HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Şubat 2019 Cumartesi - 13:35

Çalkaya’nın adaylığı düşürüldü mü?

İlçe Seçim Kurulu Yargıtay’ın kararının ardından Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığı ile ilgili karar aldı. Çalkaya’dan seçme ve seçilme hakkı ile ilgili belgeleri getirmesini istedi. 2 günlük sürede belgeler gelmezse Çalkaya’nın adaylığı düşecek. Öte yandan Başkan Çalkaya, yarın kitlesel bir basın toplantısı yapacağını duyurarak halka destek çağrısında bulundu.

Çalkaya’nın adaylığı düşürüldü mü?

EGEDESONSÖZ- Siyasi partilerin adaylarını ve meclis üyesi listesini seçim kurullarına sunmasının ardından adaylarla ilgili güvenlik soruşturması ve yargı kararları taraması yapıldı. İzmir’de 3 dönemdir Balçova Belediye Başkanlığı yapan CHP’li Mehmet Ali Çalkaya için şok bir karar alındı.

İlçe Seçim Kurulu Başkan Çalkaya’dan Yargıtay kararına istinaden “memnu hakların iadesi”ni içeren belgeyi 2 gün içerisinde getirmesini istedi. Çalkaya, haklarını iade eden evrakı yasal süre içerisinde sunamazsa adaylıktan düşürülecek.

NE OLMUŞTU?
10 Ekim 2015 yılında Ankara Garı'nda meydana gelen patlamanın ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’nın koordinasyonunda sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından bir yürüyüş gerçekleştirilmişti.

Belediye başkanı Çalkaya’nın aralarında bulunduğu bir grup “Katil Erdoğan” sloganı atarken hükümetin uygulamalarına tepki göstermişti. Yürüyüşte CHP Milletvekili Bedri Serter, DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı gibi birçok isim bulunuyordu.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan, açtığı tüm davaları geri çekerken sadece Çalkaya hakkındaki davayı geri çekmemişti. Yargıtay, Çalkaya’nın yargılandığı dava dosyasını onayladı ve 11 ay 20 gün ceza almasına hükmetti.

3 PARTİ ŞERH KOYDU, AK PARTİ ONAY VERDİ
Seçim Kurulu bu kararı göz önünde bulundurarak Çalkaya’nın adaylığının düşürülmesine neden olacak ilk hamleyi yaptı. Hukukta “memnu hakların iadesi” olarak bilinen seçme ve seçilme hakkını devamı ile ilgili belgeleri istedi.

Öte yandan İlçe Seçim Kurulu’nda oy kullanma hakkı bulunan Saadet Partisi, HDP, CHP temsilcileri karara şerh koyarken sadece AK Parti adaylığın düşürülmesine onay verdi. Bu karara itiraz edileceği öğrenildi.

ÇALKAYA: ADAYLIĞIMIN DÜŞMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Çalkaya, “10 Ekim Gar Katliamı nedeniyle 2015 yılında KESK tarafından Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenmişti.  O zaman ki İl Başkanımız, milletvekillerimiz diğer belediye başkanı arkadaşlarımla birlikte katıldık. Orada 10 bin kişinin attığı sloganlar nedeniyle bana Cumhurbaşkanı’na hakaretten dolayı dava açıldı. Cumhurbaşkanı tüm davaları 15 Temmuz hain darbe girişimden sonra açtığım tüm davaları geri çektim demesine rağmen sadece benim davam ettirildi ve dava sonuçta çıkan para cezasını ödedim. Şimdi de adaylık başvurumu yaptım. Ancak İlçe seçim kurulu bir karar alarak bu hukuki durumun tespitini istedi.

Ben milli iradenin tecelli edeceğine her zaman inanan bir insanım. Balçova Halkı’nın oylarıyla seçtiği veya seçilmiş herhangi bir insanın hakaret nedeniyle seçilme hakkının elinden alınmasının milli iradeye uygun olmadığına inanıyorum. Biz İlçe Seçim Kuruluna gerekli itirazı yaparak yasal süreci başlattık. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi Hukuk ekibi konuyu takip ediyor. Adaylığımın düşürülmesi gibi bir şey söz konusu değil’ ifadeleri yer aldı” dedi.

HALKA ÇAĞRI
Başkan Çalkaya kararın kamuoyuna duyurulmasının ardından halka çağrıda bulundu. Çalkaya, “Balçova Halkı’na Çağrı” başlığıyla yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı’na hakaretten dolayı aldığım ceza nedeniyle SEÇİLME HAKKIMI ELİMDEN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR. Balçova Halkı’nın iradesinin elinden alınmasına, Milli İrade’nin gasp edilmesi girişimlerine karşı MÜCADELEYİ bırakmayacağım. Yarın Saat 12.00’de Balçova Belediyesi’nin önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapacağım.Halkın İradesine sahip çıkmak için Sizin de Desteğinizi Bekliyorum” 

İŞTE O BELGE:

 
AK Partili Aslan projelerini açıkladı: Bayraklı’nın kaderini değiştireceğiz!
 
Göztepe'de isyan bayrağı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karşıyakalı 24 Şubat 2019 Pazar 03:34

izmirde başka türlü belediye bile alamayacaklarını farketmeleri güzel olmuş yoksa çalkaya olmazsa da kimin seçileceği belli.

Yorumu oyla      4      5  
M.E.Aslan 23 Şubat 2019 Cumartesi 17:08

Memnu hakların iadesi için karar istenmesine gerek yoktur.

Yorumu oyla      9      5  
M.E.Aslan 23 Şubat 2019 Cumartesi 17:07

2972 sayılı yasanın 9. mad. göre Bld. Bşk. seçilme yeterlği için 2839 sayılı yasanın 10 ve 11. maddesine atıfta bulunulmuştur. 11. maddenin c fıkrasına göre BİR YIL ve daha fazla hapis cezası alanlar seçilemezler. Sn. Çalkaya'nın cezası 11 ay 20 gün olduğu bidirilmektedir. Bu kadarlık ceza BİR YIL'ın altında olmakla seçilme yeterliğini menfi yönden etkilemez. Bana göre kanunun bu açık hükmü karşısında "memnu hakların iadesi

Yorumu oyla      11      5  
metin 23 Şubat 2019 Cumartesi 15:19

bu nasıl bir adalet , nasıl bir korku adaylığı düşürülürse ülkede siyasete kilit vurun yazıklar olsun .......... ama buna cesaret edemeyecekler kanısındayım

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan İnce'den gece mesaisi ve seçim tıraşı!
Cumhuriyet Halk Partisi Güzelbahçe Belediye Başkan Adayı Mustafa İnce ...
Karabağlar Belediyesi’nde grev açıklaması: Yüzde 54 zam istediler!
Karabağlar Belediyesi’ne bağlı olan Karabağlar Spor ve İnşaat Taahhüt ...
Bornova'da açılış zamanı: Yeşilçam'da yeni yaşam
Bornova'da 7000 metrekarelik Yeşilçam Rekreasyon alanı törenle açıldı.
 
'İzmir'in çöpü'nde 7 yıl sonra hukuk zaferi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kente çağdaş bir geri dönüşüm tesisi kazandırmak ...
İzmir İtfaiyesi'nden prefabrik çözüm
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kez bir itfaiye grubu için "prefabrik ...
Karabağlar'da grev çanları!
İzmir'de Karabağlar Belediyesi şirketlerinden Karabağlar Belediyesi Spor ...
 
Bayındır'ın başkanı Sesli: Gidilmeyecek yer bırakmayacağız
Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, ilçesinde gezmedik sokak çalmadık ...
Kocaoğlu, Gönenç ve Atila’ya övgüler yağdırdı: Bu bir moladır!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Gönenç ...
Başkan İnce'den Güzelbahçe'ye hastane müjdesi
Yeniden aday gösterilen Güzelbahçe Belediye Başkanı CHP'li Mustafa İnce, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Galiptir bu yolda mağlup!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sokakların dili olsa…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Liyakatin yerini sadakat almışsa…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tunç Soyer’in sözleri hakkında…
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Milletin de kendini sorgulaması gerekir!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Karantina Adası'nda dolap çevirmek...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe için ayağa!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Saf olmak!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Raif hanım: Kimseye etmem şikayet ağlarım ben halime…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva