HABERLER>GÜNCEL
1 Aralık 2017 Cuma - 14:02

Çakmur'dan flaş Basmane Çukuru açıklaması... 'Bu İzmir'in davasıdır'

Konak’ta bulunan Basmane Çukuru’na yapılacak proje için dava açan ve planları iptal eden İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Yüksek Çakmur, “Bu dava İzmir’in davasıdır. Önemli olan mülkiyet hakkıdır. Anlaşmalarla yüzde 30’a ‘tamam’ demek burayı satanlar kadar sorumlu olmaktır” dedi.

Çakmur dan flaş Basmane Çukuru açıklaması...  Bu İzmir in davasıdır

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Konak İlçesi’nde Basmane Çukuru olarak bilinen ve yıllardır kazılmış halde duran alanda yapılacak proje mahkeme tarafından durduruldu.

Geçmiş yıllarda, Güçbirliği A.Ş’nin borçlarından dolayı TMSF’ye geçen arazi için masaya oturan İzmir Büyükşehir Belediyesi alanda eski otobüs garajı olmasından kaynaklı arsa payı hakkı nedeniyle yüzde 30 hisse aldı. TMSF’nin yaptığı ihaleye de İzmir’de faaliyet gösteren Folkart A.Ş girmiş ortakları Rıza Akça ve Namet Gıda ile birlikte arsayı 80 milyon dolara satın almıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile masaya oturan Folkart bir yandan belediyenin yüzde 30 hakkının nasıl kullanacağını hesaplarken diğer yandan da ortaklarından tüm hisseleri satın alarak yeni bir proje geliştirmişti. Kamuoyundan ve bazı sivil toplum kuruluşlarından yüksekliği ve yapısı nedeniyle tepki çeken proje daha sonra revize edildi. Belediye ise arsa payı hakkını ayrı-bağımsız bir bina olarak talep etti. 

- MAHKEMEDEN FLAŞ BASMANE ÇUKURU KARARI... O PROJEYE YARGI FRENI!

Folkart bu talebe olumlu yanıt verirken iki yapı arasında anlaşma sağlandı.

Yaklaşık 18 yıldır çukur halde duran alan için ikinci bir revize proje çizildi. Kamuoyuyla paylaşılmasına kısa bir süre kala mahkeme kararıyla çalışmalar durduruldu. İzmir 5. İdare Mahkemesi, Konak Belediyesi’nden 2016 yılında alınan “imar durum belgesi” gerekçe gösterilerek açılan davada bilirkişi raporlarını da gerekçe göstererek alanın 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını iptal etti.

1999 yılından bu yana arazi ve bölge için açtığı davalarla bilinen İzmir Büyükşehir Belediyesi eski  Başkanı Yüksel Çakmur tam 19 yıl sonra yine dava açarak planı iptal ettirirken Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

Çakmur, “Burada dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken asıl ve önemli konu mülkiyet hakkıdır. Büyükşehir Belediyesi’nin idarecileri Asil Nadir’e verilen ve daha sonra TMSF’ye geçen yerdeki mülkiyet hakkını kaybettiler. Ben, belediye başkanı olduğum dönemde buranın kültür ve kongre merkezi olması için çalıştım. Meclis üyesi arkadaşlarımla birlikte bu kararı aldım. Belediye olarak dedik ki ‘bir tek temsilci bu jüriye koymayacağız’… Buraya bilim insanları, etkin mühendis ve mimarlar geldi. O insanlar seçti, odalar davet edildi, projeyle ilgili görüşler alındı. Şu kültüre sanata saygıya bakın. Alın terine bakın. Bütün dünyada gelişmiş eserler yapmış ülkelerde sanat merkezleri vardır. Biz burayı İzmir’in sanat merkezi ilan ettik. Burada otopark, cep sinemaları var. Opera, tiyatrolar, toplantı salonları var. Ne yazık ki sonrasında gelen yönetimler buna uymadı. Burası için şimdi çıkıp da ‘yüzde 30 hak kazandık’ demek iş değildir. Kardeşim size soruyorum; burada mülkiyet hakkını yani yüzde 100’ü neden kaybettiniz. Burası eskiden otobüs garajı değil miydi? Kültürpark’a yakın, fuarın dibinde alan neden bu hale getirildi. Bana göre burayı satanlar kadar sonrasında yapılan işlemlere göz yumanlar, meselenin bu hale gelmesine karar verenler de sorumludur” dedi.

DÖNMEYECEĞİM!
Çakmur, Pir Sultan Abdal’ın “dönün dönsün yolundan ben dönmezem” sözünü ilke edindiğini belirtirken, “Beni tehdit ediyorlar. Benim hakkımda yazılar yazıyorlar. Birisi de çıkıp diyor ki ‘Çakmur bu İzmir’e Yunan Ordusu’ndan daha çok zarar verdi’… Böyle bir mantık olur mu? Ben geleceğimiz için, çocuklarımızın, insanlarımızın geleceği için çabalıyorum. Burası yapılsaydı tiyatro merkezi, opera, altında otoparkı olan kültür merkezi olacaktı. Şimdi sattılar. Dolarlar gündemde. Benim dolarla, parayla işim yok. Vidanım rahat. Bugün yine aynı noktadayım. Aynaya baktığımda vicdan muhasebesi yaptığımda huzurluyum.  İnsanın en büyük yargıcı, mahkemesi kendi vicdanıdır. Ben vicdanen rahatım, alnım açık. Ne spekülatörlerle birlikte oldum ne de İzmir’i ranta peşkeş çektim. Benimle uğraşanlardan korkmuyorum, ürkmüyorum. Halkın malını korumak ne zamandan beri küfre, hakarete maruz kalmayı gerektiriyor. Eğer siz bunu yapabiliyor, hakkınızda ‘iyi insan, hak hukuk adalet biliyor, haram yemiyor’ dedirtebiliyorsanız o zaman şanslısınız” diye konuştu.

VİCDANIM RAHAT
Çakmur, haksızlıklar karşısında susanların da haksızlık yapanlar kadar sorumlu olduğunu belirtirken, “Şimdi yöneticiler diyor ki ‘top kucağıma geldi, ben ne yapayım’… Belediye başkanı olduğumda Konak Meydanı’na bina yapacaklardı. Ben engel oldum. Her yeri yüksek yapılarla donatacaklardı. İstemedik, çağırdık adamları konuştuk. Topu kucağından atabilirsin. Sahip çıkmak zorunda değilsin. Biz topa sahip çıkmadık. Basmane’deki konu da bunun gibidir. Gereken yapılmalıydı.  Burada bir cinayet işlenmiştir. Failleri de bellidir. Burası için ‘çukur’ diyorlar. Algı operasyonları yapılıyor. Ne zamandan beri kültür merkezi çukur oldu. Çukur, bataklık değil orası kentin merkezinde en değerli halka açılması gereken alandır.  Bu dava şahısların, çıkarların davası değil İzmir’in davasıdır. Ve yıllardır bizi bu anlayışta yürüten ve ısrarla sonuç almaya odaklayan durum da vicdan aynasıdır. Ben o aynaya bakıyor ve kendimle huzurlu, rahat konuşabiliyorum. Makam, para, pul ve dolar sahipleri de bunu yapsın istiyorum” ifadelerini kulandı. 

 
AK Parti İzmir, yerel yönetimler zirvesine kilitlendi: Mazeretsiz katılım isteniyor!
 
İzmir'de o alt geçidin yeni adı: 'Belalı Cuma'
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 2 Aralık 2017 Cumartesi 11:06

YÜKSEL ÇAKMUR HAKLI TRAFİK ZATEN TRANVAY YÜZÜNDEN KİLİT BU SAATTEN SONRA ORAYA KULE DİKMENİN İZMİR''E HİÇBİR FAYDASI OLMAZ Bİ ŞEHRİN OTOPARK VE SOSYAL KÜLTÜREL ALANLARA İHTİYACI VAR ŞEHRİN MERKEZİ YETERİ KADAR KALABALIK FOLKART ALSIN KEMERALTINI AVM YAPSIN OPTİMUM GİBİ OTOPARKLI HERKES FAYDALANSIN

Yorumu oyla      12      5  
KAZIM EMİR 2 Aralık 2017 Cumartesi 09:53

CHP DIŞINDA DİĞER PARTİLERDE İÇ MESELELERİNİ SOSYAL MEDYADA VEYA GENEL MEDYADA ELEŞTİRDİĞİNİ GÖRDÜNÜZMÜ

Yorumu oyla      12      5  
deli bekir 2 Aralık 2017 Cumartesi 09:40

çakmur sayesesinde bir 10 yıl daha kaybedecek izmir.

Yorumu oyla      11      6  
Bülent ışık 2 Aralık 2017 Cumartesi 09:25

Insanlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor. Konuk rumuzlu yorumcu Hilton otelinden Çakmur'u sorumlu tutmuş. Hilton oteli inşaatı Çakmur belediye başkanı olmadan başlamıştı.

Yorumu oyla      12      5  
Gülten Akyürek 2 Aralık 2017 Cumartesi 07:58

Nedenleri nicinleri bilmek sorunu çözmüyor. Böyle önemli bir yeri, anılarimızı yaşatan değerli bir alanı 19 yıl bekletmek İzmire haksızlık. En cok yakışan da Kültür ve Kongre Merkezi...

Yorumu oyla      12      5  
Efe 2 Aralık 2017 Cumartesi 00:28

Anlaşılıyor ki 2019 seçiminde Cakmur tekrar izmire başkan olmak için oynuyor. Burdaki yorumlarda görüyoruz ki belediye içinde bir grup ta buna oynuyor. İzmir halkı o pilavı tekrar yemez beyler. Konak meydanına AVM yapmak isteyen başkana kimse bir daha oy vermez uyanin artık o rüyadan.

Yorumu oyla      11      6  
misafir67 2 Aralık 2017 Cumartesi 00:16

Mesele İzmir'in hakkının korunması değil, mesele kaybetmenin acısını çıkarmak! İnsan düşünür biraz, yoprumculardan biri de yazmış zaten, hali hazırda varolanlardan dolayı o bölge zaten Hilton seviyesine çıkacak, çıkmaya da başladı zaten! Neyin inadı bu? Yapılabilecek en akıllıca iş, mal sahibinin yasalarla hakettiği toplam metrekareyi aşmadan İzmir'e yakışacak mimari projeleri tartışmaktır, gerisi boş laftır! Ayrıca, mahkemelerin Kocaoğlu'nu boşa düşüren her davaya verdiği kararlar da ortadadır! Kimse kalkıp da hak hukuk falan demesin, biliyoruz işin ardında kim var, hangi güç var! Yeter ki Kocaoğlu projeleri engellensin, tek kriter bu! Dışarıdan çok net görünüyor da, aranızdaki nankörler görüntüyü bozuyor :) Nerde yaşadığınızın değerini bilseniz keşke!

Yorumu oyla      11      6  
İzmirli 2 Aralık 2017 Cumartesi 00:15

Yüksel çakmur mu son devrimci ?? Devrimci insan konak meydanına Galeria diye AVM yapmaya kalkar mi?? Taksime AVM yapmaya kalkan zihniyetten ne farkı var. Devrimci ise gidip Soma da Bergama da Efem cukurunda doğayı insanı katleden lerle ugrassaydi yada gidip Karaburun da köylüler ile beraber balık çiftlikleri ne karşı mücadele etseydi. Hiç bir mücadele de yer almayan devrimci çakmur konu çukur olunca ortaya çıkıyor ne hikmetse.

Yorumu oyla      11      6  
Merkez 1 Aralık 2017 Cuma 22:46

İzmir''in başına ikarus otobüsleri bela ettin ne menfatinden bahsediyorsun.

Yorumu oyla      11      6  
erhan moroğlu 1 Aralık 2017 Cuma 21:52

vay arkadaş hakkımızı çakmur mu savunacaktı! izmir''e en çok zarar veren çakmur. görün izmir''i ne hale getirdiler. aziz beyin en büyük yeteneği saman altından yürütmek projeleri talan etmek ve hala aziz başkan diyenler var. allah akıl fikir versin izmirliye diyeceğim ama izmirli mi var hepsi taşınmış kıtalar. her belediye başkanı binler taşıdı izmir''e. memleketi büyükşehir olmak ne zormuş. iyiyin efendiler yiyin paylaşamayın birbirinizi de yiyin.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havalimanı saldırısındaki o terörist öldürüldü
Gürcistan Devlet Güvenlik Kurumu, Atatürk Havalimanı saldırısını planlayan ...
İzmir'de kaçak akaryakıt deposuna baskın!
İzmir'in Bornova ilçesinde, bir iş yerine düzenlenen operasyonda 38 bin ...
Ehliyet sınavlarıyla ilgili devrim gibi değişiklik
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm motorlu taşıt sürücü kursu ile açık ...
 
İzmir'de zehir tacirlerine darbe!
İzmir'in Konak ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına ...
Karşıyaka'da sevgilisine kurşun yağdırmıştı... İşte aldığı ceza!
Karşıyaka'da ilişkisi olduğu kadını ağır yaraladığı suçlamasıyla yargılanan ...
Berberoğlu'na ömür boyu hapis istendi!
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılandığı davada "kamu ...
 
Yeni gelişme... CHP o belgeleri dağıtıyor
CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, yurt dışına para transferi iddiasıyla belgeleri basına dağıtıyor.
Uygulama bugün başladı! Cezası 625 lira
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için bugün itibariyle ...
'Türkiye’yi tehdit edebilecek silahları toplayacağız'
Pentagon Ortadoğu Masası Sözcüsü Pahon, "Kategorik olarak, müttefikimiz ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva