HABERLER>POLİTİKA
27 Mart 2017 Pazartesi - 13:05

Böke'den 'kamu bankaları' açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, "Kamu bankalarının yasal olarak Mart sonuna kadar yapmak zorunda olduğu genel kurulları, referandum sonrasına ertelendi." görüşünü savundu.

Böke den  kamu bankaları  açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Kamu bankaları, saray düzeninin keyfiyetine kurban ediliyor. Kamu bankalarının yasal olarak Mart sonuna kadar yapmak zorunda olduğu genel kurulları, referandum sonrasına ertelendi." görüşünü savundu.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, Bankalar Kanunu ve Ticaret Yasasına ve bu yasalara dayanan şirket ana sözleşmelerine göre, mart sonuna kadar yapılması gereken Vakıfbank ve Halkbank Genel Kurullarının hükümet eliyle sessiz, sedasız referandum sonrasına ertelendiğini bildirdi.

Halkbank ve Vakıfbank yönetimlerinin, açıkça yasa dışı olan bu erteleme için ortaya bir gerekçe dahi koymadığını ileri süren Böke, yine en geç 31 Mart'ta toplaması gereken Ziraat Bankası yönetiminden de Genel Kurul tarihine ilişkin bir açıklama gelmediğini belirtti.

Genel kurullarda 2016 yılına ait faaliyet raporu, Sayıştay raporu, denetim raporu, denetçi raporu ile finansal tablolar ve kar-zarar durumlarının ilan edileceğini, banka yönetimlerinin ve yöneticilerinin 2016 yılı içinde yaptığı bütün işlemlerin yasalara ve tüzüklere uygun olup olmadığının oylanacağını vurgulayan Böke, yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinin de bu kurullarda atandığını hatırlattı.

Böke, genel kurulların, bankaların tüm faaliyetlerinin kamuoyuna detaylı ve saydam biçimde duyurulması, faaliyetlerde bir hukuka aykırılık ve suiistimal olup olmadığının ortaya çıkması, bir sonraki döneme dair kararların alınması için büyük önem taşıdığına değinerek, "Kamu bankaları, saray düzeninin keyfiyetine kurban ediliyor. Kamu bankalarının yasal olarak Mart sonuna kadar yapmak zorunda olduğu genel kurulları, referandum sonrasına ertelendi." ifadesini kullandı.

"Gizli planlarınız mı var"
"Her bakımdan bankalarımız için önem taşıyan ve 31 Mart’a kadar toplanması kanunen şart olan Genel Kurulları neden referandum sonrasına erteliyorsunuz? Kamu sermayeli bankalarımızın Genel Kurullarının referandum öncesi yapılmasını neden istemiyorsunuz? Gizli bir gündeminiz mi var?" sorularını yönelten Böke, şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye’nin on yıllar içinde dişinden tırnağından arttırarak oluşturduğu ve finansal sistemimizin bel kemiği olan bankalarımız için hangi planlarınız var ki, bu ertelemeleri yapıyorsunuz? Sarayın danışmanlarının yöneticisi olduğu ve adına Varlık Fonu dediğiniz ipotek fonunuz, kamu birikimlerini yabancılara ya da yandaş iş adamlarına daha kolay açsın diye, bu bankaların yönetimleriyle, ya da yapılarıyla mı oynayacaksınız? Yoksa, bu bankalarımızla ilgili kamuoyundan sakladığınız devir, el koyma, fon oluşturma, hukuki çerçeve değişikliği, birleştirme adı altında yeni operasyonlar mı planlıyorsunuz? Ya da bilmediğimiz ve kimsenin aklına gelmeyen gizli planlarınız mı var? Bankalarımızın 2016 faaliyet dönemine ait hesaplarında, hükümeti ürküten şeyler mi var? Rakamlar çok kötü sonuçlar mı ortaya koyuyor? Yoksa yandaşlara sağlanan kamu kaynaklarını saklayamaz hale mi geldiniz? Bunların referandum öncesi ortaya çıkmasından mı çekiniyorsunuz?"

Böke, Türkiye'de ekonomik istikrarın önündeki en büyük engelin kuralsızlık ve keyfi yönetim üzerine inşa edilmiş "fiili başkanlık" olduğunu ileri sürerek, Türkiye'nin 16 Nisan'da bu keyfiliğe ve kuralsızlığa "hayır" diyeceğini savundu. (AA)

 
Japonya'da çığ felaketi: 40 yaralı
 
Ünlü karikatürist Bedri Koraman'ın mezarı açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Sürekli: Yargılamada tarihi bir adım atılacak
Hukuk devletinde iki tane yargı olmayacağını belirten Sürekli, “Askerler ...
İzmir'in Sandıkları ve Baro'dan seçim işbirliği
Kentte sandık güvenliğini sağlamak için bir araya gelen gönüllüler, İzmir ...
CHP İzmir Milletvekilleri’nden 33 STK’ya ‘hayır’ ziyareti
CHP İzmir Milletvekilleri referandum kampanyası kapsamında 33 meslek odası ve STK’yı ziyaret etti.
 
AK Parti Buca 100 bin haneye ulaştı!
18 maddelik anayasa değişikliğini anlatmayı hedeflediklerini belirten ...
AK Partili Kalkan’dan bir günde 12 program!
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan Karabağlar'da bir günde 12 yerde ...
Bozdağ'dan Gülen açıklaması: Ciddi bilgiler...
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in Kanada'ya kaçacağı iddiasına ...
 
Kılıçdaroğlu: İllerde kavga çıkacak!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa değişikliğiyle çift başlılığın ...
CHP'li Sındır'dan 'tarafsızlık' çıkışı!
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Cumhurbaşkanın devlet tüm imkanlarıyla ...
MHP’li Karataş: Son sözü Lider Bahçeli söyledi
MHP İl Başkanı, “MHP’nin Türk Anayasası için feryat etmeleri zihniyetlerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva