirken metropol ilçelerde adaylar arasındaki rekabet ise giderek artıyor.
 
Partinin, bu dönem sıkça gündeme gelen ilçelerinin başında gelen Çiğli’de İlçe Başkanı Utku Gümrükçü ile Belediye Başkanı Hasan Arslan arasındaki rekabet sürüyor. 



Arslan’ın çalışma ekibinde yer alan İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Belediye Şirketi Çiğ-Bel’e ait Akvaryum Kafe Restoran Müdürü Ali Karabay, İl Başkan Yardımcısı Şirin Akgül ile Belediye Şirketi Müdürü ve aynı zamanda yeğeni Niyazi Arslan’dan oluşan kemik kadro yapısı çalışmalarını devam ettiriyor. Ekibin önerisi ile yapı, Pir Sultan Abdal Derneği eski Başkanı Zeynel Mertoğlu ismi üzerinde uzlaşırken diğer isimler de çalışmalarını sürdürüyor.


 
Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın da sıcak baktığı isim olan Mertoğlu’na önceki kongrenin adayı olan Meclis Üyesi Hüseyin Gündüz’ün adaylık bekleyen isimlerden birisi olduğu için pek sıcak bakmadığı, zorunlu olarak ‘evet’ dediği ifade ediliyor.
 


Partide, eski Belediye Başkanı Metin Solak da delege seçimlerinden itibaren başlayan süreçte Başkan Arslan ile birlikte hareket ederken yakın ekibinden Yaşar Sert de yapıya destek veren isimler arasında bulunuyor.
 
Partide, bir dönem Gümrükçü karşısında adaylık için ismi konuşulan Bülent Güngör, Umut Barış Ballıkaya, İbrahim Büyükgöl, Binali Öztürk gibi isimler de Arslan’ın yanında duran kişiler arasında yer alıyor. Başkan Arslan ve ekibinin gündeme getirdiği yeni adayın diğer siyasi dengeler içinde sorun çıkarmaması için çalışmalar sürerken olası çatlak riski için ise önlemler alınıyor.
 


GÜCÜ AZALDI MI?
İlçede seçimlere oldukça hızlı giren İlçe Başkanı Gümrükçü, karşısına çıkan aday ile yarışacağı kongre gününü beklerken diğer taraftan il başkanlığı üzerinden başlayan karşı hareketi çözme çalışmalarını sürdürüyor. 

Eski sürece oranla güçlü olduğu bazı mahallelerde seçimi kaybeden Gümrükçü’ye destek veren Büyükşehir Belediyesi İZELMAN A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Koçer’in disipline gönderilmesi, yerel seçimlerde aday adayı olan Başkan Arslan muhalifi Aziz Buğa’nın delegeliğinin düşürülmesi moral bozukluğuna neden olurken bazı isimler ise yaşananların tarafları daha da hırslandırdığını ifade ediyor.

Partide, Belediye Başkanı Arslan’ın görevden aldığı eski Belediye Başkan Yardımcısı Tülin Koç, eski Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Gül, Çiğli’nin görevdeyken hayatını kaybeden Belediye Başkanı Ensari Bulut’un kardeşleri de Gümrükçü’ye destek veriyor. Birçok mahallede Gümrükçü’nün yanında çalışmalar yapan Bulut Ailesi’den bazı isimler de delege listelerinde yer almıştı.
 
KARŞIYAKA’DA BAŞKANLAR KARŞI KARŞIYA
Partinin oldukça hareketli olan bir diğer ilçesi ise Karşıyaka…
 
Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın müdahalesi ile İlçe Başkanlığı’na atanan Mustafa Özuslu’nun yeniden aday olup olmayacağı henüz netlik kazanmazken şu anda yönetimde yer alan Akpınar’ın akrabası Uğur Yıldırım potansiyel adaylar arasında yer alıyor. ‘Belediye-İlçe ittifakı’ ile mahallelerden oldukça yüksek oranda delege çıkartan yapının elindeki sayı 150’yi buluyor.



Başkan Akpınar özellikle büyük mahallelerde ve delege sayısı yüksek yerlerde çalışmalarını İl Eski Başkanı Ali Engin ile birlikte yaparken birçok yerde Engin’in kontrolündeki isimlerle hareket etti. Engin, çıkan sonuçlara göre 100’ün üzerinde delegeyi elinde bulunduruyor. 

Perşembe günü yaptığı Gondol Kafe’deki zirve ile dikkatleri üzerine çeken Engin, ilk olarak Parti Meclisi’ni (PM) hedeflerken kendisine destek veren Konak eski İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu’nu da il başkanlığına taşımak istiyor. Engin’in 2019 yerel seçimleri için şimdiden çalışmalar yaptığı da parti kulislerinde konuşuluyor. İl başkanlığı döneminde genel merkezden Karşıyaka’yı talep eden, Konak’a da göz kırpan Engin belediye ve meclis içinden de çok sayıda destekçisi bulunuyor.



DURAK-TÜRSEN-ALABAY İTTİFAKI
İlçede Başkan Akpınar, Engin ile birlikte hareket etmeyi tercih ederken, karşı yapılanmada birçok isim bir araya geldi. Bir dönem delege sistemini ve çalışmaları koordine eden eski İlçe Başkanı Adnan Alabay alan hakimiyetini koruyor. Alaybey-Tersane-Tuna gibi mahallelerden blok delege sayıları çıkarken Alabay bu seçimlerde Bostanlı'da oluşan 'sarı' liste ile Engin ve Akpınar’ın karşısında yer aldı. Hakim olduğu mahallelerde tam tersi çalışma yapan Alabay, genel olarak 'uzlaşı' formülü ile hareket etmişti.
 
Karşıyaka’da hazırladığı bildirge ve açıklamalarla dikkat çeken eski Belediye Başkanı Cihan Türsen de muhalif yapıda yer alıyor. Türsen, yıllarca karşı karşıya geldiği eski Belediye Başkanı Cevat Durak ile aynı listede yer alırken Engin’e karşı çalışmaların içinde kendisine yer buldu.

Eski Başkan Durak-Türsen ittifakına partinin Mavişehir-Şemikler-Cumhuriyet mahalleleri çalışmaları ile bilinen ismi Cevdet Tümtürk de destek veriyor. Mevcut ilçe-belediye yapısı karşısında delege seçimlerini yürüten ve bazı yerlerde farklı ittifaklar yaparak delege sayılarını arttıran grubun 100’ün üzerinde delegesi bulunuyor.

İlçe kongresinde iki farklı adayın yarışması beklenirken taraflar kimlerle yarışa katılacağına ise henüz karar vermedi. Birçok ismin gündeme geldiği süreçte adayların kongrenin ilan edildiği 6 Aralık tarihe kadar netleşmesi bekleniyor.


 
BAYRAKLI’DA KARABAĞ HAKİMİYETİ
Kongre tarihi olarak 6 Aralık’ı belirleyen Bayraklı’da partinin mahalle ve delege seçim sonuçları ikinci aday ve onu destekleyecek yapının çıkmasına pek izin vermiyor.
 
Bayraklı’da seçimleri mahalle ve bölge bazlı kontrol eden Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın kontrolündeki ilçe başkanlığı çalışmaları tamamladı. Karabağ, İlçe Başkanı Cemalettin Alper başta olmak üzere yönetim kurulunda yer alanların tamamına yakınını belediyede istihdam ederken ikinci liste çalışmalarına da izin vermedi.
 
2009 yılında Bornova’dan ayrılarak Bayraklı’ya bağlanan Manavkuyu, Mansuroğlu ve Osmangazi gibi delege sayısı yüksek olan mahallelerde tek liste ile seçimlere gidildi. Önceki kongre süreçlerine oranla sakin geçen seçimlerde ilçe-belediye ittifakı kongrede oy kullanacak delegeleri belirledi.
 
Başkan Karabağ, ilk seçildiği dönemde kendisine muhalefet eden meclis üyelerinin tamamını devre dışı bırakırken ilçeyi rakip ve muhalefet açısından adeta dikensiz gül bahçesine’ döndürmüştü. İlçe kongresi sürecinde de istediği adayı belirleme şansını yakalayan Karabağ’ın yine Alper ile yola devam etmesi bekleniyor. Şimdiye kadar Karabağ ile karşı karşıya gelecek bir hamle yapmayan, sosyal medya başta olmak üzere birçok platformda Karabağ’a bağlılığını bildiren Alper’in yeniden aday gösterilmesini Karabağ’a yakın bazı isimler de destekliyor.

İlçede, muhalefet yapısının tek seçim kazandığı yer olan Postacılar Mahallesi’ndeki delege sayısı da ikinci bir aday çıkarmaya yetmiyor. Eski Meclis Üyesi Mehmet Ali Açık, Belediye Başkan Adayları Kerim Özer, Murat Haluk Öncel ve Pınar Susmuş gibi isimlerin bazı mahallelerdeki çalışmalarının ise yetersiz kalması kongrede olası ikinci adayın önünü tıkıyor.

 
Flaş! Otelde rehine kalmadı, en az 27 ölü
 
Valilikten Grup Yorum yasağına ilginç gerekçe!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
partili 21 Kasım 2015 Cumartesi 08:12

Belediye başkanları belediye imkanlarıyla ağalık düzeni kurmaya çalışıyor şu belediye başkanlarını ön seçime bir sokun bakalım ne olacak genel başkan bunları görmeli yoksa faturası ağır olur.

Yorumu oyla      21      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Davutoğlu’ndan ‘Bayırbucak’ tepkisi
Türkiye, Suriye'de Bayırbucak Türkmenleri'ne yönelik saldırılara tepkili... ...
Oran’dan flaş açıklama: Yeterli imzayı topladık
CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıklayan eski milletvekili Umut Oran, ...
CHP'nin Meclis Başkanı adayı belli oldu
CHP'nin Meclis Başkanı adayı İsmet İnönü'nün torunu ve Ankara Milletvekili ...
 
CHP’de Balçova bilmecesi: Kritik kongre ne zaman yapılacak?
Disipline sevk edilen Başkan Aygül Eryılmaz’ın yeniden aday olup olmaması ...
İzmir Milletvekili Bakan CHP Yönetimi’nde!
Türkiye’nin ilk Roman milletvekili Özcan Purçu’nun ardından İzmir Milletvekili ...
Erdoğan 'altın klozet' davasını kaybetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine ...
 
Davutoğlu'ndan AK Parti İzmir'e teşekkür!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş, AK ...
Yeni cemaat hamlesi: Vakıf üniversitelerine de kayyum!
Hükümetten Cemaat ile mücadelede yeni bir hamle geldi. Vakıf üniversiteleri ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Şarm El Şeyh' uyarısı
Dışişleri Bakanlığı, Mısır’ın Şarm El Şeyh bölgesine seyahat edecekler için bir duyuru yayımladı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva