HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
13 Nisan 2010 Salı - 00:00

Carmina Burana ayakta alkışlandı

Fransa’’nın ünlü Honegger Korosu Soyer Kültür Sanat Fabrikası’’nda Carl ORFF’’un Carmina Burana adlı yapıtını seslendirirken izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.’

Carmina Burana ayakta alkışlandı

Fransa’’nın ünlü Honegger Korosu Soyer Kültür Sanat Fabrikası’’nda Carl ORFF’’un Carmina Burana adlı yapıtını seslendirirken izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.’
 
İZMİR - Soyer Kültür Sanat Fabrikası(SKSF) büyük bir sanat şölenine daha imza attı. 40. yılını Türkiye’’de kutlayan Fransa’’nın ünlü Honegger Korosu Soyer Kültür Sanat Fabrikası’’nda Carl ORFF’’un Carmina Burana adlı yapıtını seslendirirken izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Nicolas Pommier’’in şefliğini yaptığı Koro’’yu oluşturan kariyer sahibi kişilerle Piyanist Jean-François Bouvery tadına doyulmayan bir konser verdiler. Konser sonunda koronun tek Türk üyesi Yavuz Atıl’’ın ’“Elveda İzmir’” yapıtını seslendiren koro ve sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı.
 
Klasik müzik dalında çok sayıda eseri seslendiren ve Pasteur Dron tarafından 1969 yılında kurulan Honegger Korosu 40. yılını kutlamak için geldiği İzmir’’de ilk konserini Soyer Kültür Sanat Fabrikası’’nda verdi. İzmirli ailelerin ve SKSF’’nin konuk ettiği Koro üyeleri ve piyanist Jean-François Bouvery saatlerce süren provanın ardından SKSF’’nin Dündar Soyer Salonu’’nda yerlerini aldılar.
 
Konser öncesi bir konuşma yapan SKSF Müdürü Mehmet Refik Soyer, koroyu Türkiye’’ye getiren başta Yavuz Atıl olmak üzere tüm üyelerine teşekkür etti. Koro’’nun geçen 40 yılda verdiği konserlerle haklı bir yer edindiğini vurguladı.
 
Konserde önce Piyanist Jean-François Bouvery Chopin’’in Andante Spianato Opus 22 yapıtını sundu. Daha sonra sahneye büyük bir disiplinle çıkan koro Carl Orff’’un ünlü Carmina Burana adlı eserini seslendirdi. Soprano Marion Aubert, Tenor Emanuel Pesnot ve Bariton Jean Pierre Piganiol’’un solo şarkıları büyük beğeni topladı. Konser boyunca çıt çıkmayan salon bitimde izleyenler koroyu dakikalarca ayakta alkışladı. Alkışlar sona erince Koro’’nun tek Türk üyesi Yavuz Atıl’’ın İzmir özlemini dile getirdiği bestesi ’“Elveda İzmir’”i seslendiren koro bu kez ’“Bravo’” nidaları arasında tekrar ayakta alkışlandı. Konseri izleyen İzmir Baro Başkanı Av. Özdemir Sökmen, ’”Böylesi konserler İzmirlileri sanata doyuruyor’” derken, Ünlü işadamı ve danışman Ali Nail Kubalı da ’“Mutluluğumu anlatamam. SKSF kültür ve sanat adına büyük işler gerçekleştiriyor. Koruyu ve Mehmet Refik Soyer’’i kutluyorum’” diye konuştu.
 

 
HONEGGER KOROSU
Geçen 40 yıllık süre zarfında, kadrosunu devamlı yenileyen koro, yetenekli genç müzisyenlere mükemmel bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Paris Müzik Okulu ve Orleans Konservatuarı’’ndan iki büyük ödül alan Koro’’nun repertuvarı Rönesans akapellaları ve dini eserlerden oluşuyor. Koro halinde şarki söylemeyi yaygınlaştırmayı misyon edinen Koro’’nun asıl işlevinin Blois Katedralinde Orleans Konservatuarının senfoni örkestrası eşliğinde klasik eserlerin hazırlanması ve sunulması olduğu belirtildi.
 
Günümüzde 55 kişilik kadrosuyla çalışmalarını sürdüren koro, Fransa’’nın muhtelif kentlerinde, müzik festivallerinde konserler veriyor. Korodo Tenor olarak koristlik yapan Türk vatandaşı Orta Fransa Türk Dernekleri Birliği Başkanı Yavuz Atıl’’ın önerisi üzerine 40. yılını ülkemizde kutlayacak olan koro, bu konserin en iyi biçimde icra edilebilmesi için yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdürüyor.
 
CARMİNA BURANA CARL ORFF
Carl Orff'un yazdığı en meşhur oratoryosudur. çok geniş bir orkestra, büyük bir koro, çocuk korosu ve solist olarak soprano, tenor ve bariton içindir eser. 25 bölümden oluşur. o fortuna ile başlar ve biter. Carl Orff'un kendini ölümsüz yapan bu eseri, dinledikçe bir daha dinlemek isteyeceğiniz melodileri film müziği ve pop şarkıları eşliğinde günlük hayatımızda arka planda çalınmaktadır.
 
Carmina Burana (Burana el yazıtları olarak da bilinir) ilk kez 1937'de Frankfurt'da, 1958'de San Fransisco'da, 1960'da Londra'da (konser) seslendirilmiş ve daha sonra da en popüler konser seçeneği olmaya devam etmiştir.
 
Çoğu bölümleri ortaçağ latincesi, bazı bölümleri ise ortaçağ almancasıyla yazılmış olan Carmina Burana 13. Yüzyılın kültürel ve toplumsal yaşamını yansıtan sevda, içki, kumar şarkılarından ve ahlak dersi veren taşlamalardan oluşur. Carl orff' un yorumuyla üne kavuşan örneği az görülmüş bu şarkıların hangi koşullar altında ve kimler tarafından yazıldığı konusunda somut bilgiler bulunmamaktadır.
 
Carmina Burana Orff'un Trionfi üçlemesinin ilkidir. Diğerleri Catulli Carmina ve Trionfo di Afrodite'dir

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak’’ta Karadeniz rüzgarı
Konak Belediyesi'nin kardeş şehirleri arasında yer alan Sinop, Gerze ...
Yazlık sinema nostaljisi İzmir’’i saracak
Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ’‘Açıkhava Yaz Sinemaları’’ etkinliklerinde, ...
Adnan Saygun’’da müzik dolu günler
Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), peşpeşe ...
 
Hakkari fotoğrafları Abacıoğlu Han’’da
Fotoğraf sanatçısı Abdullah Kırım’’ın ’“Seversen Heryer Güzeldir’” ...
Kent Orkestrası yine coşturacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, 15 Nisan 2010 Perşembe ...
Malcolm McLaren yaşamını yitirdi
İngiliz punk grubu "Sex Pistols"un kurucusu ve eski menajeri Malcolm McLaren hayatını kaybetti.’
 
İzmir’’de caz rüzgarı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’’nde her ...
Özel tasarım kaykay, sergi, müzik, eğlence!
DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Bölümü ...
9 yeni film vizyonda’…
Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği Altın Ayı ödüllü 'Bal', Altın ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva