HABERLER>EKONOMİ
27 Ağustos 2015 Perşembe - 18:12

Borsa’da Bakan Zeybekci’nin çarpıcı mesajlarıyla ilk ürün bayramı!

İzmir Ticaret Borsası 2015 – 2016 sezonu ilk ürün toplantısını Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleştirdi. Ülkede bir krizin söz konusu olmadığını ifade eden Zeybekci, İzmir’in sektörde dünya merkezi olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin kuru üzüm ve incirde dünya ilkleri arasında olduğunu ifade eden Zeybekci, “Türkiye’ye yurtdışından yağ ithalatına izin verilir mi diye endişeler var. Biz DİR kapsamında pamuk, mısır, buğdaya izin veriyoruz. Ama asla izin vermeyeceğimiz ürünler; zeytin, zeytinyağı, incir, üzümdür” diye konuştu.

Borsa’da Bakan Zeybekci’nin çarpıcı mesajlarıyla ilk ürün bayramı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası’nın, tarımsal üretimin teşvik edilmesi amacıyla geleneksel olarak düzenlediği ilk ürün toplantısı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleşti.

Yeni sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirinin tanıtıldığı toplantıya Bakan Nihat Zeybekci’nin yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, AK Parti İzmir Milletvekili Cemil Şeboy ve çok sayıda işadamı katıldı.


 
DÜNYA PİYASALARINI DİKKATE ALMALIYIZ
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, ilk ürün töreninin borsa için bayram niteliğinde olduğunu söylerken, bu sene ülke genelinde yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizlik ve terör olayları nedeniyle sevincin eksik yaşandığını ifade etti.

Kestelli, “Kuru üzüm ve kuru incir, ülkemizin tarım ve ticaret tarihine damga vurmuş ürünlerdir. Dünyanın birçok bölgesinde Smyrna inciri, Smyrna inciri, Smyrna Sultaniye üzümü olarak bilinen ve aranan ürünler bu ürünleridir. Bölgemizin simge ürünlerinden binden fazla üretici geçim sağlıyor. Yüzlerce işletme ve ihracatçımız bu ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarlıyor. Katma değer yaratıyor. Yaratılan katma değerin tamamı yurtiçinde üretiliyor. Bu çok önemli ancak planlama ve politikalarımızda dünya piyasalarında gelişmeleri dikkate almalıyız ” diye konuştu.
 
İZMİR DÜNYA MERKEZİ OLMALI
Kestelli’nin konuşması ardından kürsüye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci çıktı. Tarımsal üretimde İzmir’in dünyadaki önemi üzerinde duran Zeybekci, “Tarıma dayalı sanayi bizim ilk başladığımız nokta. Anadolu ürünlerinin bütün dünyaya pazarlandığı yer İzmir. Dünyada bunu belirleyici bir şehir olduk. İzmir’in dünyanın tekrar aktif role soyunması gerekir. İzmir’in dünyada aranan merkezlerden biri olması gerekir. İzmir bir hedefe kilitlenmeli ve dünyada bir numaralı olmalı. Ben bu alanı dünyada başkent olabilecek alanlardan olduğunu düşünüyorum. Bizim İzmir’in bu özelliğinden hep beraber faydalanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.


 
SÖZLERİM SİYASİ DEĞİL
Bakan Zeybekci sözlerinin siyasi olarak algılanmaması uyarısında bulunurken bir Egeli olarak konuştuğunun altını çizdi ve “Ben bunları bir Egeli, bir İzmirli olarak söylüyorum. Arkasından hiçbir zaman siyaseten kâr sağlamak, siyasi gol atmak gibi mesajların algılanmamasını rica ediyorum” dedi.
 
İTHALATA İZİN VERMEYECEĞİZ
Tarımsal ürünlerde eldeki malzemenin 5-10 yıl içinde 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştırılabilecek konumda olduğunu söyleyen Zeybekci, “Tarımsal anlamda Avrupa’da ilk sırada, dünyada ilk 5’teyiz. Ama yeter mi asla yetmez. Bizim dünyada bir numara olmamız lazım.  Sayın başkan rekolte yüzde 40 düştü denince yüreğimiz cız etti. Ama çok büyük bir kısmının fiyatlarla dengeleyeceğinizi düşünüyoruz. Bizim yakın zamanda dünyada fiyatları belirleyecek güç olmamız lazım.  Bunun için provaktif bir çalışma içindeyiz. Üretimcimizi tehdit eden bir ihracat olursa onu da hemen önlüyoruz Zeytinyağında fiyatın artması ile Türkiye’ye yurtdışından yağ ithalatına izin verilir mi diye endişeler var. Biz DİR kapsamında pamuk, mısır, buğdaya izin veriyoruz. Ama asla izin vermeyeceğimiz ürünler; zeytin, zeytinyağı, incir, üzümdür. Bunlar aklımızdan daha geçirmeyeceğimiz ürünler. Onun için üretimin az olmasını fiyatlar dengeleyecektir” diye konuştu.
 
TERÖRİSTLER AMAN DİYENE KADAR DEVAM!
Ülkede hızla artan terör olaylarına da değinen Zeybekci, “Bu ülkeyle ilgili hain soysuz planları olanlar asal akıllarından çıkarmasın bu millet asala aman demez. Bu millet balkanlardan çekilirken şehit verdi, Çanakkale’de şehit verdi, Mekke Medine’yi savunurken şehit verdi. İzmir’e o bayrağı çekerken yalın ayak geldiler. Bu ülke asla aman demeyecek, asla eğilmeyecektir. Bu hainler aman diyene kadar gök kubbe başlarına yıkılmaya devam edecek. Bizim bir kardeşlik davamız var. Et ve tırnak olmuş bu insanları ayırmak isteyenlere karşı sabırlı olduk ve acaba böyle birliktelik olabilir mi dedik. Onlar da tamam zemin uygun dedi ama görecekler neyin tamam olduğunu” dedi.
 
BU ÜLKEDE ‘İSTERSEK KRİZ ÇIKMAZ’ DEDİK
1 Kasım’da alınan seçim kararına rağmen Türkiye ekonomisinin iyi gidişatta olduğunu söyleyen Zeybekci, “2 yılda 4. seçimi gidiyoruz. İsteseniz de bu ülkede kriz çıkmaz dedik. Tarladan geldiğimiz için “Hadi canım köylü” demiş olabilirler bana. Ama borcumuz belli. Kısa vadede 127 milyar dolar civarı. Merkez Bankası’nın kullanılmayan 20 milyar dolar civarında altın mevduat hesapları var. Özel sektörün kaynaklarını saymıyoruz bile. Türkiye’yi bir şirket olarak görürseniz bu ülkenin bir sıkıntısı olduğunu, döviz ihtiyacı olduğunu söyleyebilir misiniz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE YETER Kİ İSTİKRAR BOZULMASIN
Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: Bütçe açığınız, cari açığınız iyi durumdaysa, kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 30’lar seviyesine geldiyse, 12 sene önce ödenen her 100 liranın 86 lirası yurtdışına faiz olarak ödenirken bugün bu rakam artı 13 liraya indiyse bu ülkede kriz veya krize benzer rahatsızlıkla çıkar dediğimiz de illa çıkacak demek nedir. Tüm dava Türkiye’nin dizleri üzerine çökmesi, IMF’nin gelip ülkeyi yönetmesi, vergilerin tekrar faiz olarak yurtdışına transfer edilmesi... Allah’ın izniyle bir daha böyle şeyler olmayacak. Türkiye’nin durumu bunlara bizleri muhtaç etmeyecek durumda. Dünyadaki tüm olumsuzluklara rağmen iyi durumda olacağız. Türkiye artık bunlarla hareket etmiyor. Türkiye’de yeter ki birlik beraberlik içerisinde olalım. Türkiye’de yeter ki istikrar ortamı bozulmasın.  Ben sizden Türkiye’ye güvenmenizi istiyorum.”


 
Borsa’da 2015 – 2016 sezonunun ilk ürünü olarak kuru incirde Aydın Nazilli’den Şakir Karaerkek’in, kuru üzümde Menemen’den İrfan Zeki Adıgüzel’in ürünleri satıldı.

 
Dünya mirası Troia'nın kalbine paratoner hançeri
 
Muğla'da yelkenler dostluk etabı için açıldı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Ağustos 2015 Cuma 09:59

symirna incirimi? ben ilk defa duydum. karnınızdan birşey uydurmayın. İncirin tek anavatanı Aydın'dır. İzmirde incirmi varmış?

Yorumu oyla      13      5  
28 Ağustos 2015 Cuma 08:43

Tunus tan Getirilen Zeytinyağları İthal edilmedi zaten... İZmir'i dünya ligine çıkarmak için bir DEVLET politikası olması gerekir... Bu vatandaşın yapabileceği birşey değildir. BAKANIM ...

Yorumu oyla      14      5  
acıpayamalı 27 Ağustos 2015 Perşembe 23:56

etin fiatını biliyormusun...yakışıklı saçın da güzel olmuşş bakanımmmm

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilikten bir balık çiftliği vizesi de Seferihisar’a!
İzmir Valiliği Karaburun’dan sonra bu kez Seferihisar’da balık çiftliğine ...
İncirde rekolte tahmini açıklandı: Artış var ama…
İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde birçok kuruluşun ortaklaşa yürüttüğü ...
Büyükşehir ‘dünyayı çizen fabrikayı’ çizdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi başta Türkiye olmak üzere Orta Asya ülkeleri ...
 
Dolarda rüzgar tersine döndü: Kritik seviyenin altında
Bankalararası piyasada dolar 2,90'ın altına geriledi. BIST 100 endeksi ...
Demirtaş’tan Kotil’e: Dünyayı uçurdunuz ama…
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir Ticaret Odası(İTO) Ağustos ...
Gördes Barajı'nın çatlağı 21 milyona kapanacak!
Devlet Su İşleri, 2009 yılında açılışı yapılan, 2011 yılında İzmir'e içme ...
 
Egeli balıkçılardan isyan: İnsan değil balık avlamak istiyoruz!
Egeli balıkçılar 1 Eylül’de göçmen endişesiyle “Vira Bismillah” diyecek. ...
İTB’de kritik açıklama: İncirde büyük tehlike
İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclisinde kuru üzümde yaşanan düşüş ...
DTO Başkanı Öztürk: Çin’deki kriz en çok Türkiye’yi etkiler
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ağustos ayı meclisinde terör nedeniyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva