HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Mayıs 2019 Pazartesi - 18:44

CHP açıkladı: Çiğli Belediyesi’nin borcu 400 milyon TL!

Çiğli’de uzun yıllardır iktidar konumunda olan CHP, belediye meclis oturumunda toplam borcu açıkladı. Yeni dönem için 20 milyon TL’lik kredi çekilmesinin gündeme gelmesiyle birlikte konuşan CHP Grup Başkan Vekili Avdan, “2018 yılında 56 milyon 800 bin TL bütçe açığımız var. 2017 ve daha önceki senelerden gelen borçlarla birlikte toplamda 400 milyon civarında bir borcumuz var” dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Boztepe ise, Çiğli’de kişi başına borç miktarının 4 bin TL olduğunu aktardı.

CHP açıkladı: Çiğli Belediyesi’nin borcu 400 milyon TL!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi yapıldı. Başkan Utku Gümrükçü’nün yokluğunda gerçekleşen oturumu Başkan Vekili Ali Rıza Koçer idare etti.

Mecliste 2018 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı görüşülürken belediyenin geçmiş dönemlerden birikerek gelen borcunun 400 milyon TL’ye dayandığı aktarıldı. CHP grubu uzun yıllardır iktidar oldukları Çiğli’de belediyenin borcunu kendileri açıkladı.

Oturumda ayrıca borçlar için 20 milyon TL’lik kredi çekilmesi noktasında Başkan Gümrükçü’ye yetki verilmesi oylandı. Gündem maddesi için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) evet, AK Parti ise hayır yönünde tercih kullandı. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi.  

CHP AÇIKLADI: YAKLAŞIK 400 MİLYON TL’LİK BORCUMUZ VAR!
Mecliste konu hakkında ilk olarak CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Avdan söz aldı. Avdan, “Bu kamusal olarak bizim hakkımız. 2018 yılında 56 milyon 800 bin TL bütçe açığımız var. 2017 ve daha önceki senelerden gelen borçlarla birlikte toplamda 400 milyon civarında bir borcumuz var. Bu parayı almak istiyoruz. AK Parti’den oy birliğiyle geçmesini talep ettik, gerekli iyi niyeti göstermediler” dedi.

KANSERE DÖNMÜŞ BORÇ STOKUNU ONAYLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner ise, “İyi niyetimizi hep muhafaza ettik, iyi niyetimiz tartışmasız. Saygı ve sevgi görüyoruz ve karşılığını her zaman vereceğiz. Siyasi olarak tartışabiliriz. Kredi konusundaki uyuşmazlığımız şu; çok iyi bir teşhis yapmalıyız ki arkasından tedavi gelsin. Çiğli Belediyesi’nin harcamaları kesin hesap adı altında sunuldu. Bağlı olduğu şirketlerin ayrı bütçeleri var. Hem şirketlerin hem belediyenin borcu var. Başkanımız 31 Mart’ta seçildi, halkımız bir görev verdi. Belediye yönetimi yeni olsa bile bürokratlar aynı. Sürekli aynı kalemlerle borç dengesi sürüyorsa bunu dışarıdan aldığımız krediyle döndüremeyiz. 320 milyon TL gibi bir rakam 2018’den devredenle beraber 400 milyon TL’ye yakın bir rakam var. Nerede nasıl bir hata yapıldığının açıkça irdelenmesi gerekiyor. Kansere dönmüş borç stokunu onaylamamız mümkün değil. Bu gündem maddesine muhalif durduğumuzu bildirmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

AMACIMIZ ENKAZ EDEBİYATI DEĞİLDİR
Oturumu yöneten Başkan Vekili Ali Rıza Koçer de konuştu ve “Yıllardır borcumuz artarak geliyor, doğru, önemli olan bu borcu azaltarak gidermektir. Yeni yönetim bu konuda çok duyarlı. Birincisi; tasarruf edeceğiz. Çok ciddi tasarruf tedbirleri alacağız. AK Partili arkadaşlarımızla oturacağız konuşacağız. İkinci yolumuz da; gelirlerimizi arttıracağız. Örnek olsun diye söylüyorum; ot temizleme işimiz var, kendi imkanlarımızla bitirmeye çalışıyoruz. Büyükşehir’imizin de katkısıyla aşmaya çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızla çözersek çok güzel olur. Bu anlayışla hareket edeceğiz. Geçmiş dönemdeki başkan da bizim başkanımızdır. Amacımız enkaz edebiyatı değildir. Mutlaka bir şeyler yapmışlardır. Hep birlikte omuz vererek bu işi çözeceğiz” ifadelerini kullandı.  Önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

AK PARTİ’DEN ÇARPICI VERİ: KİŞİ BAŞINA 4 BİN TL BORCUMUZ VAR!
AK Parti Grup Başkan Vekili Hüsnü Boztepe de açıklamalarda bulundu. Boztepe, “Bizler ilk önce sözcüklerimizi mutlaka dikkatli kullanmalıyız. ‘Laf ağızdan çıkmadan önce sadece bana aittir, çıktıktan sonra topluma aittir’ diye bir laf vardır. Az önce CHP’nin grup başkan vekili arkadaşımız yanlış leyler söyledi. Bizim borçlanma yetkisine ve kesin hesaba evet dememiz mümkün değil. İzmir’in en yüksek borçlu olan ilçesiyiz. Bizim kişi başına 4 bin TL’lik borcumuz var. Bu 4 bin TL’lik borcu olan başka ilçe yok. Belki bu borç daha da fazladır. ‘Yasaların bize verdiği imkan’ deniyor. Hepimizin kredi kartı ve limitleri var. Yasalar bize o imkanı vermiş diye hepsini kullanalım diye bir bütçe görüşü olmaz. Telefonumuza bankalardan sürekli mesajlar geliyor, ‘gelin şu şubede krediniz hazır’ diyor. Gelirine göre borçlanmazsan gelir evini de arabanı da götürür sonra ortada çırılçıplak kalırsın. Geçmişteki durumu biz biliyoruz. Biz borçlanma ve kesin hesaba ‘evet’ dememiz mümkün değil. Bu size karşı değil, biz bir seçime girdik ve halka bir şeyler söyledik. Yüzde 40 gibi bir bütçe açığımız var. Bunları düzenlememiz lazım. Gerekirse birkaç yıl iş yapmayacağız. Asla eleştirmeyeceğiz, bir şey söylemeyeceğiz. Gerekirse hangi bakan olursa olsun gideceğiz, sizin yanınızda olacağız. Ama geçmişte yapılan yanlışlara onay verirsek Çiğli halkı bizi yanlış algılar. Belediyenin 170 tane dairesi kayıp. Bu, Sayıştay raporlarına yansıdı. Bunları bulalım. Çiğli yeni ve önemli bir ilçe. Bu tarafa doğru geliş var. Biz buradaki rantı tüm halkımıza dağıtalım. Bir dairenin 500 bin TL olduğunu biliyorum” dedi.

ÇİĞLİ’NİN GEÇMİŞ GÜNAHLARININ KARNESİDİR
AK Partili Meclis Üyesi Nedim Aslan da kesin hesabın kitapçığını göstererek, “Bu ders kitabıdır. Çiğli’nin geçmiş günahlarının karnesidir. Çiğli’nin iyi yönetilmediğinin göstergesidir. Bugün 400 milyon civarında bir borçtan bahsediyorsanız, şirketleri de dahil ettiğinizde rakamların çok yukarı çıkacağını tahmin edersiniz. Biz yeni dönemde hem sizi desteklemek hem de Çiğli’nin karnesini size göstererek ne kadar kötü yönetildiğini göstermek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

KİMSE HOVARDALIK YAPTIĞIMIZ DÜŞÜNMESİN
CHP Grup Başkan Vekili Avdan yeniden söz aldı ve AK Partili mevkidaşı Boztepe’ye yanıt verdi. Avdan, “ Hüsnü Bey kişi başına 4 bin TL borç olduğunu söylüyor. Böyle bir hesap yaparsak belediyenin borcu 800 milyon TL yapıyor. Tüm samimiyetimle söylüyorum 800 milyon TL’lik borcumuz yok. Bunu söylemek afaki ve bilmeden konuşmak gibi geldi. Sayıştay raporlarındaki durumun 2014 yılından beri takipçisiyiz. Bizim daire ve dükkan alacaklarımız var. Kayıp ya da satılmış bir daire yok, süreler uzatılmış. Kendi malımızın üstüne dikkatle gidiyoruz. Kimse bizim malımızı takip etmediğimizi ve hovardalık yaptığımızı düşünmesin. AK Partili arkadaşlarımızın sabretmelerini istiyorum” dedi.  

HERKES KENDİNİ BİLSİN!
AK Partili Boztepe bir kez daha konuştu ve “Belediyenin çok yetkili bir görevlisine bir gün, ‘650 milyon TL borç varmış’ dedim. Bana güldü. Ben belediyenin borcunu bilmem, sizin de bilmemeniz lazım. Siz bürokrat ya da belediye çalışanı değilsiniz. Herkes kendini bilsin. Sayıştay raporunu devamlı çıkarıyorum. 170 daire dedim 160 taneymiş. Sonuçta ortada bir kayıp var. Borç 800 milyon değildir 700 milyon TL’dir. Borç için bana güldüler ‘daha fazla’ dediler. Ben de üstüne 150 milyon koydum. Ben bilemem. Tahminen söyledim. Bana belediye borcuyla ilgili kalkıp bir şey söylemesinler. Eğer o biliyorsa bir meclis üyesi biliyor bir meclis üyesi bilmiyordur, bu da sorundur. Belediye çalışanı söylese bir şey demiyorum. Ama sen söyleyemezsin” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ KOÇER’İN RİCASINI VETO ETTİ!
Başkan Vekili Koçer ise, “Hepimizin temennisi 2019 bütçesini yaptığımızda icraat bütçesi olmasıdır. Asıl bütçemiz o olacak. Burada eksik, gedik olabilir ama ona da sahip çıkıyoruz. Bir yönetim çalışma yapmıştır, bize devretmiştir. Keşke kredi alacak durumda olmasak. Hedefimiz bu. Kendi işimizi kendimiz götürerek yatırıma dönüştürmek istiyoruz. Ben geçmişte yöneticilik yaptım. Kararlarımın hepsi oy birliğiyle geçti. Ben AK Parti Grubu’ndan rica ediyorum. Komisyonlardan oy birliğiyle gelmişti. Bu bir çelişki, geri dönüş değildir” dedi. AK Parti Koçer’in çağrısına uymadı ve ‘hayır’ oyu kullandı. Kararlar oy çokluğuyla meclisten geçti.

 

 
İmralı'dan 'açlık grevlerine son verin' çağrısı
 
Öykü Arin'in annesini 'yılın annesi' seçtiler
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ramazan Sönmez 8 Mayıs 2019 Çarşamba 18:57

Hayali olmayan bir bütçeyi dirayetli yöneticiler yönetirse bu darboğazdan çıkılır. 1.tasarrufa önem verildiği kadar 2.Belediyenin gelirlerini arttırabilirler. Sanayi site ve kuruluşları çiğlide yoğunlukta. Bu konuda emlakların gerçek m2 ölçümleri kontrol edilerek gelirler artar. 3.her türlü alacakların takibi.netice alacak politikal yürütmeleri gerekli. 4.istisnasız tüm makam araçları satılıp kiralamaya geçilmesi.tabii ki azaltılarak. 5.özel durumlar hariç mesai bitiminde makam araçları da kullanılmamalı. 6.Yapılacak işlerin planlaması konusunda ihtiyaç duyarsanız ben Bornova''dayım. Ramazan SÖNMEZ CHP BORNOVA üyesi 0533.6183232

Yorumu oyla      4      5  
Gönül 7 Mayıs 2019 Salı 12:36

Hizmet yok. Kişi başına düşen borca bak.. yazık kapatılsın bu belediye ciglide zaten hizmet yok hiç olmazsa haramzadeler yemesin. Bir tek çöp toplamaksa belediyenin işi.. onu da köy hizmetleri yapar zaten??

Yorumu oyla      4      5  
ERGÜN yılmaz 7 Mayıs 2019 Salı 09:53

ali rıza koçer ot kesmeyle bu borç erimez sende biliyon

Yorumu oyla      4      5  
Baron5682 7 Mayıs 2019 Salı 01:37

Ne çökecek belediye. Adı üstünde belediye ...ye diyor bu CHP yönetimi de bunu Çiğli de çok güzel yapıyor en fazla 400 olan borç bir daki seçime 500 e yükselir. Nasil olsa Çiğli de CHP den başka bir parti de kazanamaz çünkü zihniyet bu. Bu Çiğli de köy gibi kalmaya devam eder. Belediye yöneticileride bol bol yer içerler..

Yorumu oyla      8      5  
mehmet ılgaz 6 Mayıs 2019 Pazartesi 21:32

vay anam vay utku bu borçla hayal satmaktan başka bişey yapamaz belediye çökmüş

Yorumu oyla      7      6  
İzmirli 6 Mayıs 2019 Pazartesi 20:41

Belediye iflas etmiş.

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da 'cüruf' isyanı!
Foça Ilıpınar Köyü Gölyüzü Mevkii’ndeki orman ve su kaynakları bakımından ...
Kiraz’da gündem köy malı satışı…3 iptal, 1 onay, 1 de devir! 
Kiraz Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısında gündeme gelen ...
Bornova aşkına haydi salona!
Türkiye Erkekler Basketbol 2. Ligi'nden 1. Lig'e yükselme mücadelesi veren ...
 
Bayındır Çiçek Festivali'nde yıldızlar geçidi
Bu yıl 22. kez düzenlenen Uluslararası Bayındır Çiçek Festivaline birbirinden ...
Oyuncaklar tiyatro bileti oldu
Turgutlu Belediyesi Eğitim ve Gençlik Merkezi (TURBEM) Tiyatro Topluluğu ...
Narlıdere’de en sağlıklı etkinlik
Atık yağların dönüşümüne ilişkin projeler üreten Narlıdere Belediyesi, ...
 
Bayraklı'nın Perileri finalde!
Bayraklı Belediyesi Kadın Basketbol Takımı, Süper Lig yolundaki play off ...
Başkan Soyer kadro değişikliği hazırlığında: Kimler potaya girmek istiyor?
Yerel seçim sonrası belediye kadrosunda operasyon hazırlıkları yapan İzmir ...
Başkan Gümrükçü: Kentlilik bilincini oluşturacağız
Çiğli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva