HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Haziran 2012 Cuma - 13:34

Büyükşehir’e ‘cüruf’ şoku!

Danıştay 6. Dairesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Foça’daki cüruf depolama alanı ile ilgili yapılan itirazları reddeden yerel mahkeme kararını bozarak dosyayı iade etti. Yerel mahkeme yürütmeyi durdurma kararı alırsa, depolama alanı taşınacak.

Büyükşehir’e ‘cüruf’ şoku!

Can ÖZLÜ/ Ekinsu ÖZTÜRK - EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından, geçtiğimiz yılın ilk yarısında kabul edilen 14 hektarlık alana yayılan Foça Cüruf Depolama ve Cüruf Geri Kazanım Alanı konusu tartışma yaratmış, Kozbeyli, Ulupınar ve Yeniköy havzalarını kapsayacak olan depolamaya AK Parti grubu karşı çıkmıştı. Aynı toplantıda, Kozbeyli’ye sadece 12 kilometre uzaklıktaki, 78 hektarlık bir alanın da yedek depolama alanı olması kararlaştırılmıştı.

AK Partili Sıddık Soysal, Çevre Komisyonu’nca onaylanan ve mecliste de oy çokluğu ile kabul edilen önergeyi yargıya taşımış ve yürütmenin durdurulması kararı alınmasını istemişti. Şikayeti şeklen inceleyen yerel mahkeme itirazı reddetti ancak Soysal ısrarından vazgeçmeyerek konuyu Yargıtay’a taşıdı ve temyiz hakkını kullandı. Projenin, 25 binlik planlara işlenmesini ve söz konusu projenin kesin ve icrai bir nitelik kazanmasını da gerekçe gösteren Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin aldığı kararı bozdu. Soysal’ın itirazını haklı bulan Danıştay, konuyu, yeniden görüşülmek üzere mahkemeye iade etti.
 
SULAK ARAZİDE KANSEROJEN TEHLİKESİ
Alınan karar, Kozbeyli’de cüruf depolanmasına karşı çıkanlara umut ışığı doğurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerin, 15 gün içinde karara itiraz etmesi beklenirken, itirazın reddedilmesi halinde dava süreci başlayacak. Yerel mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı vermesi halinde ise bölgede yapılan cüruf depolama alanı o bölgeden kaldırılacak. Belediyenin kararını mahkemeye taşıyan ve Danıştay kararı sonrası umutlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin AK Partili Meclis Üyesi Sıddık Soysal, su havzasında kurulan cüruf depolama alanının, kaynak sulara kanserojen katkı maddeleri karıştırdığını söyledi. Soysal “İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne Kozbeyli,Yeniköy ve Ulupınar’ın su havzasının olduğu yerde, cüruf alanı ilan edilmek üzere meclise bir önerge geldi. Alanı bizzat yerinde inceledim. O alanın, Ulupınar, Kozbeyli ve Yeniköy’ün su havzası olduğunu bizzat gözlemledim. Sivil toplum örgütleri eylemler yaptı. Hem çevre Komisyonunda hem de mecliste baştan itibaren karşı çıktık ve ret oyu verdik” dedi.
 
DANIŞTAY KARARI BOZDU!
14 hektarlık mevcut alanın yakınında 78 hektarlık yedek rezerv alanı bulunduğuna dikkat çeken Soysal, depolama alanının bu bölgeye taşınmasının daha uygun olacağını söyledi. Soysal “İlle de bu fabrikaların cürufunu bir yerde depolayacaksanız Şehit Kemal’in hemen arkasında 78 hektarlık alan var. Bu da meclise geldi ancak rezerve alanı olarak geçti. Mevcut 14 hektarlık sulak alan rezerv alanı olarak ilan edildi. Burası yedeklendi. Bizim itirazımız baştan beri, bu sulak araziyi kirletmekten men etsinler ama 78 hektarlık alanı kullansınlar. Aralarında sadece 12 km var. Netice itibari ile biz buna karşı çıktık. Karar Aziz Kocaoğlu tarafından da onaylanınca yürütmenin durdurulması için ilgili mahkemeye dava açtım. İlgili mahkeme davaya şekil itibariyle baktı. Gerekçe olarak da askı ve itiraz süreçleri gösterildi. Biz bu kararı temyiz ettik. Danıştay 6. Daire’ye taşıdık. Danıştay bizim itiraz gerekçelerimizi inceledi ve yerel mahkemenin şekli olarak baktığı noktaları bozdu. Bizim itirazımızı haklı buldu ve yerel mahkemeye, davanın yeniden değerlendirilmesi için iade etti. Bu da bizim açımızdan önemli bir karar” diye konuştu.
 
“KOCAOĞLU’NU YANILTIYORLAR”
Yerel mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı vermesini beklediklerini söyleyen Soysal, bu sayede, bölgenin cüruftan temizleneceğini ve içme suyuna karışacak kanserojen maddelerin de önüne geçileceğini söyledi. Soysal, sözlerini şöyle sürdürdü: “O alan bu cüruflardan temizlenmeli. Yüksek mahkemenin kararı, o alana cüruf dökülemeyeceği yönündedir ve nettir. ‘Büyükşehir’in aldığı karar yanlıştır ve yeniden değerlendirin’ anlamına gelir. Yapılacak yatırım, bir damla suyun maliyetinden daha pahalı olamaz. Kozbeyli, Yeniköy ve Ulupınar’daki vatandaşlarımızın akan pınardan bir damla su içmesindeki alacağı kanserojen oranının düşürülmesi tüm yatırımlardan çok daha değerlidir. Orada sürekli akan bir çeşme var. Orada cüruf depolamak, suya kanserojen maddeler karıştırmak anlamına gelir. Sayın Aziz Başkan, İzmir halkının kafasını karıştırıyor ya da yanlış bilgilendiriliyor. Ben o bölgeyi iyi biliyorum. O yüzden bu kadar rahatım. Görmek istemiyorlar. Şekil olarak günü kurtarıyorlar. Oradaki demir çelik fabrikalarının cüruf konusunda sıkıntıları var. Büyükşehir Belediyesi’nde de aklı evvel birileri Başkan Kocaoğlu’nu yanıltıyor. Kocaoğlu sakin kafa ile düşünse oraya zerre demir tozu döktürmez. Orası sulak arazi. Bir haftada döktüler, bir haftada kaldırırlar”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ferudun Keskin 8 Haziran 2012 Cuma 22:24

Sıddık Soysal'ı tebrik ediyorum.Yaptığı çalışmaları yakından takip ediyorum.Halkın Izdırabı olan konularla ilgileniyor vede takip ediyor,Kozbeyli,yeniköy ve Ilıpınar halkının hatta gelip geçen ve halk çeşmelerinden su içen vatandaşlarımızın etkilenmeleride söz konusu,hatta dağda ve alanda otlanan hayvanlarda bu sudan içiyor ve bizde bu hayvanların ürünlerini tüketerek yinede kanserojen maddelerini vücudumuza alarak ölümümüze neden olan bu olaya nasıl seyirci kalınıyor?

Yorumu oyla      12      5  
ali ateş 8 Haziran 2012 Cuma 21:23

belediye çevre dairesi göreveeeeee!!!11

Yorumu oyla      13      5  
Kemal Arzuman 8 Haziran 2012 Cuma 14:34

Danıştay 6.dairesine çok teşekkür ediyorum.Sadece Ilıpınar değil;dolaylı olarak Gerenköy ve Maltepe ovaları da tehdit altında.Buralarda;çok verimli tarımsal araziler var.Yazık olacak güzelim topraklara.Aziz başkan'ın inadından vazgeçip Şehit Kemal köyündeki 78 dönümlük alanı kullanması daha mantıklı olacak.Aklın yolu birdir.Ilıpınar,Yeniköy ve Kozbeyli'den elinizi çekin!...

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da gönüllü “koruma” ordusu büyüyor
Karşıyaka’da sahipsiz hayvanlara Yerel Hayvan Koruma Görevlileri sahip ...
Kocaoğlu’ndan Şengül’e kontra: Asıl istemezükçü zihniyet…
1 yılı aşkın süredir Örnekköy’e stat yapabilmek için uğraştığını ancak ...
Gaziemirli kursiyerlerin sergileri büyük ilgi gördü
Gaziemir Belediyesi’nin resim ve fotoğraf kursuna katılanların Optimum ...
 
Seferihisar Jeotermal Kongresi başladı
Seferihisar Belediyesi ve Ege Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen Jeotermal ...
Gaziemir tiyatrocuları İzmir turnesinde
Gaziemir Belediye Tiyatrosu sınırlarını aştı. Kursiyerlerden oluşan ekip, ...
Bizler sanat ülkesinin vatandaşlarıyız
Konak Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneği, ...
 
Selçuk'un bütün konteynerleri yenilendi
İlçenin temizliğine büyük önem veren Selçuk Belediyesi ilçedeki tüm çöp konteynerlerini yeniledi.
Soroptimistler mumları kardeşlik için yaktılar
Kordon Soroptimist Kulübü ile kardeş kulüp kapsamında İzmir’e gelen Japon ...
İlk deprem konteyneri Narlıdere’de
Narlıdere Belediyesi ve Mahalli Afet Gönülleri Vakfı arasında imzalanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva