HABERLER>EGE
2 Şubat 2016 Salı - 16:37

Bilirkişi 301 kişiye mezar olan madene inecek!

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, faciadan 20 ay sonra 301 madencinin öldüğü madende bilirkişi heyeti tarafından inceleme yapılacağını, daha önce iki kez girilen madende ilk kez olay yerine inileceğini açıkladı.

Bilirkişi 301 kişiye mezar olan madene inecek!

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez bölgesinde, 301 kişinin öldüğü maden ocağında, önümüzdeki cuma günü bilirkişi heyeti inceleme yapacak. Olaydan 20 ay sonra, söz konusu şirkete teslim edilen ocakta inceleme yapılmasını, delillerin ortadan kalktığı gerekçesiyle anlamsız bularak eleştiren Özgür Özel, konuyla ilgili açıklama yaptı. Yangının çıktığı noktaya ilk kez inileceğini ve daha önceki bilirkişi raporlarının yeterli görülmediğini kaydeden Özel, madende hiçbir delil kalmadığını savundu.



Özel, şunları söyledi: "Soma davası hakiminin verdiği karar gereğince bilirkişi raporunu hazırlayan kişiler, tarafların avukatları ve hakimler keşif yapmaya inecekler. Olayın yaşandığı yerleri görecekler. Bu karar gecikmiş bir karardı. 1.5 yıl önce savcılık madeni şirkete teslim ederken biz yalvardık bunu yapmayın diye. Şu anda orada keşif yapılacak. 1.5 yıl önce bilirkişilerin yazdığı bazı şeyler var onlar tartışılacak. 1.5 yıldır maden Soma A.Ş.'nin elinde. Şimdi Soma A.Ş. 'hayır dediğiniz gibi değil, başka bir türlü, isterseniz gidip bakalım' diyor. 1.5 yıl boyunca film seti hazırlandı. Katil zanlısı cinayeti işlediği mekanda oturdu, hazırlık yaptı. Şimdi 1.5 yıllık delil arayacağız. Geçti Soma'nın pazarı sür eşeğini Eynez'e noktasındayız. Bundan sonra ne bulunan kanıtın bir inandırıcılığı olur. Keşke 1.5 yıl önce bu maden Soma A.Ş.'nin kucağına verilmeseydi. Bir kayyum atansaydı. O günden bu güne orada bir şey yapıldığı yok, üretim yapılmıyor. Ama 1.5 yıl boyunca orada davayı Soma A.Ş.'nin aleyhine götürecek hiçbir şey kalmadı. Lehine deliller hazırladılar. Onları Cuma günü hep birlikte göreceğiz." 

REDDİ HAKİM TALEBİNE 'VİCDANSIZLIK' YORUMU
Şirketin reddi hakim talebini 'vicdansızlık' olarak nitelendiren Özgür Özel, amacının tazminat davalarını geciktirip, aileleri yıldırmak olduğunu söyledi. Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk örnek dava geçen ay sonuçlanmıştı. Mahkeme aileyi haklı bulmuş, Soma A.Ş'nin 395 bin lira tazminat ödemesine karar vermişti. Bu şekilde 400 tane dava var. Soma'da üç hakimden iki tanesi sadece bu davalarla uğraşıyor. Ama Soma A.Ş. beklenmedik bir hamle yaptı. İkinci dava, 28 Ocak günü görülecekken reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim talep edilmesinin haklı bir yanı yok. Ama bunu suiistimal aracı olarak kullanıp tazminat davalarını geciktirmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz günlerde henüz çıkarmadıkları kömürleri teminat göstererek bankalara paraları bloke ettirip çıkacak tazminatlardan önce diğer alacaklıların işçi ailelerin önüne geçmesini sağlamışlardı. Bu akılla, vicdanla bağdaşır bir şey değildir."

TALEPTEKİ İFADELERİ RAHATSIZ BULDU
Şirketin sekiz sayfalık reddi hakim talebinde rahatsız edici ifadeler olduğunu da söyleyen Özel, şöyle dedi: "Esas olarak reddi hakim talebinde en rahatsız edici şey 'öncelikle çok fazla tazminata hükmediyorlar'. Diyor ki: 'Böyle tazminatlar olursa; takdir edilecek tazminat miktarı, felaketi özlenir hale getirecek nitelikte olacaktır' diyor. Soma A.Ş.'nin avukatları '301 tane madenci öldü, aileleri çocukları babasız kaldı. Şimdi bir tazminat davası var. Siz burada 365 bin lira tazminat verdiniz. Bu felaketi özlenir hale getirir' diyor. Yani şuanda babaları, eşleri madende çalışan aileler 'Bir felaket daha olsun. Bizim de babamız ölsün. Biz bu parayı alırız diye düşünürler. Böylelikle yeni faciaların önü açılır' diyor. Bu nasıl bir akıl, nasıl bir kurgu?' 'Böyle yaparsanız tazminat almak için başka facialar yaparlar' diyor. Herhalde dünyanın en büyük iş kazalarından bir tanesiydi. Dünyanın kalbi en taşlaşmış avukatlarının yazdığı bir dilekçe ile karşı karşıyayız. Bu sekiz sayfalık dilekçe tamamen davayı boşa düşürme, zaman kazanma, onları yıldırmaya yöneliktir. Reddi hakimi gerektirecek hiçbir dayanağı olmayan bu dilekçe topu taca atma, zaman geçirme, başka çareler bulma suretiyle malları, paraları kaçırma amaçlıdır." (dha)

 
Havadaki uçağın kabini patladı: 2 ölü
 
Davutoğlu'ndan Mahsun Kırmızıgül'e 'zalim' yanıtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizlinin devi iflas erteleme istedi!
Denizli'de gıda sektörünün en büyük firmalarından biri olan Acıpayam İlçesi'nde ...
Margarincilerden 'zeytinyağı' çıkışı: Doymuşta fark yok!
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu ...
Aydınlı fırıncılar, Bakan Çelik'ten özür bekliyor
Bakan Faruk Çelik'in, ekmek zammı için "Ne değişim oldu da yüzde 33 zam ...
 
İlk işinde yakayı ele veren hırsız ağladı!
Fethiye'de kamyon ve kamyonetlerden akü çaldığı iddiasıyla yakalanan 27 ...
Flaş: Sabancı suikastı sanığı Söke'de bombalarla yakalandı
Aydın’ın Söke ilçesinde otogarda 'canlı bomba' düzeneği, silah ve bombalarla ...
Hiç geçmediği köprü ve otoyoldan OGS cezası
Ortacalı İbrahim Yalçın'a Muğla'da olmasına rağmen, İstanbul'da iki ayrı OGS cezası kesildi.
 
Kuzuya benzeyen oğlak şaşırttı!
Seydikemer'de oturan Duran ve Fatma Akpınar çiftinin keçilerinin dünyaya ...
Şehit astsubayı 10 bin kişi uğurladı
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bölücü terör örgütü PKK'ya düzenlenen operasyon ...
Çeşme, 'gurme turizmi'nde de iddialı
Çeşme Belediye Başkanı Dalgıç: "Gurme turizmi, bu konuda ciddi potansiyel ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva