HABERLER>EKONOMİ
10 Temmuz 2019 Çarşamba - 12:02

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme pahalı değil alkollü içecek pahalı!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Çeşme’de bir pahalı algısı var. Çeşme’deki pahalı algısını biz azaltmaya çalışıyoruz. Türkiye’de alkol biraz fiyat dengesini bozuyor. Alkoldeki vergi turizm destinasyonlarında farklı düzenlenmeli. Belki de Çeşme pahalı değil de alkol pahalı demek lazım. Avrupa Birliği ülkeleri bunu gayet iyi çözmüş” dedi.

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme pahalı değil alkollü içecek pahalı!

EGEDESONSÖZ-Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, SonsözTV’ye konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Turizmde seçimlerin ardından beklenen turizm hareketliliğinin yaşanmadığını belirten Demir, “Türkiye’de çok büyük bir kültür turizmi yok bunun için deniz kum güneş başlayınca turizm hareketlenir. Seçimler ve ardından tekrarlanan seçimlerin ardından bir hareketlenme beklentimiz vardı ancak umduğumuzu bulamadık. Turizm insan ruhuna bağlı bir sektör, zorlanarak tatil yapılmıyor, moralimiz iyi ise tatil yapıyoruz. Kötü geçen bir dönemin ardından kapıyı çarpıp tatile gitmiyoruz. Azıcık bir ekonomik sıkıntı hemen tatili etkiliyor, insanlar tatile gitmiyor. Eskiden biz İzmir’e geldiğimizde İzmir boşalmış, sokaklar rahat olurdu. Şimdi ise yazları İzmir’e geldiğimizde her yer dolu oluyor, tatile gitmiyor insanlar. Bizim hedef kitlemiz İstanbul aslında ama İstanbul’da aynı şekilde hala dolu. Yazın insanların İstanbul’da durmaması gerekiyor ama beklediğimiz gibi olmadı” dedi.

SİYASİ VE ULUSLARARASI GELİŞMELER TURİZM İMAJINI ETKİLİYOR
Ülkemizde gerçekleşen uluslararası gelişmelerin turizm imajını doğrudan etkilediğini ifade eden Demir, “Geçen yıl aralık ayında Antalya acentelere satışı durdurma kararı aldı çünkü yurt dışı tatilciye kapıları açmıştı ancak sonradan onunda dış pazarla beklediği olmayınca kapıları öyle bir açtı ki insanlar o bölgeye akın etti. Bakın Avrupa Birliği Akdeniz’deki faaliyetlerden dolayı Türkiye’ye yaptırım uygulamayı düşünüyor. Bu tip gelişmeler Avrupa’da Türkiye’ye olumsuz bir imaj veriyor. Türkiye’deki bu ekonomik verilere ve yaptırım konuşmalarına üzülüyoruz tabii. Yani cirolarımızın yüzde 85’ini bu tarihlerde yapıyoruz ama bunu karşılayamazsak başka sektörümüz yok Türkiye’de bunu kaldırabilecek. Bakanlarımızın bunu çözmek için bir şeyler yapması gerekir” diye konuştu.

ÇEŞME PAHALI DEĞİL ALKOLLÜ İÇECEKLER PAHALI
Çeşme’de bir pahalı algısı olduğunu söyleyen Demir,“Çeşme’deki pahalı algısı biz azaltmaya çalışıyoruz. İnsanlar kendi iradesi ile Çeşme’ye gelsin, tur operatörüne bağlı gelmesin. Biz Çeşme’yi öyle bir tanıtalım ki, sokakları, otelleri, restoranları gibi her şeyi tanıtalım. Yaptığımız bazı tanıtım girişimlerinden sonra yabancı gelmeye de başladı Çeşme’ye. Başkan Ekrem Oran ile de bunu konuşuyoruz devamlı. Çeşme’nin plajlarında artık pahalı algısı kalktı. Şimdi Ekrem Başkan Delikli Koy ile de uğraşıyor, orada gerekli düzenlemeler yapılırsa dünya çapında dikkat çekecektir. Bir şeyin tamamen ücretsiz olmasına da karşıyız, hizmet karşılığı olacaktır ama aşırı da olmamalı. Restoranlarımızda biz sadece 2 ay açığız diyorlar bunun için fiyatlar değişiyor. Türkiye’de alkol biraz fiyat dengesini bozuyor. Alkoldeki vergi turizm destinasyonlarında farklı düzenlenmeli. Belki de Çeşme pahalı değil de alkol pahalı demek lazım. Avrupa Birliği ülkeleri bunu gayet iyi çözmüş. “Alkol haram, biz bunun için vergi yükseltiyoruz” dememek lazım. Biraz bu işi çözmüş ülkelere bakarak düzenleme yapmak gerekiyor. Bakın Yunanistan ve İspanya bunu nasıl çözmüş. Turizm artık bir kültür ama yıllardır nasıl turizmi yöneteceğimizi bilmiyorsak bu bizim ayıbımız. Turizmin dini, ırkı, milleti, bayrağı falan yok bu turizmdir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE EKO TURİZM YENİDEN CANLANIYOR
Ülkemizde özellikle gençler arasında yeni bir turizm akımı başladığını belirten Demir, “Türkiye’de fiyat dengesi, döviz ve enflasyon gibi düzensizlikler var. Son 15 gündeki düşüncem daha farklı hale geldi. Bir çadır turizmi başladı. Ben 1980 yılında turizme başlamıştım, bir devlet kurumunda çalışıyordum orada camping yerleri vardı. Şimdi yine revaçta, güzel gidiyor. Eko turizm başladı bu iyi bir şey, gençlerimiz de bunu çok seviyor. Gençlerimizin çok fazla ekonomik girdileri olmadığı için, biraz çadır ve kamp turizmini güncellemeye başladılar. Biraz eskiye geri dönmeye başladılar. Eğer bizim nitelikli turizm giderlerimiz giderse Türkiye açısından artık maliyetlere hizmet eder oluruz. Turizm Bakanımızın da kamp ve plaj gibi çalışmaları var. Seçim biraz bazı düşüncelerimizi etkiledi. Gündemimizde bir şey olunca diğer şeyleri kenarı itiyoruz. Bakanlığımız verilen sözleri tutmak için çalışmalar yapıyor, konserler yapılacak Çeşme’de. Bakanlık zaten küçük işlere bakmıyorum diyor, global projeler üzerinde duruyor. Biz çok sabrı olmayan milletiz, turizmde de bugün düşündüğünü yarın yapmayı bekleyen bir toplumuz” dedi.

4 KİŞİ 900 LİRA HESAP ÖDEDİM
Çeşme’deki yüksek fiyatlardan kendilerinin de tedirgin olduğunu ifade eden Demir, “Geçen gün bir restorana 4 kişi misafir götürdüm 900 lira hesap ödedim. Baktım hesaba üzüldüm yani, maliyet hesabını da iyi bilen birisiyim. Bu fiyatlardan biz de tedirginiz. Buna tabii ki el atılması gerekiyor, bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Konaklama vergisi beklenmedik bir zamanda geldi. Konaklama sektörünün bir kanunu yok ve bir kanun peşindeyiz. Bir kanun olması, haklar olması, kurallar olması gerekiyor. Çok eski bir kanun var ama yamalarla düzenlenmiş. Turizm ve konaklama sektörü bu anlamda biraz sahipsiz kaldı. Turizmde yüzde 1 tanıtım fonu için ödememiz gerekiyor. Biz zaten gelirimizin yüzde 26’ını kurumlar vergisi olarak ödüyoruz. Restoranlarımızda da yüzde 8 ile 18 arasında bir vergi ödeniyor. Türkiye’yi taşıyan ve döviz girdisinin en yüksek olduğu sektörlerden biri olan turizme bu vergi ağır oldu. Benim müdürlüğünü yaptığım otelin gelirine göre yıllık 475 bin lira vergisi ödemesi gerekiyor. Bu maliyeti yükseltecek bir durum. Turizm her yerde yapılan bir şey, burada yapılmayan turizm başka yerde yapılır. Tur operatörleri de kaçar gider böylece. Bu işin meclise aniden gönderilmesi hoşumuza gitmedi. Bakanlığımızla birlikte bundan geri adım atılması için girişimler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

ADNAN MENDERES HAVALİMANI’NDAN DAHA ÇOK YURT DIŞI DESTİNASYONA UÇULMALI
Daha önce Çeşme’ye yapılacak Ekrem Pakdemirli Havalimanı’nın yerine daha iyi yatırımlar yapılabileceğini söyleyen Demir, bu konunun kendisini çok yıprattığını ifade ederek,“Geçen seferki yayından sonra da bununla ilgili çok arandım. Böyle bir yatırım var siz hayır diyorsunuz diye konuşuldu. Güzel şeyler tabii ki yapılsın ama israfla da mücadele etmemiz gerekiyor. Adnan Menderes Havalimanı güzel bir havalimanı ama yeterince dış hat uçuşu yok. Kocaman İzmir’den 2-3 ülkeye uçabiliyorsunuz. İnsanlar herhangi bir yere uçmak için İstanbul’a gidiyor. İzmirliler bunu hak etmiyor, daha fazla yere uçulmalı demiştik. Yani Çeşme’ye yatırılan bu parayı başka yere yatıralım demiştik, ben konuştuklarımızın yanlış olmadığını düşünmüyorum. Ben bir Avrupalı gibi düşünüp yatırım yapılmasını istiyorum. Bir Türk gibi düşününce verilen bir şeyi lazım olmasa bile alıp bir yere koymak geliyor insanın aklına. Böyle düşününce tamam havalimanı yapılsın dursun orada gibi oluyor. 10 milyon dolarlık bir yatırım sanıyorum, projelerini de gördüm yapılacaksa yapılsın yani denecek bir şey yok ama Adnan Menderes’in daha fazla ülkeye uçuş olması gerekiyor. Avrupa’nın her ülkesine bir gün uçuş olsun İzmir’den. İnşallah öncelikle İzmir havalimanı hak ettiği yere ulaşır” diye konuştu.

 
Okullarda teneffüs süreleri uzatıldı
 
CHP'li Gümrükçü'den 'açlık grevi' açıklaması: 1 gün işe geldiğini ispatlayacak belge yok!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alen35 10 Temmuz 2019 Çarşamba 16:48

Çeşme de oteller genelde oda kahvaltı veya yarım pansiyon. Herşey dahil sisteminde 3-5 tane otel var. Bu şekil de bir sistem turist kaltiesini arttırır. buna itirazım yok ancak oda+kahvaltı veya yarım pansiyon sistemin yaygın oldugu yerde turistler dışarı da daha çok vakit geçirecegi için dışarıdaki mekanların daha ucuz olması yani ulaşılabilir olması gerekir. ancak çeşme de böyle bir şey mümkün değil !!! çeşme de yaygın olen butik otellerin fiyatları zaten pahalı! e birde akşam yemeği için dışarıya çıkıyorsun. bir akşam yemeğine 2 kişi otel fiyatı kadar para veriyorsun . Çeştob başkanı da çıkmış çeşme pahalı değil diyor! kardeşim bir turizm merkezinde eğer kaliteli bir konaklama merkezinden daha pahalı fiyata normal bir akşam yemeği yiyorsan orası ciddi anlam da pahalıdır. bunun başka bir açıklaması yok!!!

Yorumu oyla      7      5  
izmirli 10 Temmuz 2019 Çarşamba 13:50

hala istanbullu diyorsunuz yaaa..(aslında hiçbiri gerçek istanbullu değil) paralı maganda çekiyorsunuz güzelim çeşmeye.. turizm dediğiniz bu değil.. istanbullu istanbulda kalsın.. bize gerçek turist ve turizmci lazım...

Yorumu oyla      6      5  
can eroğlu 10 Temmuz 2019 Çarşamba 13:37

1 bardak parasına 1 şişe içki alınıyor:)limonata baksan 4 limonata içceğine 50 tane limon ağacı dik

Yorumu oyla      5      5  
citizen 10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:58

:)

Yorumu oyla      7      5  
SEMİH 10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:37

hamburgere de alkol mü koyuyorsunuz?

Yorumu oyla      9      5  
SD 10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:32

bence alkol çok ucuz, yayına katılmadan doya doya içilmiş kafası güzelken yayına katılmış. çeşmenin her yeri soygun yeri, dolandırıcılık yeri, evimize gelmeden herşeyi izmirden urladan alıp geliyoruz. pazarı kazık, otobüsü kazık, bakkalı kazık.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazineye ait sanayi parselleri kooperatiflere satılacak
On Birinci Kalkınma Planı'na göre, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ...
Hükümetin kamu işçilerine zam teklifi belli oldu
Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin 2019-2020 döneminde alacağı ücret ...
Kamu işçisinin gözü hükümetin zam teklifinde
Kamudaki yaklaşık 200 bin işçinin 2019-2020'deki ücret zammının belirleneceği ...
 
Kıdem Tazminatı için hükümetten flaş hamle!
On Birinci Kalkınma Planı'nda, kıdem tazminatı reformunun sosyal tarafların ...
Bamya cep yakıyor!
Lezzetiyle damakları şenlendiren bamya, etiketiyle cep yakıyor. Tarladan ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru Merkez Bankası başkanlığındaki değişikliğin ardından dün sert ...
 
LPG muayenesinde yeni düzenleme
Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) tüplerinin muayene, deney, bakım ve ...
Yeni torba yasası geliyor: İşte ayrıntılar
AK Parti Grup Başkanvekili Muş, yeni torba yasanın ayrıntılarını açıkladı. ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Cuma gününü 5.63 seviyesinden kapatan dolar/TL gece saatlerinde 5.82'yi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva