HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ağustos 2012 Cuma - 10:01

Büyükşehir'den belediyelere tahsilat emri!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi sorumluluğunda bulunan bölgelere götürdüğü hizmetlerin parasını istedi. Konak ve Bayraklı Beledeleri’ne resmi yazı yazan Büyükşehir 3 milyon TL’lik faturanın vatandaştan tahsil edilmesini talep etti.

Büyükşehir den belediyelere tahsilat emri!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - Belediyeler ile vatandaşın karşı karşıya kalmasına neden olan katılım payları tartışması devam ediyor. İlçe belediye başkanları zaman zaman kendi yaptıkları kaldırım, yol ve asfalt hizmetleri için ‘para tahsil etmek istemiyoruz’ çıkışında bulunurken yasa gereği işlem yapmak zorunda kalıyor. Birçok belediye geçmiş döneme ait katılım paylarını almazken Sayıştay denetimlerinde ise zimmet çıkartılıyor. Belediyelerin zorunlu olarak vatandaşa göndermek durumunda kaldığı faturaların zamansız gelişi de kimi zaman isyana neden oluyor
 
BÜYÜKŞEHİR 3 MİLYON TL ÇIKARTTI
Büyükşehir Belediyesi, yasa gereği halk ile karşı karşıya kalmak zorunda kalan tahsilatçı ilçe belediyelere uyarıda bulundu. Kendi sorumluğunda bulunan ana cadde, meydan ve bulvarlara yaptığı hizmetlerin vatandaşlardan tahsil edilmesini istedi. Buna göre Bayraklı Belediyesi’ne yazı gönderen Büyükşehir 2009 yılında yapılan fakat parası tahsil edilmeyen Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi ve Bornova Yavuz Caddesi’ne yaptığı yol, kaldırım, tretuvar ve asfalt parasını talep etti. Yavuz Caddesi için 1 milyon 529 bin 936 TL isteyen Büyükşehir, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi için de 336 bin 77 TL’yi ‘tahsil et’ dedi.
 
YASAL ZORUNLULUK VURGUSU
Yine Büyükşehir, Konak Şair Eşref Bulvarı’na 2009 yılında yapılan yatırımların parasının tahsil edilmesini talep etti. Konak Belediyesi’ne aldığı encümen kararını gönderen Büyükşehir burası için de 1 milyon 102 bin 47 TL talepte bulundu. Belediyelere gönderilen resmi yazıda, “2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86. maddesi gereği, Harcamalara Katılım Payı alınması gerektiğinden aynı Kanunun Harcamalara Katılım Payı ile ilgili hükümlerinin uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 5. maddesine göre tahsilat yapılması zorunludur” ifadeleri kullanıldı.
 
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan daha önce yaptığı açıklamada, “Yıllar önce uygulamaya konulmuş 2464 sayılı ‘Belediye Gelirleri Kanunu’ bu parayı tahsil etmemizi emrediyor. Biz vatandaşlara hizmeti gelir elde etmek için götürmüyoruz. Bizim belediye olarak bu paralara ihtiyacımız yok. Bu parayı istemiyoruz, vatandaşlar da bu paraları ödemekte zorlanıyor ”ifadelerini kullanmıştı.
 
YASA NE DİYOR?
 
Madde 86: Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekillerde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden ‘Yol Harcamalarına Katılma Payı’ alınır. Buna göre:
a) Yeni yol açılması;
b) Mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi;
c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi;
d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi;
Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler, belediyelere ait olup, harç payına konu teşkil etmez. İki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller için asıl cepheyi teşkil eden yoldan düşen pay tam, diğer yollara ait pay ise yarım olarak hesaplanır. Ancak, bu tür hizmet giderleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İller Bankası tarafından tespit edilen ve yayınlanan rayiç ve birim fiyatlara göre hesaplanan tutarları aşamaz. Özel devlet yardımları, karşılıksız fon tahsisleri, bu işler için yapılacak bağış ve yardımlar ve istimlak bedelleri giderler tutarından indirilir. Harcamalara katılma payları bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemez.
 
Madde 91: Harcamalara katılma paylarının tahakkuku, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmuş olmasından sonra yapılır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sağcı 15 Eylül 2012 Cumartesi 22:01

kaldırımların kazılmasının sayısını hatırlamıyorum kazdıkça ver babam ver ver babam ver

Yorumu oyla      11      5  
SOLCU 10 Ağustos 2012 Cuma 12:23

BELEDİYE BŞK.LARI KUSURA BAKMASIN HERSENE TAŞ DÖŞE KALDIRIMYAP PARASINI VATANDAŞTAN AL VATANDAŞ APTALMI EŞDOSY PARA KAZANSIN DİYE BUNLAR YAPILIYOR AVRUPADA ADAMLAR BİŞİ YAPTIMI BİDA DÖNÜP ARKASINA BAKMIYOR BELEDİYELER O SOKAKTA OTURANLARA SORUYORMU PARALAR SİZDEN YOL&KALDIRIM YAPIMI BİZDEN DİYE HAYIR CEBREN VE HİLEİLE VATANDAŞIN CEBİNE ELİNİ SOKUYOR YAPMAYIN BELEDİYE BAŞKANLARI VATANDAŞLAR DAVA AÇSIN BELEDİYELER HK.DA BU İŞİ ENÇOK KARŞIYAKA BEL.Sİ YAPIYOR CEVAT BŞK.DAN GINA DELDİ PIKTIK SENDEN

Yorumu oyla      20      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havagazı’ndan anlamlı mesaj
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin kültür yaşamına ayrı bir renk ...
İEF-Tansaş işbirliği rekor hedefliyor
81. İzmir Enternasyonal Fuarı ile Tansaş arasındaki sponsorluk sözleşmesi, ...
Urla’da bağbozumu coşkusu: Yelkenler fora
Urla’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Bağbozumu Şenliği Urla Belediyesi ...
 
Başkan Kürüm’den meclis üyelerine iftar yemeği
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ve eşi Fatma Kürüm, Karabağlar’da ...
Kocaoğlu: Yıldırım’la çalışırım ama Günay’la asla!
Büyükşehir Belediye Başkanı kentteki projeler eksenli açıklamasında çok ...
‘Akıllı trafik’ yola çıkmadan KİK’lik oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üç aşamalı akıllı trafik sistemi ihalesi ...
 
Bornova Belediyesi yaralı askerler için seferber oldu
Foça’daki hain terör saldırısının ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ...
Çöp evden 3 ton çöp çıktı
Çiğli Belediyesi tarafından Egekent Mahallesi’ndeki bir çöp ev saatler ...
Konak’ta İstekler anketlerle belirleniyor
Konak Belediyesi’nden katılımcı belediyecilik anlamında somut adımlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva