HABERLER>POLİTİKA
12 Mayıs 2012 Cumartesi - 10:36

CHP’li Güler’den Kozak Havzası için toplantı

Bergama’nın Kozak Havzası çamfıstıklarındaki verim düşüklüğü ve İbre kurumaları ile ilgili araştırmaların değerlendirildiği toplantı bilim insanlarını, siyasileri, meslek odaları ve temsilcilerini Bergama da buluşturdu.

CHP’li Güler’den Kozak Havzası için toplantı

İZMİR - Türkiye Çamfıstığı üretiminin yarısını karşılayan kozak havzasının karşı karşıya bulunduğu sorunlar ve çözüm yollarının tartışıldığı toplantı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler öncülüğünde Bergama’da toplandı. Toplantıya Bergama İlçe Başkanı Dr. İdris Yavuzyılmaz, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Mumcuoğlu, Prof. Dr Doğanay Tolunay, Prof. Dr Bayram Yıldız, Dr. Meltem Yalçın Özçankaya, Orman Müh. Muhammet Kılcı, İzmir Orman Mühendisleri Şub.Başkanı Kenan Özten, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şub. Başkanı Helin Kınay, Ziraat Müh. Odası İzmir Şub. Başkanı Ferdan Çiftçi, Tema Vakfı Ege Bölge Sorumlusu Mahir Keskin, Ege İhracatçılar Birliği Üyesi Önder Özdemir, Demokratik Kitle Örgütleri, muhtarlar, bölgede yaşan yurttaşlar ve sorunla birebir mücadele eden köylüler katıldı.
 
Toplantıya katılan konuşmacıların her biri uzmanı oldukları alan dahilin de farklı bir soruna parmak basarak, sorun için çözüm yolları arandı. Toplantıda ilk sözü alan Orman Mühendisi Muhammet Kılcı verimsizlik olayının sadece birkaç yıl öncesine değil 2000’le dayandığını söyleyerek “8farklı alanda 4 farklı inceleme yaptık. Bir bakıyorsunuz bir vadide verim düşük hemen yanındaki vadide verim diğer vadiden çok daha yüksek, bunun nedeni Bergama’nın kozak yöresi mikroklimal bir alana ve don çukurlarına sahip olmasıdır” dedi.   İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay tarafından yapılan tespitlerde ise sorunun sadece bir nedenden kaynaklandığını söylemenin mantıklı olmayacağını vurgulayarak “Sorun tozlaşma döneminde yetersiz rüzgarlar, yine tozlaşama döneminde yersiz yağışların polenleri yere dökmesi, yanlış gübrele, toprakta minerallerin yanlış analizi, sıcaklık farklılıkları, don çukuru gibi özel nedenlerden dolayı 22 dereceye varan vadi içi sıcaklık farklılıkları gibi nedenler bölgede yetişen Çam Fıstığının verimsizleşmesine neden olan etmelerden bazılarıdır” dedi.
 
Köylülerin Çamfıstığı üretim sürecinde kullandığı yanlış ilaçlama yöntemlerine dikkat çeken Meltem Özçankaya “tespit ettiğiniz bir haşereyi öncelikle bizlere gönderin bir araştıralım ve daha sonra ne yapabiliriz ona bakalım. Kesinlikle bilmeden kulaktan doğma bilgiler ile ilaçlama yapmayın sadece yeni doğan kozalaklara değil, ağaçlara da bu kimyasallar ile çok büyük zararlar verirsiniz” dedi.
 
Termik santraller ,taşocakları, altın madeni bölgeyi kirletiyor
Bergama’nın kozak yöresine yakınlığı ile biline Aliağa Termik santrallerinin, bölgedeki taşocaklarının, altın madenlerinin ve yörede hızla gelişen sanayi tesislerinin, çamfıstığındaki tozlaşmanın gerçekleşmemesine neden olduğu vurgulanarak “bu tesislerin, havayı kirletici etkiye sahip kükürt,azot, taşocaklarının çıkardığı tozlar ve su akışına etkileri daha iyi incelenerek neler yapılabileceği tespit edilmelidir. Bunları söylüyoruz; çünkü yaptığımız çalışmalara göre doğadan gelen çok net bir hata tespitine ulaşamadık elimize kalanlar maden ocakları, termik santraller, sanayi tesisleridir” dendi.
 
Toplantıdan çıkan sonuç; kozak havzasının hava kirliliğinin aktif izleme istasyonları tarafından sürekli izlenmesi, çam ağaçlarının büyüme ölçülerinin izlenmesi, çiftçilerin gençleştirme çalışmaları sırasında nasıl bir ekim yapacaklarının anlatılması, toprak tahlillerinin aksatılmadan yapılması,taşocaklarının su akışına etkilerinin incelenmesi, çam fıstığının yetiştirildiği alanların sınırlarının belirlenerek yasal bir koruma statüsü altına alınması,türlerin korunması, kozak’ın flora, fauna ve diğer özellikler bakımından gecikmeksizin araştırılması oldu.
 
Toplantıda son sözü alan ve toplantıya dair değerlendirmelerde bulunan Birgül Ayman Güler “toplantının çok verimli geçtiğine inanıyorum ve gelin hep beraber bir kozak kurulu kuralım, bu kozak kurulunun üç alt birimi olsun birincisi mali destek, ikincisi teknik destek ve üçüncüsü de izleme istasyonu birimi olsun. Kamu kredileri ile ya da hibeleri ile çiftçilerimizin bu sıkıntılı dönemini atlatmalarını sağlamamız lazım. Bunun mücadele yeri TBMM’dir ben bu görevi büyük bir memnuniyetle üstlenirim, hiç kuşkum yok partisi ne olursa olsun tüm milletvekilleri de bu mücadeleye destek verir. Ziraat Bankası da başka bir çalışma alanımız bunun için bir araştırma önergesi hazırlamamız mümkün, basın yayın organları üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmak mümkün, hükümeti buna zorlamak mümkün bunlar üzerinde çalışılmaya değer birer hedef. Teknik destek birimi ile de buradaki bilim adamları sayesinde bu konuyu Üniversitelere ve farklı platformlara taşıya biliriz.İzleme istasyonları çalışması da bakırçay havzasında bulunan belediyeler ya da belediyeler birliği tarafından yapılıp meslek odalarından teknik destek alınabilir” dedi. Çam Fıstığındaki düşüşün bir nevi uyarı olduğunun belirten Güler “eğer dikkat etmezsek diğer tarım ürünlerinde de çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
 
Geniş katılım sağlanan toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler tarafından tüm katılımcılara teşekkür edilerek hediyeler sunuldu ve toplantı, kozak kurulu kurma kararıyla sona erdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ş. ZEYREK 13 Mayıs 2012 Pazar 23:42

Havanda su dövmüşler. 3-4 yıldır tozlanma döneminde yağmurlar yağıyor ve dölllenmeyi önlüyor. İnanmıyorsanız geçmiş tarihlerdeki meterolojiyi inceleyip göreceksiniz.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan eşine dayak atan personel için talimat
TRT spikeri eşi ve halasını dövmekle suçlanan Başbakanlık müfettişi için ...
Türeli: İzmir’e de “ilik bankası” kurulsun
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
BDP'li Kürkçü'nün makam aracı bisiklet
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, ''hem ulaşım kolaylığı sağladığı ...
 
Cumhurbaşkanı Gül başkanlık sistemine 'mesafeli'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Başkanlık sistemiyle ilgili fikirlerimi daha ...
CHP Konak'ta, delegeler Başkanı yalnız bıraktı!
CHP Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, il delegasyonuna toplantı ...
Başbakan Erdoğan: Süt sağlam, muhalefet bozuk
Trabzon'da konuşan Başbakan Erdoğan, okullarda dağıtılan sütle ilgili ...
 
Kılıçdaroğlu’dan İzmir’e özel ekip!
CHP İzmir İl Kongresi’ne yönelik ‘renk’ vermeyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ...
Baykal Erdoğan’dan bir ricada daha bulundu
Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer, Baykal'ın Erdoğan'dan isteğini ...
Ülke bu röportajı konuşuyor: Atatürk bile bizi kurtaramaz!
CHP eski PM Üyesi Berhan Şimşek’in Egedesonsöz’e verdiği röportaj bomba ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva