HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Ekim 2021 Salı - 09:59

Büyükşehir yargıya taşıdı: Koruma planına dava!

İzmir Büyükşehir Belediyesi turizm ilçesi Foça’nın ilçe belediyesi tarafından yapıldıktan sonra bakanlık tarafından onaylanan koruma amaçlı imar planına karşı dava açtı. Büyükşehir, beş farklı gerekçeyle yaptığı itirazla ilk kez CHP’li bir belediyenin onayından geçen işlemi yargıya taşımış oldu.

Büyükşehir yargıya taşıdı: Koruma planına dava!

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Foça İlçesi, Özel Çevre Koruma Bölgesi, 1/5000 ölçekli Foça (Merkez) I. Etap Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı tamamladı. Geçtiğimiz aylarda askıya çıkartılan plan bir aylık sürenin ardından itirazlar değerlendirilmek üzere askıdan indirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm çalışmaları ve hazırlıkları Foça Belediyesi tarafından yapıldıktan sonra bakanlığa onaya gönderilen plana itiraz etti. Büyükşehir, İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada söz konusu planların iptal edilmesini istedi.

İlk kez bir CHP’li belediyenin çalışmalarını tamamladığı bir imar planına karşı dava açan Büyükşehir Belediyesi gerekçelerini tek tek sıraladı.

Açılan davada; planı onama kurumu olan bakanlığın yalnızca üç adet itirazı değerlendirdiğine vurgu yapıldı. İmar planının,  3194 sayılı İmar Kanunu’nun 1 ve 3. maddelerine uygun olmadığı da belirtilirken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu kurum görüşüne uygun olmadığı ve görüşlerin değerlendirilmediği ifade edildi.  Yine, imar planı kararı ile kaldırılması öngörülen eğitim tesisi alanı – ilkokul alanı ile sağlık tesisi alanı kararının uygun olmadığı vurgulandı. Açılan davada ayrıca, kentsel işlevlendirme ve kullanım kararlarının, alanın coğrafi yapısına ve kendine özgü yaşam biçimine uyumsuz olduğu gerekçeleri öne sürüldü.

NE YAPILMIŞTI?
Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kaldığı için yapılan planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatmak zorunda olan Foça Belediyesi uzun süredir hazırlıklarını devam ettirdiği koruma amaçlı imar planıyla bir dizi değişiklik yapmıştı. İlçe belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı dahil birçok kurumdan aldığı görüşle hazırladığı yeni planda, Foça kent merkezinde yer alan eski Foça Devlet Hastanesi’nin bulunduğu, günümüzde de 1.basamak sağlık hizmeti için kullanılan yapının yer aldığı alanın kentsel arkeolojik SİT alanı sınırlarında kalması ve alanda yer alan sağlık yapısının geleneksel kentsel kimliğe uyumsuz olduğunu vurgulamıştı.
 
Yeni yapılan “sağlık tesisi ve ibadet alanı” planıyla şekillenen Foça Devlet Hastanesi’nin yeni binasında sağlık ihtiyaçlarına yanıt verdiği belirtilirken eski alanın kaldırılmasına karar verilmişti. Bakanlığın onayladığı planda kent merkezinde yer alan eğitim alanlarından Bedia Midilli İlkokulu’nun “Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik” gereğince içkili yerlere gerekli mesafe şartını hali hazırda sağlamaması sebebiyle tehlike arz ettiği vurgulanmıştı. Foça Evleri ile çevrelenmiş bölgenin Marsilya Meydanı’nı da içine aldığı belirtilen imar planında okulun kaldırılarak yeni yerine taşınması ve kent dokusuna uygun bir meydan yaratılması düşünülmüştü.

 
Üniversitelere yapılan siber saldırı Meclis gündeminde!
 
1. Dünya Savaşı'ndan kalma bomba balayında patladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka sanata doyacak
Sanata ve sanatçıya verdiği değeri projeleriyle ortaya koyan Karşıyaka ...
Buca'da moloz seferberliği
Çevre kirliliğine karşı çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Buca Belediyesi, ...
Bornova'ya yeni bilgisayar laboratuvarı
Bornova Belediyesi, Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu (IOM) işbirliğiyle ...
 
İhale bedeli netleşti... 14 milyonluk gübre üretim tesisi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova’da yapacağı Biyoreaktör Sistemleri ...
Kemalpaşa'da bütçeye oybirliği… Karakayalı: 2059'a kadar buradayım!
2022 yılı performans raporu ve bütçe görüşmelerini gerçekleştiren Kemalpaşa ...
Torbalı'da 349 milyon liralık bütçeye onay!
Torbalı Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu ...
 
Efes Tarlası Bakkalı 1 yaşında!
Küçük üreticiye destek olmak, kadınların el emeği gıda ürünlerini değerlendirmek, ...
Başkan Selvitopu muhtarlarla buluştu
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Muhtarlar Günü nedeniyle ...
Başkan Soyer, şampiyon Miraç'ı ağırladı!
Romanya’da düzenlenen Gençler ve Yıldızlar Dünya Plaj Güreşi Şampiyonası’nda ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva