HABERLER>POLİTİKA
13 Mayıs 2012 Pazar - 13:21

CHP İstanbul Kongresi'nde çarşaf rekoru

CHP İstanbul 34. Olağan İl Kongresi için Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yapılıyor. Heyecanın her geçen dakika yükseldiği salonda partililer Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun girişinde büyük coşku yaşadı. Kılıçdaroğlu'nun iki adayla kürsüye çıkması ve konuşmasının sonunda adayların ellerini tutup havaya kaldırması dikkat çekti. Salıcı ve Özcan'ın anlaşmasıyla seçimin çarşaf listeyle yapılması kararlaştırıldı.

CHP İstanbul Kongresi nde çarşaf rekoru

İSTANBUL - Kongrede şimdiki Genel Merkezin desteklediği Başkan Oğuz Kaan Salıcı ile örgütün desteklediği eski il başkanlarından Ali Özcan ile Prof. Dr. Semih Eryıldız yarışacak.  Kongrede 638 delege oy kullanacak. 40 kişilik İl yönetimi 9 kişi il Disiplin Kurulu’na ve 170 kişi Büyük Kurultay delegesi olarak seçilecek. Yeni Türkü’nün konser vereceği kongrede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yapacak. Kongrenin divan başkanlığı görevini CHP Sinop Milletvekili Engin Altay yürütüyor. İki başkan adayının anlaşması üzeri kongrede çarşaf liste yöntemişle seçim yapılacak. Yeni CHP'de ilk defa bir il kongresi çarşaf listeyle başkan belirlenecek...


Kılıçdaroğlu 1.5 saat konuştu
CHP lideri, kritik kongerede yaptığı 1.5 saatlik konuşmasında partililere yönelik sert mesajlar verdi: "CHP’lilelerin halka güven vermesinin yolu kısır tartışmalar çöpe atmaktır, partide kavga istemiyorum. Partiye zarar vereni affetmem... CHP’liler eski alışkanlıklarından vazgeçmeliler. Sadece ülkenin sorunlarına kitleneceksiniz."

TEKİN: KAVGA İSTESEYDİM...
Kongreye katılan eski genel başkan yardımcısı Gürsel Tekin de açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin ''CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, 'Artık partide kavga istemiyorum. Ben yumuşak huylu bir insanım, her türlü eleştiriye saygı gösteririm, ama partiye zarar verenleri kusura bakmayın affetmem' sözleriyle sizi mi kastetti?'' sorusu üzerine, Tekin, şunları söyledi:

''Parti içi kavga yaratan bir insan olsaydım istifa etmeyerek yapardım, tam tersine 30 yıllık siyaset yaşamımın hiçbir yerinde parti ile kavga içinde olmamışım. CHP'nin 65 yıllık tarihinde ilk kez İstanbul'da iki kez üst üste tek aday olan bir insanım. Niçin oldu? Parti içi barışı sağladığım için oldu. Benim böyle bir misyonum varken, parti içinde ayrıştırma olduğu için bütün itirazım bu. Aile içinde, ailenin babaları, yetkilileri, nasıl ki ailede anne, babanız çocuklarını ayrıştırmıyorsa parti içinde de bu ayrışımlar olmasın, benim itirazım bunlardı. Bu söylemler bana değil. Genel Başkanım beni çok iyi bilir. Kimler olduğunu, onun adresini başkalarına soracaksınız.''


Tekin, ''Kılıçdaroğlu, 'CHP eski alışkanlıklarından vazgeçecek' diye konuştu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna da, ''Dışa dönük olarak. Benim itirazlarıma genel başkan tercüman oluyor'' cevabını verdi.

Bir gazetecinin, ''Aranız da sorun var mı?'' sorusu üzerine Tekin, ''Hiç bir sorun olmaz. CHP'nin içe dönük mücadele değil, dışa dönük mücadelesi olacak'' dedi.

Bu arada kurultay salonuna girişte tokolaşmadıkları dikkat çeken Tekin ile Kılıçdaroğlu, salonundan ayrılırken el sıkıştı.

GERGİNLİK YAŞANDI
Kemal Kılıçdaroğlu, ‘kavga edeni affetmem’ dedi ancak salondan ayrıldıktan kısa süre sonra kongrenin atmosferi gerildi.

Adaylardan Bülent Kerimoğlu, Ali Özcan lehine yarıştan çekildiğini duyurdu. Salıcı'yı destekleyenler bu açıklamaya tepki gösterdi. O zamana kadar sakin giden kongrede kısa süreli arbede yaşandı ancak olaylar çok büyümeden kontrol altına alındı.
İşte dakika dakika ayrıntılar...

21.30
Daha önceki kongrelerini Akadlar Kültür Merkezi ya da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapan CHP ilk kez 11 kişilik bir kapalı salonda kongre düzenledi. Yarın sabah 08.00’de salonu devretmesi gereken CHP İstanbul İl Yönetimi çarşaf liste oylaması kararı sonrası sürenin uzayacak olması nedeniyle salon yönetimiyle anlaşma yoluna giderek salonun devrini seçim sonucunu kadar uzatacak.

SAAT 20.30

Çarşaf rekoru
CHP’nin uzun yıllar sonrası çarşaf listeyle yapılan ilk İstanbul Kongresi’nde rekor başvuru oldu
170 kişilik Büyük Kurultay adaylığı için 736, 40 İstanbul Yönetim üyesi için 160 ve 9 İstanbul İl Disiplin Kurulu üyeliği için 47 kişi başvurdu. Başvuruları inceleyip değerlendirecek Divan Kurulu daha sonra kabul edilen adayların listesini basım için matbaaya gönderecek.

SAAT 17:00
Seçimlerin çarşaf liseteyle yapılması üzerine 1000'i aşkın partilinin aday olmaya hazırlandığı, kesin sonuçların ise en erken salı günü kesinleşebileceği öğrenildi.


KÜRSÜ KARIŞTI, ARBEDE YAŞANDI

SAAT 16:20

Parti üyelerinden Bülent Kerimoğlu’nun konuşmasına müdahale etmek isteyen partililer kürsüye çıkınca güvenlik güçleri müdahale etti. Kürsü çevresinde bir süre gerginlik yaşandı.


SAAT 16:10
Oğuz Kaan Salıcı ile Ali Özcan’ın anlaşması üzerine seçiminin çarşaf liste ile yapılmasına karar verildi.

66 DAKİKA KÜRSÜDE KALDI

SAAT 14:40
Kılıçdaroğlu 13.34’te başladığı konuşmasını 14.40’ta tamamladı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının sonundaki, “Ben yumuşak huyluyum. Beni eleştirebilirsiniz ama partiye zarar verenlere taviz vermem. Bu yola beraber çıktık beraber yürüyeceğiz” sözleri ayakta alkışlandı.

TEKİN’İN ELİNİ SIKTI SALONDAN AYRILDI
Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda seçimin iki adayı Özcan ve Salıcı’nın ellerini havaya kaldırdı. Protokolde oturan başta Gürsel Tekin olmak üzere katılımcıların ellerini sıkarak Ankara’ya gitmek üzere salondan ayrıldı.

SAAT 14:00
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “tarafsızlık” gerekçesiyle delege olmasına rağmen seçimde oy kullanmayacak. Oğuz Kaan Salıcı akış konuşmasında "Çarşaf" liste" olabileceğini söyledi.


"CHP KİMSENİN MALI DEĞİL"

SAAT 13:20
Kongre Divan Başkanı seçilen Engin Altay, “CHP’nin bayrağını surlara dikeceğiz” dedi. Altay, laiklikle oynayanlar karşı devrimcilerdir. Bunlar eskiden de vardı. O zaman başlarında fes vardı şimdi kravat var ama zihniyet aynıdır” diye konuştu. Altay, "AKP Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte kaybolacak ama CHP ilelebet kalacaktır. CHP kimsenin malı değil örgütün malıdır” dedi.  Bu konuşmanın ardından tribünlerden “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları yükseldi.

KILIÇDAROĞLU SALONDA
 
SAAT 13:00
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partililerin tezahüratları eşliğinde salona girdi.
 
İKİ ADAYIN ARASINDA
 
Kemal Kılıçdaroğlu, saat tam 13.00’te salonda alkışlara arsında yerini aldı. Kılıçdaroğlu kendisine ayrılan yere otururken iki yanında başkanlığa aday şimdiki İl Başkanı Oğuz Kaan Satıcı ve Ali Özcan oturdu. Kılıçdaroğlu protokolde kendisinden 8 sıra ileride oturan Gürsel Tekin’le el sıkışamadı.
 
POŞU PROTESTOSU
 
SAAT 12:45
CHP Milletvekili Mahmut Tanal, boynuna astığı poşu ile Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün Poşu Davası’ndan 11 yıl üç ay hapse mahkum olmasını protesto etti. Saat 12.30’da salona gelmesi beklenen Kemal Kılıçdaroğlu dakikalar içinde salona bekleniyor.
 
ÇARŞAF LİSTE DAHA DEMOKRATİK
 
Saat 12:20
Gürsel Tekin partideki görevinden istifasının İstanbul Kongresiyle ilgisinin olmadığını söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran 2014 yapılacak yerel seçimleri kazanacak il başkanını seçmek için toplandıklarını söyledi. Oran, “Yeni tüzüğümüz daha demokratik olan çarşaf listeye imkan veriyor. Buna da delege karar verecek” dedi.
 
CHP Tunceli milletvekili Kamer Genç deniz feneri resmi bulunan kravatla geldi. Yeni Türkü’nün konseri 50 dakika sürdü. Şu anda Kemal Kılıçdaroğlu bekleniyor.
 
GÜRSEL TEKİN YERİNİ ALDI
 
SAAT 12:15
İstanbul İl Başkanlığı sürecindeki çekinceleri nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Gürsel Tekin 12.15’de protokoldeki yerini aldı. Basın mensuplarının anneler gününü kutlayan Tekin, “Burada bir demokrasi şöleni yapıyoruz” dedi.
 
 
Tekin seçimle ilgili bir soruya ise, “Adaylarımızı görelim öyle karar vereceğiz” cevabını verdi.
 
TRÜBÜNLERDE BOŞLUKLAR VAR
 
SAAT 12:00
Saat 12.00 itibarıyla Yeni Türkü sahne performansını sürdürüyor. Bu arada 11 bin kişilik Abdi İpekçi Spor Salonu’nun 3 tarafı gelenlere ayrılırken tribünlerin büyük kısmı şu an itibarıyla boş durumda bulunuyor.
 
YENİ TÜRKÜ SAHNEDE
 
SAAT 11:40
CHP’nin “2014 İstanbul Bizim” sloganıyla düzenlediği 34. İstanbul İl Kongresi’nde saat 11.40’da coşku artıyor
Dev ekrana yansıtılan Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın resmi “Gündoğdu Marşı” ile birlikte alkışlandı. Tribünler Kemal Kılıçdaroğlu’nu “Camdan değil candan dinlemeye geldik” pankartıyla bekledi.
Yeni Türkü alkışlarla sahne aldı.
 
SALON HAVASINI BULUYOR
 
SAAT 11:00
Saat 11 itibarıyla tribünler dolmaya başladı. “10. yıl Marşı” ve “Hoşçakal Kardeşim Deniz” şarkısına bayraklarını sallayarak eşlik eden partililer şimdi de Edip Akbayram’ın çalan şarkılarını dinliyor. Bu Arada protokol tribününde de parti Meclisi üyeleri yerlerini almaya başladı.
 
Delege ve konukların koltuklarına “Biz İstanbul’uz İstanbul Bizim Oğuz Kaan Salıcı” yazılı broşürler bırakıldı.
 
Protokol tribünün karşı tribününde Ali Özcan’ı destekleyenler ellerinde “Örgütün adayı Ali Özcan” pankartlarıyla oturdular.
 
SAAT: 10:00
Salonda Oğuz Kaan Salıcı ve Ali Özcan’ın 4 resmi bulunurken Ali Özcan’ın, “Örgütün adayı Ali Özcan”, “Buyruk değil örgüt kazanacak”, “Örgütlü toplum özgür birey” “Hedefimiz İstanbul hedefimiz Türkiye”, "Özcan Başkan Kılıçdaroğlu Başbakan” yazılı afişleri yer aldı. İzleyici koltuklarına Kılıçdaroğlu’nun resmi bulunan mavi bayraklar bırakıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KENAN FİDAN 13 Mayıs 2012 Pazar 23:06

UMARIM İZMİR,DE ÇARŞAF LİSTE GERÇEKLEŞİR.

Yorumu oyla      13      5  
eren 13 Mayıs 2012 Pazar 23:01

ilçe kongrelerde çarşaf liste için kalkmayan eller il kongresinde kalkar umarım. Darısı İzmir in başına.

Yorumu oyla      15      5  
Cengiz Nuri 13 Mayıs 2012 Pazar 23:00

Hayret, CHP'liler birbirlerinin kafasını gözünü yarmadı(!) CHP'liler AKP'lileri örnek aldı herhalde.

Yorumu oyla      14      9  
Muhsin Yıldız-İZMİR 13 Mayıs 2012 Pazar 22:24

CHP İstanbul İl Delegelerine Parti içi Demokrasiyi Teoride değil Pratikte uyguladıkları için Teşekkür Ediyorum Siyası Hayatlarında Başarılar Diliyorum.

Yorumu oyla      14      5  
Bilal-İzmirli 13 Mayıs 2012 Pazar 20:01

Salıcı ve Özcan'ın anlaşmasıyla seçimin çarşaf listeyle yapılması kararlaştırıldı...Teşekkürler katkısı olan herkese.

Yorumu oyla      19      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan Kılıçdaroğlu’nu Kocaoğlu’nun sözleriyle vurdu!
Başbakan Erdoğan Rize yaptığı konuşmada süt dağıtımı konusunda yaşanan ...
Timisi ‘Özel görevlendirme yok’ dedi
CHP eski Milletvekili Mustafa Timisi, Kılıçdaroğlu’nun özel görevlendirmesi ...
Alacak tartışması kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde, alacak konusunda çıkan tartışmada market ...
 
Matkap: 'İl başkanlığı konusunda desteklediğimiz aday yok'
CHP İzmir il başkanının kim olacağı konusunda en doğru kararı delegelerin ...
Susam: Çekte iade-i itibar fonu kurulsun
CHP’li Susam karşılıksız çek sayısındaki artışın endişe verici olduğuna ...
CHP’li Güler’den Kozak Havzası için toplantı
Bergama’nın Kozak Havzası çamfıstıklarındaki verim düşüklüğü ve İbre kurumaları ...
 
Erdoğan'dan eşine dayak atan personel için talimat
TRT spikeri eşi ve halasını dövmekle suçlanan Başbakanlık müfettişi için ...
Türeli: İzmir’e de “ilik bankası” kurulsun
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
BDP'li Kürkçü'nün makam aracı bisiklet
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, ''hem ulaşım kolaylığı sağladığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sesi, bize mirası...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva