HABERLER>EKONOMİ
27 Ağustos 2015 Perşembe - 15:50

İncirde rekolte tahmini açıklandı: Artış var ama…

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde birçok kuruluşun ortaklaşa yürüttüğü 2015–2016 kuru incir rekolte tahminleri açıklandı. Açıklanan rekolte tahminlerine göre geçen yıl 69 bin ton olan rakamlar bu sene yüzde 7 artarak 74 bin 505 ton olarak belirlendi. Rakamları açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, incirdeki jeotermal tehlikesini yineleyerek yetkilileri göreve çağırdı.

İncirde rekolte tahmini açıklandı: Artış var ama…

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası Koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün katkıları ile gerçekleştirilen 2015/2016 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte çalışmaları tamamlandı.
 
İTB Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda tahminler İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen tarafından açıklandı. Şen geçtiğimiz yıla göre rekoltenin artacağını ifade ederken, ilerisi için sektördeki tehlikelere değindi.
 
YÜZDE 7 ARTIŞ
Geçtiğimiz yıl 69 bin 731 ton olarak belirlenen rekolte tahmini bu sene yüzde 7’lik artışla 74 bin 505 olarak açıklandı. Şen tahminleri, “2015 – 2016 sezonunda Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi, hava şartlarının normal seyrinde gitmesi hava şartlarının normal seyri halinde, geçen yılki rekolte tahminine göre yüzde 7 oranında artarak 74 bin 505 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmiştir. İzmir ticaret borsası öncülüğünde yürütülen, kuru incir rekolte çalışmalarımıza destek veren İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Aydın Ticaret Borsası ile katkılarını esirgemeyen Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne, Zorlu arazi koşullarında ve yüksek sıcaklıkların yaşandığı bu haftalarda 10 gündür özverili ve yoğun tempoda arazi çalışmalarını tamamlayan değerli rekolte heyeti üyelerine teşekkür ediyoruz” sözleriyle açıkladı.


 
YURTDIŞINDAN TEPKİ ALIYORUZ
Bu sene incir üretiminde yaşanan sıkıntılara değinen Şen, Aflatoksin ve kalıntı sorununu hala aşabilmiş değiliz. Bu sorunun çözümünde kuru incir sektörünün tüm paydaşlarının uyum içinde çalışması gereklidir. Hidrojen peroksit uygulamaları devam etmektedir. Bundan dolayı yurtdışından tepkiler almaktayız. Halen bu uygulamaya devam eden firmalar üreticinin emeğini çalmakta ve kuru incir ihracatına büyük darbe vurmaktadır” dedi. 
 
YOK OLMA TEHLİKESİ
Geçtiğimiz gün İTB Meclisi’nde bölgedeki jeotermal tehlikesine vurgu yapan Şen İncirde önlem alınmadığı takdirde yakın zaman da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.  Şen, “ Germencik’ten Denizli’ye kadar olan incir bölgelerinde onlarca enerji santrali vardır. Bunların pek çoğu bacalarından çıkan gazları doğaya salmakta, re enjekte etmeleri gereken yüksek sıcaklıktaki suları büyük menderes nehrine deşarj etmektedirler. Bu gazlar ve sular ağır metaller içermektedir. Şu anda üreticilerimiz incirin kalite ve fiyatını bırakmış ağaçlarını kurtarma peşine düşmüşlerdir. Çünkü yapılan ölçümlerde yüksek miktarda bor, kadmiyum ve kükürt gibi birçok madde tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
 
NE ENERJİDEN NE İNSANDAN VAZGEÇEMEYİZ
Tehditle ilgili yetkilileri göreve çağıran Şen, “Tabi ki enerjiye karşı değiliz. Enerji insanlık için olmazsa olmazdır. Peki ya insan sağlığı? İnsan sağlığından vaz mı geçeceğiz. İnsanlar ve doğa zehirlendikten sonra doğa kime lazım. Çözüm, biran önce önlem almaktır. Bu firmaların ilgili bakanlıklar ile yaptıkları sözleşmeler ve şartnameler yerine getirilirse sorun çözülür. Ne enerjiden nede insandan vazgeçemeyiz. İlgili bakanlık ve il müdürlüklerinin her şey için çok geç olmadan eyleme geçmesini ve önlem almasını bekliyoruz. Bu konuda en büyük görev enerji bakanlığına ve gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına düşüyor”  şeklinde konuştu.
 

 
Uşak'ta operasyon: Çuval çuval zehir!
 
Hopa’da felaket ticareti: Çizme fiyatları…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir ‘dünyayı çizen fabrikayı’ çizdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi başta Türkiye olmak üzere Orta Asya ülkeleri ...
Dolarda rüzgar tersine döndü: Kritik seviyenin altında
Bankalararası piyasada dolar 2,90'ın altına geriledi. BIST 100 endeksi ...
Demirtaş’tan Kotil’e: Dünyayı uçurdunuz ama…
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir Ticaret Odası(İTO) Ağustos ...
 
Gördes Barajı'nın çatlağı 21 milyona kapanacak!
Devlet Su İşleri, 2009 yılında açılışı yapılan, 2011 yılında İzmir'e içme ...
Egeli balıkçılardan isyan: İnsan değil balık avlamak istiyoruz!
Egeli balıkçılar 1 Eylül’de göçmen endişesiyle “Vira Bismillah” diyecek. ...
İTB’de kritik açıklama: İncirde büyük tehlike
İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclisinde kuru üzümde yaşanan düşüş ...
 
DTO Başkanı Öztürk: Çin’deki kriz en çok Türkiye’yi etkiler
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ağustos ayı meclisinde terör nedeniyle ...
G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’ne EGİAD’dan Destek
Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat, ...
İEF’de TOBB’u kim temsil edecek?
İzmir’in en büyük fuarı, İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl 84’üncü kez ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva