HABERLER>GÜNCEL
17 Ekim 2012 Çarşamba - 08:21

Çeşme sokaklarında tiyatro ateşi 3. kez yandı

Çeşme Belediyesi ile Tiyatro Platformu, Türkiye Tiyatrolar Birliği, Yeni Kapı Tiyatrosu ve Çeşme Belediye Tiyatrosu’nun bu yıl 3. kez düzenlediği ‘ 3.Çeşme Tiyatro Festivali’, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören ile başladı.

Çeşme sokaklarında tiyatro ateşi 3. kez yandı

DENİZHAN GÜZEL/EGEDESONSÖZ - Açılış törenine Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, ilçe Emniyet Müdürü Mahmut Muçlu, etkinlikte yer alacak sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.
 
Tiyatro Festivali’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, günümüzde tiyatro sanatının yok olmak üzere olduğunu belirterek,” Bu yıl 3. kez düzenlediğimiz Çeşme Tiyatro Festivalini daha da ileriye götürmek, çıtayı daha da yükseltmek istiyorum. Bir milletin sanatı olmaz ise o millet kendini kolay kolay kabul ettiremez. Sosyal hayatın daha da ileriye gitmesi adına biz de tiyatroya yaşadığımız müddetçe destek vermeye devam edeceğiz. Ben tiyatroyu yaşamımızın bir parçası olarak görüyorum. Hayatımızda neler yaşıyorsak onu sahneleyerek ve tekrar tekrar göstererek ilerisini çok daha iyi koordine edebileceğiz. Bunda 40 yıl öncesine baktığımız zaman Türkiye’de tiyatro çok etkin bir durumdaydı. 1970’li yıllarda İstanbul’da Beyoğlu’ndan Tünel’e kadar 10 tane tiyatro salonu vardı. İnsanlar her akşam bir tiyatroya giderek sanata ve sanatçıya destek verirlerdi. Bundan üç yıl önce İstanbul’a gittiğim zaman aynı bölgede 3 tane tiyatro salonu kalmış. Çalışma arkadaşlarım ile yaptığım toplantı sonunda tiyatrolara destek olmamız gerektiğini söyledim. Bu festivali Çeşme’de geliştirmemizin gerektiğini açıkladım. Tiyatro yaşadığı müddetçe yaşamımız, sosyal hayatımız ve sanatımızın daha ileriye gideceğini düşünüyorum ve buna inanıyorum. Çeşme’de tiyatronun gelişmesi ve ileriye gitmesi için belediye olarak daima sanatçı arkadaşlarımıza destek olacağız. Tiyatro bir yaşam tarzıdır. Yaşananları dramatize veya karikatürize ederek bizlere sunarlar. Çeşme Belediyesi olarak sanat ve sanatçıların her zaman arkasında durmaya devam edeceğiz. Bu etkinliğin düzenlenmesinde herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 
 
Çeşme Tiyatro Festivali Koordinatörü ve Tiyatro Platformu eş sözcüsü Orçun Masatçı, Türk Tiyatrosu’nun zor günler geçirdiğini ancak yerel yönetimlerin ve Çeşme Belediyesi’nin üç yıldır kendilerini desteklediğini vurgulayarak” Bu yıl 3. kez Çeşme halkı ile buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Sokak Tiyatroları pazarda, sokaklarda, meydanlarda Çeşmelilerle buluşuyor. Çeşmeliler sanatla iç içe bir hayat sürecekler. Atölye çalışmalarında ise Çeşme halkı ile tiyatronun çok önemli sorunlarına değinip hep beraber çözüm arayışlarında bulunacağız. Çeşme yazlık bir ilçe olmasına rağmen çok önemli bir özelliği var. Çeşme’nin Kaymakamı bir kadın ve bu bizim için çok önemli. Erkeklerin egemen olduğu bir toplumda gazetelerin 3. sayfa haberlerine baktığımızda anlayabiliyoruz. Kadınların egemen olduğu bir dünyayı hayal etiğimizde de çok daha farklı dünyalar karşımıza çıkıyor. Türkiye bugün bunları tartışırken Devlet Tiyatroları çalışanları, Tiyatro Çalışanları Meslek Birliği, Tiyatro Çalışanları Birliği, Tiyatro Opera ve Bale Çalışanları Vakfı ile Oyuncu Sendikası ile bir araya gelerek sorunları tartışıyorlar. Seyirci istemeden bir tiyatronun kapanması mümkün değil. Bütün bunlara rağmen yolu sokaktan, halktan geçen tiyatrocular var ve o tiyatrocular karanlığa karşı savaşmaya devam ediyorlar. Tiyatro Platformu eş sözcüsü olarak sanata ve sanatçılara verdikleri destekten ötürü Çeşme Kaymakamı Sayın İnci Sezer Becel ve Çeşme Belediye Başkanı Sayın Faik Tütüncüoğlu’na çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Yeryüzü Sahnesi Genel Sanat Yönetmeni Haluk Işık ise sanat ve tiyatro algısının neredeyse fişlendiği bir dönemde Çeşme ve Çeşme Belediyesi gibi aydınlık ortamda bulunmanın heyecanını yaşadığını dile getirdi.
 
Işık, meslekte 30. yılını tamamladığını söyleyerek,” Böylesi etkinlikler olmasa insan için, insanlık için bu topraklardaki karanlık tabloda sanat bizlere güç ve direnme kuvveti veriyor. Sanat, her şeye rağmen ayakta kalma gücünü sağlıyor. Bizim liderlerimizden Muhsin Ertuğrul, Erol Günaydın’a kadar birçok değerli insan bizlere ışık tutuyor. Faik Tütüncüoğlu gibi sanata gönül vermiş isimlerde biz sanatçıların önünü açmaya devam ediyor. 3. Çeşme Tiyatro Festivali bu ülkenin aydınlık yüzü olmaya devam edecektir. Sanatın dili ile her türlü baskıyı, zulmü, ötekileştirilmeyi, kadına şiddeti ve alıştırılmaya çalıştırılan iklimi kabul etmeyeceğiz. Sanat insanlık için var ve iyi ki varsınız” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Açılış töreni Tiyatro Kaygı grubunun ‘Televizyon’ ile Dikili Belediye Tiyatro grubunun ‘ Halk Avcısı’ isimli oyunları ile tamamlandı.
 
Çeşme’de 16- 20 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinlik programı ise şu şekilde oluştu:
 
3. ÇEŞME TİYATRO FESTİVALİ PROGRAMI

16 Ekim Salı
12.00 Atölyeler*
Yer: Üniversite
Tango Atölyesi – Eğitmen: Faysal Tekoğlu
Oyunculuk Atölyesi – Eğitmen: Nedim Saban
Sinema Atölyesi – Eğitmen: Mesut Kara

15.00 FESTİVAL AÇILIŞI – KONUŞMALAR-SOKAK OYUNLARI
Yer: Çeşme Meydanı, Belediye önü

16.00 Söyleşi
Yer: Üniversite
“Özel Tiyatroların yaşamı”
Moderatör: Özlem Öztürk (Yenikapi Tiyatrosu)
Konuşmacılar: Nedim Saban(Tiyatro Kare), Haluk Işık(Yeryüzü Sahnesi), Yaşar Gündem(Samsun Sanat Tiyatrosu), Kemal Oruç ( Tiyatro Eğitim Derneği)

20.30 Oyun
İzmir Sanat Kulesi – Matrak Adamlar – Doğaçlama komedi

17 Ekim Çarşamba
12.00 Atölyeler*
Yer: Üniversite
Tango Atölyesi – Eğitmen: Faysal Tekoğlu
Oyunculuk Atölyesi – Eğitmen: Haluk Işık
Sinema Atölyesi – Eğitmen: Mesut Kara


14.30 Sokak oyunları
Yer: Pazarlar

16.00 Söyleşi
Yer: Üniversite
“Kentsel dönüşümün sanata ve sosyal hayata etkisi”
Moderatör: Orçun Masatçı (Tiyatro Platformu eş sözcüsü)
Konuşmacılar: Faik Tütüncüoğlu (Çeşme Belediye Başkanı), Osman Özgüven (Dikili Belediye Başkanı), Ahmet Çakır (Mordoğan Belediye Başkanı), Tunç Soyer (Seferihisar Belediye Başkanı)

20.30 Oyun
Yer: Çakabey Kültür Merkezi
ÇEŞME BELEDİYE TİYATROSU – Her şartta kadın var – Serkan Koçak



18 Ekim Perşembe


12.00 Atölyeler*
Yer: Üniversite
Tango Atölyesi – Eğitmen: Faysal Tekoğlu
Oyunculuk Atölyesi – Eğitmen: Orçun Masatçı                                                                                            Sinema Atölyesi – Eğitmen: Mesut Kara

16.00 söyleşi
Yer: Üniversite
“Medya’nın tiyatro üzerindeki etkisi”
Moderatör: Hasan Tezcan (Çeşme Belediye Tiyatrosu)
Konuşmacılar:  OrhaAdnan Tönel (Yeniyüzyıl Üni. Sahne Sanatları Böl. Baş.), Orhan Alkaya (İstanbul Şehir Tiyatrosu), Ragıp Yavuz (İstanbul Şehir Tiyatrosu)

19.00 Oyun
MENEMEN BELEDİYE TİYATROSU – Ali Ayşe’yi Seviyor -
20.30 oyun
İZMİR YENİKAPI TİYATROSU – İmparatorluk kuranlar – Boris Vian

19 Ekim Cuma
12.00 Atölyeler*
Yer: Üniversite
Tango Atölyesi – Eğitmen: Faysal Tekoğlu
Oyunculuk Atölyesi – Eğitmen: Ragıp Yavuz
Sinema Atölyesi – Eğitmen: Mesut Kara

16.00 Söyleşi
“Tiyatro ve Toplum”
Moderatör: Ragıp Yavuz (İstanbul Şehir Tiyatrosu)
Konuşmacılar: Prof. Dr. Özdemir Nutku(Dokuz Eylül Üniversitesi), Gürol Tonbul (Devlet Tiyatrosu), Temel Demirer (Yazar, Akademisyen)
19.00 Atölye
Oyunculuk – Eğitmen: Adnan Tönel
20.30 Oyun
GAZİEMİR BELEDİYE TİYATROSU – Ada

20 Ekim Cumartesi
12.00 Atölyeler*
Yer: Üniversite
Tango Atölyesi – Eğitmen: Faysal Tekoğlu
Oyunculuk Atölyesi – Eğitmen: Gürol Tonbul
Sinema Atölyesi – Eğitmen: Mesut Kara

15.00 Tango atölyesi sunumu
Yer: Kilise

16.00 Söyleşi
“Sanat ve Hayat”
Yer: Kilise
Moderatör: Mesut Güngör (Taksav)
Konuşmacılar: Oğuzhan Müftüoğlu (Gazeteci-yazar), Ragıp Yavuz(İSTİSAN), M. Nurkut İlhan ( Assitej Türkiye Temsilciliği Sekreteri)

19.00 Şiir Dinletisi
Tuğrul Keskin
19.45 Şiir dinletisi
Halim Yazıcı
21.00 Oyun
İSTANBUL TİYATRO SİMURG – Sözcükler Can Yücel’i özler
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli öğrencilerden düzgün yemek ve eşit hak eylemi!
İzmir'de, Ege Üniversitesi kampüsü içinde yer alan öğrenci yurdunda kalan ...
Van'da yıkılan okullara yeni isim: 'Atatürk' gitti...
Van'da büyük yıkıma neden olan depremlerde ağır hasar gören ve yıkılan ...
‘Seri katil’e rekor ceza istemi: Üç kez müebbet!
İzmir’de 2.5 yıl önce, ilk olarak bankada çalışan Esra Yaşar, ardından ...
 
‘Ergenekon’ sanığından oğluna veda: Cezaevi-cenaze-cezaevi!
Ergenekon davasının tutuklu sanığı, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. ...
İzmir’de ‘açıköğretim’ çilesi
İzmir’de yüzlerce öğrenci, ek yerleştirme, lisans tamamlama, sınavsız ...
Egeli öğrencilerden yemeğe zam eylemi
Ege Üniversitesi kampüsü içerisindeki KYK’ya ait karma öğrenci yurdunda ...
 
İZBAN krizine son nokta: Makinistler dönüyor
İZBAN’da yaşanan kriz sona erdi. Yeterli maaş alamadıkları gerekçesiyle ...
Teröristler 3’ü öğretmen 4 kişiyi kaçırdı
Siirt’in Pervari ilçesinde yol kesen PKK’lı teröristler, 3 kadın öğretmen ...
Afyon’daki patlamada ölen 25 asker doğal afet şehidiymiş!
Afyon'da patlamada şehit olan 25 askerin "doğal afet şehidi" sayıldığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva