HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Ocak 2021 Perşembe - 17:15

Büyükşehir’den ‘dijital’ hamle: İzmir'in 'veri'leri özgürleşti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentle ilgili verilerini ücretsiz erişime açtığı açık veri portalı yayın hayatına başladı. Açık veri portalı ile İzmir’in verilerini özgürleştirdiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Demokrasiyi de özgürlükleri de dijitalleştirmeliyiz diye düşünüyorum Belediyemizin işleyişinde şeffaflık ve hesap verebilirlik hep önceliğimiz oldu. İzmir'i İzmirliler ile yönetme şeklini çalışma şeklimiz haline getirmek istiyoruz. Açık veri portalı, ortaya koyduğumuz demokrasi ruhunu güçlendirecek kilometre taşıdır” dedi.

Büyükşehir’den ‘dijital’ hamle: İzmir in  veri leri özgürleşti

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ekonomik kalkınma ve demokratik yönetim anlayışıyla kentle ilgili verilerini ücretsiz erişime açtı.

Büyükşehir Belediyesi’nin https://acikveri.bizizmir.com  üzerinden açacağı verilerle üzerinden İzmir’deki kurumlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları da kentle ilgili verilerini paylaşabilecek. İş insanları, girişimciler, akademisyenler ve araştırmacılar buradaki verileri işleyerek elde ettikleri yeni verileri de portal üzerinden paylaşabilecek. Böylelikle İzmir’le ilgili tüm verileri tek bir yerde toplayacak portal, kullanıcıların veri girişiyle zenginleşen, dinamik, yaşayan bir platform olacak.

Bugün ise Tarihi Hava Gazı Fabrikası’ndan yapılan tanıtım ile yayın hayatına başlayan açık veri portalının açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi (PM) Üyesi Devrim Barış Çelik, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve bürokratlar da katıldı. Toplantıda ayrıca Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Danışmanlık Grubu Küresel Başkanı Veronica Nyhan Jones ve Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı video mesaj ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik etti.

ÖZGENER: ŞEHİRLERİN ARTAN NÜFUSUNUN GELENEKSEL YÖNTEMLERLE KARŞILANMASI MÜMKÜN DEĞİL
Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, teknolojinin gelişimi ve kent odaklı yaşamın sürdürülebilir hale gelmesi noktasında akıllı kentler konusunu gündeme getirdi. Özgener, “BM verilerine göre 9 milyar olması beklene dünya nüfusunun yüzde 70'i şehirlerde yaşayacak. Son dönemde gündemimizi oluştan pandemide bunun sonucu. Bütün bu yaşananlar ışığında kentlerimizin yaşanabilir hale gelmesi her geçen gün önem taşımakta. Şehirlerin artan nüfusunun geleneksel yöntemlerle karşılanması mümkün değil. Akıllı şehirlere ihtiyaç var. Modern alt yapı hizmetlere kolay erişim, güvenli ve sürdürülebilir büyüme, teknolojilerin kullanımı akıllı şehirlerin temel birleşimlerindendir. Akıllı şehrin tüm şehir paydaşları arasında ağlar kurarak birlikte çalışmasını sağlayan, gelecek öngörüleri ile kendi kendini yönetebilen yapı olarak tanımlıyoruz. Paris akıllı kent modeli, esas olarak sürdürülebilirliği esas edinimi ve bağlı kentler arasında kusursuz uyumu hedeflemiştir. Londra ise politikacı akademisyenlerin içinde olduğu bir konsey oluşturmuştur. Dünyada en iyi kentsel çevreyi yansıtmayı hedefleyen Cophenag 2025 vizyonunu meydana koymuştur. Büyükşehir Belediyesi bu yöntemde başlattığı E-devlet tabanının oluşturulması ve tabanının genişletilmesine önem verilmiştir. Singapur akıllı kent olmak için koruyucu ve kişiye özel sağlık hizmetleri, eğitim ile akıllı kent olmak için altyapıya önem verdiklerini söylemiştir. Bir kentin akıllı kente dönüştürülmesi için yürütülecek çalışmalarda kentteki yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışımı önemlidir” dedi.

İZMİR'İN ULUSLAR ARASI İNOVATİF DÖNÜŞÜMÜNE DOĞRU HEDEF KOYDUK
Açık veri portalının İzmir’in akıllı kente geçiş sürecinde önemli bir mihenk taşı olduğunu vurgulayan Özgener, “İzmir'de de Büyükşehir Belediyesi projeleri ile fiiliyatta akıllı kentin birçok işlevini vatandaşa sunmak için çalışıyor. Burada yerel yönetim harici 2 önemli güç olduğuna inanıyoruz. Bunlardan biri özel sektör diğeri de üniversite. Akıllı kentte özel sektörün esnekliğine ihtiyaç duyulmakta… Diğer yandan o kentin sahibi olan vatandaşların dönüşümü sağlanamadığı takdirde, insanın refah seviyesinin arttırılmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Burada da akıllı toplum ön plana çıkıyor. Akıllı toplum devamlı öğrenmeye açık olan, bilişim ve teknolojiye açık bir kent paydaşıdır. Akıllı toplumun oluşturulması için doğru eğitim büyük bir pay alıyor. Bu noktada da üniversiteler devreye giriyor. Üniversitelerimiz aynı zamanda bir projedir. Göreve geldiğimiz günden itibaren İzmir'in uluslar arası inovatif dönüşümüne doğru hedef koyduk. Bu süreci pandemi koşullarına rağmen yürütmeye devam ediyoruz. Tarımda fazla su tüketimine yönelik hekatlon çalışması yapacağız. Bundan dolayı da Büyükşehir Belediye başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Akıllı kent konsepti açık veri tarzıyla oluşturulan bir veri biçimi. Bu verinin kullanımı kette yenilikçi fikirler üretiminde kullanılacak. Bir kentin akıllı dönüşümünün sağlanması için veri şart. Ancak önemli olan verilerin doğru ve sağlıklı işlenebilir olmasıdır” dedi.

SOYER: DEMOKRASİYİ DE ÖZGÜRLÜKLERİ DE DİJİTALLEŞTİRMELİYİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise açık veri portalı ile belediyenin kurumsal kapasitesini artacağını belirtti. Soyer, “Bugün üzerinde uzun zamandır emek verdiğimiz açık veri portalını açıyoruz. Bir yandan da İzmir'in verilerini özgürleştiriyoruz ve açıyoruz. Bu erişim verinin kullanılmasını kolaylaştıran teknolojiler ile gerçekleştirilecek. Böylelikle herkes İzmir'in refah düzeyinin gelişmesine katkı sağlayabilecek. Dünyada birçok ülke bunu başarı ile kullanıyorlar. Ben demokrasinin insanlığın en büyük inovasyonu olduğuna inananlardanım. Demokrasiyi de özgürlükleri de dijitalleştirmeliyiz diye düşünüyorum. Bundan dolayı biz de açık veri portalımızı bugün başlatıyoruz. İzmir açık veri portalı etkin bir kent için tasarlandı. İzmir’deki kamusal yapıların kurumsal kapasitesini arttıracak. Belediyemizin işleyişinde şeffaflık ve hesap verebilirlik hep önceliğimiz oldu. İzmir'i İzmirliler ile yönetme şeklini çalışma şeklimiz haline getirmek istiyoruz. Açık veri portalı, ortaya koyduğumuz demokrasi ruhunu güçlendirecek kilometre taşıdır. ‘Bizİzmir’ ile bunun temellerini atmıştık. Bu platform ile İzmirlileri işleyişe dahil etmiştik. Pandemi ve depremde ‘Bizİzmir’ projemiz çok büyük bir demokrasiyi ortaya koydu. Açık veri portalımızla ‘Bizİzmir’ platformu da çok daha kullanışlı hale gelecek. Yeni nesil girişimciler karmaşık verilerden fırsat yaratıyor. Oluşturduğumuz portal sağlam temeller üzerine oluşturuyor. Her şeyden önce iş dünyasının açık veri talebine dayanıyor. Tüm süreci diyalog halinde birlikte yürüttük. İnanıyorum ki İzmir’de yenilikçi düşünce açık veriden çok yararlanacak. Şubat ayında hayata geçireceğimiz İZQ Şirketi’nin temelini oluşturacak”

İZMİR BÜYÜK BİR SOSYAL LABORATUAR HALİNE GELECEK
Yapılan çalışma ile kent ekonomisi ve üniversitelerin gelişimine büyük katkı sunacağını söyleyen Soyer, “Tüm bu çalışmalar İzmir ekonomisini geliştirecek. Açık veri portalı üniversitelerimizin gelişimine de çok büyük katkı sağlayacak. Üniversitelerimizde genç beyinler sorunları keşfedecek ve yenilikçi çözümler getirebilecek. İzmir büyük bir sosyal laboratuar haline gelecek. Açık veri portalımızdan 24 birimden 10 farklı kategoriden 120 veri seti yayına geçiyor. Bunlar portalı kullanan abonelerin talebi doğrultusunda ad gelişecek. İzmir'e hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

DÜNYA BANKASI DESTEKLİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kasım 2019’da Barcelona Akıllı Kentler Expo’suna (Smart City EXPO World Congress) katılarak İzmir’in akıllı kent vizyonunu uluslararası alana taşımıştı. İzmir özelinde yapılan atölye çalışmasında iklim değişikliğinden yurttaş katılımına kadar birçok konuda dijital çözümler ve akıllı teknolojiler üzerine tartışılmıştı. Aralık 2019’da Kazan ve Moskova, Ocak 2020’de ise Washington ziyareti ile akıllı şehir yolculuğuna devam eden Büyükşehir, 2020 yılının Şubat ayında da İzmirlilerin birçok belediye hizmetine ve kentle ilgili verilere erişimini sağlayan Biz İzmir adlı dijital platformu açmıştı.

2020-2024 İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’na dijital dönüşüm ve akıllı şehir projelerini dâhil eden ve Dünya Bankası’nın danışmanlıkla desteklediği Büyükşehir, kendi bünyesinde bir koordinasyon ve katılımcı ekibi kurmuştu. Büyükşehir Belediyesi açık veri konusunda meslek odalarından sivil toplum kuruluşlarına ilgili derneklerden üniversitelere kadar çeşitli paydaş toplantıları düzenlemişti.

 
Başkan Sepil'den olimpiyat çağrısı
 
AK Partili Muçay’dan, Belediye Başkan’ı Arda’ya: Gaziemir’de tek adamcağız saltanatı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 29 Ocak 2021 Cuma 08:46

fikir güzel uygulama iğrenç. çoğu bilgiye ulaşılamıyor veya hata veriyor. daha yeni zamanla düzelir diyenler olursa eğer, maalesef zamanla düzelmiyor. İzmir belediyesinde düzgün bir niyet ve fikir ile yazılmış bolca reklamı yapılmış ama zamanla çöpe atılmış bu tarz onlarca örnek mevcut. En büyük örnek ise İzum. 60 milyon lira verdik ve şimdi vatandaş için çöp bir uygulama haline geldi.

Yorumu oyla      2      3  
Oğuz Kaan 28 Ocak 2021 Perşembe 23:01

Diijital İzmir’den beklentilerim. Öncelikle şehrin imar durumunun halka açık hale getirilmesini istiyorum. Hangi arsa kaç katlı imara açık, konut alanı mı, ticari alan mı? Plan değişikliği olduysa hangi tarihte hangi gerekçeyle olmuş? Bu soruların cevapları açık kaynakta paylaşılırsa imar rantı için yapılan yolsuzluklar azalır. Ayrıca şehrimizdeki her binanın kimliği halka açık olmalı. Binanın ne zaman kim tarafından yapıldığı, deprem hasar raporu varsa bunların belirtilmesi konut alacakların aldatılmasını önler.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'in tek kalemde dev ihalesi tamam!
“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Ait Mevcut Reklam Ünitelerinin ...
Çiğli'de veterinerlik hizmetlerinde rekor artış
Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Covid-19 salgınıyla mücadele ...
Soyer'den yol haritası: Hedef 3 yılda 4 milyon turist!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent turizminin geliştirilmesine ...
 
Karşıyaka'dan Nevşehir'e can dostlar için yardım eli
Karşıyaka Belediyesi Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki sokak hayvanlarına ...
Bayraklı'da spor kursları başladı
Bayraklı Belediyesi, pandemi kapsamında bilim kurulunun açıkladığı temizlik, ...
Buca'nın minik yüzücüleri şampiyonaya hazırlanıyor
Sporu ve sporcuyu her koşulda destekleyen Buca Belediyesi, 8-13 yaş arası ...
 
Başkan Gümrükçü'den Lider'e ziyaret
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanından ortak çağrı!
CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, çevrimiçi toplantıda bir araya ...
Pehlivan'dan Erdoğan'a ziyaret
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva