HABERLER>POLİTİKA
16 Nisan 2017 Pazar - 19:28

CHP'den YSK'nın o kararına çok sert tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Bu seçimlerde sahteciliğe Yüksek Seçim Kurulu eliyle izin verilmesi demektir" dedi. 

CHP den YSK nın o kararına çok sert tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan  Yüksek Seçim Kurulu'nun  mühürsüz oy pusulalarının ve zarfların geçerli olacağına yönelik açıklamasına ilişkin, "Gerek kanunda gerekse kendi genelgesinde daha oylama başlamadan önce bunlar net olarak tespit edilmeş olmasına  rağmen, sayımlar başladıktan sonra Ak Parti temsilcisinin itirazını dikkate alarak mühürsüz oy pusulalarının ve zarfların geçerli olacağına karar vermiş ve bunu duyurmuştur. Bu seçimlerde sahteciliğe Yüksek Seçim Kurulu eliyle izin verilmesi demektir" dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi  Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Yüksek Seçim Kurulu'nun  sayım sırasındaki uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bülente Tezcan: "Referandum oylamaları Türkiye'deki bütün bölgelerde sonuçlandı, ve sayım işlemlerine geçildi. Doğu illerimizde saat 16:00 itibariyle sandıklar kapandı, Batı illerimizde saat 17:00 itibariyle sandıklar kapatıldı ve sayımlar başladı. Seçim sürecinde çeşitli tatsız olaylar yaşanmış olsada şu ana kadar can kaybı gibi bir olay henüz kulağımıza gelmedi. Bu da sevindirici bir gelişmedir. Ancak sayım sırasında yaşananlar tarihimizde çok partili yaşama geçtiktene sonra uzun yıllar sonra tartışmalı bir seçim dönemini başlatacak gibi görünüyor. Ne yazık ki Yüksek Seçim Kurulu şu ana kadar gerek oy kullanma gerekse sayım sırasındaki uygulamalrı nedeniyle sınıfta kalmıştır. Yüksek seçim kurulu yargı gözetiminde yapılacak seçimler ilkesinin yerine yargı maniplasyonun altında yapılacak seçimler gibi bir talihsiz döneme doğru girmemizi önünü açıyor diye görüyoruz. Yüksek Seçim Kurulu'nun sayımlar başladıktan sonra aldığı iki karar bu seçimlerin güvenilirliğini tartışmaya açacaktır. Seçimler ciddi bir meşruiyet sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Yüksek Seçim Kurulu  sayım başladıktan sonra kuralları değiştirmiştir. Seçim kanununda mühürsüz oy pusulalarının geçersiz sayılacağı açık bir kanun hükmüdür. Yüksek Seçim Kurulu bu kanun hükmüne bağlı olarak genelgesini çıkarmıştır, sayım ve döküm işlerini düzenleyen Yüksek Seçim Kurulu genelgesinde de aynı şekilde kanunda tarif edildiği gibi mühürsüz oy pusulaları ve zarfların  geçersiz olacağı ifade edilmiştir. Gerek kanunda gerekse kendi genelgesinde daha oylama başlamadan önce bunlar net olarak tespit edilmeş olmasına  rağmen, sayımlar başladıktan sonra Ak Parti temsilcisinin itirazını dikkate alarak mühürsüz oy pusulalarının ve zarfların geçerli olacağına karar vermiş ve bunu duyurmuştur." 

"YSK'YA DERHAL BU HATADAN DÖNMEYİ, ADIMLAR ATMASINI BEKLİYORUZ"

"Bu seçimlerde sahteciliğe Yüksek Seçim Kurulu eliyle izin verilmesi demektir. Dışarda hazırlanıp getirilip atılacak oy pusulalarına Yüksek Seçim Kurulu tarafından izin verilmesi demektir. Devlet kampanyası şeklinde yürütülen evet kampanyasının devletin bütün imkanlarını güvenlik,zabıta güçlerini  valilikleri,  kaymakamlıkları devreye sokarak   sandıklara dışarda hazırlanmış pusulaları sokmaya Yüksek Seçim Kurulu eliyle  fırsat verilmesi  müsaade edilmesi demektir. Bunun kabul edilebilir yanı yoktur.  Bir başka kararında da evet mühürlerininde geçerli olacağına karar vermiştir bugün, oysaki Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimden önce hazırladığı genelgede tercih mühürlerinin kullanılacağı açıkça belirtilmiştir. Bu açık hükümlere rağmen aykırı uygulamaların sayım esnasında değiştirilerek bir anlamda maç başladıktan sonra kural değiştirilmesi açık bir şekilde hayır oylarının önde, evet oylarının ger,de olduğunun görülmesi üzerine alınmış bir önlem olduğu kanaatini güçlendirmektedir. Yüksek Seçim Kurulu seçimin güvenliğini kontrol etmek yerine seçimin iktidar tarafından manüplasyonun aracı haline gelmiştir. Yüksek Seçim Kuruluna derhal bu hatadan dönmeyi ve en azından şu aşamadan itibaren yargı organı olarak anayasada tabir edilen, seçimlerin yargı güvencesi altında yapılacağı kanaatini yeniden tesis edecek adımlar atmasını bekliyoruz"

 
Seçmen taşıyan ambulans kaza yaptı: 1 ölü
 
Başbakan Yıldırım balkon konuşması yapacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bölge bölge referandum sonuçları
Anayasa değişikliği referandumunda; Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz, ...
Başkan Kocaoğlu'nun sandığında farklı sonuç!
Büyükşehir Belediye Başkanı'nın oy kullandığı Urla ilçesindeki 80. Yıl ...
Referandumda en çok 'hayır' oyu veren 10 il
Anayasa değişikliği referandumunda sonuçlar gelmeye başladı. En çok hayır veren 10 il...
 
Referandumda 'evet'in en fazla olduğu 10 il
Anayasa değişikliği referandumunda sonuçlar gelmeye başladı. Referandumda ...
Başbakan'ın İzmir'de oy kullandığı sandıktan ne sonuç çıktı?
Yıldırım'ın Menderes ilçesinde oy kullandığı 1085 nolu sandıktan 175 "Hayır", 144 "Evet" çıktı.
Liderlerin sandıklarından ne sonuç çıktı?
16 Nisan Anayasa Referandumu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da, Başbakan ...
 
Türkiye seçimini yaptı: Evet!
Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında Türkiye genelinde sandıklardan ...
Yoğun katılım: Türkiye sandığa koştu
Anayasa değişikliği referandumu için bugün Türkiye sandık başına koştu. ...
İzmir’de tulum çıktı: 30 ilçenin tamamında...
Referandumda kentteki geçerli oyların yüzde 68.78’i hayır, yüzde 31.22’si ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva