HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Şubat 2012 Cuma - 10:25

Büyükşehir iddianamesinde bilirkişi skandalı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 397 yıl hapisle cezalandırılmasının istendiği iddianamede, istisna kapsamında yapılması yasal olan bir ihalenin yasaya aykırı yapılmış gibi gösterildiği ortaya çıktı.

Büyükşehir iddianamesinde bilirkişi skandalı!

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yönelik baskınlar sonucu 130 yöneticinin tutuklanmasına neden olan, CHP'li Başkan Aziz Kocaoğlu'nun 397 yıl hapisle cezalandırılmasını isteyen iddianamede, istisna kapsamında yapılması yasal olan bir ihalenin yasaya aykırı yapılmış gibi gösterildiği ortaya çıktı. Bilirkişinin gaf mı yaptığı, yoksa kasıtlı bir biçimde mi ihaleyi yasa kapsamında gösterdiği merak ediliyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi 7.12.2010’da İzenerji A.Ş. şirketine bir yazı yazarak, İzmir Banliyo Ulaşım Sistemi’nin halka tanıtılması için 3 ayrı tanıtım filmi hazırlatılmasını istedi. Filmlerin biri 5 dakikalık eğitici bir film. Diğer ikisiyse 60 ve 90 saniyelik 2 ayrı reklam filmi.
 
Toplu taşımanın özendirilerek enerji tüketiminde tasarruf yapılması ve çevre kirliğinin azaltılmasını amaçlayan filmler için İzenerji şirketi Kamu İhale Yasası’nın 3. maddesinin (g) fıkrası kapsamında ihale açtı. İhale 8.12.2010’da yapıldı. Üç şirketten teklif alındı ve istisna kapsamındaki bu ihale 811 bin 97 lira üzerinden Sportsnet Tanıtım Yayıncılık Organizasyon Hizmetleri A.Ş.’ye verildi.
 
Kamu İhale Yasası’nın 3. maddesi istisnaları düzenliyor. Bu maddenin (g) fıkrası şöyle diyor: “2’nci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentlerinde sayılan kuruluşların, ticarî ve sınai faaliyetleri çerçevesinde; doğrudan mal ve hizmet üretimine veya ana faaliyetlerine yönelik ihtiyaçlarının temini için yapacakları, Hazine garantisi veya doğrudan bütçenin transfer tertibinden aktarma yapmak suretiyle finanse edilenler dışındaki yaklaşık maliyeti ve sözleşme bedeli ikitrilyon üçyüzmilyar Türk Lirasını (beşmilyon üçyüzyetmişikibin sekizyüzellidört Türk Lirasını) aşmayan mal veya hizmet alımları…”
 
(g) fıkrasında atıf yapılan 2. madde, hangi kamu kuruluşlarının yasasının kapsamında olduğunu belirliyor. Maddenin (b) bendinde KİT’ler, (d) bendinde ise kamu kuruluşlara ve belediyelere ait şirketler yer alıyor.
 
Dolayısıyla 3/g bendi, belediye şirketlerinin ana faaliyetlerine ilişkin, 5.3 milyon liranın altındaki mal ve hizmet alımlarını Kamu İhale Yasası’na tabi olmadan, açık ihale yapmadan almalarına izin veriyor.
 
Film yapımı bir hizmet işi. İzenerji’nin ana faaliyet konularından biri de tanıtım işleri yapmak. Ayrıca kamu ihale mevzuatının hiçbir yerinde de film yapımı, yapım işi sayılmıyor. Belediye şirketlerinin bugüne kadar tanıtım amaçlı film yaptırma işlerinin hep hizmet işi olarak ihale edildiği biliniyor.
 
İzenerji şirketinin 3 tanıtım filmi ihale mevzuatı dikkate alındığında “hizmet alımı” kapsamına giriyor. Yapılan alım da şirketin ana ana faaliyetleriyle ilgili bir alım. Alım miktarı 811 bin lira olduğu için söz konusu fıkradaki 5.3 milyon liralık sınırın çok altında kalıyor. Dolayısıyla alımın 3/g kapsamında yapılması yasaya uygun. Buna karşın bilirkişi, raporunda inanılmaz bir yoruma imza atarak, “Bu alım 3/g kapsamında olmadığı halde, İzenerji Şirket yetkililerinin ve bu konuda alıma karar veren ve yürüten kişilerin, daha rahat alımı gerçekleştirmek maksadıyla 3/g kapsamında tanıtım filmi satın alındığı...” saptamasına yer verdi. Bilirkişi ihalenin açık usulle yapılmasının gerektiğini de iddia etti.
 
İddianamede muhasebat kontrolörü mü, vergi denetim memuru mu olduğu belirtilmeyen bilirkişi, ihalenin açık ihale usulüyle yapılmaması nedeniyle, tutuklu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Genç Şenel ile İzenerji İhale Komisyonu üyelerinin Kamu İhale Kanunu’nun 17. ve 60. maddelerindeki yasak sayılan eylemlerde bulunduğunu, dolayısıyla ihaleye fesat karıştırma suçunu işlediği görüşünü bildirdi.
 
Savcılık da bilirkişinin bu görüşüne dayanarak, Genç ve İzenerji yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesinde yer alan “ihaleye fesat karıştırma" suçunu işlediklerini iddia ederek, bu maddeye göre cezalandırılmasını istedi.
 
“TUZ KOKMUŞ DEMEKTİR”
Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) Kurucu Başkanı Sener Akkaynak, kültür sanat işlerinin hizmet işi olduğunu, dolayısıyla film yapım işlerinin de bu kapsama girdiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Belediyelerin neredeyse bütün ihaleleri yasa kapsamı dışında. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerine gidip bir baksınlar! Eğer bir denetçi ya da kontrol elemanı eğer 3/g kapsamında yapılması yasal olan bir iş için ‘Niye açık ihale yapmadınız’ diye yazmışsa bu beni çok üzer. Hiçbir Maliyeci bunu yapamaz. Eğer bu iş emirle yapıldıysa çok kötü. Bunun tuzun kokmasından bir farkı yoktur. Yok eğer ‘Gidin bunların hakkından gelin’ dediyseler, onlar da bu nedenle yaptıysalar çok daha kötü. Bir melodramdır.”(Gazetecileronline.com)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 32 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
murat izmirli 7 Şubat 2012 Salı 12:56

akpni izmire yaptığı hizmetin 10da 1 inin yapamaz bunlar, benim mesleğim var çok şükür vasıfsız hemşeriler, meshepciler düşünsün, mesj yerine ulaşmış bakıyorum :)

Yorumu oyla      12      7  
6 Şubat 2012 Pazartesi 08:17

rasim gene chp yandaşlarımı haber sitelerini takibe almışlar yoksa okuma alışkanlığı sadece 0nlar mı edinmişler?

Yorumu oyla      11      10  
6 Şubat 2012 Pazartesi 00:28

Hizmet yapılmıyor diyenler sizler neler yapıyorsunuz izmir için? Acaba neden bu hizmetleri alamıyoruz diye bir araştırma yaptınız mı yoksa çamur at izi kalsın mı diyenlerdensiniz? Murat izmirli senin mesleğin nedir? Yoksa sende mi bilirkişisin?

Yorumu oyla      15      8  
rasim gene 5 Şubat 2012 Pazar 13:56

şu yorumları okudumda bu tip haber sitelerini belliki chp nin yandaşları özel takipe almışlar, sanki herşey güllük gülistanlıkmış gibi ölümüne bir chp savunuculuğu var, yalnız dışarıda insanların kamu oyunun bugünki düşüncesi asla chp den yana değil, soruşturma adilmiş değilmiş bilmem ama izmirli alamadığı hizmetlerin hesabını sormaya hazırlanıyor onu biliyorum, hadi hayırlısı.

Yorumu oyla      13      12  
Bilirkişi 4 Şubat 2012 Cumartesi 13:35

Maliye bakanınn memurları bilirkişiler bu akp saltanatının hep böyle gideceğini sanıyorlar. keser döner sap döner bir gün gelir hesap döner. bu skandal raporlarının bir gün hesabının sorulacağını akıllarından çıkarmasınlar... 12 eylül dahil 20-30- yıl öncesinin hesabı soruluyor

Yorumu oyla      18      7  
4 Şubat 2012 Cumartesi 11:41

şehir pislik içinde, hizmetler tamamen durdu, koca şehir köye döndü, diyer artık izmirin 3. büyük şehri bile değiliz, yatırımlar durdu, 10 senedir pislik içinde yaşıyoruz, borçsuz belediyemi olurmuş dünyada hangi ülkenin hangi şehrinde borçsuz belediye var, bu gün bırakın belediyeleri iyi iş yapan şirketler bile borçludur, boş boş konuşuyonuz, ama artık yemezler bitti o dönem, haırlıklı olun bence 2014 de ortada kalmayın, yazık olumasın size...

Yorumu oyla      15      12  
basri gürz 4 Şubat 2012 Cumartesi 11:37

turgut bey ben seçmenim dolayısıyla tam yetki makamı benim,o iddanamenin tamamı internette mevcut zahmet olmassa okuyun, iddanamenin %80 ispat üzerine dinleme ve kamera kayıtları üzerine arkadaşım vicdanlı olması gereken ben değilim sizlersiniz, gökhan arkadaşada 2014de benim rüyam sizin kabusunuz olacak diyorum ahmet ve neco arkadaşada diyorum ki burası izmir biz burada yaşıyoruz bizim öncelikli sorunumuz ankara değil izmirdir, borcumuz yok belki ama üzerinde gidecek ne yolumuz bile kalmadı

Yorumu oyla      15      8  
NECO 3 Şubat 2012 Cuma 22:31

Basri kardeş sen Ankara ,İstanbul,Kayseri gibi illerdeki hırsızlıkları göremiyorsan sana ne diyebilirim ki.Hani bir söz vardır çalan kadar çalınmasına göz yuman da suçludur . sende o göz yumanlardan olma .

Yorumu oyla      21      7  
ahmet 3 Şubat 2012 Cuma 20:47

Basri arkadaşım laf atmak gibi olmasın ama şuanda Türkiyede hazineye borcu olmayan tek belediye İzmir beldediyesi... Kim kimin parasını çarcur ediyor.Senin derdin buysa git 14milyar dolar borcu olan Ankara belediyesine çat.Yada 5-6 milyar dolar borcu olan İst. belediyesind.. Ayıp ayıp...

Yorumu oyla      25      7  
Gökhan 3 Şubat 2012 Cuma 20:15

Basri rüyan hayır olsun, sanırım üzerin açık kaldı :)))

Yorumu oyla      21      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memurlardan Başkan Şenol’a toplu sözleşme teşekkürü
Gaziemir Belediyesi'nde toplu sözleşmenin imzalanmasının ardından, Başkan ...
Büyükşehir’den 15 köye 5 milyonluk yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi Menderes, Torbalı, Bornova, Karabağlar, Güzelbahçe, ...
Çiğli’ye kardeş kent geliyor
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucu ve Onursal Başkanı ...
 
Vanlı çocuklar Hacivat ve Karagöz’le moral buldu
Konak Belediyesi, Van’da yaşanan deprem sonrası İzmir’e yerleşen Vanlı ...
Buca’da tartışmalı meclis
Buca Belediye Meclisi yine tartışmalı geçti. Bir arsa ile ilgili gündeme ...
Karabağlar Meclisi’nde “eleştiri” tartışması
AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Kadir Uçar’ın, Karabağlar Belediye Başkanı ...
 
İl Genel' Meclisi'nden Kocaoğlu'na sürpriz teklif
İl Genel Meclisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün ...
Narlıdere’de engellilere indirim müjdesi
Narlıdere Belediyesinin, Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirdiği şubat ...
Büyükşehir yollara 450 ton tuz döktü
İzmir’de 10 yıl sonra gelen kar, vatandaşlar tarafından sevinçle karşılanırken, ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva