HABERLER>POLİTİKA
28 Ağustos 2017 Pazartesi - 10:07

CHP İzmir’de kongre hareketliliği: Bakırçay’da son durum ne?

Partide olağan kurultay takvimi işlerken İzmir’de gözler ilçelere çevrildi. Kentte Bakırçay Havzası’nda yer alan Aliağa, Dikili, Bergama, Kınık, Foça ve Menemen’de nasıl yapıların oluşacağı merak konusu oldu.

CHP İzmir’de kongre hareketliliği: Bakırçay’da son durum ne?

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre takvimi işlemeye devam ediyor. İlçelerde delege heyecanı şimdiden başladı.

Üye listelerine gelen itirazların karara bağlanmasının ardından mahalle delege seçimlerinin Genel Merkez'den gelen erteleme kararıyla 10 Eylül’den itibaren başlaması bekleniyor. Fakat bir yandan da takvimde yeniden bir düzenlemeye gidileceği belirtildi.

İzmir’de kıran kırana geçmesi beklenen yarış için gözler ilçe örgütlerine çevrildi. Kongre sürecinde ayrı bir önem taşıyan bölge ise Bakırçay olarak gösteriliyor.

Aliağa, Bergama, Dikili, Foça, Kınık ve Menemen’de kimlerin nasıl davranacağı ve hangi yapıların oluşacağı merak konusu oldu.

BERGAMA HER SÜRPRİZE GEBE!
Bergama’da Ayşe Şimşek’in örgütle uyum içinde çalıştığı fakat Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile bazı sorunlar yaşadığı öğrenildi. Kadın kotasına dikkat eden örgütün Şimşek’le devam noktasında hareket edebileceği dile getirildi. Fakat bir yandan da kongre süreçlerine müdahil olmaktan kaçınan Belediye Başkanı Gönenç’in olası bir etkisi ilçedeki tüm dengeleri alt üst edebilir. Gönenç’in sürece dahil olması halinde ilçe yönetiminde köklü bir değişikliğin yaşanabileceği vurgulandı.

Partinin kırsaldaki önemli örgütleri arasında gösterilen Bergama’da meclis üyelerinin de süreçte etkin rol oynamasının sürpriz olmayacağı konuşuluyor. Özellikle Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Atlam’ın sürece fazlasıyla müdahil olabileceği iddia edildi. Ayrıca Başkan Şimşek’in adaylıkla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmaması da kafalarda soru işareti yarattı. Şimşek’in ‘tamam’ demesi halinde mevcut ilçe yönetiminden birini yeni dönemde işaret edebileceği ifade edildi. Fakat örgütte genel kanının ‘ülkenin içinde bulunduğu bu dönemde ilçemizde uzlaşı olsun noktasında’ olduğu vurgulandı. Tek liste sinyallerinin verildiği Bergama’da bir yandan her türlü sürprizin yaşanabileceği de dile getiriliyor.

2015 yılında gerçekleşen kongresi öncesinde, “İşlerimin yoğunluğundan dolayı aday olmayacağım. Şu anda ilçe başkanlığı için 3 aday var. Aslında yeniden aday olmam isteniyor ancak olmayacağım” şeklinde açıklama yapan ve koltuğu Ayşe Şimşek’e bırakan, İlçe eski Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz’ın da süreçte önemli bir denge unsuru olabileceği kaydedildi. Ayrıca ilçede Veli Kiraz, Özkan Türkdoğan, Fevzi Köken, Mithat Barut, Ercan Sevinç gibi isimlerin etkili olması bekleniyor.

FOÇA’DA SON DURUM NE?
Bakırçay Havzası’nın turizm cenneti Foça’da Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve İlçe Başkanı Günal Biçer’in arasında anlaşmazlık olduğu bilinen bir gerçek… İlçe Başkanı Biçer’in parti içindeki kulislerde adı il başkanlığı için de anılıyor. Fakat Başkan Biçer’in yakın çevresine, “Bizim büyük yerlerde gözümüz yok. Şimdilik aklımda il başkanlığıyla ilgili bir düşüncem yok. Ancak örgütüm arkamda durursa ilçe başkanlığı için yine aday olmayı istiyorum” dediği öne sürüldü. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile arasında bazı sorunlar olduğu iddia edilen Biçer’in ‘Devam’ kararı alması halinde ilçedeki yarışın kızışacağı dile getirildi. Belediye Başkanı Demirağ’ın mevcut yönetimden birini işaret edebileceği ve kongre sürecine müdahil olabileceği iddia edildi.  Ayrıca bir yandan Biçer’in Foça Belediye Başkanlığı için de nabız yokladığı öne sürüldü. Meclis üyelerinin ve ilçe yönetiminden bir kısım partilinin sürece müdahalede bulunmak isteyeceği ifade edildi.

ÖRGÜT İSTERSE YENİDEN ADAYIM!
Egedesonsöz’e konuşan mevcut İlçe Başkanı Günal Biçer, “Mahalle delegasyon yapısı oluştuktan sonra gelişmelere bakacağım. Örgütüm arkamda olursa yeniden adayım. Şu an için ilçemizde ‘ben adayım’ diyen hiçbir arkadaşım yok. Foça’da tek kesin olan şey hem mahalle delege seçimlerimiz hem de kongremiz çarşaf liste şeklinde olacak. Seçimimiz olur, aday arkadaşımız çıkarsa yarışırız, sonrasında el ele vererek birlikte yürürüz. Gruplaşmalar, rakip olarak görmeler olmaz” dedi.

MENEMEN’DE ŞAHİN AĞIRLIĞI GÖRÜLÜYOR
Menemen’de neredeyse çeyrek yüzyıldır belediye başkanlığı görevini yürüten Tahir Şahin’in örgütteki ağırlığı yadsınamaz bir gerçeklik olarak öne çıkıyor. İlçe Başkanı Hürol Taklak’ın durumu henüz netlik kazanmadı. Belediye Başkanı Tahir Şahin’in sürece en aktif şekilde etki yapacağı belirtilirken, milletvekili adayı olan ve ön seçime girerek başarılı bir sonuç almasına rağmen seçilemeyen Ali Kemal Elitaş’ın da refleks göstereceği öne sürüldü.

İlçe kongresine Şahin destekli Başkan Taklak ya da mevcut yönetim kurulu içinden olası bir isim ile Elitaş’ın rekabetinin damga vuracağı bekleniyor. Elitaş’ın parti tabanında azımsanmayacak ölçüde karşılık bulacağı da vurgulandı.

Taklak’ın aday olmak istemeyeceği ve yeni dönem için İlçe Sekreteri Erdal Kanat ya da Başkan Şahin’in akrabası olan İlçe Saymanı İrfan Şahin’i işaret edebileceği öne sürüldü. Ayrıca örgütte bir kısım partili tarafından ortaya kadın aday fikrinin atıldığı da öğrenildi. Önceki ilçe kongresinde Taklak’a seçim kaybeden Emine Savaş’a da yeniden yarışa girmesi yönünde baskı yapıldığı iddia edildi.

ALİAĞA’DA HER ŞEY DURMAZ’A BAĞLI!
Partinin 2014 yerel seçimde kaybettiği ilçeler arasında bulunan Aliağa’da İlçe Başkanı Özcan Durmaz’ın ise yola devam etmek isteyeceği dile getirildi. Durmaz’ın ilçe kongresinde aday olacağı ve birleştirici bir liste oluşturacağı belirtildi. Kimseyle sorun yaşamak istemediğini her fırsatta dile getirdiği aktarılan Durmaz’ın öncelik olarak partisine ilçesinde seçim kazandırmak istediği ifade edildi. Durmaz’ın bir yandan belediye başkanı olmak istediği ve bu yüzden elindeki örgüt gücünü bırakmaya sıcak bakmadığı aktarıldı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Yerel seçimlerde aday olmayı düşünenler kongrelerde aday olmasın’ talimatı düşünüldüğünce Durmaz’ın ilerleyen dönemde nasıl bir refleks göstereceği merak konusu oldu.  Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın encümen kararıyla Çaltılıdere’deki arsayı satışa çıkarması kamuoyunda ‘Ballı satış’ olarak yer almıştı. Başkan Durmaz’ın çabalarıyla kamuoyu oluşturulmuş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sürece dahil olarak araziye talip olmuştu. Tüm bu gelişmelerin Durmaz puan kazandırdığı çok sayıda partili tarafından dile getiriliyor. Gelinen noktada Durmaz’ın ilçe kongresinde aday olmamasının sürpriz olarak karşılanmayacağı öğrenildi.

DİKİLİ ÇOK KARIŞIK!
Belediye başkanıyla ilçe başkanının sert çatışma yaşadığı ilçelerden birinin de Dikili olduğu vurgulandı. Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ile İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener’in birbirlerine adeta ateş püskürdüğü iddia edildi. Sürece dahil olması beklenen Belediye Başkanı Tosun’un mevcut örgüt yönetimine sıcak bakmadığı belirtildi. Kadın kotasına Dikili’de özellikle önem verileceği öne sürüldü. Dikili’de şartlar oluştuğu taktirde kadın adayın önünün açılması bekleniyor.

Meclis üyesi Murat Durak’ın geçen kongrede Şener’e rakip olması ve seçimi kaybetmesinin ardından yeni dönemde oluşacak bir muhalefet blokuna destekte bulunabileceği öğrenildi. Kendisinin adaylık için herhangi bir çalışma içine girip girmediğiyle ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor. İlçe eski Başkanı Veli Karaman’dan da gelebilecek bir muhalif hamle olduğu vurgulandı. Tosun’un geçtiğimiz kongrede Durak’a verdiği destek benzeri bir çalışma içinde olabileceği ve şu an Şener’in karşısına kim çıkarsa çıksın süreçte o ismin yanında yer alacağı belirtiliyor. Tosun 2015 yılındaki kongrede il delege listesinde yer alamamıştı.

Şener ‘tamam’ demesi halinde mevcut yönetim içinden birini işaret edebilir. Dikili’de kadın aday yönünde refleksin oluştuğu göz önüne alınırsa, Şener’in görevi bırakmaya karar vermesi halinde Semra Canpolat’ı aday göstermek için kolları sıvayacağı iddia edildi.

KINIK ALLAH’A EMANET!
Yerel seçimlerde AK Parti’ye kaybedilen ilçeler arasında yer alan Kınık’ta ise Başkan İsmail Yılmaz ile devam edilmesinin pek olası görünmediği öne sürüldü. Başkan Yılmaz’ın ilçede çalışmadığı iddia edilirken partinin tamamen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yerelde kalkınma modeliyle temsil edildiği belirtildi. Örgüt tarafından adaylığına soğuk bakıldığı iddia edilen Yılmaz’ın ayrıca kendi isteksizliğinden dolayı da göreve devam etmemesinin beklendiği dile getirildi. Süreçte ilçenin kaderini belediye meclis üyelerinin göstereceği refleksin belirleyeceği öğrenildi. Başkan Yılmaz’a örgütün soğuk bakması ve mevcut yönetimin içinden de bir adayın ön plana çıkmaması ilçede sıkışıklığa sebep oluyor. Önceki kongrede Gençlik Kolları İlçe Başkanı Onur Gönden ile yarışan Yılmaz’ın bu kez oluşabilecek bir muhalefete karşı kaybedebileceği öne sürüldü. Bir kısım partilinin ‘Seçim dönemlerinde hiç çalışmadı. İlçe resmen Allah’a emanet yönetiliyor’ dedikleri iddia edildi.

 
Plaj Futbolu'nda kupa Selçuk Gençlik'in
 
Buca’da 'Eşya ve Giysi Bankası' yüzleri güldürüyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 8 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan yilmaz 30 Ağustos 2017 Çarşamba 16:48

Bergama ile tespitleriniz kısmı olarak doğru akın yasadan bahsedilmiyor.geçen dönem başkan adayı idi büyük bi ihtimalle gene aday olacak.her kim aday olacaksa olsun birlik ve beraber içinde bir kongre olması temennisiyle.

Yorumu oyla      11      5  
Muhittin AKKAYA 29 Ağustos 2017 Salı 13:04

SİYASİ ANALİZ Mevcut CHP ilçe.başkanları aday deyilim açıklaması yapmadığı sürece potansiyel adaydır Bazı belediye başkan yardımcıları kongre sürecinde etkin rol alır ise bu belediye başkanlarının perde arkasından kongre sürecine etkin dahil olması demektir saygılarımla

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahmet Davutoğlu'ndan çok sert Konya çıkışı
Bylock kullanan Atiker Konyaspor'un eski başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye ...
Kılıçdaroğlu, 57. Alay'a Saygı Yürüyüşü'ne katıldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Kurultayı'nın düzenlendiği ...
'Önümüzdeki yıl Malazgirt bir başka olacak'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 946. yıldönümü ...
 
Bakan'dan korkutan açıklama: En geç 2030...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNNTÜRK'te canlı yayında Hakan ...
CHP’nin 4 günlük ‘Adalet’ mesaisi start aldı: İzmir tam kadro!
Çanakkale’nin Eceabat İlçesi’nde düzenlenen ‘Adalet Kurultay’ı için İzmir’den ...
CHP'li Çam: 'Erdoğan hafiye devleti kuruyor'
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Çanakkale’de düzenlediği Adalet Kurultayı’na ...
 
Adalet Kurultay başladı: 'Bardağı taşıran son damla oldu'
CHP’nin, ‘Adalet Yürüyüşü’nün ardından ikinci etkinliği olan ‘Adalet Kurultayı’, ...
Kılıçdaroğlu'ndan adaylık açıklaması: Onların istediği...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Ruşen Çakır'ın internet ...
Erdoğan: Hasdal'da Emniyet Külliyesi inşa edeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Hasdal'da yeni emniyet külliyemizi inşa edeceğiz ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva