HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Ekim 2021 Cuma - 12:15

Bornova'nın dev bütçesine meclis onayı… ‘2022 yılı sert bir yıl olacak!’

Bornova Belediye Meclisi'nde 2022 yılı bütçesi Meclis üyelerinin onayıyla kabul edildi. AK Parti Grubu, geçmiş dönemlerde yer alan vaatlerin 2022 yılı bütçe kitapçığında da yer almasını eleştirirken, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise 2022 bütçesinin alışılmadık bir bütçe olduğuna dikkat çekti. Başkan İduğ döviz kurundaki yükselişlerin maliyetleri arttırdığına ve bunun yatırımları etkilediğine dikkat çekerek "Başkan İduğ, "2022 yılı satın alma maliyeti konusunda ben endişe duruyorum. 2022 yılı biraz sert bir yıl olacak" dedi.

Bornova nın dev bütçesine meclis onayı… ‘2022 yılı sert bir yıl olacak!’

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bornova Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un başkanlığında gerçekleştirilen oturuma, Bornova Nikah Dairesi ev sahipliği yaptı.

Yaklaşık olarak 3 saat süren meclis oturumunun gündeminde ise bütçe görüşmeleri yer aldı. 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifelerinin görüşüldüğü oturuma AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında yaşanan tartışmalar damga vurdu.

Meclis oturumun açılışında Meclis üyelerine, Bornova Belediyesi'nin 2,5 yılda gerçekleştirdiği faaliyetler hazırlandırılmış bir video gösterimi yapıldı.

2022 yılı 600 milyon TL'lik gider bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan oy çokluğu ile kabul edildi. Ayrıca 2022 yılı için gelir bütçesi ise 557 milyon 500 bin TL olarak belirlendi.

ALIŞILMADIK BİR BÜTÇE
Bütçe rakamlarının okutulması sonrası söz alan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, "Rakamlara baktığımız zaman alışılmadık bir bütçe. 300 milyonluk bütçelerin 600 milyon olması alışılmadık bir şey. Umarım bu meclis bütçeyi 1 milyar olarak belirleyecektir ilerleyen süreçte. Bu süreçte rakamların yanı sıra işlerin gerçekleşmesi de çok önemlidir. Bornova belediyesinde gider de gelir de yüzde 100 gerçekleştirmiştir" dedi.

ŞU AN İTİBARİ İLE BANKADA 1 TL BORCUMUZ BULUNMAMAKTA
Başkan İduğ'un ardından söz alarak bütçe artışının yanı sıra belediyenin icraatlarını da ifade eden CHP Grup Başkanvekili Ercan Kahya, "2019 yılında 393 milyonluk bütçe devralmışız. Bu bütçeyi bugün 600 milyona çıkarmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yıllar içinde baktığımızda 2019'dan 2022'e oranda yüzde 52,60 oranında bir artış söz konusu. Geçene seneye göre büyüme oranımız yüzde 24,22 oranında.  Bu büyümeyi gerçekleştirirken biz bir taraftan borçlarımız ödemiş, araçlarımız yenilemişiz, bir tarafta ek hizmet binamızı aktif etmişiz, iş makinelerimizi yenilemişiz. Tüm bunları yaparken uyguladığımız mali para politikası aldığımız bir kredi vardı araçlarla ilgili onunda son taksitini geçen ay ödedik. Şu an itibari ile bankada 1 TL borcumuz bulunmamakta" diye konuştu.

Tekrar sözüne giren Başkan İduğ, "Öyle bir mali tablo izledik ki 2021 Eylül ayına kadar mevzuatların toplam 5,5 milyon faiz elde ettik. Yüzde 40'ını mevduatlardaki getiri ile karşılamış olduk. Bu konuda çok verimli bir dönem geçirdik" ifadelerini kullandı.

İduğ’un açıklamasının ardından sözlerini sürdüren CHP’li Kahya "Bunun sebebi bizim uyguladığımız mali politika doğrultusunda elde ettiğimiz gelirler… Bunu İduğ liderliğinizde AK Parti, İYİ Parti ve grubumuzun mükemmel çalışmasına borçluyuz. Mali yapı şu an çok güçlü. Bu çerçevede yaptığımız çalışma sonucunda 600 milyonluk gider bütçesi ile karşı karşıyayız. Aradaki 42,5 milyonluk açığı banka finansmanı ile gerçekleştirdik. En büyük gelir kısımlarından biri emlak vergisi. Bu 178 milyon 500 bin TL'lik bir gelir kalemimiz. Gelirimizin yüzde 61'inin kendi öz kaynaklarımızdan sağlanıyor olması ayrı bir güzel"

YATIRIM İÇİN TASARRUF ŞART!
Yeniden söze giren Başkan İduğ, "Birçok belediyenin İller Bankası’na olan borcundan kaynaklı çok ciddi kesintiler oluyor. Bizim borcumuz olmamasından dolayı buradan gelen para bizim kasamıza geliyor. Bu gelirler yatırıma dönüşüyor. Buradaki rakamları olabildiğince yatırıma dönüşmesi için tasarruf kaçınılmaz. Bizim 1 milyarlık bütçeye geldiğimizde burada yüzde 25 tasarruf yapmamız çok önemli. Personel gideri belediyelerde yüzde 65'e dayanmış durumda. Bizde yüzde 62'lerde. Emlak vergileri ve İller Bankası’ndan gelen para yüzde 65'lik bir dilim ediyor. Tasarruf burada ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

OLUMLU ELEŞTİRİLERİ HER ZAMAN KABUL EDİYORUZ
İduğ’un açıklamalarının ardından yeniden söz alan Kahya, "2022 yılında 93 milyon 502 bin TL'lik bir yatırım hedefliyoruz. Asfalt plent merkezini tamamlayacağız bu yıl içinde. Bundan sonra da İduğ liderliğinizde hızla koşmaya devam edeceğiz.  Olumlu eleştirileri her zaman kabul ediyoruz. Daha iyisini yapmak için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

ARAÇLARIMIZIN DA BELEDİYEMİZE AİT OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜK
KHK ile taşeronluğun kaldırılması sonrası araç alımı konusunda da düşüncelerinin değiştiğini dile getiren İduğ, "Tabloda 10 milyonluk alımlar gördüm. Fen işleri ile park ve bahçelerin hizmetlerinin devam etmesi için bu araçların alınması çok önemli. Bornova'nın geleceğine kalacak güzel yatırımlar olacak bunlar. Ben son 6 aydır Türkiye'nin büyük belediyelerini ziyaret ediyorum. Yapılan çalışmalar kamu lehine ise çok büyük mutluluktur. 2015 yılında KHK ile taşeron bittikten sonra çalışan personel belediyemizin kendi personeli oldu. O zaman araçlarda belediyemizin malı olacak. Gittiğim birçok belediyenin araçları hala kiralık.  Bugün asfalt üretim merkezini kurduğumuzda araçlar bizim değilse o zaman bunların hiçbir önemi yoktur" dedi.

BORNOVA’YA 2021 YILI İÇİNDE HANGİ YENİ YOLLAR KAZANDIRILDI BİZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİK
İduğ ve Kahya’nın konuşmalarının ardından AK Parti Grubu söz aldı. Bornova Belediyesi bünyesinde spor yapan gençlerden alınan çanta ve forma paralarını eleştiren AK Parti Komisyon üyesi Cesim Çelik, "2022 yılı bütçesi 600 milyona çıkmış ve yüzde 30 artış sağlanmış 2021 yılı içinde borçlanma 26 milyon iken, 2022 bütçesinde de artış söz konusu. Bornova Belediyesi’nin yatırım bütçesindeki artış yüzde 9'da kalmıştır. Naldöken Pazaryeri için 3 milyon bütçe ayrılmış ancak 2020'den süregelen bir bütçeydi. Ancak şimdiye kadar bir çivi bile çakılmadı. Bornova’ya 2021 yılı içinde hangi yeni yollar kazandırıldı biz böyle bir şey görmedik. Umarım bundan sonraki asfalt çalışmaları ile yol çalışmaları giderilmiş olacak. Türkiye'deki çoğu belediyenin bütçesi kadar bir artış sağlanmış ancak umarım bu yatırımlarda da görürüz. Biz Bornova'nın spor kenti olmasını diliyoruz. Spor okullarına kayıt olan çocuklarımızdan forma ücreti isteniyor, bunun 40 TL'den 100 liraya çıkarılması var. Bornova Belediyesi'nin forma verecek kadar parası olduğunu düşünüyorum. Spor yapanlara çanta verilirken şimdi 20 TL veriliyor. Çocuklarımızı spora teşvik ederken bazı konularda belediyemizin fedakarlık yapması gerektiği düşünüyorum. 2022 bütçesinde birçok madde var bunlar güzel umarım gerçekleşir. Bunların içinde bisiklet ve yaya hareketliliğini artırmak hedefleniyor ancak şimdiye kadar ne kadar bisiklet yolu yapıldı?" diye konuştu.

Çelik'in '26 milyonluk borçlanma' iddiası ile ilgili itirazda bulunan Başkan İduğ, "Borçlanma ile ilgili 2021'de öyle bir borçlanma olmadı. 2022'de de 42 milyonluk bir dudak payı bırakıyoruz. Biz borçlanmama üzerine bir bütçe hazırladık" diyerek yanıt verdi.

SEVİNÇ: ÇOK GÜZEL BİR BÜTÇEMİZ VAR
İYİ Parti adına bütçe görüşmeleri için söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, "Bugün meclis olarak mutlu bir günü yaşıyoruz. Bütçe hakkında bir sunum izledik. Ercan kardeşim detaylı bir bilgi verdi bize. Muhalefet adına Cesim kardeşim yapıcı bir konuşma sergiledi. Bu konuların büyük bir kısmı bakanlığımız tarafından dikkate alınacaktır. Çalışanlarımız, meclis üyelerimiz, başkanımız heyecanlı. Gerçekten güzel bir bütçemiz var. Çalışma ortamımız çok huzurlu" diye konuştu.

TURU: BÜTÇESİ DÜŞEN MÜDÜRLÜK NEREDEYSE YOK
Söz alan AK Partili divan üyesi Mehmet Turu, "İncelemelerden çıkardığımız eleştirilerimiz mevcut. 2022 yılı için tahmin edilen 557 milyonluk gelire 42 milyonluk kredi ile bütçede denklik sağlandığı belirtildi. Oysaki borçlanmaya ihtiyaç olmadan  bunun hiç konuşulmadan bütçenin bu şekilde yapılması daha doğru olurdu. Geçtiğimiz yıl bütçeye konulan 9 kalem 2021'de 7 tanesi kitapçıkta kaybolup gitmiştir. Bunların bir kısmı 2022 taahhütlerine eklenmiştir. 3 dönemdir süregelen spor alanlarını yapım işini 2023 taahhütleri içinde göreceğimiz düşünüyoruz. Peki bunlar yapılmadan nasıl bütçe denk görüyor? Bütçesi düşen müdürlük neredeyse olmamasına rağmen, bazı müdürlüklerin ücretlerinde artış olmuştur" dedi.

TATLI: FARKLI BİR BÜTÇEDEN BAHSEDİYOR SANDIM
Son olarak söz alarak eleştirilerini yönelten AK Parti Grup Başkanvekili Sait Tatlı, CHP Grup Başkanvekili'nin 'Tatlı' bir tablo çizdiğini iddia ederken, "Ercan bey o kadar güzel tatlı tablo çizdi ki ben şaşırdım. Ercan bey farklı bir bütçeden mi bahsediyor sandım. 2022 yılı tahmini bütçesi 557 milyon TL… 600 milyon da gider tahmini var. Bu devasa bir bütçe… Bu bütçenin denkliğini sağlamak için 42 milyon civarında bir borçlanma öngörülüyor. Ercan bey dedi ki isteseydik bu şekilde de bütçeyi geçirirdik, ancak bunu yapmak için giderleri azaltmak lazımdı. Denk bütçenin yapılıp yapılmadığını seneye gireceğiz. Personel harcamalarında yüzde 5 artış ön görülürken, SGK giderlerinde yüzde 10'luk düşüş öngörülmüş. Bu sene baktığımızda 42 milyon gibi bir borçlanma görülürken buna ayrılan faiz 1,5 milyon civarında. Bilgi işlem müdürlüğünden bahsedildi. Ben denetim komisyonunda da görev aldım. Sürekli programlara alınmış. 2 müdürlük arasında bile bir uyum sağlanamıyordu, o zamana kadar neden bu kadar program alındı. Geçen yıla göre bizim bütçe artışımız yüzde 30 artış durumda. Basın payı da neredeyse 3 kat artmış. İmar ve Şehirciliğin bütçe içinde yüzde 40 civarında bir artış var. Park ve Bahçeler konusunda da artış yüzde 60 civarında… Ben bunu görünce sevindim, büyük parklarımız olacak diye ancak bakınca personel artışının yüzde 60 olduğunu gördüm. En icracı belediyelerin en icracı müdürlüklerinin başında fen işleri gelir. Bize baktığımızda fen işlerinde yüzde 8'lık bir artış var. Belediye içerisinde en az bütçesi artan müdürlük" diye konuştu.

MAL VE HİZMET ALIMLARINDA YÜZDE 45'LİK BİR ARTIŞ VARKEN TASARRUFTAN BAHSEDİLEMEZ
2021 yılı yatırım vaatlerinin 2022 bütçesi içinde yer aldığını dile getiren Tatlı, "Geçtiğimiz dönemdeki yatırımlara baktığımızı zaman sanırım sadece 1 tanesi yapıldı. Geçen sene İZTAŞ ile ilgili dershane yapılacağını belirtiniz ve 3 milyon bütçe ayırdınız. Dershane yapılmadı, bütçe nereye gitti? Geçen sene 45 milyon gibi bir taahhüdünüz vardı ancak sadece 1 vaat yapıldı. Geçen sene bütçe kitabında yer alan yatırım vaatlerinin hemen hemen aynısını 2022 yılı için görüyoruz. Yatırımlar maalesef bütçe artışı kadar atmamış. Devasa bütçe nereye gitmiş diye baktığımızda mal ve hizmet alımlarında bu sene yüzde 45 bir artış var. Bütçe artışı var ancak bunlarda tüketime yönelik mal ve hizmet alımlarında. Yeni bir yolun açılması, yeni bir otopark, çevreci bir yaşam alanı gibi hizmet standartlarını yükseltecek bir düşünce göremedim. Sürekli büyüyen bir Bornova var. 2,5 yıldır görevdesiniz. Bu geçen süreçte kaç kilometrelik yeni bir yol yapıldı? Kaç otopark yapıldı? Kişi başına düşen yeşil alan ne kadar arttı? Yol ve kaldırım işgallerine son verecek bir bütçeyi ayırabildiniz mi?Her konuşmanızda tasarruftan bahsediyoruz. Mal ve hizmet alımlarında yüzde 45'lik bir artış varken tasarruftan bahsedilemez" dedi.

ÜRETİCİLERİN MALİYETİ YÜZDE 50 ARTTI
Tatlı'nın eleştirilerine yanıt veren Başkan İduğ, "Türkiye'nin enflasyonun TÜİK'in verilerine göre yüzde 19 olarak belirtildi. Türkiye'de üretim yapan insanların maliyetlerinin yüzde 50 arttığını kimse unutmasın. Bunları bir kenara not alın. Bu yapılan yatırımların Kasım ayı içinde açılışlarını yapacağız, bunların 2022 yılında tamamlanmaması için olağanüstü bir durum olmazsa hepsini tamamlayacağız" diye konuştu.

2022 YILI SERT BİR YIL OALCAK
Gündem dışı konuşmalarda söz alarak ileriki dönemde ekonomik olarak zorlu bir süreci kenidlerini beklediğini söyleyen Başkan İduğ, "Bu bütçelerin denk olması 2022 yılında çok kolay olmayacak. Türkiye'deki döviz artışı maliyetlerdeki artışı yukarı taşıdı. Yapılan ihalelerde yapılan rakam ve gerçekleşme süreci ile firmaların işleri yarım bırakması inanılmaz bir kaygı veriyor. Bu maliyet artışı sebebiyle işi alan firmanın işi yapamadığı takdirde zaman kaybı oluşuyor. Bir diğer kaygım, biz TİS sürecinde en iyi sözleşmeleri imzaladık, ancak bu döviz artışı satın alma bedellerini yukarı çıkarıyor. Hepimizin cebinden çıkan tutarda bir artış var. 2022 yılı satın alma maliyeti konusunda ben endişe duruyorum. 2022 yılı biraz sert bir yıl olacak. Tasarruf ve gider konusuna belki de hepinizden fazla dikkat gösteren bir belediye başkanı olduğumu bilmenizi istiyorum" dedi.

 
Aydın tarımsal altyapısına güçlü yatırımlar yapıyor
 
Karşıyaka'da İzmir Baba'ya vefa yarışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın tarımsal altyapısına güçlü yatırımlar yapıyor
Bereketli toprakları ve temiz su kaynakları ile yüzyıllar boyunca birçok ...
Geleceğin yıldızları İzmir'de keşfediliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin çocuklarına sporda fırsat eşitliği ...
ESHOT engelli derneklerinin temsilcilerini dinledi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Erişilebilirlik Komisyonu’nun çalışmaları ...
 
Başkan Yetişkin'den öğrencilere tam destek
Eğitimde fırsat eşitliği ilkesi ile 2009 yılından beri devam eden “Üniversiteli ...
Büyükşehir, Yerel Eşitlik Eylem Planı çalışmalarını sürdürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Kadın Dostu Kent" anlayışıyla çalışmalarını ...
Buca'nın camilerinde köşe bucak temizlik
Buca Belediyesi, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle camilerde ...
 
Konak'ın 'İyilik' merkezi yola çıktı
Konak Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışının en güzel yansımalarından ...
Bornova'dan örnek belediyelere mercek
Beylikdüzü Belediye ve Sarıyer Belediye'sini ziyaret eden Bornova Belediye ...
Soyer'den 'Elektrik Fabrikası' çıkışı: Siyasi çıkar uğruna çürüyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyeye tahsis edilmeyen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva