HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ocak 2013 Pazar - 09:05

Büyükşehir’e 20 milyon liralık ‘dönüşüm’ faturası

Büyükşehir Belediyesi’nin onay için Bakanlar Kurulu’na gönderdiği kentsel dönüşüm alanları ile ilgili çalışmalar devam ederken vatandaşın işgal ettiği hazine arazilerinin kamulaştırılması belediye tarafından yapılıyor, Büyükşehir Belediyesi, üzerinde gecekonduların bulunduğu alanlara tam 20 milyon TL’ye yakın para ödeyecek.

Büyükşehir’e 20 milyon liralık ‘dönüşüm’ faturası

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlıklarını tamamlayıp, bina ve tapu tespitlerini yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu’nun onayına sunduğu kentsel dönüşüm alanları ile ilgili süreç devam ediyor. Kahramanlar Ege Mahallesi ve Bayındır’daki kentsel dönüşüm alanı dışında yedi farklı yer için onay alan belediye çalışmalarına fiili olarak başladı. Geçtiğimiz günlerde Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Alanı’nın 47 hektardan 540 hektara çıkartılması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile karşı karşıya gelen belediye karşılıklı görüşmenin ardından formül bulmuştu. Bakanlığın belediyenin belirlediği ilk alanın yine belediyeye bırakılacağını ifade etmesinin ardından devam eden süreç sonrası alan çalışmaları başlatıldı.
 
İLK KAYNAK GAZİEMİR’E
Yıllar önce köylerden kente doğru oluşan göç dalgası nedeniyle insanların hazine arazisi üzerine evler yapması işgallere neden oldu. Bina sayısı hızla artarken çıkan aflar sayesinde elektrik ve su tesisatları bağlandı. Sonra da yollar yapıldı. Bazı yerlere nüfusa göre cami, okul gibi kamu hizmet binaları bile inşa edildi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği ise belediyelere dönüşüm yapma hakkı verildi. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi birçok yer için izin istedi. Vatandaşın işgal ettiği hazine arazilerinin faturası ise kanuna konulan madde ile belediyelere bırakıldı. Bu kapsamda ön inceleme yapan Büyükşehir, 20 milyon TL’ye yakın arazi bedeli ödeyerek hazine ile anlaşacak.
 
KURŞUN FABRİKASI’NIN BİR BÖLÜMÜ
Bu kapsamda hazırlıklar ve arsa rayiç bedelleri üzerinden tespitler devam ederken Büyükşehir Belediyesi Encümen kararı ile ilk çalışmayı Gaziemir’deki Aktepe-Emrez Bölgesi’ne yaptı. Belirlenen hazine arazilerinin fiyatı belediyeye 6 milyon 377 bin 776 TL oldu. Yapılan tespit sonrasında bu paranın hazineye ödenmesine karar verildi. İlk işlemi Gaziemir’de yapan belediye üzerinde gecekonduların bulunduğu arazilerin sahibi olmuş oldu. Öte yandan belediyenin satın aldığı araziler içinde kamuoyuna ‘çernobil’ olarak yansıyan eski kurşun fabrikasının arazisinin çok az kısmı da dahil edildi. Genel olarak ‘özel mülk’ olan arazi ve fabrikanın etrafında bulunan tüm alanlar belediye mülkiyetine geçmiş oldu.
 
SIRAYLA GELİYOR
Daha önce Bakanlar Kurulu’ndan onay alan Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı için çok az bir miktar para ödeyen belediye Cennetçeşme, Örnekköy gibi dev alanlar için de ilçe belediyelerine görüş için yazı yazdı. Arsa rayiç bedelleri üzerinden arazilerin bedel tespiti yapması istenirken gelen raporların ardından çalışmalar yapılacak ve buralar için de encümen kararı alınacak. Kentsel Dönüşüm ve Daire Başkanlığı tarafından tüm çalışmaları yürütülen bölgelerde yaşayanların büyük bölümü için ‘yerinde dönüşüm’ kararı alınırken bir bölümü ise önce başka yere taşınacak ardından yerine tekrar getirilecek. Belediyeler müteahhitler ve vatandaşlar arasında köprü olacak. İki tarafı da denetleyecek. Bazı yerlerde işlerin daha hızlı ilerlemesi için devreye Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) girecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tolga Karanlık 14 Ocak 2013 Pazartesi 10:51

Bir gün bunu söyleyeceğimi hiç düşünmezdim ama, AK Partili Yorumcu doğru söylüyor. Bence AKP'nin hizmet getireceği falan yok ama CHP belediyesinden de birşey gelmediği açık. Kavga gürültü işleri CHP'yi izmirde bitiriyor, senin hizmetinle konuşman lazım, genel kurullarda kavga etmesen de olur. CHP'nin dürüstlüğünden şüphem olmadığı için Ali Dibo ve Gemicik partisi AKP'ye oy vermeyeceğim bu seçimde, ama Bucalı seçmenin çoğu AKP'ye verecek gibi görünüyor gerçekten de...

Yorumu oyla      13      5  
BALLIKUYULU 13 Ocak 2013 Pazar 20:33

KENTSEL DÖNÜŞÜM DENİYOR AMA SADECE KENTSEL PALAVRADAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL İZMİRİN MERKEZİNDE BALLIKUYU BÖLGESİNDE YÜZLERCE YIKILMASI GEREKEN BİNA VAR İKEN ÖNCE BOŞ ARSALARIN ÇOK OLDUĞU YERLERDEN BAŞLANMASI BİRAZ ACAYİBİME GİDİYOR. RANT DEMEK İSTEMİYORUM AMA MALESEF BİRAZ ÖYLE GÖZÜKÜYOR. BALLIKUYU GÜLTEPE YEŞİLDERE EŞREFPAŞA ÇİMENTEPE İZMİRİN MERKEZİNDE HAZIR BEKLERKEN İZMİRİN DIŞINDN KENTSEL DÖNÜŞÜM DENİYOR ACABA BUNDA O BÖLGEYE YAPILACAK FUARIN CAZİBESİMİ GÜZEL GELİYOR....???? RANT RANT...CS..

Yorumu oyla      13      5  
AK Partili Yorumcu 13 Ocak 2013 Pazar 19:34

Aziz Kocaoğlu Buca'ya hizmet yaparken biraz isteksiz sanırım. Bucalı önümüzdeki seçimde AK Partiyi seçip bu haksızlığa dur diyecek. Bucaya hizmet AK partiyle gelecek. CHP'lilerin kavgası Buca'yı hizmetsiz bıraktı

Yorumu oyla      16      8  
Buca'lı 13 Ocak 2013 Pazar 13:47

Değerli arkadaşlar Kentsel dönüşüm için Buca'nın hiç adı geçmiyor.Allah aşkına hem öğrenci yuvası,hem gecekondu.Nasıl oluyor da öncelikle ele alınmıyor,hayrettt..

Yorumu oyla      20      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan’dan ‘Konak Meydanı’ çıkışı: Önce devlet yıksın!
Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir binasının yıkılarak Konak’a yeni bir meydan ...
Selçuk yeni itfaiye binasına kavuştu
Son bir yıl içinde ‘Toptan Çözüm Projesi’ kapsamında Selçuk ilçesinde ...
‘Fırtına’ dindi: İZDENİZ ‘1960’ formülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZDENİZ Şirketi’nde yıllardır çalışan ...
 
Özel İdare’den İzmir’e 3 milyarlık miras
İl Özel İdare Genel Sekreteri İrfan İçöz, malların 2014 yerel seçimlerinden ...
İzmir’in kaderini değiştirecek proje yola çıktı
Büyükşehir Belediyesi’nin KİK süreci nedeniyle 8 ay beklediği Gaziemir ...
Karşıyaka’da ‘yeşil’ atak
Karşıyaka’da son 9 yılda yeşil alan oranı iki katına çıkarken, 2013’de ...
 
Bornova’da ‘tarihi' temel: Zaman tüneli gibi!
Bornova’nın 8 bin 500 yıllık tarihinin sergileneceği Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi ...
Başkan Tartan’dan 528 bin sevgi tabağı
Konak Belediyesi Türkiye’de ilk kez üç yıl önce gezici ikram araçlarını ...
Karabağlar'dan kadınlara üç boyutlu tablo kursu
Karabağlar Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Eskiizmir Semt Merkezi’nde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva